Leder

Succeskriteriet for Tesfaye er at få folk til at tale om alt muligt andet end udlændinge

Som udlændinge- og integrationsminister har Mattias Tesfaye til opgave at skabe ro og flytte fokus væk fra sit område. Men det bliver umuligt for ham at undgå situationer, hvor han skal vælge side mellem strammerne og slapperne
Spørgsmålet er, hvilken vej ministeren vil gå i de tilfælde, hvor han ikke kan lade være med at vælge side. Og her kunne man frygte, at det vigtigste for ham vil være at undgå situationer, hvor de borgerlige partier kan anklage regeringen for ikke at føre en så stram udlændingepolitik som nødvendigt, skriver Anton Geist.

Spørgsmålet er, hvilken vej ministeren vil gå i de tilfælde, hvor han ikke kan lade være med at vælge side. Og her kunne man frygte, at det vigtigste for ham vil være at undgå situationer, hvor de borgerlige partier kan anklage regeringen for ikke at føre en så stram udlændingepolitik som nødvendigt, skriver Anton Geist.

Mads Claus Rasmussen

Indland
21. august 2019

Mattias Tesfaye (S) har som udlændinge- og integrationsminister en anderledes opgave end så mange andre ministre. Han skal ikke forsøge at profilere sig med progressive synspunkter eller skabe debat med markante politiske holdninger. Han skal derimod fjerne fokus fra sit område og få folk til at tale om alt muligt andet.

Socialdemokratiet har tabt valg efter valg på sin udlændingepolitik. Partiet har hver gang forsøgt at trænge igennem med budskaber om velfærd, uddannelse og andre venstrefløjsdagsordener, men særligt Dansk Folkeparti og Venstre har arbejdet målrettet på at få dansk politik i almindelighed og valgkampene i særdeleshed til at rotere omkring udlændingeområdet. De har advaret vælgerne om, at centrum-venstre vil underminere den trygge danske velfærdsstat ved at åbne grænserne for flygtninge og migranter. Og det har virket.

Men ved sommerens folketingsvalg gik det anderledes. Og det skyldes i al sin enkelhed, at Socialdemokratiet i høj grad har overtaget de borgerliges udlændingepolitik.

Det står klart, at Mette Frederiksen (S) har været en drivende kraft bag denne udvikling. Men en anden central aktør er Mattias Tesfaye.

I sidste valgperiode bakkede han som sit partis ordfører på området op om stort set alle de udlændingestramninger, som de borgerlige partier gennemførte. Det fik han en del tæsk for fra venstrefløjen og De Radikale. Og i den fyldige bog Velkommen Mustafa fra 2017 leverede han en udførlig argumentation for nødvendigheden af den nye stramme socialdemokratiske udlændingepolitik.

Opgør med paradigmet

I et socialdemokratisk perspektiv er Mattias Tesfaye som minister foreløbig sluppet godt fra opgaven med at balancere hensynet til støttepartiernes krav om udlændingelempelser med det socialdemokratiske ønske om grundlæggende at videreføre den borgerlige regerings politik på området.

Han lagde ud med at sløjfe den tæller, som hans forgænger, Inger Støjberg (V), havde fået installeret øverst på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside for at opgøre antallet af udlændingestramninger. Han slog også fast, at han heller ikke har i sinde at videreføre traditionen med at fejre stramningerne med kage, og han lovede at sætte mere fokus på integration.

Dermed har han taget et vigtigt opgør med det paradigme, hvor forringelser af udlændinges vilkår var blevet et politisk succeskriterium. Og han har gjort klart, at udlændingepolitik også handler om at integrere nogle mennesker. Men det er sket, uden at han i særlig høj grad har givet køb på den politik, som regeringen har lovet at videreføre fra den borgerlige regering.

Fokus væk fra udlændingepolitikken

De lempelser, som De Radikale og venstrefløjspartierne foreløbigt er blevet stillet i udsigt af regeringen, rokker således ikke væsentligt ved den stramme danske udlændingepolitik. Og det er oplagt, at socialdemokraterne ser sådan her på sagen: Når de har gennemført de ændringer, som er aftalt med støttepartierne i det såkaldte forståelsespapir, kan de opretholde en udlændingepolitisk status quo, uden at hverken De Radikale, Enhedslisten eller SF kan tillade sig at kræve mere.

Det vil give regeringen mulighed for at rette fokus væk fra udlændingepolitikken – for nogen vindersag bliver den næppe ligefrem for socialdemokraterne – og over på de områder, som de ønsker at profilere sig på. Men det er også klart, at det i praksis kan blive vanskeligere end som så.

Der vil løbende hen over den nye valgperiode opstå sager om eksempelvis udvisning af børnefamilier, hvor støttepartierne vil kræve lempelser. Der vil også opstå sager om eksempelvis kriminelle udlændinge, hvor højrefløjen vil kræve stramninger. For Mattias Tesfaye bliver kunsten at undgå, at sagerne skaber for megen debat, og at fortsætte så lavmælt en forvaltning af området som muligt. Men både venstrefløjen og højrefløjen har en interesse i at modarbejde ham.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvilken vej ministeren vil gå i de tilfælde, hvor han ikke kan lade være med at vælge side. Og her kunne man frygte, at det vigtigste for ham vil være at undgå situationer, hvor de borgerlige partier kan anklage regeringen for ikke at føre en så stram udlændingepolitik som nødvendigt. Og at det vil være mindre vigtigt for ham, om der er sager, hvor støttepartierne kan have ret i, at der faktisk er behov for at forbedre udlændinges rettigheder.

Eller med andre ord at han som minister lader strategiske hensyn veje tungere end hensynet til de mennesker, hvis vilkår han har til opgave at varetage.

Serie

Den første udfordring

Danmark har fået en ny socialdemokratisk ledet etpartiregering. Historisk har soloregeringer ikke overlevet længe, og denne regering har en række store sager, der skal tages hånd om hurtigt. I denne lederserie skriver Information om de forskellige ministre – og deres første, store udfordring på de forskellige områder.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Socialdemokratiet gik faktisk procentvis tilbage i stemmeandele ved FV 2019 den 5.juni 2029 -

S vandt aldeles ikke valget!

Det gjorde SF og De Radikale derimod...

Og Mattias Tesfaye er ikke andet end en pænere politisk udgave af Inger Støjberg - hans holdninger på det her område er præcis den samme som Støjbergs - om end stilen måske er en anden...

Socialdemokratiet gik faktisk procentvis tilbage i stemmeandele ved FV 2019 den 5.juni 2029 -

S vandt aldeles ikke valget!

Det gjorde SF og De Radikale derimod...

Og Mattias Tesfaye er ikke andet end en pænere politisk udgave af Inger Støjberg - hans holdninger på det her område er præcis den samme som Støjbergs - om end stilen måske er en anden...

Lasse Nielsen

Karsten Aaen, der er flere måder at se det på. S har ydet et stort bidrag til valgsejren ved at flytte sig til højre i udlændingepolitikken og hive nogle vælgere tilbage fra blå blok og så til gengæld aflevere lidt flere vælgere til blandt andet Radikale og SF. Men under alle omstændigheder synes jeg, at det er en fælles indsats fra rød blok, der sikrede magten.

Lasse Nielsen

I øvrigt bliver det befriende - om få måneder - at opleve en finanslov, der ikke handler om udlændingestramninger men blot om .. ja, finanser.