Leder

Dansk Folkepartis politiheste tager endnu en pinlig tur i manegen

Københavns Politi har svært ved at finde heste til den ridende enhed, som Dansk Folkeparti fik genindført i 2017 – imod politiets vilje. Efter et stort spild af ressourcer ser det nu ud til, at et nyt politisk flertal overvejer at nedlægge den ridende enhed igen. Sagen om politihestene er politik, når det er allerværst
Knap to år efter, at partierne bag finanslovsaftalen i 2018 blev enige om at genindføre det ridende politi i København, viser det sig, at Københavns Politi indtil videre kun har haft held til at skaffe syv (!) af de planlagte 20 heste. Det er ganske enkelt svært at finde hesteejere, der er villige til at sælge

Knap to år efter, at partierne bag finanslovsaftalen i 2018 blev enige om at genindføre det ridende politi i København, viser det sig, at Københavns Politi indtil videre kun har haft held til at skaffe syv (!) af de planlagte 20 heste. Det er ganske enkelt svært at finde hesteejere, der er villige til at sælge

Niels Hougaard

9. september 2019

Det var en stor sejr for Dansk Folkepartis daværende retsordfører Peter Kofod, da partierne bag finanslovsaftalen for 2018 blev enige om at genindføre det ridende politi i København.

I årevis havde Kofod kæmpet for sagen. Eksempelvis havde han sat samtlige Danmarks ambassader i Europa til at indsamle oplysninger om antallet af politiheste i hvert land samt erfaringerne med heste.

Ordføreren havde lystigt overhørt skepsis fra både Rigspolitiet, Københavns Politi og Justitsministeriet.

Som Information tidligere har beskrevet, mente Københavns Politi, at politihestene var for dyre, for ufleksible og for risikable til, at det ville være en god idé at genrejse den ridende enhed, som var blevet nedlagt i 2012.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Leffers
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Morten Wieth
 • Carsten Mortensen
 • Per Klüver
 • Thomas Tanghus
 • Anker Heegaard
 • Poul Erik Pedersen
 • Bjarne Andersen
 • Katrine Damm
 • Carsten Munk
 • Tom Andreæ
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • David Zennaro
Henrik Leffers, Klaus Lundahl Engelholt, Morten Wieth, Carsten Mortensen, Per Klüver, Thomas Tanghus, Anker Heegaard, Poul Erik Pedersen, Bjarne Andersen, Katrine Damm, Carsten Munk, Tom Andreæ, Bjarne Bisgaard Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Sebastian Abrahamsen

Det er mere end mystisk, at Folketinget vil tvinge Politiet til at genindføre ridende Politi.

Hvis Politiet ønskede at anskaffe politiheste, så kunne man overveje sagen; men det er komplet umuligt at se begrundelsen for at påføre Politiet denne omkostning imod Politiets ønske.

Vi må håbe, at Folketinget retter op på fejlen.

Men der er ingen, der kan være trygge ved at have Peter Kofod siddende i EuropaParlamentet - han kan finde på hvad som helst.

Kim Houmøller, Jan Weber Fritsbøger, Per Klüver, Arne Lund, Anker Heegaard, Bjarne Andersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Vorherre til hest ;-(

Jan Weber Fritsbøger, Flemming Berger, Per Klüver, Erik Fuglsang, Thomas Tanghus, Carsten Munk, Anker Heegaard, Bjarne Andersen og Anders Lund anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Heste indgyder ingen respekt, plus at de ville få svært ved at følge en stjålen Mercedes på en motorvej nær dig. Og ved simple røverier i kiosk eller på gade er de jo decideret intet bevendt, heste. Skulle politimand lige sidde der i 7-Eleven på en hest og med en mulepose og en gun og en cowboyhat og et jydeskæg og ... anholde?

Klokken er år 2019. Heste er sidste århundrede. Det, vi behøver er politi på varulve. Et varulvebårent politikorps.

Carsten Svendsen

Hvad med at få lavet en replica af fregatten Jylland og sende den ned til Hormuzstrædet?
Jeg tror faktisk, det ville mindske spændingerne i området.
Det ville i hvert tilfælde gavne lige så meget, som en politihest.

Thomas Tanghus, Flemming Berger, Carsten Mortensen, Per Klüver, Torben Lindegaard og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

De fleste af vore nabolande, inklusive de nordiske, har politiheste. Der må vel være en grund til dette. Og der er også indikationer på, at det kan være et rationelt valg.

For nogle år siden overvejede politiet i Hamborg, af sparehensyn, at afskaffe hestene. Derfor gennemførte man et grundigt evalueringsarbejde. Resultatet heraf var dog, at det ikke ville være en god idé, tværtimod blev det anbefalet at satse endnu mere på den beredne styrke, da den har nogle særlige fordele. Betjente til hest har langt bedre overblik, er hurtigere end betjente til fods, og kan færdes hvor køretøjer ikke kan komme frem. De kan bruges til crowd control, hvor de store heste, kan støtte betjentenes autoritet, og f.eks. holde folk på afstand uden brug af våben. Evalueringen gav også konkrete eksempler på, at hestene havde spillet en afgørende rolle, ved jagt på forbrydere der flygtede til fods.

Når dansk politi åbenbart helst ikke vil have dem, skyldes det nok ikke deres manglende anvendelighed, men at deres ressourcer er sparsomme, og de hellere vil prioritere dem andre steder.

Dorte Haun Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Peter Jensen, jeg stoler ikke på de undersøgelser. Almindelig tankevirksomhed siger mig, at heste ikke er umiddelbart vendbare på få kvadratmeter. De er som heste i en glasbutik. Plus at de er egenrådige dyr. ALLE, der har siddet på en hest, ved, at lige pludselig skal de f.eks. skide eller parre sig eller deltage ved OL i dressur. Og jo flere heste i bybilledet, desto mere parringstrang fra hesteside.

Hvis nu Peter Kofods mor havde givet ham den hest han sang om, da Peter var en bet knæjt, så hade det nok været en hel del billigere for nationen. Og når ex-formandinden skreg på sin bortløbne mama, så... osv. Når børnene skriger og vil ha', så giv dem det de vil have, for ellers hævner de sig på omgivelserne når de bliver store..

@Anders Sørensen. Det er svært at forholde sig til arbejdet med hestene som lægmand, men politiet i mange andre lande mener at de har god gavn af dem. Herunder Sverige, Norge og Finland, som man må formode har en tilgang til politiets opgaver, som kan sammenlignes med Danmark. Sverige har dem ikke kun i Stockholm, men også i Gøteborg og Malmø. Man må formode at de finder det rationelt, i hvert fald er det svært at forestille sig, at svensk politi ligger under for en form for indflydelse, der kan sammenlignes med Dansk Folkeparti. Men dansk politi har ret små ressourcer, sammenlignet med mange andre lande.