Leder

Dræn postdocsumpen – både for forskerne og videnskabens skyld

Problemet med manglende frie midler til unge forskere handler ikke kun om, at Carlsbergfondet har droppet sine bevillinger i Danmark, men om selve postdocstrukturen. I sin nuværende form er den hverken holdbar for forskerne eller videnskaben
9. august 2019

Unge forskeres mulighed for at søge frie midler til at forfølge deres videnskabelige ideer i Danmark burde ikke afhænge af én privat fonds bevillinger.

Ikke desto mindre har det været tilfældet. De seneste år har Carlsbergfondet været alene om at tildele postdocstipendier i Danmark. Men det er slut nu, og fremover vil fonden i stedet uddele såkaldte internationaliseringsstipendier, som postdocer skal bruge i udlandet.

Det er en strategi, man ikke kan bebrejde Carlsbergfondet. International erfaring er essentielt for en god akademisk karriere.

Men fondens nedlægning af frie midler til postdocer i Danmark betyder, at det ikke længere er muligt for nyudklækkede ph.d.er at søge penge til deres egne forskningsprojekter, hvis de vil blive herhjemme.

Efter at Danmarks Frie Forskningsfond for et par år siden nedlagde en tilsvarende pulje i forbindelse med den tidligere regeringens markante nedskæringer på fonden, var det nemlig kun Carlsbergfondet, der uddelte postdocstipendier i Danmark uden at stille krav til projekt eller emne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu