Leder

Enhedslisten skal ikke tjene penge på den ulykkelige sag om Ninna Hedeager Olsen

Måske har nogle kritikere været lidt for hurtige i sagen om den sygemeldte Enhedslisten-borgmester Ninna Hedeager Olsen. Men det er på ingen måde rimeligt, at partiet skal indkassere dobbelt partiskat under borgmesterens sygemelding
Ninna Hedeager Olsen er også blevet kritiseret for at gøre brug af regler om sygemelding, som er langt mere lempelige for politikere end for almindelige borgere. Til det må man sige, at hun dårligt kan gøre andet end at benytte sig af de regler, som nu engang gælder.

Ninna Hedeager Olsen er også blevet kritiseret for at gøre brug af regler om sygemelding, som er langt mere lempelige for politikere end for almindelige borgere. Til det må man sige, at hun dårligt kan gøre andet end at benytte sig af de regler, som nu engang gælder.

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Indland
15. august 2019

Det er en både uhyggelig og aparte sag, som Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen er blevet involveret i.

Anklagemyndigheden har tiltalt en mand for at have voldtaget en kvinde i borgmesterens lejlighed tilbage i foråret. Og det har i sommer vist sig, at manden også er tiltalt for blufærdighedskrænkelse imod Ninna Hedeager Olsen selv.

I mere end fire måneder har Ninna Hedeager Olsen været sygemeldt.

Enhedslisten København har annonceret, at hun vender tilbage, når retssagen mod den formodede voldtægtsmand er overstået.

Det har fået blandt andre medlem af borgerrepræsentationen for DF Finn Rudaizky til at lange ud efter lokalafdelingen. »Der er ikke åbent spil,« har han sagt og spekuleret i, at Ninna Hedeager Olsen ikke kun venter med at vende tilbage til efter retssagen på grund af sygdom, men også for at »skåne partiet« for »en konstant debat om, hvad der skete i den lejlighed«.

Men i følsomme sager om eksempelvis seksuelle overgreb kan man ikke regne med, at alle detaljer med det samme når ud i offentligheden. For der er også et hensyn til de involverede parter.

Hvad, Finn Rudaizky ikke vidste, er, at Ninna Hedeager Olsen har fået den anbefaling fra Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb, at »hun lader være med at gå på arbejde, før sagen er afsluttet«.

Det fortalte bestyrelsesmedlem i Enhedslisten København Maria José Nielsen lørdag i Information, og hvis hendes gengivelse er korrekt, er det en god forklaring.

Ninna Hedeager Olsen er også blevet kritiseret for at gøre brug af regler om sygemelding, som er langt mere lempelige for politikere end for almindelige borgere. Til det må man sige, at hun dårligt kan gøre andet end at benytte sig af de regler, som nu engang gælder.

Men særligt i en tid med dalende tillid til politikerstanden ville det klæde Enhedslisten også på dette område at fortsætte sit arbejde for, at politikere ikke skal nyde godt af bedre vilkår end andre danskere på arbejdsmarkedet.

Og hvad, der i den grad også vil klæde Enhedslisten København, er enten at ændre sin beslutning om ikke at betale den ganske betragtelige partiskat tilbage til kommunekassen, som partiet lige nu indkasserer fra Ninna Hedeager Olsens vikar som teknik- og miljøborgmester ud over partiskatten fra Ninna Hedeager Olsen selv.

Eller i det mindste at donere pengene til et godt formål. Det kunne eksempelvis være til hjælp til voldtægtsofre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

God idé at donere pengene til voldtægtsofre eller krisecentre.

Det er ikke nyt, at Enhedslisten København siger ét og gør noget andet, såfremt man fx ihukommer det besynderlige efterspil på kommunalvalget, hvor man fravalgte beskæftigelsesministerposten til gengæld for teknik og miljø, selvom der under valgkampen blev givet udtryk for det modsatte.
Her blev mange vælgere med rette skuffede og vrede.

'Walk the talk' er altid et godt råd.

Bjarne Andersen, Carl Chr Søndergård, Inger Nilsson, Karsten Lundsby, Troels Tofte Jørgensen, Jesper Lerche, Katrine Damm, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, ulrik mortensen, Per Torbensen, Tommy Clausen, birgitte andersen, Torben Skov, Christian de Thurah og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Hvor er det sjovt, underligt, - - - - vælg selv et passende ord - at en sygemeldt politikers løn - endda på lederplads - først bliver gjort mistænkelig, når en god del af den skal afleveres til politikerens parti. Der må være utallige eksempler på, at politikere får løn under sygdom, men det er åbenbart ganske uproblematisk, hvis samme politiker beholder lønnen selv. Hvor ligger det hykleriske egentligt - hos Information eller hos Enhedslisten?

Peter Gløde, Karl Nørgaard, Bjarne Andersen, Søren Christensen, Jørgen Larsen, Kurt Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Curt Sørensen, ingemaje lange, Eva Bertram, Karsten Lundsby, Søren Løvborg, Annemette Due, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Henrik Hesselholdt, Ivan Breinholt Leth, Carsten Wienholtz, Dorte Sørensen, Hans Houmøller, Nis Jørgensen, Chris Ru Brix, John Andersen, Morten Wieth, Tommy Clausen, Ronald Jensen, Torben Skov, Jonas Wittrup Laursen, Jens Garde, Egon Stich, Anders Lund, Grethe Preisler, Marianne Stockmarr og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det var en smålig leder. Information er sommetider lidt rigelig "hellig".

Agnete La Cour, Kurt Nielsen, Eva Bertram, John Andersen og Morten Wieth anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

På trods af min sympati for partiet mener jeg, at de efterhånden er fedtet godt ind,
og har lært the tricks of the trade på godt og ondt.

Karsten Lundsby, birgitte andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Enhedslistens mennesker er vel i bund og grund som alle andre- de er da ikke værre!
Man mener altså at hvis man prædiker lighed skal man gøre hvad man siger? Hvor mange i dette land gør det?
Bortset fra det er det dog problematisk at partiet får to gange partiskat så fint hvis disse penge doneres. Men selve problematikken omkring sagen synes jeg man skal lade de rette instanser løse og ikke diverse fordomme!

Hans Houmøller

Det ville ikke have gjort spor at vente med den leder, til sagen er fuldt belyst. I stedet gør Information nu det, vi plejer at se i tabloidpressen: løber med halve vinde og gætterier.
Hvad Enhedslisten har arbejdet med og stadig gør på med hensyn regler ved sygemelding, har man ikke sat sig ind i. Det kunne man være kommet nærmere ved at henvende sig til Enhedslisten. Hvis man har gjort det og ikke kunne få det oplyst, vælger man så at komme med udokumenterede gætterier i stedet.
Er det et nyt journalistisk niveau på avisen?

Agnete La Cour, Kurt Nielsen, Karsten Lundsby, Frederik Rischel og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Eva Schwanenflügel
15. august, 2019 - 02:35
Du ved, hvilke stramme økonomiske rammer budgetloven lægger på de kommunale budgetter. Så ved du måske også, at kommunerne oversparer, fordi de opbygger en buffer til uforudsete udgifter. Hvis de overskrider budgetterne med uforudsete udgifter kan de blive straffet økonomisk af staten, og det håber man at undgå ved at spare mere end man skal. En kommunalpolitiker kan stort set kun vælge mellem hvilke områder der skal opprioriteres, og hvilke der skal nedprioriteres. Eller han/hun kan arbejde for stigende kommunale skatter. Jeg synes ikke, at det giver mening overhovedet for et venstreorienteret politisk parti at arbejde indenfor rammer, der er lagt i lænker af neoliberal økonomisk politik. Ville en EL beskæftigelsesborgmester kunne have forbedret forholdene for de syge på jobcentrene? Det er vanskeligt at vurdere, men hvis det havde kostet penge, ville det indebære, at EL ville blive nødt til at medvirke til at spare på andre områder - f.eks. ældreplejen - og så ville fanden have været løs. EL er dog det eneste politiske parti, som har foreslået, at Danmark trækker sig fra finanspagten. Dvs. der er en bevidsthed i EL om sammenhængen mellem finanspagt, budgetlov og de kommunale budgetter. Det er der, så vidt jeg kan vurdere, ikke i andre partier. Men det er ærgerligt, at EL ikke forsøger at skabe mere offentlighed om disse begrænsninger. I stedet for deltager man i Mette Frederiksen spil med kuglerammen om, hvor pengene skal komme fra. Hvis jeg skulle give EL et råd, ville det være helt at trække sig fra kommunalpolitik, indtil budgetloven er ophævet. Det har måske lange udsigter, men som Jesper Jespersen har påpeget, så ville det have medført et kollaps i den offentlige sektor, hvis budgetloven havde været gældende, da finanskrisen brød ud. Når den næste finanskrise bryder ud, vil det ikke være muligt at dække de uundgåeligt stigende offentlige udgifter indenfor finanspagtens begrænsninger. Enten må man bryde med denne meningsløse pagt, eller man må lade dele af den offentlige sektor kollapse. Jeg forudser, at både EU's vækst- og stabilitetspagt, finanspagten og ØMU'en bryder sammen, når den næste krise bryder ud - eller måske den næste igen. Det burde de tænke over i EL, og så undlade at gå efter enhver post, der handler om, at administrere et umuligt og tåbeligt system, som i sidste ende blot er dikteret af tysk sparehysteri. Hvis jeg var politiker, ville jeg aldrig påtage mig posten som beskæftigelsesborgmester i København. Jeg ville i så fald være færdig i politik, og det ville være fint for mig. Men for EL politkere, der ligesom alle andre politikere har en karriere at tage hensyn til, ser det ikke så godt ud i CV'et, at man ikke vil påtage sig et "ansvar". Selve begreberne "ansvar" og "ansvarlighed" er fra en venstreorienteret synsvinkel de mest giftige begreber i politik, for det betyder i nutidig politik næsten altid, at man bliver fedtet ind i den neoliberale politiske økonomiske spændetrøje. SF udgør skræmmeeksemplet.

Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Agnete La Cour, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund, Karsten Lundsby, birgitte andersen, Jens Thaarup Nyberg, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Magnus Berg-Pedersen

... "Til det må man sige, at hun dårligt kan gøre andet end at benytte sig af de regler, som nu engang gælder"
Nej. De fordelagtige regler, pensionsvilkår og lønvilkår for politikere, er grotesk uretfærdige og skal nedsættes. At offentligheden reagerer når de uretfærdige regler rent faktisk bliver taget i brug, må kun forventes.

Ivan Breinholt Leth

Agnete La Cour
Findes der overhovedet et politisk parti, som ikke rager til sig med arme og ben, når det drejer sig om penge til partiet? Der er intet ulovligt i, at opkræve partiskat - heller ikke dobbelt partiskat. Venstres ulovlige pengegaver blev hurtigt glemt, og alle Venstres lyssky pengetransaktioner (Løkkefonden) resulterede ikke i andet, end at partiet fik flere stemmer ved dette års Folketingsvalg.

https://www.dr.dk/nyheder/politik/ulovlig-partistoette-venstre-straffes-...

Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Agnete La Cour, Ole jakob Dueholm Bech, Kurt Nielsen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Magnus Berg-Pedersen
EL har foreslået, at disse urimelige regler ændres, således at politikeres sygedagpenge bliver mere i overensstemmelse med resten af befolkningens betingelser for sygedagpenge. Så vidt jeg ved, er det kun Alternativet, som støtter en sådan ændring. Hvad synes du, at Ninna Hedeager Olsen skulle have gjort? Hun kan ikke ændre på partiets regel om partiskat. Det kan kun EL's bestyrelse.

Niels Duus Nielsen, Agnete La Cour, Hans Houmøller, Kurt Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby, Troels Tofte Jørgensen, Carsten Wienholtz, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Hvis hun er syg skal hun naturligvis benytte sig af de gældende regler. Problemet lader til at være at hun er blevet anbefalet at holde lav profil, indtil sagen er afsluttet ved retten. Og her ville en orlov måske være mere passende, og mindre stødende for for borgere der har været møllen igennem på normale vilkår.

Ole jakob Dueholm Bech, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Troels Tofte Jørgensen, birgitte andersen, Ole Schwander og Elga Reschefski anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ivan Breinholt Leth
15. august, 2019 - 12:46

Du ved nok bedre end de fleste, hvor ofte jeg har skrevet om den nærmest pigtrådsagtige Finanspagt, og den hæmmende Budgetlov..
Det er ikke sjældent.

Og jeg ved også udmærket godt, at det er svært for Enhedslisten at arbejde kommunalpolitisk, ligesom det har været i Folketinget, fordi Listen som du er inde på, tydeligt ser de neoliberalistiske tandhjul blive smurt af éns blotte tilstedeværelse i magtens korridorer.

Det er sikkert rigtigt, at Enhedslisten ville være blevet kritiseret sønder og sammen hvis de havde påtaget sig beskæftigelsesborgmesterposten efter KV.
Men de havde LOVET vælgerne at gøre det, (eller sådan blev det ihvertfald opfattet) og hér ligger djævelen i detaljen.

De fik overordentligt mange stemmer, fordi alle var på barrikaderne over Anna Mee Allerslev og det forvaltningsregime, der makulerede syge borgere og deres lægefaglige vurderinger uden ophold, og Enhedslisten var med i protesterne.
Da de så tog en anden borgmesterpost, var der mange der helt mistede tilliden.

Men det jeg snakker om er at Enhedslisten som parti kunne være noble og donere den ekstra partiskat, så var der lidt mindre for de andre kandestøbere at fodre medierne med.
For selvfølgelig er det et uretfærdigt angreb, når Enhedslisten sådan set bare følger reglerne mht honorar under sygdom.

Karsten Lundsby, birgitte andersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Enhedslisten København kan donere pengene til: 'de nævenyttiges forening'

Ole jakob Dueholm Bech, Karsten Lundsby og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nu er der vist ingen der tror at EL kan lave om på det hele, da man er bundet på hænder og fødder, men vi var nok nogle stykker der syntes og synes at EL kunne gøre noget ved praksis: Tonen i bageriet, den aktive indsats over for magtmisbrug og ikke mindst en åbenhed over for borgerne, væk fra rådhusets korridorer, med gammel praksis og byzantinsk ugennemskuelighed. Desværre har dette indtil videre ikke været tilfældet. Vis nu at I kan andet end få parkeret cykler og plantet træer med kinesisk hjælp.

Eva Schwanenflügel og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Eva Schwanenflügel

At El gik til valg på et løfte om, at de ville overtage posten som beskæftigelsesborgmester er forbigået min opmærksomhed. Men hvis det er tilfældet, er der tale om dobbelt bluff. For det første bilder man dermed vælgerne ind, at EL indenfor de gældende stramme budgetter, kan ændre forholdene væsentligt med en borgmesterpost. For det andet så gjorde man ikke, hvad man lovede. I stedet for burde man have brugt valget til at gøre folk opmærksomme på, hvor snævre manøvremulighederne er for kommunalpolitikerne under de gældende betingelser. Mange vælgere ved ikke, hvad budgetloven er, og tænk lige på, at alle danske vælgere enten har stemt direkte eller indirekte på Danmarks tilslutning til finanspagten. Medmindre du undlod at stemme eller stemte blankt, har du også selv stemt på det. Eftersom EL støttede Helle Thorning Schmidt regeringen til det sidste, har EL et medansvar for Danmarks tilslutning til finanspagten. Så galt kan det gå, når man deltager i det spil, og tilslutningen til finanspagten er både meget værre og meget mere overset end spillet om posten som beskæftigelsesborgmester. Min fornemmelse er, at det først gik op for EL, hvad det var de deltog i, da løbet var kørt, og jeg tilstår blankt, at jeg heller ikke selv forstod implikationerne af Danmarks tilslutning til finanspagten, før det var sket. Neoliberal politiks væsentligste grundlag er vælgernes uvidenhed, og de ved helt præcist, hvad de gør. De ved også, at de færreste har overskud til at sætte sig grundigt ind i, hvad den førte politik går ud på. Det bedste eksempel, jeg kan komme på er, at da man begyndte at tale om at øge arbejdsudbuddet, viste en undersøgelse foretaget af Socialforskningsinstituttet, at omkring 70 procent af vælgerne troede, at det betød, at staten ville skabe flere arbejdspladser. Det fandt sted nogenlunde samtidig med at begrebet “blå Bjarne” opstod, og Venstres praleri med at være Danmarks største arbejderparti.

EL vil gerne have stemmer for enhver pris både til kommunalvalg og til Folketingsvalg, men har de mon spurgt sig selv om, hvorfor folk stemmer på EL? Min fornemmelse er, at mange stemmer på EL, fordi man forventer, at en stemme på EL kan bringe den gode gamle velfærdsstat tilbage. Det kommer ikke til at ske – heller ikke hvis Pernille Skipper bliver statsminister. Danmarks økonomiske politik er lagt i en spændetrøje af EU pagter, kronens binding til euroen og privatisering af pengeskabelsen. Det er kernen i neoliberal økonomisk politik at fjerne væsentlige økonomiske beslutninger så meget som muligt fra de “uansvarlige” politikere og deres vælgere, bedst eksemplificeret ved Merkels forslag om, at de stramme regler for offentlige budgetter, skal skrives ind i nationalstaternes forfatninger (den såkaldte Schuldenbremse), således at ingen fremtidig regering kan ændre på den såkaldte austerity politik. Personligt tror jeg ikke på nogen ændring af den linje, før folk går på gaden og protesterer. Over hele Europa.

Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Ebbe Overbye, Carl Chr Søndergård, Torben Skov, Agnete La Cour, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
lars ulrik thomsen

Det er et sygdomstegn hos et parti, at man ikke kan omgås hinanden på en ordentlig måde. Jeg ta´r det som et udtryk for enhedslistens deroute, politisk og moralsk.
Det gælder ikke kun i forhold til denne sag, men partiets politik generelt.
Hvor er de socialistiske perspektiver og kravet om en fornyelse af det politiske liv, som var målsætningen for 30 år siden.

Eva Schwanenflügel

Ivan Breinholt Leth

Jeg er meget enig i din analyse - som sædvanligt.