Leder

En intensivering af grænsekontrollen til Sverige kan gå ud over hele Øresundsregionen

Regeringen har efter bombesprængninger i København behov for at gøre noget. Men den eneste sikre konsekvens af det, de vil gøre, er, at det vil chikanere tusinder af mennesker og underminere hele Øresundsregionen som et nyt fællesskab
At regeringen vitterlig vil intensivere grænsekontrollen fremgik af, at den svenske regering allerede inden pressemødet var orienteret.

At regeringen vitterlig vil intensivere grænsekontrollen fremgik af, at den svenske regering allerede inden pressemødet var orienteret.

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

Indland
16. august 2019

Statsministeren havde helt ret, da hun efter de seneste par ugers to bombesprængninger mod Skattestyrelsen og en nærpolitistation sagde:

»Det er ikke det Danmark, vi vil have.«

Det er uhyggeligt, at myndigheder bliver udsat for attentater, og det er forståeligt, at regeringen har behov for at gøre noget.

Onsdag fortalte statsministeren og justitsministeren på et pressemøde, hvad regeringen vil søge flertal for i Folketinget. Deres forslag var ikke konkrete, men intentionerne var klare: De ville øge tv-overvågningen af det offentlige rum. Antallet af overvågningskameraer og politiets adgang til dem betyder faktisk noget, slog justitsministeren fast.

Det rejser principielle spørgsmål, det ved Hækkerup alt om.

Men han understregede, at for ham var danskernes tryghed afgørende. De ville også give flere redskaber til politiet. Og de ville for det tredje styrke grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige:

»Vi kan se en tydelig forbindelse fra Sverige til Danmark«, sagde Hækkerup til TV 2-nyhederne: 

»Der er blevet fragtet sprængstoffer over.«

Chikanere tusindvis af pendlere  

De sagde ikke, om de påtænker en midlertidig eller en permanent øget grænsekontrol. Men at regeringen vitterlig vil intensivere grænsekontrollen fremgik af, at den svenske regering allerede inden pressemødet var orienteret.

Problemet er, at det er meget svært at se, hvordan man skal lave en grænsekontrol og en overvågning, som finder frem til de enkelte afsindigt indstillede mennesker, som har besluttet sig for at sprænge bomber.

Omkring 15.000 mennesker pendler dagligt mellem Danmark og Sverige.

Hvis man skal sikre sig mod, at ingen skal have sprængstof over grænsen, skal man gennemsøge alle biler og patruljere alle togvogne. Og selv hvis man gjorde det, ville den, der var besat af planen om at føre sprængstof over grænsen, kunne sejle over sundet.

Det vil kræve et enormt overvågningsapparat – og det er virkelig heller ikke det Danmark, vi vil have.

Med det forbehold, at regeringen kan vide noget om konkrete trusler, som vi i offentligheden ikke kender til, er den mest sandsynlige effekt af regeringens behov for at gøre noget, at det vil chikanere tusinder af mennesker på vej til og fra arbejde og underminere den stort anlagte bestræbelse på at skabe et fællesskab i Øresundsregionen.

Regeringen bør huske på, hvad Socialdemokratiets egen Astrid Krag sagde, da Dansk Folkeparti i foråret foreslog øget grænsekontrol:

»I forhold til Sverige vil det ikke tjene noget formål – der vil det ikke have en effekt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Mon ikke regeringen blot ønsker at komme DF og de borgerlige i forkøbet, før de får skabt sig en platform på en påstået 'handlingslammelse' ?

Der bliver talt om nummerpladescanninger og mere kameraovervågning foran offentlige bygninger, men man er velbekendt med de problemer det kan give at indføre fysisk grænsekontrol.

Lad os nu se.

David Breuer, Jens Thaarup Nyberg, Lasse Nielsen, Mogens Holme, Vibeke Hansen, Espen Bøgh, Torben Lindegaard, birgitte andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

"Regeringen har efter bombesprængninger i København behov for at gøre noget."

Nej, de skal vise at de gør noget. De skal helst ikke gøre noget.

Poul Simonsen

Det virker som en utryghedsskabende helt forkert overreaktion, der kun kan udvikle sig kontraproduktivt.

Søren Knudsen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Frede Jørgensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Regeringen vil have øget overvågning af danskene på baggrund af det forfærdelige som er sket - hvorfor undrer det mig ikke? Man kunne få den tanke, at det var noget som den danske regering selv havde sat i scene? måske? for at få flertal for øget overvågning af danskerne...

Problemet med det er bare det her:
Den ene af de to svenskere har aldrig været i kontakt med loven, ikke nogen kriminel løbebane overhovedet - ofte er overvågningsbilleder så grynede, og upræcise, at de ikke hjælper noget som helst - eller meget lidt.

Ift. påtænkt grænsekontrol mod Sverige aner jeg ikke, hvad den danske regering vil? Vil den mon opsige den nordiske pasunion eller?

Og hvordan ved Justitsministeren at der er blevet fragtet sprængstoffer fra Sverige til DK? Hvis de to svenskere, som påstås at have gjort det her, vitterligt har gjort det :( så kunne de jo lige så godt have købt sprængstoffet :( i København..

Nike Forsander Lorentsen

Den Nordiske pasunion er vel snart en saga blot. Denne nye form før isolationspolitik med indbygged nationalism og misstænkligørende negativisme spreder sig som ringe i vandet og dette skaber den virkelige utryghed.

Jeg syntes da, at den danske regering skal gøre med grænserne til andre lande, hvad de og befolkningen vil.

Men forleden dag sad vi altså fast ved grænsen fra Kroatien til Slovenien i 4:24 timer i 37 graders varme. Altså var vi 264 minutter om at køre de sidste 3400 meter til grænsen. Her forrettede mennesker i alle aldre alle typer af nødtørft mellem bilerne og ved autoværnet for øjnene af alle andre. Små børn fik skiftet ble, en mand skiftede stomipose på en ældre kvinde, mindre hunde lå nærmest bevidstløse i græsset under autoværnet, og en familiefader faldt om af varme eller væsketab, da han steg ud af bilen.

Men hvis Danmark lukker grænsen på grund af kriminelle aktiviteter fra Sverige, burde den danske regering så ikke også hjemtage de danske rockere, der driver de danske rockerborger rundt om i Sverige, Norge, Finland, Nordtyskland og Baltikum. Da svensk politi for 4-5 år siden ryddede flere rockerborge efter krig om narko-markedet, udgjorde danske rockere uden lovlig indkomst omkring 80% af alle rockere i Sverige.

Marianne Kjær

Slap dog af, vi har før måttet vise pas, når vi skulle til Sverige, det gok hurtigt og nemt !
Når man ved der er fragtet sprængstof over, så er det jo gjort flere gange - så bare kom igang !

Pia Larsen, Krister Meyersahm og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Kan Rossen virkelig ikke diske op med noget nyt her?

birgitte andersen

Selvfølgelig må den fysiske grænsekontrol indføres mellem DK og S, det er noget der siger sig selv. Vi må bare tage det før hjemmefra, og der må selvfølgelige blive uddannedet flere tolder. Vi kan ikke have at vi ikke kan bevæge os rundt i samfundet uden at være bange for at nærme os en offentligbygning eller politistation................Og hvis vores nye regering mener at grænsekontrol er vejen frem, så må vi da sætte vores lid til at de ved hvad de gør for at beskytte os...................
Med hensyn til kontrollen at den vil øge rejsetiden, det gør kontrollen jo også i lufthavnerne og der kan vi godt finde ud af at komme i god tid.

Søren Jensen

Det skal jo nok vise sig, at det seneste terroranslag i Kbh., altså bombningen af SKATs facade, igen var udtænkt og udført af en tosse. Men ingen øget overvågning af danskernes gøren og laden i dagligdagen eller nogen kø om morgnen ved Øresundsbroens betalingsanlæg, kan fjerne alverdens Omar El-Husseins. Til gengæld kan et kamera på hvert gadehjørne kombineret med et ansigtsgenkendelsesprogram koblet til dit CPR nr automatisk sende dig en bøde hver gang du går overfor rødt. Betalingen kan trækkes automatisk fra din Nem konto, du får bare en email i din e-boks, så er du blevet informeret.

Arne Albatros Olsen

" Luk grænserne, byg høje mure, miner farvandet rundt om Danmark.
Så har vi kun os selv at skændes og slås med.Det skal nok blive festligt."

Søren Knudsen, Niels Duus Nielsen, Carsten Munk, Gert Romme, Viggo Okholm og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg tror Eva her først på tråden rammer meget rigtigt, regeringens handling skal ses i lyset af, at det ikke giver oppositionen en platform til kritik af regeringen for ikke at ville skabe tryghed for borgerne.

Det ville uden tvivl være en "lækkerbisken" for såvel Venstre som DF at udnytte sådan en situation politisk ved at påkalde sig psykoseangsten hos befolkningen, såvel ved bomberne som det at de kommer udenfor landet grænser, og her skeles der så ikke til de kommer fra Sverige.

Når talen er om bomber, så har der været mere end de 2 som for nylig er sprunget, - men de yderligere seks tilfælde som der har været, har ikke vakt samme statslige opmærksomhed fordi de ikke angik offentlige institutioner, - hvilket er noget besynderligt, da enhver bombesprængning skal efterforskes fordi den kan skade danske borgere.

Når alt det så er sagt, så er der også grund til at bemærke om der ligger et specielt socialpolitisk forhold til stede i etaten, der afgør hvorvidt og hvor stor en indsats der skal udføres af staten imod disse bombefolk.

Her kommer bombesagen fra Søllerødgade - der fortsat ikke er opklaret, og vist nok ret hurtigt blev erklæret som "ikke mulig at opklare".

Nu var det i venstrefløjens kontor bomben sprang og dræbte en fader og ægtemand, - men også en dansk borger med familie, så der burde vil have været gjort noget mere i den anledning.

- Måske er det i virkeligheden retfærdigt sådan, at man lettere efterforsker venstrefløjsaktivisme, fordi er er en opfattelse af højrefløjsaktivisme naturligvis - som lovlydige borgere, ikke kunne finde på den slags, - det ligger ikke i det borgerlige DNA, syntes at være paradigmet.

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen og Hækkerup føler tydeligvis et stort behov for at markere sig. Desværre lider de begge af en total mangel på omtanke. Det er virkelig ikke den slags, der skaber tryghed i det danske samfund - tvært i mod.

Man kan glæde sig over, at bombemanden ser ud til at være svensker. Havde han været fra Slagelse eller Horsens, skulle der vel indføres (grænse)kontrol ved Valby Bakke eller ved Storebælt.

Det forlyder, at "bomben" har været af samme størrelse som et alm. rugbrød, og at den mistænkte svensker er ustraffet. Hvis en grænsekontrol skal kunne finde og afsløre sådanne bombemands-kandidater, skal der indføres 100% grænsekontrol med kropsvisitation og langvarige psykologiske samtaler med samtlige grænsegængere. Det vil ikke vare længe inden køen overstiger adskillige km ved samtlige grænseovergange!

Hvis hverken statsminister eller justitsminister har mere omløb i hovedet end deres udtalelser i denne sag antyder, så bør vi danskerne virkelig være bange!

Det er i øvrigt chokerende, at vores regering kan finde på at overveje at indføre omfattende overvågning og andre alvorlige indskrænkninger i den enkelte danskers grundlæggende borgerrettigheder blot på baggrund af enkelte formørkede individers uacceptable handlinger. Men det er typisk: bare ét eller andet skvadderhoved gør noget, vi som samfund ikke vil acceptere, så stiller ivrige politikere op med indgreb, som ikke kunne have gjort nogen forskel, men til gengæld generer eller endda alvorligt forulemper det massive antal almindelige, ordentlige borgere og tilsidesætter deres frihedsrettigheder.

Søren Knudsen, Niels Duus Nielsen, Klaus Ipsen, Nike Forsander Lorentsen, Flemming Berger, Niels østergård, Arne Albatros Olsen og Søren Jensen anbefalede denne kommentar
birgitte andersen

Hvis lovlydige borger på henholdsvis venstre eller højrefløjene laver nogen form for kriminalitet,
SÅ ER DE SKU`DA IKKE LOVLYDIGE...................Jeg er hverken borgerlig eller DFer, og vil da bliver ganske forfærdelig GAl, på en hvilken som helst siddende regering, som ikke fandt det rigtig at beskytte dets borger mod vilkårlige bomber, vold og dets lige..........

Eva Schwanenflügel og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

@Birgitte Andersen, hvis den siddende regering skulle beskytte dig mod at blive ramt af vilkårlige bomber, vold osv., så er den eneste løsning at indespærre dig i en bombesikret kælder uden kontakt med omverdenen.

Hvem ville det genere mest - dig eller de potentielle bombemænd?

Statistisk opgjort er borgernes risiko for at blive forulempet af Mette Frederiksen uendelig meget større end risikoen for at blive ramt af en tilfældig bombe!

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Flemming Berger og Niels østergård anbefalede denne kommentar
birgitte andersen

Jens Winther
16. august, 2019 - 11:39

Mig bekendt, så bliver man ikke slået ihjel af et rugbrød, og at det er en ustraffet Svensker, betyder vel kun at han ikke tidligere er blevet taget for noget kriminelt.
Men,
vi afskaffer da bare politiet, grænser osv. da det kun er skvadderhover der ikke overholder loven..........Hvor lang tid tror du selv der går, før du og vi andre må gribe til selvtægt, for at beskytte os selv? Hvor mange tror du der har peberspray, kniv eller andet til at forsvare sig med? Men de tilhøre vel også skvalderhovederne eller dem der mod tager langvarige psykologiske samtale fordi de ikkekunne forsvare sig.

jens peter hansen

Jamen det der kontrol er det ikke noget svenskerne har. Og i DK har sosserne altid efterlignet Sverige. Just det.

@Birgitte Andersen, nej, vi skal ikke afskaffe politiet, og ordentlige mennesker begår ikke selvtægt.

Men realiteten er, at risikoen for at blive udsat for vold, bombebrag og terror er uendelig lille - heldigvis! Meget mindre end risikoen for at blive ramt af en tagsten, mens du kigger på butiksvinduer på Strøget en lørdag formiddag. Og vi overdækker jo ikke samtlige gader og stræder for at beskytte mennesker mod faldende tagsten.

Der mangler ganske enkelt sans for proportioner og der mangler en erkendelse og accept af, at livet ikke er risikofrit. (Men det er vel egentlig typisk socialdemokratisk at tro, at systemet kan beskytte mennesker mod virkeligheden).

birgitte andersen

ens Winther
16. august, 2019 - 11:49
"Hvem ville det genere mest - dig eller de potentielle bombemænd?"
Jeg tro faktisk at det ville være de potentielle bombemænd, da Samfundet vil være beskyttet i "Bombe" sikrede områder. Disse kriminelle ville med garanti slås indbyrdes og prøve at påberåbe sig alverdens opmærksomhed, men som samfund vil vi være beskyttet med en sikkerhed som gør at de ikke kan nå os. For mig vil det kun have den betydning, ligesom i Nord Korea, at det er et sted jeg IKKE har lyst til at bevæge mig ind i.

Kim Houmøller

Staten skal sørge for politi og militær, og det skal bruges hvis borgerne er truet. At sige risikoen er lille, svarer vel til at fly/jernbane og bil ulykker ikke betyder noget. Jo - gu betyder det da noget. Hvis grænsekontrol vil virke skal det naturligvis indføres permanent.

Ole Arne Sejersen og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

Uanset det relevante omfang af grænsekontrollen, så er man er i hvert fald nød til at forholde sig til, at Sverige til stadighed er kilden til grænseoverskridende problemer. Det er tilsyneladende noget alle deres naboer før eller siden mærker til. Senest har selv den norske statsminister kritiseret Sverige for at eksportere nynazister.

@Birgitte Andersen, vi kunne bare bure alle de kriminelle ind - så ville vi have en tryg verden uden kriminelle. Er det det, du mener? Altså nu er det sådan, at vi rent faktisk burer kriminelle ind. Vi skal bare lige finde dem først. Og at identificere de kriminelle, før de begår et eller andet, er ikke bare ligetil. Men bare rolig, verden og ikke mindst Danmark er så sikker og tryg, at din risiko for, at der sker dig noget (vold, bombemænd, terror) er så lille, at det er ligegyldigt at beskæftige sig med. Risikoen for at du dør af fx mæslinger eller meningitis er mange gange større. Og den risiko holder dig forhåbentligt ikke vågen om natten.

@Kim Houmøller, ligesom Stasi vil dansk politi altid benytte enhver lejlighed til at få politikerne til at indføre mere overvågning og flere frihedsbegrænsninger - uanset om de har nogen effekt eller ej.

Hvor mange mennesker er blevet dræbt eller er tilskadekommet i trafikken i Danmark de sidste 5 år? Antallet af trafikdødsfald har de sidste 5 år ligget i niveau 200 årligt. Alvorligt tilskadekomne er ca. 2.000 årligt. Dvs. i runde tal 1.000 dræbte og 10.000 alvorligt tilskadekomne på 5 år.

Hvor mange er dræbt eller alvorligt tilskadekommet som følge af terror, bomber og lignende i de seneste 5 år i alt? Mindre end 5 dræbte og mindre end 5 tilskadekomne. Det tangerer en psykisk lidelse hvis man bekymrer sig om det "problem".

Og nej. Vi skal naturligvis ikke indføre alt, politiet påstår "virker". For det første er der masser af indgreb (som fx grænsekontrol), der ikke har anden reel funktion end at genere de lovlydige borgere. For det andet er der et berettiget krav om proportionalitet - dvs. at der skal være et rimeligt forhold mellem den evt. positive effekt af et indgreb og indgrebets negative konsekvenser. Vi forbyder jo ikke biler, selvom det ville decimere antallet af trafikdræbte.

@Peter Jensen, det er noget useriøst nonsens, at "Sverige til stadighed er kilden til grænseoverskridende problemer". Hvilke grænseoverskridende problemer kan du nævne? Det eneste grænseoverskridende problem i forhold til Sverige gik den anden vej. Det var da ulovlige immigranter vandrede gennem Danmark og forsøgte at komme ind i Sverige!

birgitte andersen

Jens Winther
16. august, 2019 - 15:54
Du skriver:
"Altså nu er det sådan, at vi rent faktisk burer kriminelle ind. Vi skal bare lige finde dem først."
Og det har du fuldstændig ret i, derfor har grænse og told kontrol sin fulde berettelse og mere vil være dejligt. Hvor tit læser du og jeg ikke om at personer, med indrejseforbud er blevet stoppet i tolden, eller på gaden efter de har begået ny kriminalitet?
Og hvad med de narkotiske stoffer, frede dyrearter og vist også Human trafficking der er blevet opdaget i tolden?
Du skriver videre:
"Men bare rolig, verden og ikke mindst Danmark er så sikker og tryg, at din risiko for, at der sker dig noget (vold, bombemænd, terror) er så lille, at det er ligegyldigt at beskæftige sig med. "
Ja, bare så længe du og din familie slipper fri, så er alting vist ligegyldigt. Men det mener jeg bare ikke det er, Danmark skal da også passe på dig og dine! Selvom du giver udtryk for at du og dine, er ligegyldigheder og noget der absolut ikke er værd at beskæftige sig med..
Du skriver:
"Risikoen for at du dør af fx mæslinger eller meningitis er mange gange større. Og den risiko holder dig forhåbentligt ikke vågen om natten."
Sikke en gang plat at lukke ud, Jeg er da vaccineret og bevæger mig ikke i lande hvor der er stor risiko for at bringe det med mig Danmark.

birgitte andersen

Jens Winther
16. august, 2019 - 15:54
Du skriver.
"Vi forbyder jo ikke biler, selvom det ville decimere antallet af trafikdræbte."
Nej men i færdselsloven står at vi skal køre efter forholdene, (Færdselsloven § 41)
og derfor hvis vi skal sikre forholdene omkring danskernes sikkerhed, så vil grænsekontrollen være et rigtigt fornuftigt sted at starte.

@Birgitte Andersen, antallet af kriminelle, der stoppes ved grænsekontrol, er ingenting. Grænsekontrol er en narresut! De fleste andre steder i Europa kan man køre fuldstændig frit over grænserne. Tyskland, Italien, Frankrig, Belgien, Luxembourg, Holland m.fl. har ingen grænsekontrol mellem landene - og de er jo ikke naive idioter.

Hvis du er vaccineret mod meningitis er du den eneste i verden, der har fået den vaccine. Hvis nogen er plat, er det da dig!

Søren Knudsen, flemming finkas og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Det forlyder, at de svenske bombere er nogle, som andre har lejet til opgaven. Den ene i henhold til vedkommendes egen mor endog så enfoldig, at han umuligt kan være i stand til at samle en bombe.

Med statsministerens udmelding om massiv overvågning uden noget reelt grundlag, er det nærliggende, at mistænke hende eller hendes hemmelige politi for at være den, der har lejet bomberne.

birgitte andersen

Jens Winther
16. august, 2019 - 16:53
Ok hvis det er antallet af kriminelle, det stoppes ved grænsen eller i samfundet, så er vi tilbage ved start, lad os afskaffe politiet.........ingen politi, ingen kriminelle.
Jeg troede det var Danmark vi talte om, men ved mangel på argumenter så indrag da endelig også resten af Europa,
se lige hvordan det går der, og det er ikke de lovlydige borger jeg hentyder til!
Til sidst er du da helt væk, når du påstår at jeg er den eneste i Verden som er vaccineret mod meningitis! Jeg må virkelig le........
Der er udviklet en vaccine mod meningokoktyperne A, C, W135 og Y,
https://blivvaccineret.dk/vaccination/meningitis/