Leder

Fejl i teledata sætter tilliden til retsvæsenet på spil

At teledata kan være fejlbehæftede er ødelæggende for tilliden til retssystemet – det skaber usikkerhed om noget, som burde være helt sikkert. Ansvaret er selvsagt Rigspolitiets, og det er rystende, at fejlene ikke er blevet opdaget tidligere
Sagen om fejl i de teleoplysninger, som politiet bruger i retssager, har blandt andet betyder, at den stort anlagte sag om opløsning af Loyal to Familia bliver udsat i to til tre måneder.

Sagen om fejl i de teleoplysninger, som politiet bruger i retssager, har blandt andet betyder, at den stort anlagte sag om opløsning af Loyal to Familia bliver udsat i to til tre måneder.

Indland
22. august 2019

Sagen om fejl i de teleoplysninger, som politiet bruger i retssager, har store konsekvenser for det danske retsvæsen og danskernes retsfølelse.

Hidtil har det været kendt, at telefoner kan gå på en anden mast end den nærmeste – hvilket i sig selv giver en vis usikkerhed, når oplysningerne skal bruges til at placere en tiltalt geografisk.

I juni kom det så frem, at der også er tilfælde, hvor data er forsvundet i politiets konvertering, det vil sige, at der har manglet oplysninger. Justitsministeren besluttede, at omkring 10.000 afsluttede sager skulle gennemgås igen.

I denne uge kom så nyheden om, at der også kan være deciderede fejl i de rådata, som politiet får fra teleselskaberne. Omfanget og alvorligheden af fejlene er endnu ukendt, men foreløbig må politiet ikke bruge teleoplysninger i forbindelse med retssager i de næste to måneder.

De potentielle konsekvenser af skandalen er nærmest uoverskuelige. Sidder der uskyldige dømt på grund af fejlagtige teleoplysninger? Er der skyldige, der er gået fri?

Tirsdag blev syv tiltalte i en hashsag i Esbjerg løsladt fra varetægtsfængsling, fordi teleoplysningerne indgår som en del af sagen, og onsdag kom det frem, at den stort anlagte sag om opløsning af Loyal to Familia bliver udsat i to til tre måneder.

Tilliden til retsvæsenet på spil

Generelt er teleoplysninger blevet anset som stærke beviser i en sag. Mens et vidneudsagn kan være farvet af dårlig hukommelse eller manglende lyst til at fortælle sandheden, bliver oplysningerne om, hvor en mobiltelefon har befundet sig, betragtet som et objektivt bevis.

At teledata kan være fejlbehæftede, er ødelæggende for tilliden til retssystemet – det skaber usikkerhed om noget, som burde være helt sikkert. Ansvaret er selvsagt Rigspolitiets, og det er rystende, at fejlene ikke er blevet opdaget tidligere.

For det store spørgsmål er naturligvis: hvis oplysningerne ikke kan bruges nu, kunne de så bruges i sidste år, forrige år osv.? Det bliver vi nødt til at få svar på, og de mere end 10.000 sager, som det allerede er besluttet at gennemgå, skal nu også ses efter med disse briller:

»Det svarer lidt til, at man skal rive alt asfalt op i hele landet for at finde ud af, om der ligger noget og gemmer sig nedenunder,« som formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg, Karoline Normann, formulerer det.

Selv om man bestemt kunne finde på andre ting at bruge ressourcerne på, så er dette oprydningsarbejde ganske enkelt nødvendigt. For det er tilliden til retsvæsenet, der er på spil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Kristian Villesen

"Ansvaret er selvsagt Rigspolitiets, og det er rystende, at fejlene ikke er blevet opdaget tidligere."

Så er det altså ikke mere rystende.

Politiet - herunder Rigspolitiet - bekræfter bare endnu en gang, at det er en flok bøvhoveder.

Carsten Svendsen

Overalt i det offentlige er digitaliseringen foregået kvantitativt - mest muligt, hurtigst muligt, uden tanke på kvaliteten - at det rent faktisk virker.
For at føje spot til skade, har man forhåndsindregnet forventede besparelser ved samme digitalisering, men tabt milliarder.
fx
https://www.computerworld.dk/art/248370/udgifterne-til-region-hovedstade...

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Det er ikke nemt at lave sammenlignelige data fra forskellige systemer. Man har ingen anelse om hvorvidt semantik, tidsudstrækninger, nøjagtigheder og udeladelser er ens. Og her har man så yderligere ikke haft nogen anelse om hvad data betød

Rolf Andersen

Jeg husker svagt en artikel fra Version2 (IT-professionelt tidskrift) for nogle år siden, som nævnte at teleskaberne var blevet bedt om at levere disse data til Rigspolitiet. Det fælles svar fra teleseskaberne var, at det kunne man ikke.

Men så byggede Rigspolitiet selvfølgelig deres eget IT-system ...

Hvis der hældes IT-sovs ud over noget, så kan det kun blive godt ;)

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar