Leder

Gør Finansministeriet grønt, Nicolai Wammen

Nicolai Wammen skal sikre, at Finansministeriet bliver en drivkraft, der sikrer den grønne omstilling af økonomien
Nicolai Wammen har fået en utroligt svær opgave. Han skal både udfordre modellerne og udvikle dem til et højere niveau. Hvis regeringens reformambitioner og den grønne omstilling af økonomien skal realiseres, er det vigtigt at han lykkes med begge dele.

Nicolai Wammen har fået en utroligt svær opgave. Han skal både udfordre modellerne og udvikle dem til et højere niveau. Hvis regeringens reformambitioner og den grønne omstilling af økonomien skal realiseres, er det vigtigt at han lykkes med begge dele.

Mads Claus Rasmussen

13. august 2019

Til sin tiltrædelse gjorde finansminister Nicolai Wammen sin opgave klar:

»Jeg vil gerne understrege, at jeg som finansminister vil sørge for, at det grønne kommer til at fylde mere i Finansministeriet og i hele samfundet.«

Talen indeholdt også de sædvanlige klicheer, der taler ind i ministeriets selvforståelse om, at »der skal være styr på pengene«, og at »kassen skal stemme«.

Men det var forfriskende at se en nyudnævnt finansminister, der faktisk gav udtryk for at have en dagsorden med ministeriet og ikke bare køre på autopilot med budgetdisciplin, mellemfristede planer og holdbarhedsbekymringer.

For opgaven er fundamental og svær for en regering med store klimaambitioner. Hvis det høje mål for 2030 om en reduktion på 70 procent af Danmarks samlede drivhusgasser skal indfries, er der brug for, at det største og mest effektive maskineri i centraladministrationen leverer løsninger og drivkraft til projektet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

Finansministeren første opgave burde være at sikre, at de offentlige kasser ikke hælder skatteydernes penge ud med badevandet. Samlet går milliarder tabt ved dårlig forvaltning i Stat og Kommuner.

Niels K. Nielsen, Rolf Andersen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Et "grønt" ungt menneske, som har hærget Århus, og nu søger andre bredder.
Bortset fra medlemskabet hos Socialdemokraterne, har den unge mand så noget at vise frem, bortset fra sine fiaskoer?

Philip B. Johnsen

Det er ikke kun ønskværdigt, det er bydende nødvendigt, at adressere de menneskeskabte klimaforandringer, årsagen til økonomien ikke hænger sammen længere lokalt og globalt er tydeligvis, at de menneskeskabte klimaforandringer ved en alvorlig fejl ‘aldrig’, er medregnet i husholdningsregnskabet.

Arthur Pigou in 1920.
“Carbon pricing solves the economic problem that CO2, a known greenhouse gas, is what economics calls a negative externality a detrimental product that is not priced (charged for) by any market.

As a consequence of not being priced, there is no market mechanism responsive to the costs of CO2 emitted. The standard economic solution to problems of this type, first proposed by Arthur Pigou in 1920 is for the product in this case, CO2 emissions to be charged at a price equal to the monetary value of the damage caused by the emissions.”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carbon_price

“Økonomi (gr. oikos + nomos, hus(holdning) + lov, altså egentlig ”regler for (eller styring af) en husholdning”) er en samfundsvidenskab, der analyserer produktionen og forbruget af varer og tjenesteydelser. Et vigtigt fokus er, hvordan og hvorfor forskellige aktører som forbrugere og virksomheder handler i forskellige situationer, og hvordan nationers og andre større sammenslutningers økonomiske sammenhænge fungerer.”

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Økonomi