Leder

Mette Frederiksen kan blive en af de store statsministre, hvis …

Mette Frederiksen kan genskabe Socialdemokratiet som et progressivt, solidarisk og folkeligt forankret parti. Men det kræver, at hun formår at skabe et skæbnefællesskab med sine støttepartier
Regeringens erklærede mål om at reducere vores udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 er så ambitiøst, at selv nogle af dem, der i årtier har efterlyst politisk handling, tvivler på, at det kan lade sig gøre.

Regeringens erklærede mål om at reducere vores udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 er så ambitiøst, at selv nogle af dem, der i årtier har efterlyst politisk handling, tvivler på, at det kan lade sig gøre.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
26. august 2019

Mette Frederiksen kan blive en af de statsministre, børnene ser op til, borgerne er stolte af, og historikere vil fremhæve som en af de ledere, der virkelig forandrede Danmark.

Hun har nemlig valgt at gøre vor tids politiske udfordring til sin regerings definerende projekt: den grønne omstilling.

Regeringens erklærede mål om at reducere vores udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 er så ambitiøst, at selv nogle af dem, der i årtier har efterlyst politisk handling, tvivler på, at det kan lade sig gøre.

Men signalet til de børn, der vokser op med klimatruslen som horisont, og til de unge, som laver skolestrejker, er offensivt og rigtigt: Vi kan udrette noget stort sammen.

Det er ikke et moment, Mette Frederiksen selv har skabt. Det er et moment skabt af demonstrationer, civilt engagement, globale bevægelser og den stigende ængstelighed over, hvad der skal ske med vores fremtid på jorden – af den eskalerende fornemmelse af, at politik er afmægtigt, og vi ikke kan bremse klimaforandringerne. 

Og dette moment har Mette Frederiksen forstået og grebet. Hendes løfter for den grønne omstilling er en dansk udgave af Obamas appel til sine vælgere: Yes we can.

Med dette løfte plan har Mette Frederiksen relanceret idealismen i dansk politik.

Og ikke kun på klimaområdet: Der er også en vis venstreorienteret idealisme i den økonomiske politik. Hun har lovet social retfærdighed, skatter på kapitalindtægter og formuer samt større kontrol med og hårdere sanktioner over for finanssektoren.

På velfærdsområdet har hun ikke bare annonceret, at regeringen vil lade de offentlige udgifter følge det såkaldt demografiske træk. Hun har også indvilget i det, som minder om en slags venstreorienteret version af New Public Management med klare mål, som brugerne af de offentlige services kan holde institutionerne op på: minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Endelig har hun annonceret, at hun vil arbejde for at få gennemført sin egen version af en pensionsreform.

Opgør med den tredje vejs nyliberalisme

Formlen for Mette Frederiksens position er, at hun er kynisk på udlændingeområdet.

Dette for en solidarisk betragtning problematiske kompromis er betingelsen for den grønne idealisme og den røde vilje til social retfærdighed. Ideologisk betragtet har Mette Frederiksen præsenteret en regering, der gør op med den tredje vejs nyliberalisme og den velkendte finansministerielle styring af dansk økonomi.

Det er intet mindre end et forsøg på at gøre Socialdemokratiet til et progressivt og folkeligt forankret parti i det 21. århundrede, som Mette Frederiksen har lanceret.

Men det gælder for alt, hvad Mette Frederiksen vil som statsminister, at hun ikke kan udrette det alene. Regeringen har afgivet meget klare løfter på pension, velfærd og klima, men den har meget lidt klare veje til at realisere sine planer. Den skal hjælpes. Den lille etpartiregering er parlamentarisk udsat og altid afhængig af andres opbakning.

Og hun vil blive stærkt svækket som statsminister, hvis det ikke lykkes at gennemføre den pensionsreform, som hun ikke har parlamentarisk flertal for, og som regeringen rent teknisk endnu ikke har formuleret noget realistisk og overbevisende bud på.

Det er derfor helt afgørende for Mette Frederiksens succes som statsminister, at hun knytter sine støttepartier til sig, så de oplever et skæbnefællesskab med Socialdemokratiet. Enhedslistens og SF’s vælgere skal være så begejstrede for Mette Frederiksens regering, at de ikke vil tillade deres politikere at svække den.

Og hun skal overkomme alle personlige modsætninger og moralske konflikter med De Radikale og give dem tydelige politiske triumfer. De Radikale skal have så meget politik igennem, at de tager et medansvar for den socialdemokratiske regering. Hendes politiske handlefrihed og regeringens handlekraft er afhængig af parlamentarisk stabilitet.

Mette Frederiksen skal opbygge alliancer i Folketinget og udenfor, hvis det hele skal lykkes. Hun skal opbygge fællesskaber og partnerskaber, som engagerer borgere, foreninger og erhvervslivet i at realisere den grønne omstilling og forandre det danske samfund i en solidarisk og progressiv retning.

Ronald Reagan skal engang have sagt, at man kan få gennemført hvad som helst i politik, hvis man ikke selv vil have æren for det. Det gælder også for Mette Frederiksen. Hvis hun formår at forpligte andre på regeringens politik, og hvis hun opbygger en fælles forståelse af, at det er hele Danmarks projekt at blive grønt foregangsland, kan hun blive en af de helt store statsministre. 

Serie

Den første udfordring

Danmark har fået en ny socialdemokratisk ledet etpartiregering. Historisk har soloregeringer ikke overlevet længe, og denne regering har en række store sager, der skal tages hånd om hurtigt. I denne lederserie skriver Information om de forskellige ministre – og deres første, store udfordring på de forskellige områder.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Regeringens erklærede mål om at reducere vores udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030, hvis taget bogstaveligt, er et globalt opgør med hele verdens økonomiske vækst motor og det vil klæde Mette Frederiksen, at ‘sige’ det.

Olieindustriens samlet set bidrag til verden, er verdens suverænt farligste aktivt brugte masseødelæggelsesvåben!

Mette Frederiksen har for nyligt taget fat på plast problemet, det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.
Plast problematikken er som olieindustriens andre masseødelæggelsesvåben globalt politisk beskyttet mod nødvendig omstilling til alternative løsninger, men der er ‘ingen’ fornuft i civil brug, af et samlet set masseødelæggelsesvåben.

Når Mette Frederiksen tager fat i plast er det den helt rigtige fremgangsmåden, at bekæmpe olie-masseødelæggelsesvåben på.
‘Alle’ destilleret olie produkter skal udskiftes.

Plast er normalt ikke kaldt olie, men plast er olie tilsat forskellige stoffer alt efter hvilke egenskaber materialet skal have, bl.a. hårdhed, elasticitet, resistens mod UV-stråling og farve.

Plastik er et olie afledt produkt 4-6% af verdens udvundet olie, bliver omdannet til plastik.

Destillation af olie:
Råolien opvarmes på raffinaderiet.
Stofferne i olien har forskellig molekylevægt og koger derfor ved forskellig temperatur. Herved adskilles olien i forskellige bestanddele.

Det er blandt andet gas, benzin, petroleum, gasolie og nafta.
Det er især nafta og gasolie som bruges til produktion af plast.

Benta Victoria Gunnlögsson, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Igen: det er åbenbart ikke så let for journalister at forstå, at trepartsforhandlingerne om differentieret pension er en kortslutning af den politiske proces - fordi ingen 'ansvarlige' partier i sidste ende vil kunne lade være med at støtte en løsning forhandlet mellem arbejdsmarkedets parter.

Nette Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Rolf Andersen, Karsten Aaen, Helle Walther og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er mærkeligt for mig, som aldrig har været socialdemokrat nu er (politisk) tvunget til at være det - eller i hvert fald til at tale pænt om Mette Frederiksen.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Herdis Weins, Rolf Andersen, Lone Wienberg Hansen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Carsten Munk, Hannah Werk, Steffen Gliese og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det er der indtil nu al mulig grund til. Men ting tager tid, pengekassen skal kunne følge med, men hvis de radikale ellers besinder sig, så er det nok muligt. Mette F arbejder langsigtet og målrettet. Og hun ville aldrig klæbe til jobbet som LLR har gjort og gør, så det er ved at være pinligt.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Liselotte Paulsen, Hanne Ribens, Nette Skov, Ejvind Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er også brug for en halt anden pensionslovgivning, som igen vil bringe fondsformuerne ind i den gode cirkel, der sikrer investeringer i danske arbejdspladser og løbende overtagelse af virksomheder, der virker i Danmark og EU.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Henrik Leffers, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet er hvordan MF forholder sig til sammenhængen mellem vækst og udledning af drivhusgasser.
Fortalerne for status quo hævder at der er en afkobling mellem vækst og udledningerne og refererer til at dette er set i de vestlige lande. Afkoblingen bygger desværre på at produktionen hvor udledningerne er størst er outsourcet. Den nye hurdel bliver at overbevise mainstream politikere om at denne afkobling ikke er reel og som minimum ikke tilstrækkelig til at sikre de 1.5 grader.

Vil MF gøre op med den p.t. førte økonomiske politik der forhindrer staten/fællesskabet at skabe penge= stifte gæld til omstilling. Eller er det kun private der må gældsætte sig og skal vi virkelig gå og vente på at markedet løse klodens problemer. Jeg ønsker MF al mulig held med foretagenet men tvivler på det vil lykkes uden et sådan opgør.
https://www.ineteconomics.org/perspectives/blog/why-green-growth-is-an-i...

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Katrine Damm, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Ja, så er ”håneretten” hos os, der godt kunne se forskel på Mette og Lars.

Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Helle Walther og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Gad vide, hvor alvorligt Mette F. mener dette, bl.a. når hun, Peter Hummelgaard, og regeringen taler smukt om at ændre lidt, eller meget ved den pensionsreform og den reform af kontanthjælpen, hun selv, som beskæftigelsesminister fik gennemført, fordi hun mente, at det var vigtigere for folk at have noget stå op til end noget andet - her begrundet i at arbejde er det vigtigste i livet -

jeg vil se det, før jeg tror på det!

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Flemming Berger, Martin Rønnow Klarlund, Tue Romanow, Mogens Holme, Erik Winberg, Herdis Weins, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Undervurder hende ikke, hun har et langt liv været et politisk engageret menneske. Hun vokser med opgaven, vent blot og se.

Benta Victoria Gunnlögsson, Nette Skov, Nike Forsander Lorentsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Jeg vil på nordjysk sige,,,, "Bette Mette hun har skuffet til den gode side "

Henrik Bjerre, Karsten Lundsby, Nette Skov, Boe Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Stig Bøg jeg vil erkende når jeg tager fejl, og jeg tog ALVORLIGT fejl med mette fredriksen, hun er som jeg siger ikke så ringe enda...... denne regering er virkeligt kommet godt fra start,

Benta Victoria Gunnlögsson, Jan Fritsbøger, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Nette Skov, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der må gøres grundigt op med Finansministeriets regnemodeller, før vi overhovedet kan tage fat på grøn omstilling og et opgør med den eskalerende ulighed :

https://enhedslisten.dk/den-politiske-regnemaskine

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Martin Rønnow Klarlund, Thomas Tanghus, Pia Nielsen, Mogens Holme, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mette F og Peter Hummelgaard må sætte skruen i vandet, og speede op på den lovede vurdering af reformen af fleksjob og førtidspension af 2013.
De har selv erkendt, at loven ikke virker efter hensigten.

Titusinder af mennesker er blevet mishandlet og udsat for psykisk tortur ved indførelsen af ressourceforløb.
Det er på høje tid at fjerne denne straf af syge.

https://www.altinget.dk/arbejdsmarked/artikel/forfatter-regeringen-udsae...

Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Alvin Jensen, Philip B. Johnsen, Karsten Lundsby, Martin Rønnow Klarlund, Helene Kristensen, Thomas Tanghus, Pia Nielsen, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Nette Skov, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Bjarne Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Rom bygges ikke på en dag, ting tager tid og hvad er alternativet, en mand som har kontaktlim i enden.

Benta Victoria Gunnlögsson, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Martin Sørensen, Steffen Gliese, Nette Skov og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen er et arbejdsomt og ydmygt menneske, som er langt fra den stil Lars Løkke Rasmussen fører sig frem med. Det vigtigste er for ham at få "nøglerne tilbage" til statsmagten.

Udebliver at han nu ønsker at blive siddende som venstres formand, så det samarbejde han talte om Læs: SV kan starte - til fordel for hele den danske befolkning. Vent at se ! Nu handler det højst sandsynligt om, at "spænde ben" for den nye regerings evt. resultater.

Det beroliger at have en fokuseret og ærlig statsminister - Mette Frederiksen - som forhåbentlig beholder "nøglen" i mange år. Alt andet er "støj" for tiden.

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Helle Walther, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Hjerl-Hansen

Rune Lykkeberg, din optimisme er udepressiv og kærlig og det er al ære værd. Det er en strategi der virker. Flere socialdemokratiske ministre har bidraget med konstruktive kronikker til Dagbladet Information efterfølgende.

Jeg siger ikke at enhver kan ”gennemskue” Mette Frederiksens karakter på baggrund af almindelig menneskekundskab og hendes fejlanbragte handlinger som beskæftigelsesminister i sin tid, men det er tæt på. Politikere skal være *kunstnerisk begavede, filosofisk forpinte, visionære, men, desværre, overtrætte forbilleder der erkender sig selv som vrag*. Mette Frederiksen passer ikke på den karakteristik, lad os være realistiske. Jeg foreslår at Dagbladet Information får en tæller på forsiden der viser hvor mange dage der er gået siden løftet om en reform af førtidspensionen blev afgivet. Der bør også komme en tæller på for hvor længe psykiatrien ikke har været på Finansloven. Der burde måske være en tre-fem tællere i alt.

https://www.othernewspaper.com/da/2019/08/26/replik-til-rune-lykkeberg/

Jeg synes, at al den kaffestuesnak ( Iøvrigt også i dagbladet Politiken )om "Mette Frederiksens person som en stor statsleder" bør nedprioriteres og at de journalistiske kræfter bruges på artikler om brede samfundsmæssige forhold i Danmark, Norden, Europa - og ikke mindst den øvrige verden. Jeg ønsker iøvrigt alt godt for den socialdemokratiske mindretalsregering

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Karsten Lundsby, Benjamin Bach, Martin Rønnow Klarlund og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg mener nu, det er usandsynlig vigtigt for fremtiden i Danmark, om vi får en statsminister med store visioner og idealer for et mere homogent og grønt land, fremfor de kræmmersjæle som hidtil har befundet sig på toppen.
Lad os se.

Pia Thy, Benta Victoria Gunnlögsson, Katrine Damm, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Henrik Bjerre, Karsten Lundsby, lars søgaard-jensen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Nette Skov og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

De der bakker Løkke op er p.t.tidligere ministre, som nu fedter, hvis han skulle ...de er opfordret af toppen i ledelsen til at sige det, at de bakker op, hvad med de 30, som intet har sagt? Og flot valg, åh ja, hvor skulle de 21 fra DF og de 5 fra LA ellers gå hen, andet end til S, V og K. Og det var da Søren Gade og Løkkegård som trak EU læsset.
Løkke selv er aldrig valgt af folket med flertal, det har været en foræring fra Fogh eller på DF nåde. Det er slut nu. Han har 75 mandater i dag med nord i hele blå blog med nye borgerlige. Mette F har 102 med nord. Men det bliver meget nemmere at slå Løkke end Ellemann, så.....der er lang tid til næste valg.

Katrine Damm, Alvin Jensen, Nette Skov, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Mette Frederiksen har allerede sagt undskyld til Godhavnsdrengene og muligvis også til Trump. Lad os nu sige vi kigger forbi om et års tid eller to, og der stadig ikke er sket noget på de store udmeldinger, så kan Mette Frederiksen meget vel gå hen og blive den bedste statsminister vi har haft - til at sige undskyld. I mellemtiden lytter vi til jungletrommerne med spænding, hver eneste dag.
Eller sagt mere direkte: Der er over en måned til at Folketinget åbner efter ferien og Informations kommentatorer er allerede i gang med at evaluere den ny regering. Det er for tidligt!

Noget tyder på at Folketingets sommerferie er for lang ( eller også er det bare vores andres der er for kort).

Per Torbensen, Flemming Berger, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg må smile lidt. Det første konkrete udspil regeringen kommer med efter snart 3 måneder er at pålægge plastikposer en afgift på 50 øre. Men hvad er en plastikpose? En slikpose med vingummibamser, for så bliver det til mange penge. Hvis alle grøntsager og andet krims krams som er indpakket i plast skal beskattes, tæller taxametret, så jeg savner en uddybende forklaring. Det er hverken godt for miljøet, som et total forbud mod brug af plastik som ikke genanvendes ville være, eller godt for den som som er forbruger af plastik, typisk den som ikke er ved muffen, for "de rige" drikker ikke vin af plastikkrus, så det kan kun opfattes som et forslag som skal skaffe penge i statskassen, for det har intet med miljø at gøre. Hvad mere af den slags mon kommer til at fra Fru Frederiksen. Hvordan pengene skal genbruges fortæller historien ikke noget om.

Kim Folke Knudsen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ole Rasmussen

De gratis plastposer skal forbydes. Det er indkøbsposerne, der skal belægges med afgift, og ej slikposer.
De beregnede 200 millioner kroner der kommer i statskassen, skal benyttes til den grønne omstilling.

Steffen Gliese, Alvin Jensen, Nette Skov og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg læser nyheden på den måde at plastik skal beskattes. Om det er poser, spande eller krus eller noget andet så skal der lægges afgift på. Læser jeg kritikken, så går den på, at pengene ryger i Statskassen, i et bundløst hul. Nu er problemet hvad er omfattet af afgiften, for den er vel ikke kun en afgift på de gule Nettoposer. Jeg handler hver dag mine grøntsager på markeder, hvor de puttes i plastikposer. 2 tomater, 4 løg, 8 kartofler i hver deres pose, for deskal vejes. Så hvis poser nu skal beskattes, så bliver de 2 tomater 50 øre dyrere. Det samme gør mine løg og kartofler. Jeg drikker aldrig rødvin af plastikglas, det burde forbydes, så derfor burde den plastik som forurener forbydes, og ikke belægges afgifter. Omvendt bør vi tilskynde til genanvendelse. Jeg tror ikke vor ny Statsminister ved ret meget om hvordan almindelige folk lever, det giver hun ihvertfald ikke udtryk for, hun taler om dem i trejdeperson, og bruger sin tid på at sige undskyld, så der er lang vej til at blive en "stor"statsminister, men Pressen har jo sine egne prioriteter og Rune Lykkeberg er ikke en engel. Men når ikke kan fremvise en politik som understøtter en miljø venlig dagligdag, så er det svært at være positiv overfor regeringen. Dan Jørgensen har sanktioneret at at El selskaberne gerne må score renter, så hvad er det hele værd.

@Søren Kristensen, alt tyder på, at Folketingets sommerferie er for kort. Når politikerne har sommerferie, generer de ikke borgerne. Det er årets bedste tid.

Søren Kristensen, Per Torbensen, Niels østergård og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

De røde støttepartier kommer til at besinde sig på tålmod, for statsbudgettets råderum ser ikke så stort ud for Budgetforslag 2020.

Finansminister Nicolai Wammen vil imorgen afslører indholdet af det nyeste kasseeftersyn.

Allerede nu hører vi om genopretningsregninger som vedrører følgende.

SKAT fortsat genopretning af skatteinddrivelsen +1 mia. kr.
POLITI afvikling af merarbejde og personaleløft +1 mia.kr.

Forsvarsbehov i Arktis som følge af den ændrede situation mia. kr. ??

Hvis det oprindelige Løkke råderum er på 4-5 mia.kr. så får pengene hurtigt ben at gå på.

og det råderum, det reduceres i morgen ved kasseeftersynet.

Derfor forbered Jer på benhårde prioriteringer, hvis der skal skaffes nye mia.kr. til økologisk omstilling, klimaforanstaltninger forbedret vilkår for de små osv.

Det dur ikke med hele tiden at skrue op for nye afgifter og lægge endnu flere skatter ned over danskerne. Alene ejendomsskatterne ser for Hovedstadsområdet ud til at få et gevaldigt løft fra år 2021, hvis prisniveauet på nye solgte lejligheder og villaer ikke ændres for nedadgående.

Jeg tror, at forligspartierne bag den nye regering skal tage en drøftelse af rækkefølgen på de mange ønsker. Hvilke projekter tæller mest og hvilke projekter kan udskydes til, at der er skaffet flere indtægter.

Eksempel Kollektiv Trafik:

F.eks undrer jeg mig meget over at det er så helvedes vigtigt med den Jernbanebro over Vejlefjord som vil forkorte rejsetiden med 4-5 minutter og have vidtgående konsekvenser på miljøet i lokalområdet. Drop det projekt. Hvad dur 4-5 minutters tidsgevinst, hvis signalsystemerne og andet udløser supplerende forsinkelser i en lang større målestok ?.

Kig på at få de nye signaler indfaset hurtigere og at tilrettelægge sporarbejderne, så de ikke belaster kunderne med en så stor forsinkelse som nu, hvor der efterhånden er togbusser i en uendelighed. Det jager kunderne væk fra den kollektive transport og så er det faktisk ligegyldigt om vi har højhastighedsbane med 4-5 minutters gevinst.

I Hovedstadsområdet er MOVIA end ikke i stand til økonomisk at sætte en køreplan op ved stoppestederne. Det er for ringe. Det er de små men vigtige forringelser vi kunne starte med at udbedre.

På Børnepasningsområdet er der brug for konkrete og synlige forbedringer og ikke for abstrakte normeringstal for pasning af børn, som vil blive ændret ved førstkommende lejlighed, hvis kommunens økonomi forværres.

Jeg glæder mig over den nye Regering, men det er afgørende, at den formår at forklare vælgerne, at der kan komme tider med lavere vækst og høje udgifter til klima og miljø, som gør, at det ikke bliver en gavebod at være dansker de næste 4 år. Det kan vælgerne godt forstå, hvis Regeringen forbereder sit arbejde ordentligt og ikke løber afsted med for mange luftige og vilde valgløfter, som venstrefløjen har en tendens til.

Ole Rasmussen

Socialdemokraterne har annonceret de mest vilde valgløfter jeg endnu har set, men jeg har endnu ikke set finansieringen. Jeg tror faktisk aldrig vi får den at se, for nu melder de ud at pengene efter et kasseeftersyn ikke passer. Tænker jeg tilbage kan jeg ikke huske en eneste redelig socialdemokrat, og det har valget ikke ændret på.

Kære Eva. det med at pengene fra plastik skal gå til den grønne omstilling er ikke nævnt med et ord nogen steder. Det er faktisk et af kritikpunkterne som er fremsat.

Kendetegnende for politiske analyser er at alt fokus er centreret omkring magtspil på Christiansborg .
Et tydeligt tegn på at befolkningens rolle blot er stemmekvæg hver 4. År
Kan vi som borgere få lidt opbakning til et reelt demokrati( folkestyre), så vores stemme også tæller uden for valgdagen?
Jeg synes Mette Fredriksen gør det godt, men de ødelæggende politiske spil kunne omgås ved demokrati for alle, og ikke afgivelse af al magt på en lap papir.

Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er ‘NU’ tid til forandring tomme løfter på klima, bliver meget dyre, hvis politikere ikke handler ansvarligt, så er der andre måder at takle klimakatastrofen på.

Plast er brugt helt uansvarligt, men der er en måde at få forbruget af emballage ned på.
Hvis der ønskes styr på det helt uansvarlige plast problem og emballage overforbruget generelt, så er den direkte vej til forandring, at ‘ikke’ hjembringe plast emballage mm.
Afmonter alt den plast mm., det overhoved er muligt at afmontere i forretningen ved købet.

Mig bekendt er det ikke et krav, at bringe emballagen med hjem.

Hvis der er noget mine seksogtyve år som selvstændig, altid har med sig, er det at det koster at få udført et stykke arbejde.
Der er meget plast og unødig emballage, det giver meget arbejde og det koster mange penge.

PS.
Man bør lytte til, hvad der bliver forklaret i forretningen, hvis man praktisere denne løsning, der kan være rigtig gode grunde til, at beholde varen i emballagen.

Jan Fritsbøger

Ole Rasmussen har ikke set en redelig socialdemokrat, og det har jeg sådan set heller ikke siden Anker Jørgensen, men jeg har til gengæld aldrig nogensinde set en redelig borgerlig,
redelighed findes tilsyneladende kun på venstrefløjen, for efter Anker blev S jo borgerlige og dermed forsvandt redeligheden, de borgerlige har kun ødelagt danmark,
med udsalg af statslige virksomheder og af befolkningens ejendom såsom elselskaber og anden vigtig infrastruktur,
ud fra et løgnagtigt mantra om, at bliver noget fælles/offentligt gjort privat bliver det billigere og bedre, har man privatiseret amok og dermed ødelagt rigtig meget, hverken privathospitaler eller gule fagforbund har gavnet samfundet, tvært imod.

Jjeg har dog et håb om at redeligheden kan vende tilbage i S, det kræver bare at MF indser at vækst ikke løser nogen problemer, hvis den ender i de priviligeredes lommer som den jo gør for tiden,
Danmarks samlede økonomi skal ikke vækste, der skal kun forekomme vækst i bunden, altså blandt de laveste lønnede og for folk på lave ydelser, alle andre er nødt til at spænde livremmen markant ind for at barbere noget af deres vilde overforbrug og dermed deres klimaskade,
og dermed kan der skabes det nødvendige råderum for skelsættende miljøinvesteringer, miljøeffekten bliver dermed dobbelt når både overforbrug nedsættes og der skabes penge til omstilling, og begge dele er absolut nødvendige og bør starte i dag.

Dennis Tomsen, Philip B. Johnsen, Carsten Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Jan Weber Fritsbøger, Anker Jørgensen kørte landet helt ud på kanten af den økonomiske afgrund: underskud på de offentlige finanser, betalingsbalanceunderskud, høj arbejdsløshed, rasende inflation, gentagne devalueringer, skyhøje renter og svindende konkurrencedygtighed. Danmarks mest enfoldige og langt ringeste statsminister nogensinde - uanset partifarve.

Hvis det er den slags, der karakteriserer en "redelig socialdemokrat", så håber jeg, at vi aldrig igen skal se en "redelig socialdemokrat" ved magten.

Eva Schwanenflügel

@ Jens Winther

Anker Jørgensen var en hædersmand, opvokset i små kår. Han blev meget tidligt forældreløs.
Han var aktiv modstandsmand under den tyske besættelse, og risikerede i den forbindelse ofte sit liv.
Hele Anker Jørgensens politiske virke gik ud på at skabe retfærdighed.

Ifølge historikeren Balder Asmussen var Anker Jørgensens økonomiske politik præget af omskiftelighed grundet de tilbagevendende økonomiske kriser og dæmrende erkendelse af krisernes dybde. I Anker Jørgensens første regeringsperiode (1972-73) blev finanspolitikken strammet. Ifølge Asmussen blev denne politik videreført af Poul Hartlings venstreregering (1973-75), indtil stigende arbejdsløshed (grundet første oliekrise) foranledigede et skift.

Du kan vanskeligt angribe én mand for verdenssituationen, samt den førte politik.

Søren Kristensen

Plastics (Filmreplik, Fagre voksne verden 1967 : I've got one word for you, Benjamin: plastics." … ).
https://www.youtube.com/watch?v=PSxihhBzCjk
Og så skal jeg ellers love for at vi fik plastik.

Men problemet er jo ikke alle de indkøbsposer vi kommer i skraldspanden eller samler sammen med alt det andet bløde plastic til genanvendelse. Intet af det ender i havet som mikroplast, ligesom det heller ikke først og fremmest er indkøbsposer der ligger og flyder i gaderne eller på stranden.

Vi bliver nødt til at lave en analyse af hvor det bedst kan betale sig at sætte ind - og hvordan. Det er mit indtryk at vi fokuserer på indkøbsposer alene fordi vi møder dem hver dag i supermarkedet og fordi de på den måde er blevet selve symbolset på forbrugerismen. Men betyder plastic-indkøbsposer nu også så meget som de får skyld for?

Carsten Svendsen

Et meget stort problem er "dækslid", som serveres i naturen som mikro-, hvis ikke som nanoplast-"færdigret".

Eva Schwanenflügel

Det er nok ikke indkøbsposerne, der er den største udfordring.
Men et forbud mod de små, gratis knitreposer kunne have en god effekt.

Vi som forbrugere er alt for dårligt oplyste, når det drejer sig om plastik i de almindelige produkter vi bruger hver dag.
Engangsvaskeklude på hospitaler og plejehjem..
Alt-i-en vaskeklude..
Filtre på cigaretter..
Og fx gummidæk, som Carsten Svendsen er inde på.
Næsten alt vi bruger indeholder plast eller gummi.

Eva Schwanenflügel

PS. Alternativet har foreslået en pantordning med cigaretskodder.

Carsten Svendsen

Disse burde føres alle steder, hvor der sælges cigaretter (mit har holdt i otte år).
http://www.hdrshop.dk/lommeaskebgre

Jan Fritsbøger

nej Jens Winther, globale forhold og krise gjorde økonomien mere end stram, men modsat en borgerlig statsleder lod Anker ikke de svageste betale hele prisen,
han holdt fast i et samfund som var solidarisk og dette medførte at statens finanser var under pres men kun midlertidigt, at låne var faktisk det rigtige at gøre i situationen, for konjunkturerne rettedes jo op og så kunne schlutter bryste sig af den forbedring som han slet ikke var fader til, det vi faktisk fik med schlutter var yuppiekulturen med overforbrug for lånte penge og selskabstømning mm. som genvej til hurtige formuer,
men du kan vel ikke lide retfærdighed og anstændighed, for dig er grådighed til gengæld vældig godt, og derfor er du så indædt borgerlig,
for dig var fjernelsen af Allende og indsættelsen af Pinochet vel en god gerning,
og jeg vil gætte på at økonomien i Chile fik et løft ved den lejlighed, de ambitiøse og grådige har sikkert forstået at udnytte situationen,
men det fremmede altså ikke anstændighed og retfærdighed,
og helt det samme kan siges om skiftet fra anker til schlutter herhjemme,
men sådan er det jo borgerlige synes ikke det er ulejligheden værd at beskytte samfundets svage , man vil hellere beskytte storkapitalen når dennes grådighed skaber nye kriser i økonomien

Jan Fritsbøger

pant på cigaretskodder lyder som en god ide, med mulighed for en indtægt til de mest fattige ved at samle dem og færre skodder i omgivelserne, passende pris 3kr stk, evt højere

@Jan Weber Fritsbøger, jeg minder om den tårnhøje arbejdsløshed, som Anker Jørgensens politik bl.a. resulterede i.

Dansk økonomi vendte af to årsager 1) afskaffelsen af den automatiske dyrtidsregulering og 2) indførelse af fastkurspolitikken. Begge indgreb var ene og alene Schlüters fortjeneste.

Havde Anker Jørgensen fortsat blot lidt længere med sin uansvarlighed ville Danmark have gennemgået en “statsbankerot” på niveau med eller værre end Grækenlands. Det ville i den grad have vendt den tunge ende nedad: tårnhøj arbejdsløshed, fattigdom, reduktion i offentlige ydelser - alt sammen noget, som ville ramme de svageste hårdt.

Jeg siger ikke dermed, at Anker Jørgensen var et dårligt menneske - men han var en elendig statsminister. Virkelig elendig!