Leder

Det er fornuftigt nok at begrænse udlændinges sommerhuskøb

Nok er der en vis dobbeltmoral i, at danskere ejer sommerhuse i udlandet massevis, mens det er forbudt for udlændinge at købe dem her i landet. Men der er et klimamæssigt argument for at beholde lovgivningen, og så giver det byboere en kærlighed til Vesterhavet, til Guldborgsund eller de milde fynske strande og til Danmarks mangfoldighed
Debatten om udlændninges køb af sommerhuse i Danmark er blusset op igen. På billedet er det sommerhuse i Søndervig.

Debatten om udlændninges køb af sommerhuse i Danmark er blusset op igen. På billedet er det sommerhuse i Søndervig.

Claus Bonnerup

9. august 2019

Mange har denne uge gjort sig muntre over den tilsyneladende dobbeltmoral, der ligger i, at danskere i tusindvis ejer sommerhuse i udlandet, mens Danmark selv forbyder udlændinge at købe sommerhus i Danmark. Altså medmindre de kan dokumentere en særlig tilknytning.

Debatten er blusset op igen, efter DR skrev, at antallet af dispensationer sidste år lå på 374 stk., hvor det i 2007 blot var 54.

Dansk Folkeparti hakkede straks til og krævede et stop for dispensationer. Herefter hakkede brugere på sociale medier tilbage med beskyldninger om dobbeltmoral og bemærkninger om, at så skulle Pia Kjærsgaard nok sælge sit græske sommerhus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
Hans Ditlev Nissen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Der kommer et kæmpepres på sommerhusene til næste år, hvor det bliver endnu varmere sydpå. Vi sælger vores lejligheder i Europas storbyer, og køber op i Norden. Det gør alle andre også, så der bliver tårnhøje priser på fast ejendom i de kølige egne - de få steder de findes.

nils valla, Karsten Lundsby og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Det er mærkeligt at den private ejendomsret kun begrænses når det gælder salg af sommerhuse til udlændinge men ikke anden fast ejendom som huse og lejligheder, Desuden, "staten" har jo selv i stor stil solgt ud af vor fælles ejendom til udenlandske købere.

Søren Fosberg, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anders Jørgensen, Thomas Tanghus, Erik Karlsen, Steffen Gliese, Per Knudsen, Maj-Britt Kent Hansen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvis der bliver lukket op for udlændinge kan købe sommerhuse i Danmark vil det blive nødvendtdigt at lære tysk for alle danskere op langs vestkysten. Og tyskerne er jo ikke ligefrem kendt på deres tilbageholdenhed. Så det tyske flag kommer til at veje langs hele kysten. Det bliver besættelsen om igen. Denne gang bare en økonomisk besættelse. Men besættelse er besættelse.

Sommerhus priserne vil gå grasat. Ingen almindelig dansker vil fremover få adgang til sommerhuskøb i Danmark. Først eksplodere priserne langs vestkysten. Det fortrænger de nogenlunde velstillede danskere længere ind i landet væk fra første række. Siden vil det medføre store prisstigninger på sommerhuse beliggende mindre attraktivt. Og så er det slut for den almindelige dansker at kunne købe sig en sommerbolig i eget land.

Allerede i dag fylder tyskere temmelig tungt i det danske sommerbillede. Her i sønderjylland er de gode og stille naturområder, selv de lidt hemmelige takket være google map, besat af tyskere i autocampere, fiskestænger og anhængere med både. Ingen rolig plet er tilbage som det var før i tiden.

Så ellers tak. Penge er altså ikke alt i denne verden. Selv om det åbenbart er det eneste som betragtes som værdi i det moderne Danmark Venstre & Co vil fremme.

Søren Fosberg, nils valla, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Måske jeg lider af erindringsforskydelsr, men reglen om salg af sommerhuse til udlændinge, havde da vist udelukkende grund i det alt overskyggende had til tyskere i gule gummistøvler, der efter besættelsen var begyndt at strømme over grænsen til det forjættede land.

Thomas Tanghus, Erik Karlsen, Per Knudsen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

"den tilsyneladende dobbeltmoral"

...det er ikke en TILSYNELADENDE dobbeltmoral men et KLOKKEKLART TILFÆLDE af dette.

... og efter årtiers hakken og stammen når det kom til bevæggrundene skal det så nu pakkes ind i et klimaargument.

Erik Fuglsang, Henrik Brøndum, Jørgen Larsen, Erik Karlsen, Per Knudsen, Rikke Nielsen, Thomas Andersen, Maria Francisca Torrezão og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det har intet med dobbeltmoral at gøre. Hvad eks Spanien har af regler skal jeg da ikke blande mig i og omvendt

Erik Fuglsang, Estermarie Mandelquist, Morten Johansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeppe Lindholm: Jo, penge er alt i denne verden. Det er det, der er problemet. Danmark er til salg og sælges i småbidder - Dong, Seruminstituttet m.m. Landbruget ejes i vid udstrækning af kapitalfonde, også udenlandske. Den internationale pengemagt og den internationale slavehær, en kapitalismen i blomst.
Der er mange sommerhusejere, der kigger sultent efter et godt salg og vil stemme for en ændring af loven. Danmark er en lækkerbid for både købere og sælgere. Ofrene er naturen og vi få, som ser noget andet i landet og dets indbyggere.
Det er forkert at foragte tyskerne, og hvis vi går tilbage til krigen, var der også mange der, der bød dem velkommen. Hvis nogen skal foragtes er det os selv og kapitalens samarbejdspolitikere.

Anne Henk Johnson, Else Marie Arevad, jens rasmussen, Søren Fosberg, nils valla, Jeppe Lindholm, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

De findes i ti-tusindvis af sommerhuse i smukke egne af "udkantsdanmark", som trods udbudspriser, der kun er en brøkdel af opførelsesomkostningerne, ikke har kunnet sælges i årevis. De er forladte og forfalder. Og lokalsamfundet lider under forfaldet.

Det er totalt absurd at nægte udlændinge at købe disse sommerhuse, sætte dem i stand (typisk med lokal arbejdskraft), bebo dem i ferieperioder og købe deres daglige fornødenheder i den lokale Brugs eller købmand, som dermed får chancen til at overleve - også til gavn for de fastboende.

At tro, at det danske sommerland vil blive løbet over ende af tyske købere er indbildsk vås! Er Frankrig blevet løbet over ende af tyskere, englændere, russere eller hollændere? Næh! Er Italien? Næh!

Og muligheden for at udlændinge kan købe et dansk sommerhus ændrer jo ikke på lokalplaner, kystbeskyttelse osv.

@Niels-Simon Larsen, lad nu være med at gå i selvsving fordi Socialdemokratiet solgte DONG og Seruminstituttet for billigt. Forretningstalent er nu engang ikke et fremherskende karaktertræk blandt socialdemokrater.

Godt ejer enkelte danske(!) pensionskasser en bagatel af den danske landbrugsjord, men der er ingen udenlandske eller danske kapitalfonde, der ejer dansk landbrugsjord af betydning.

Morten Johansen

..det er ikke en TILSYNELADENDE dobbeltmoral men et KLOKKEKLART TILFÆLDE af dette.

@Niels Johannesen, som Jens Nielsen skrev har det intet med dobbeltmoral at gøre. Men prøv blot at undersøge hvad sommerhuse koster på den tyske ø, Sild (Sylt). Kvadratmeterpriserne er bogstaveligt talt ca. det tidobbelte af Danmarks - og vi har masser af steder som Sild ikke kan hamle op med. Hvis sommerhusreglen bliver fjernet, så vil priserne i DK blive mangedoblet, og så vil almindelige danskere ikke længere kunne købe et sommerhus i deres eget land. Hvem ønsker dog det? Vi må bare se i øjnene at vi er i en helt særlig situation i forhold til resten af Europas befolkning, med et så stort opland af købestærke udlændinge til huse der ligger ved nogle af Europas bedste strande.

Anne Henk Johnson, Erik Fuglsang og Jens Nielsen anbefalede denne kommentar

Det bliver ren katastrofe åbne op for sommerhussalg til udlændinge.
Håber der er nok politikere til stå fast så ikke der åbnes op.
Hurdlen bliver nok om der er tilpas mange politikere som selv har sommerhus og ikke kan modstå fristelsen for tjene kassen.

Det har absolut intet med dobbeltmoral at gøre. I Danmark vedtager man reglerne i Danmark, mens andre lande vedtager reglerne i deres lande. Hvis der skulle være tale om dobbeltmoral, ville det forudsætte, at andre landes friere regler enten var et resultat af Dansk vilje eller at Danmark officielt fremførte den holdning, at de andre lande bør praktisere denne frihed. At de enkelte borgere agerer ud fra reglerne, i henhold til deres individuelle interesser, er selvfølgelig altid en given sag, der ikke har noget indretningen af reglerne at gøre. Men det er da muligt, at nogle af de danskere der køber ferieboliger i udlandet, personligt kan kaldes dobbeltmoralske, hvis de samtidig støtter de strenge danske regler. Men det er der vist ikke nogen der har undersøgt.

Jeppe Lindholm

Danmark er et lille land, hvor alle med en normal indkomst har adgang til at købe sig et sommerhus. Tyskland derimod er et betydeligt større land med en langt større ulighed end tilfældet er i Danmark. 23% af den tyske befolkning lever i fattigdom. Tysklands adgang til sommerhuse i Tyskland med en beliggenhed på vestkysten er begrænset til øen Sylt lidt syd for Rømø. Her kan et sommerhus let løbe op i 40.000.000 kr. med købere helt fra det syd tyske Bayen.

Hvis der åbnes for udlændinges køb af sommerhuse i Danmark er det slut for den almindelige danske at købe et sommerhus i deres eget land.

Niels-Simon Larsen

Problemet i fremtiden bliver, hvad vi skal gøre med alle de klimaturister, der kommer herop og slider på landet. Som en sagde i TV, var det umuligt at sove derhjemme i 40 graders varme.
Det begyndte i år, hvor vi havde den varmeste juli nogen sinde, så til næste sommer bliver der problemer med andet end køb og salg.

@Niels-Simon Larsen, klimaturister i Danmark? Ha-ha, det er måske dem, der skal hjælpe med til at tørre op efter regnen....?