Leder

Det er et demokratisk problem, hvis regeringen er for svag. Det har Mette Frederiksen ret i

Med placeringen af Martin Rossen i Statsministeriet og regeringens magtfulde udvalg vil Mette Frederiksen styrke regeringen over for embedsværket. Det er fornuftigt. Men diskussionen om Rossen bør åbne for en bredere diskussion om parlamentarisk kontrol
Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget er efterhånden blevet så magtfulde og så institutionaliserede, at det kunne værd være at overveje at indføre en form for transparens og mulighed for kontrol med dem, skriver dagens lederskribent Anton Geist.

Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget er efterhånden blevet så magtfulde og så institutionaliserede, at det kunne værd være at overveje at indføre en form for transparens og mulighed for kontrol med dem, skriver dagens lederskribent Anton Geist.

Mads Claus Rasmussen

30. september 2019

En vældig diskussion om demokratiske principper og parlamentarisk kontrol er opstået i dansk politik.

Det skyldes, at Mette Frederiksens rådgiver Martin Rossen, ikke alene er blevet ansat som stabschef i Statsministeriet, men også er blevet medlem af regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalg.

I lyset af Donald Trumps og Boris Johnsons frontalangreb på demokratiske normer og institutioner kan den hjemlige diskussion forekomme nærmest uvæsentlig.

Men selv om der ikke er nær så meget på spil som i USA og Storbritannien, er det bestemt vigtigt at debattere, hvordan den danske regering forvalter sin magt – og hvordan magten kan kontrolleres.

Ansættelsen af Martin Rossen og hans placering i regeringsudvalgene er et udslag af, at Mette Frederiksen vil styrke den politiske styring af centraladministrationen. Det gjorde hun klart før valget, og den ambition er fornuftig.

Det er åbenlyst, at kompleksiteten, sagsmængden og mediepresset inden for de forskellige ministerområder er tiltaget i en sådan grad, at det kan være vanskeligt for ministrene at gøre sig gældende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
  • Dorte Sørensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Stig Bøg
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mette Frederiksen orkestrerer sin politik gennem udvalgte marionetter, som er mørke skygger i magtsystemet der ikke kan gøres ansvarlige. Det er en slags Stalinisme. De udfører ordrer til ministre - gør som jeg siger eller hold kæft, hvis ikke, så ryger du ud, men træder en minister ved siden af, og det går galt, hvad sker der så. Går Mette Frederiksen af?

Det Mette F så fornemt forklarede igen og igen på samråd forleden, fortæller os vælgere, at der intet juridisk problem er overhovedet ved at styrke statsministeriet og at hendes personlige rådgiver, er rådgiver og koordinator, samt at hun alene står til ansvar. Hun gjorde det i de to andre ministerier, og det holder endnu, og blev behold af den blå VLAK regering. Det var så hyklerisk at høre på tidligere minister Løhde og co med angreb, som var pustet op til noget, det ikke kunne bære overhovedet.
Og er man så meget imod, kan man jo vælge anderledes næste gang. Jeg tror, det vil styrke den retning hun og hendes støttepartier har sat. Og de blå kopierede det jo, og det var Fogh der startede det uofficielt, MF er bare åben og ærlig om det, så..... men det er selvfølgelig heller ikke det V er mest kendt for.

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Svend Erik Hansen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Chris R. B., Malan Helge, Steffen Gliese og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Og Morten Bødskov, som i opposition var modstander af offentlighedsloven, kaldte det for magt arrogance, men som minister har forsvaret at den fortsat er nødvendig. I sin tid undlod han at besvare sin kovending 28 gange overfor Krasnik i Deadline. Er det derfor Rossen nu skal styre?

Socialdemokratiet v/Morten Bødskov i 2010 :

– Jeg har svært ved at se, hvordan den nuværende offentlighed skulle være til skade for lovarbejdet. For mig at se virker det som en søgt forklaring, der skal skærme den siddende regering mod offentlighed, sagde han.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at offentlighed skulle kunne forringe lovkvaliteten. Indholdet i den foreslåede paragraf 24 savner for mig at se enhver begrundelse, sagde den daværende retsordfører.

Torben Lindegaard, Henrik Ovesen, Rolf Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Martin Rossen har mindre magt end departementscheferne som også "kun" står til ansvar overfor deres minister. Departementscheferne har dog instruktionsbeføjelser overfor medarbejdere i deres ministerium.

Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Chris R. B., Malan Helge og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Problemet er snarere, at vi er blevet vænnet af med at forstå rækkevidden af et ministeransvar, fordi folk æreløst er blevet siddende, blot fordi et flertal holder hånden under dem.

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Svend Erik Hansen, Thomas Tanghus, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Chris R. B. anbefalede denne kommentar
John Stahlschmidt Møller

Det er tydeligt, at Mette Frederiksen ønsker et oprør med den neoliberale nødvendighedens politik, som skal erstattes en sammenhængende politik båret af socialdemokratiske værdier.Det er ikke en let opgave, for det vækker stort ubehag og modstand hos de borgerlige politikere og i de fleste danske medier Det er statsministerens ret at tilrettelægge regeringens organisation indenfor lovgivningens rammer for at opnå dette legitime mål. Jeg har et begrundet håb for, at Mette Frederiksen målrettet vil fastholde sin plan til trods for stor modstand.

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Chris R. B. anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis Mette F havde undladt at gøre Martin Rossen til stabschef og udpege ham formelt som deltager i K- og Ø- udvalgene (interne regeringsgrupper), kunne hun bare have lusket ham ind ad bagdøren, sådan som Venstre altid har gjort med deres egne, magtfulde spindoktorer.
Istedet har hun valgt fuld åbenhed om konstruktionen, og det får naturligvis de borgerlige partier til at se en oplagt mulighed for konstant politisk drilleri.

Jeg synes ikke Mette Frederiksen driller, jeg opfatter hende som en manipulator. På den ene side har kvinden nu i måneder udbasuneret at folk som er nedslidte, hvem ved vi stadig ikke, skal på tidlig folkepension dvs. 70 år.. Som minister er hun dækket af lukrative pensionsordninger, og kan gå når man 60 år med store beløb i lommen. Det vil hun ikke ændre på. Det er da hykleri nu vi er i den boldgade.

@Ole Rasmussen
Så vidt jeg kan se, så er Mette "The Real Deal." Hvis jeg virkelig var socialdemokrat, ville jeg ikke føle jeg havde meget at beklage mig over.

Men det stopper dig ikke for at argumentere for at vi er ved at opnå "Stalinistiske tilstande" i det danske folkestyre. Blot at det er utroværdigt at du nærer nogle former for Socialdemokratiske sympatier.