Leder

Ministeren skal lette presset på den enkelte elev og skolen

Børnenes nye minister står over for en kæmpe opgave med at lave en plan for, hvordan vi får flere pædagoger til de 0-6-årige i daginstitutioner. Det kommer til at tage år at få minimumsnormeringer, men der er rigeligt andet at tage sig til for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Især i forhold til at mindske præstationspresset på både elever og skoler
Børnenes nye minister står over for en kæmpe opgave med at lave en plan for, hvordan vi får flere pædagoger til de 0-6-årige i daginstitutioner. Det kommer til at tage år at få minimumsnormeringer, men der er rigeligt andet at tage sig til for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Især i forhold til at mindske præstationspresset på både elever og skoler

Ólafur Steinar Rye Gestsson

12. august 2019

I dag er første skoledag i landets folkeskoler, og forude venter et skoleår, hvor den nye socialdemokratiske børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkranz-Theil, kan være med til at lette presset på både den enkelte elev og skolerne. 

De nationale test er et oplagt sted at sætte ind. Rød blok blev før ferien enige om at afskaffe testene blandt de yngste elever. Efter forskere har skabt tvivl om, hvorvidt testene overhovedet måler rigtigt, har flere kommuner søgt om dispensation fra de nationale test. Og regeringen og støttepartierne åbner da op for, at testene kan sættes i bero på de ældre klassetrin, indtil man finder ud af, om testene kan blive »mere retvisende.« 

At give skolerne fri for de nationale test i det kommende skoleår, ville det måske ikke betyde den store tidsmæssige lettelse. Men når regeringens ambition er at lette præstationsræset blandt børn og unge for at fremme psykisk trivsel, så er en nedtoning af de nationale test et vigtigt første skridt. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Mon ikke tiltag med at tilskynde og motivere flere unge til at vælge pædagoguddannelsen kunne suppleres med at gøre det fristende for midaldrende pædagoger der ellers havde givet op i det nuværende system, at vende tilbage på fleksible vilkår? En blanding af unge og modne voksne omkring de små førskolebørn virker godt for alle, både børn og voksne.

Rolf Andersen, Dorte Sørensen, Karsten Aaen, Carsten Munk, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der skal satses benhårdt på en forbedrelse af arbejdsmiljøet i både daginstitutioner og skoler, især bedre ledelse.
Desuden skal uddannelsen af pædagoger og lærere gøres mere attraktiv efter gentagne besparelser og dårlige forhold.
Det ville også forbedre optaget, hvis det blev lettere at få merit.
Og uddannelsesloftet bør selvfølgelig afskaffes, ligesom optaget af kvote 2 studerende bør udvides, så flere med anden erfaring tilgår.
Derudover er lønnen som pædagog alt for ringe set i forhold til uddannelsens længde.

Rolf Andersen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Christel Gruner-Olesen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

"Børnenes nye minister står over for en kæmpe opgave med at lave en plan for, hvordan vi får flere pædagoger til de 0-6-årige i daginstitutioner. "

Det er nemt nok. Der er flere pædagoger der skal arbejde fyld tid.

Niels Bøjden

Eller man kunne lade være med at meget af pædagogernes tid skulle gå med at udfylde læseplaner, læreplaner mm. og mv, som INGEN alligevel læser...!

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Eller man kunne lade være med at meget af pædagogernes tid skulle gå med at udfylde læseplaner, læreplaner mm. og mv, som INGEN alligevel læser..."

Enig. Det er også en god ide. Så mindre kontrol og flere på fuld tid. Så er vi op til over begge ører med pædagoger.