Leder

Det er svært at overvurdere Greta Thunbergs betydning for klimakampen

Der har været kritik af Thunberg i det forgangne år, efter hun begyndte sin skolestrejke foran Rigsdagen. En del af kritikken har været urimelig, mens en anden del har været berettiget. Men det er svært at overvurdere Greta Thunbergs bidrag til den internationale debat om klimaforandringerne
Her ses Greta Thunberg foran det svenske parlament i juli 2019.

Her ses Greta Thunberg foran det svenske parlament i juli 2019.

Roger Turesson

20. august 2019

De fleste kender billederne.

Greta Thunberg sidder foran det svenske parlament med et skilt. Greta Thunberg står foran Europa-Parlamentet og skælder ud. Greta Thunberg tager toget til Rom. Greta Thunberg trykker hånd med Paven. Greta Thunberg sejler over Atlanten for at deltage i et klimatopmøde i FN. Greta Thunberg bliver fotograferet med Barack Obama.

Greta Thunberg er, siden hun for præcis et år siden satte sig uden for Rigsdagen i Stockholm med sin lilla skoletaske og et skilt med teksten »Skolstrejk för klimatet«, blevet personificeringen af den stigende globale klimamodstand.

Hendes bidrag til den internationale debat om klimaforandringerne er svært at overvurdere. Som en række personer fortalte i Information mandag, har hun været med til at rykke klimaspørgsmålet »højt op på den politiske agenda« og haft en »kæmpe betydning« for klimadebatten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Giver overskriften ikke grund til forvirring, selvom udtrykket "svært at undervurdere" efterhånden ses jævnligt? At undervurdere må betyde at vurdere for lavt. Men meningen er nok ikke her at Greta betyder så lidt at det er svært at vurdere hendes indsats endnu lavere?

Hans Aagaard, niels astrup og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Charlie Peterson

Bizart nok er begge dele sandt.
På den ene side har Greta Thunberg haft enorm betydning for den offentlige debat, for mediedækningen der har fundet et effektivt ikon og for den politiske bevidsthed om krisen, der selvfølgelig er nødvendig forudsætning for handling.
Det er svært at overvurdere hvor stor denne betydning har været.

På den anden har Greta Thunberg nærmest ingen betydning haft for den faktiske omstilling. Vi bevæger os fortsat med syv-mile skridt i den forkerte retning. Vores spæde og helt utilstrækkelige indsats, kvalificerer ikke engang som dårlig joke, og ædes øjeblikkeligt af den vækst vi er så afhængige af. Vi er ikke i stand til at handle med nødvendig effektivitet, og det er svært at undervurdere hvor lidt Greta har påvirket den faktiske omstilling.

Carl Chr Søndergård, Lars Worning, Steen Obel, Steen K Petersen, birgitte andersen, Niels Østergård og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Heldigvis er der voksne i lokalet der seriøst arbejder på løsninger.
Tag en tur til DTU og se hvad der forskes i.
Besøg også Vestas.
Eller Ørsted.
Danfos.
Grundfos.
Måske ITER reaktoren i Frankrig.
Eller- Seaborg Technologies- på Nørrebro der forsker i thorium reaktorer.
Alle de nævnte steder er befolket af voksne der arbejder seriøst.
Thunberg er en ligegyldig parentes i denne sammenhæng, hvor det IKKE er følelser der løser udfordringerne, men reel viden.

Rune Palm, Carl Chr Søndergård, birgitte andersen, arne tørsleff, Per Torbensen, Jens Winther, Hans Aagaard og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Når jeg ser hende, kan jeg ikke lade være med at tænke på de menneskelige omkostninger, der må følge med når man bliver offentlig ‘ejendom’ og et symbol i den unge alder - oven i købet når hun tilsyneladende i forvejen har et skrøbeligt sind. Men mange har jo gennem historien ofret liv og lemmer i en højere sags tjeneste.

Lederskribenten har en overraskende tillid til videnskab, demokratisk valgte politikere og demokratiske institutioner. Det er påfaldende - også i Information - at kapitalismen (som system) så sjældent nævnes som det skandaløse fundament for problemerne.

Mikael Velschow-Rasmussen, Ole Arne Sejersen, Carl Chr Søndergård, Steen K Petersen, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

Hvad er det for en betydning, lederskribenten mener hun har haft?

Hvis ikke lille autistiske Greta var blevet klimabevægelsens ansigt, så var en anden, og vi ville have læst de samme kronikker (minus alle dem om Gretas person), holdt de samme events og set de samme (manglende) politiske og personlige tiltag.

Anders Sørensen

@Martin Kristensen, hvis hun ikke havde gjort noget, havde en anden. Er det det, du mener?

Men hun gjorde det.

Philip B. Johnsen

Med sit budskab om, at de voksne »skider« på hendes fremtid har den i dag 16-årige svenske skolepige Greta Thunberg præcist beskrevet situationen, helt uden udenomssnak.

Det er vanskeligt at forstå for voksne, hvilket er pointen!

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.

Even that burden you leave to us children.”

Citat den da 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Søs Jensen, Knud Chr. Pedersen, Steen K Petersen, Flemming Berger og Boe Larsen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

@Anders Sørensen:
Nej, jeg taler ikke om hvad hun har gjort, men den rolle hun er tildelt.

Hvis ikke hun var blevet promoveret var en anden. Uden nævneværdig forskel på resultatet.

Det svarer lidt til at skrive en popsang og lade Katy Perry synge den. Det kan godt blive et hit, men hvis Katy Perry blev ramt af et lyn i morgen ville Selena Gomez bare synge den, og det ville stadig blive et hit. Katy Perry har altså ikke revolutioneret popmusikken mere end Greta har flyttet klimadebatten...