Leder

Dansk Folkeparti har skabt et enestående grønt fremskridt i Danmark

Dansk Folkepartis tilslutning til regeringens ekstremt ambitiøse klimamål betyder, at vi ikke længere i Danmark er uenige om, at vi skal realisere en stor grøn omstilling. Nu handler uenigheden om, hvordan vi skal gøre det
Det er et fantastisk fremskridt, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl fredag i Jyllands-Posten erklærede: »Vi er parat til at skrive under på en klimalov, der definerer en målsætning i 2030 på 70 procent.

Det er et fantastisk fremskridt, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl fredag i Jyllands-Posten erklærede: »Vi er parat til at skrive under på en klimalov, der definerer en målsætning i 2030 på 70 procent.

Ernst van Norde

21. september 2019

Ude i verden har kampen mod klimaforandringerne radikaliseret de politiske konflikter, vi allerede kender alt for godt, og som truer med at underminere fællesskabets handlekraft.

Det er ikke det traditionelle højre mod venstre, men udkanten mod centrum, det såkaldte ’folk’ mod den såkaldte ’elite’, og de partier, som er blevet kaldt for ’højrepopulistiske’, mod de liberale og urbane partier. Den ene front siger, at vi skal lytte til videnskaben, mens den anden svarer, at de har fået nok af eksperter.

Presset af skolestrejker, alarmeret af rapporter og mobiliseret af befolkningernes krisebevidsthed går de grønne partier i Europa frem blandt urbane, progressive og højtuddannede vælgere.

Men vi ser også fremgang for dem, som er imod den grønne dagsorden. I Tyskland mobiliserer Alternative für Deutschland på kampen mod den grønne omstilling: »Klimaredderne er en større fare for verden end klimaforandringer,« udtalte partiets leder Alex Gaulund i foråret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Olaf Tehrani
 • Nikolai Beier
 • Eva Schwanenflügel
 • Stig Bøg
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Henrik Leffers
 • John Hansen
 • Torben K L Jensen
 • Toke Kåre Wagener
 • Marianne Stockmarr
 • David Zennaro
 • Ejvind Larsen
Morten Lind, Olaf Tehrani, Nikolai Beier, Eva Schwanenflügel, Stig Bøg, Klaus Lundahl Engelholt, Henrik Leffers, John Hansen, Torben K L Jensen, Toke Kåre Wagener, Marianne Stockmarr, David Zennaro og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Efter hændervriden og luftning af nyskabelsen ”klimatosser” samt første halvering af stemmerne er det gratis at antage at klima forværringen med omkring 99% sikkerhed skyldes menneskelig aktivitet. Så for ikke at falde i spanden af folk der ”tror”, ”synes”, ”føler” og ”mener” at den astropogene forklaring er forkert nu er den lige vej til et hvilke som helst parts udslettelse. Det tog osse 40-50 år at få fattet denne videnskabelige kendsgerning. Så man kan igen funderer over det blå segments demokratiske værdi.

Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Pia Nielsen, Marianne Stockmarr, Marie Jensen, Søren Bro og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Sådan er det jo. Nogle er lidt mere langsomt opfattende end andre. Men selvfølgelig er det positivt, at de mest sendrægtige nu også er kommet ombord.

Bjarne Andersen, Svend Erik Sokkelund, Erik Fuglsang, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Klaus Lundahl Engelholt og John Hansen anbefalede denne kommentar

Dansk Industri, De Konservative, Dansk Folkeparti (og Cepos). (De næste bliver vel Stram Kurs?). Det begynder at ligne en strategi for højrefløjen, som vel kort ser således ud: "Valget blev vundet på 70% løftet. Det er populært, så det tilslutter vi os også. Når den nye regering kommer med de konkrete og ofte "upopulære" forslag stemmer vi imod, og fortæller (uden forpligtelse) at vi er tilhængere af de 70%, men ikke på den upopulære måde. Vi går ind for "Grøn Vækst" med mere til alle. Sådan vinder vi valget om (max.) fire år."
Da de er i opposition, bliver det en gratis kritik. Imedens bliver regeringen upopulær, hvis den virkelig prøver at gennemføre, hvad der skal til for at kunne nå de 70% (højere skatter, indskrænkninger i vores "frihed", minus vækst).
Så ærlig talt kan jeg ikke dele hverken Mettes eller Runes begejstring. Det må være vigtigt allerede nu at kritisere og vise, at det vi vil og det højrefløjen vil, er to forskellige ting.

René Hansen, Morten Lind, Mikkel ---, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det bliver sjovt at se DF til kommunalvalget om to år. De fik rigtig mange stemmer i Syd- og Vestjylland sidste gang, fordi de var de argeste modstandere af vindmøller. De brugte mange mærkelige argumenter. Nu skal de vel til at være positive. Det bliver underholdende.

Morten Lind, Bent Gregersen, Svend Erik Sokkelund, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er måske ikke så meget hvordan, som hvem der efterfølgende skal betale. Når man taler om landbrugets bidrag i radion, lader det til at være enighed om kompensation. Men jeg har ikke hørt det nævnt for dem, der bor i ældre huse, uden for de større byer, og får kæmpe energirenoveringsudgifter. I dag koster en elbil på størrelse med en lille dieselbil til 150.000 to til tre gange så meget. Det tænker man måske ikke over hvis man selv er politiker i et af de grønne partier, og fint selv kan have råd til det.