Leder

Undskyldningen til Godhavnsdrengene er kun begyndelsen

Tirdag lød det længe ventede undskyld til Godthavnsdrengene og andre børnehjemsbørn. Mange af hovedpersonerne er gamle, hvis de overhovedet stadig lever. Man kunne derfor håbe på et hurtigere udredningsarbejde for og en eventuel undskyldning til de resterende grupper, skriver Line Vaaben i denne leder
Mette Frederiksen og Poul Erik Rasmussen, som er en af Godhavnsdrengene, under arrangementet på Marienborg, hvor statsministeren gav sin oficielle undskyldning til Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn udsat for overgreb i statslig varetægt.

Mette Frederiksen og Poul Erik Rasmussen, som er en af Godhavnsdrengene, under arrangementet på Marienborg, hvor statsministeren gav sin oficielle undskyldning til Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn udsat for overgreb i statslig varetægt.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
14. august 2019

Tirsdag den 13. august lød der et for mange mennesker vigtigt, længe ventet ord fra den danske statsministers mund:

»Undskyld.«

Modtagerne var Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn udsat for overgreb i statslig varetægt. Undskyldningen tjener Mette Frederiksen til ære, set i lyset af de mange skiftende ministre – også i Helle Thorning-Schmidts regering – der alene har ’beklaget’.

En undskyldning bliver normalt brugt til at sone, lukke ned og komme videre. Men i denne sag er undskyldningen sandsynligvis kun begyndelsen. Seancen på Marienborg kan nemlig meget vel være et af flere skridt på vejen til erstatningssager. Her er det vigtigste vendepunkt ikke undskyldningen, men en folketingsbeslutning i april sidste år, der ophævede forældelsesfristen for seksuelle overgreb – med tilbagevirkende kraft.

Det kan blive dyrt for staten, hvis de danske domstole finder, at der er grundlag for at udbetale tort.

I Norge har man eksempelvis betalt op til 1,5 millioner kroner pr. børnehjemsbarn. Erfaringerne fra vores nabolande har dog vist, at erstatninger ikke nødvendigvis heler såret. Og når erstatning i visse tilfælde bliver afvist, kan det føre til følelsen af et dobbelt svigt.

Hurtigere udredningsarbejde

Vigtigere end undskyldning og erstatning er dog mere viden om, hvad der rent faktisk foregik.

Ministeren har også bebudet ’et nærmere udredningsarbejde’ for at forstå omfanget af svigt blandt andre grupper. Det bliver interessant at følge.

Ud over Godhavnsrapporten fra 2011 blev der i 2015 offentliggjort et større forskningsarbejde, På kanten af velfærdsstaten, hvor forskere sikrede vigtige øjenvidneberetninger fra udviklingshæmmede, børnehjemsbørn og psykisk syge. Men sammenlignet med andre lande mangler vi herhjemme grundige undersøgelser om andre grupper. Hvad med børnehjemspigerne? De blinde, døve og epilepsiramte og andre fysisk handicappede? Og de anbragte fra Grønland og Færøerne.

Hidtil har der været fokus på de 22 børn fra ’Eksperimentet’. Men også fysisk handicappede og udviklingshæmmede blev anbragt på danske institutioner langt fra deres familie, kultur og sprog.

Siden Godhavnsrapporten udkom, er der dog gået otte år. Mange af hovedpersonerne er gamle, hvis de overhovedet stadig lever. Af samme årsag kunne det være klædeligt, hvis udredningsarbejdet for og en eventuelt undskyldning til de resterende grupper ikke er lige så længe undervejs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen K Petersen

TAK fordi vi er på en ny og mere værdig retning

Kjeld Jensen, Troels Brøgger, Werner Gass, Holger Madsen, Helle Walther, Nette Skov, birgitte andersen, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Oluf Husted og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

De overlevende fra Scandinavian Star forbrydelsen har snart ventet 30 år (7/4 2020) på,
at retssamfundet finder de skyldige, samt de rigtige ejere og forsikringsmodtagerne.

Den 2/4 2019 vedtog alle partier (V 85) i Folketinget, at mordbrandene på det måske
amerikansk ejede skib er u-opklarede og politiet afventer nye oplysninger.

Støtteforeningen ønsker statsministerens undskyldning for sløv efterforskning, samt en
sigtelse af de fem rigsadvokater og 13 justitsministre, der ikke har passet deres arbejde.

Søren Ferling, Troels Brøgger, birgitte andersen, Nette Skov, Estermarie Mandelquist, Lone Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Det store spørgsmål er vel hvordan vi får udsat undskyldningen og de deraf følgende erstatninger for prygl i skolen længe nok til at generationerne fra før spanskrørscirkulæret af 1967 når at gå hinsides, så statsbankerotten kan afværges.

Niels Johannesen og christian christensen anbefalede denne kommentar

Lækkerier fra Mette Frederiksen. Det var på tide at vi fik en statsminister med klodser nok i posen til at undskylde. Årtier for sent men bedre sent end aldrig.

Troels Brøgger, Werner Gass, Helle Walther, birgitte andersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Dejligt at høre en undskyldning!
Men lige i dette øjeblik traumatiserer vi asylsøgende mennesker. Det har Mette Frederiksen ansvaret for og skylden! Så det kan ikke gå hurtigt nok med at få stoppet de umenneskelige forhold, Mette Frederiksen, ellers lyder din undskyldning noget hul.

Kjeld Jensen, Werner Gass og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Line Vaaben

Jeg er mere bekymret over David Rehlings reaktion på undskyldningen til Godhavn-drengene.

Ifølge David Rehling skal enhver undskyldning gives personligt af forulemperen til forulempede - ergo kan stater ikke give undskyldninger.

Jeg har i radioen hørt David Rehling le hjerteligt i over tanken om en undskyldning til beboerne på de Vestindiske Øer dels for salget af øerne til USA i 1917, og dels for bortførelsen af slaverne fra Afrika til Amerika.

Vanvittig tanke -
skal vi nu også til at undskylde for vikingernes hærgen rundt omkring i verden ??

Hir, hir, hir .... hvor latterligt.

Så jeg er godt nok spændt på David Rehlings reaktion på Mette Frederiksens undskyldning - hun var end ikke konfirmeret, da overgrebene fandt sted.

birgitte andersen

BRAVO......
Mette Fredriksen, har med sin undskyldning og store mod, givet håb til rigtig mange mennesker.
Samtidig viser hun, at bare man bliver ved, så skal nogen til sidst nok lytte ( i dette tilfælde statsministeren).
I dag, i morgen og i overmorgen er atter en dag med en masse håb, Tak til Mette, vores statsminister, for at bringe moral og etik tilbage til Christiansborg......

Oluf Husted, Troels Brøgger, Werner Gass, Lone Hansen, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Der hverken kan eller skal tages noget fra den undskyldning der er givet. Den var på sin plads, fint forklaret og fint leveret. Men en statsminister lever ikke af undskyldninger alene, så lad der bare gå et stykket tid før vi får den næste.

Kun begyndelsen?

Nu skal Mette da passe på, det vil hurtigt kunne opfattes som et mediestunt for billige point såfremt hun begynder at "undskylde" til højre og til venstre om alt i mellem himmel og jord.

Et er godhavnsdrengene, og her har systemet vitterligt svigtet, noget andet er andre sager, f.eks. grønlandsbørnene, og her er det nogle gange vigtigt, at sætte sig ind i tingene og hvad udgangspunktet har været, hvem der har været involveret osv. før man giver en undskyldning, for hvis man giver en undskyldning på falske forudsætninger, falsk historieskrivning med mere, så bliver det en utroværdig en af slagsen, hvad er den så værd?

Else Marie Arevad og christian christensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Det var vist mest et mediestunt fra Mette Frederiksens side.
Et forsøg på billige point på følelsernes overdrev.
Suk.
Ingen -forsvarer i dag hvad der foregik på Godhavn.
Så hvad er problemet?
Der er en hob af dumme sager fra fortiden, som vi selvfølgelig skal lære af.
Mon ikke Godhavn sagen har en undertone af penge?
Forudser en stribe af forsøg på at vride penge ud af statskassen.

"Det ordentlige Danmark" har genfundet sit ståsted overfor mennesket i statens varetægt, rettet mod at skabe ordentlige samfundsborgere ved pædagogisk påvirkning om samfundet, som de senere skulle blive en del af.

Svigtet var for stort og langvarigt til at kunne skjules, men selv efter afsløringens af de bedrageriske, barbariske og til tider misbrug af forskellig art, forhold som disse unge var uden beskyttelse imod, fordi de blev opfattet som socialt udstødt af samfundet, og derfor blev lette ofre fore deres institutionelle værger på de institutioner de var blevet anbragt af selvsamme stat.

formålet med at skabe gode samfundsborgere af de anbragte børn og unge, blev udnyttet af en flok personer med hang til misrøgt og misbrug, og lod sig gøre. fordi de unge ingen stemme havde i samfundet eller forvaltningerne, - alene på grund af deres manglende sociale status, og uden voksne indenfor systemet og udenfor i samfundet, ville høre på de grusomheder de var udsat for.

Oluf Husted, Werner Gass, birgitte andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Wind-Willassen

Selvfølgelig skal Godhavnsdrengene - og alle andre svigtede i omsorgsverdenen - da søge erstatning. Det manglede bare - det er da det mindste, som vi andre kan gøre.

Oluf Husted, Werner Gass, birgitte andersen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Ja jeg må på min side, og til egen forundring erklære mig enig med David Rehling.

Undskyldninger ER personlige - det er hele grunden til at ordet virker stærkere end en beklagelse, der er upersonlig, og som ingen derfor er tilfredse med, selvom der er dynget masser af dem på Godhavnsmisæren siden den dukkede op i pressen første gang.

Og nu er man så ved at forvandle ordet til en forklædt beklagelse, der dækker over noget
kollektivt feelgood lirum-larum som skal udtrykke sympati, forståelse og afstandtagen fra gerningen, og resultatet bliver at man om føje år aldeles ikke vil være tilfredse med en undskyldning, men komme efter det nye ord vi bliver nødt til at opfinde for at udtrykke personlig og dybfølt anger og ruelse over gjort eller ugjort gerning.

Og modsat pryglene i den sorte skole, som var sanktioneret af Staten såvel som Danmarks Lærerforening, har der jo ikke rigtigt været tale om egentligt dårlige intentioner fra statens side i sagen.

Forstanderen har næppe haft hverken hjemmel eller billigelse til at behandle drengene som han gjorde. Men man kan naturligvis tale om svigt ved både ansættelsen og kontrollen af ham.

Desværre er der jo nok ikke rigtigt nogen tilbage i live der har udført de pågældende funktioner og derfor kunne give en ægte undskyldnng til Godhavnsdrengene.

Men i det mindste synes falske undskyldninger på en eller anden måde at være blevet forbundet med økonomisk kompensation, selvom der netop burde være vandtætte skodder mellem undskyldninger og godtgørelser, så man kan være nogenlunde sikker på at de er ærligt ment og udtryk for erkendt og personlig skyld.

Anders Reinholdt

@Jørgen Wind-Willadsen
Jeg synes generelt det er på sin plads med en officiel undskyldning i de tilfælde, hvor staten har svigtet sit ansvar i forhold til hvad man kan forvente, og hvor det har haft dybt personlige konsekvenser for mennesker, der stadig er i live. Undskyldningen kan gøre en forskel for de berørte mennesker, hvilket også lader til at være tilfældet for Godhavnsdrengene.
Anlægges disse kriterier vil undskyldninger for slavehandel, vikingeplyndringer og andre fortrædeligheder selvsagt ikke give mening.

Else Marie Arevad, Werner Gass, Per Knudsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvis man ikke kan se forskel på de mediestunt vi har set, svømmer over til en ø, m.m. fra tidligere fra politikere og så den meget fine og sobre " undskyldning" seance der fandt sted på Marienborg, så må man have nye briller. Der var ingen stunt der overhovedet.

Oluf Husted, Werner Gass og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

"Det kan blive dyrt for staten, hvis de danske domstole finder, at der er grundlag for at udbetale tort. ".

Det er da vist et fromt ønske. Tror Line virkelig, at danske dommere vil sige sig fri fra den følgagtighed og skvattethed, der har præget faget siden...altid.

Hvis nogen hørte en svag rumlen i Morges, var det vist Carl M, som vendte sig på Kisserup Kirkegård.

Med vores nye statsminister begynder jeg at ane konturerne af, at vi skal til at være ordentlige mennesker igen. Tak for det :-)

Oluf Husted, Troels Brøgger, Werner Gass, Carsten Munk og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Det kan godt være at David Rehling mener at en undskyldning skal være personlig. Jeg mener at en Undskyldning er noget der har en konsekvens, d.v.s at man viser at man ikke agter at gentage det undskyldes for. Et tydeligt tegn på at der er foregået noget forkasteligt og at det er blevet erkendt.
Så kan David Rehling være så polemisk han vil, det er man jo vant til fra den, man fristes til at sige opportunistiske, kant.

Troels Brøgger

Og hvad angår kynikerne som kan se et egoistisk motiv i alt hvad offentlige personer foretager sig..det taler jo egentlig mere om dem selv ikke ?

Jeg er glad for at have en leder, der tør vise både moral og menneskelighed! Der er ALT For langt imellem dem.
For få år siden bekendtgjorde fra samme talerstol Karen Elleman Jensen, at hun ikke kunne se grund til at sige undskyldning for fortidens gerninger. Hendes far er Uffemand, og farfar Jens Peter E.J., særdeles aktive i Venstres politik. Damen mangler - udover moral - åbenbart også følelse for historie og familie.

Else Marie Arevad

En meningsløs undskyldning? Spørg de gamle godhavnsdrenge, om de synes, den er meningsløs!
Det er afgørende, at dem, samfundet, her repræsenteret af statsministeren, siger undskyld til, stadig er i live og ønsker en sådan undskyldning. Og det gør de tilsynelandende, siden de var mødt op.

Thomas Østergaard

Troels Brygger: Men problemet er jo, at Mette Fredriksen kun kan garantere (så vel som undskylde) på egne vegne.

For alt hvad vi ved, kunne den næste statsminister blive en børnehadende psykopat der genindfører børnehjem og opdragelsesanstalter, ansætter voldsmænd til at bestyre dem, og afskaffer enhver kontrol med dem.

Du kan da godt, som demokratisk vælger i 2019, stikke en undskyldning ud for at vælgerkorpset i 1974 ikke valgte en regering med mere omtanke for forældreløse børns ve og vel, men det er da absolut ikke nogen garanti mod at fremtidens vælgere ikke er helt og aldeles ligeglade med din undskyldning.

Du kan kun undskylde som individ for de valghandlinger du selv har foretaget, og det er givetvis på sin plads, men du kan altså ikke undskylde på for andre vælgere, som har deres egen individuelle moralske habitus og tærskel for hvornår undskyldninger for deres handlinger er påkrævet.

Statsapparatet består ligesom vælgerne af individer. Der er ikke nogen fælles sjæl, bevidsthed og moralsk habitus. Og det er jo så også derfor tilsyn er påkrævet for at sikre systemet mod individer som forstanderen på Godhavn.

Jeg forstår godt at folk er ved at falde over hinanden for at udvise empati med drengene fra Godhavn, men man kunne jo også bare sende dem blomster i stedet for at ødelægge sproget?

Det handler om hvad Godhavnsdrengene har brug for, ikke om Mette Frederiksen "kan" undskylde for.

Selvfølgelig kan hun som statsminister give en officiel undskyldning for at børnene ikke er blevet behandlet i overensstemmelse med lovgivningen og efter helt basale menneskerettigheder inden for Kongerigets grænser.

Thomas Østergaard

Hun kan konstatere, erkende, indrømme og beklage at tilsynet ikke var godt nok i 1974.
Hun kan ikke undskylde for det, fordi hun ikke havde noget med sagen at gøre.

Men vi kan godt aftale at en "officiel undskyldning" i virkeligheden betyder en stærk beklagelse.

Hvis jeg føler at jeg har brug for en månesten, og du så siger at du har været på månen og hente en fordi jeg har brug for den, betyder det ikke at, du i virkeligheden har været på månen.

Hun bestrider det højeste embede vi har her i landet derfor er det vigitgt at hun undskylder. Hun undskylder som statsminister og øverste ansvarlige for borgernes ve og vel, ikke som privatpersonen Mette Frederiksen. Så jo hun kan godt undskylde.

Man må håbe at Thomas Østergaard aldrig bliver sat i den prekære situation at skulle "undskylde" over for naboen at hans hund har skidt på dennes græsplæne da dette nok ville blive fremført på en lettere akavet måde med en længere forklaring om hvad han kan og ikke kan gøre på hundens vegne.

"Kære nabo jeg kan til min store ærgelse konstatere at min hund har gjort på din plæne. Jeg beklager naturligvis og er i øvrigt af den holdning at min hund skylder dig en uforbeholden og personlig undskyldning".

Thomas Østergaard

Nogle vil mene at dronningen har det højeste embede, og hun var jo trods alt både i live og bestred samme embede i 1974, så det ville da give betydelig mere mening hvis det var hende der undskyldte.

Jeg synes skam at hundeejere er ansvarlige for deres hunde, ligesom jeg også mener at folk i udstrakt grad kan holdes ansvarlige for deres børns handlinger. De har jo trods alt en aktie i sagen. Som jeg anførte, mener jeg også at den der ansatte forstanderen, og dem der skulle føre kontrol med Godhavn ville kunne give noget der ligner en rigtig undskyldning.

Jeg finder det enddog rigtigt at holde topchefer og ledere ansvarlige for fejltrin begået af deres medarbejdere, som de ikke havde ringeste anelse om, fordi man ellers ansporer til at skabe en kultur hvor man bevidst lukker øjnene og undlader at rapportere ting opad som kan spolerere stemningen på ledelsesgangen.

Men jeg synes måske nok det bliver lidt langt ude hvis formanden for hundens værn skal trækkes af stalden for at give en undskyldning på min og hundens vegne, lang tid efter at vi begge har stillet træskoene, fordi han eller hun nu en gang har det højeste embede man kan finde, der har noget med hunde at gøre, og du ønsker en undskyldning for lorten på din plæne.

Thomas Østergaard

Iøvrigt trækker jeg min forhastede erklæring om at Mette Fredriksen kan indrømme at tilsynet i 1974 var mangelfuldt tilbage.
Hun kan ikke indrømme det, da ordet implicerer at hun har haft en anden mening om sagen eller forsøgt at dække over det mangelfulde tilsyn tidligere. Hun kan kun erkende det.

Erkende og indrømme er på mange måder pendanter til at beklage og undskylde.