Leder

Dom om hjemløselejr er et skridt på vejen, men det er fattigdom, der skal bekæmpes. Ikke de hjemløse

Næste skridt må være, at regeringen sammen med støttepartierne lever op til løftet i forståelsespapiret om at »præcisere« forbuddet. Sidste skridt må være helt at afskaffe det, så det er fattigdommen og ikke de hjemløse, der bekæmpes
Mandag behandlede Københavns Byret så en sag mod den 52-årige hjemløse André Christiansen og en makker. De havde også formastet sig til at overnatte i det fri, nemlig i buegangene over for Rundetårn i København. Tilbage i oktober havde politiet en tidlig morgen vækket de to hjemløse og tildelt dem hver en bøde på 1.000 kroner, fordi de ifølge politiet havde etableret en utryghedsskabende lejr. På billedet ses André Christiansen.

Mandag behandlede Københavns Byret så en sag mod den 52-årige hjemløse André Christiansen og en makker. De havde også formastet sig til at overnatte i det fri, nemlig i buegangene over for Rundetårn i København. Tilbage i oktober havde politiet en tidlig morgen vækket de to hjemløse og tildelt dem hver en bøde på 1.000 kroner, fordi de ifølge politiet havde etableret en utryghedsskabende lejr. På billedet ses André Christiansen.

Sofie Mathiassen

Indland
25. september 2019

»På steder, hvortil der er almindelig adgang, er det forbudt at etablere og opholde sig i lejre, som er egnede til at skabe utryghed i nærområdet.«

Sådan lyder den del af Justitsministeriets ordensbekendtgørelse, der blev tilføjet i marts 2017. Tilføjelsen skulle modvirke de mange romaer, der til stor forargelse for dele af befolkningen camperede i parker, på gader eller byggepladser, mens de opholdt sig i landet. Eksempelvis kaldte Venstres tidligere udlændingeordfører, Marcus Knuth, i Berlingske romaerne for »en skamplet for hovedstaden«.

Men, men … også danske hjemløse blev ramt. For hvad der var forbudt for romaer, måtte selvfølgelig også være forbudt for danskere. Nedenunder rumlede desuden spørgsmålet, om tilføjelsen til ordensbekendtgørelsen i visse tilfælde kunne kollidere med borgernes menneskeret til at bevæge sig frit.

Mandag behandlede Københavns Byret så en sag mod den 52-årige hjemløse André Christiansen og en makker. De havde også formastet sig til at overnatte i det fri, nemlig i buegangene over for Rundetårn i København. Her søgte de jævnligt nattely i dårligt vejr og indrettede sovepladser med papkasser, liggeunderlag, soveposer og et lille tv.

Tilbage i oktober havde politiet en tidlig morgen vækket de to hjemløse og tildelt dem hver en bøde på 1.000 kroner, fordi de ifølge politiet havde etableret en utryghedsskabende lejr.

Under retssagen beklagede anklageren sig ifølge Ritzau over de juridiske uklarheder i tilføjelsen til ordensbekendtgørelsen: Hvad er en lejr? Hvordan skal »egnet til at skabe utryghed« forstås? Der mangler i høj grad fortolkningsbidrag, mente anklageren.

Byretten afviste, at der var tale om en lejr. De to mænd havde ikke spist deres mad i buegangen, ikke forrettet deres nødtørft på gaden, men tværtimod ryddet op efter sig om morgenen. Alene fordi der ikke var tale om en lejr, kunne bøden afvises. Godt for André Christiansen og makkeren. Men trods dommen er uklarheden om de utryghedsskabende lejre ikke blevet meget mindre.

Næste skridt må være, at regeringen sammen med støttepartierne lever op til løftet i forståelsespapiret om at »præcisere« forbuddet. Sidste skridt må være helt at afskaffe det, så det er fattigdommen og ikke de hjemløse, der bekæmpes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

"Næste skridt må være, at regeringen sammen med støttepartierne lever op til løftet i forståelsespapiret om at »præcisere« forbuddet.
Sidste skridt må være helt at afskaffe det, så det er fattigdommen og ikke de hjemløse, der bekæmpes."
citat fra artiklen

Nej, nej, nej .... vi kan ikke have lejre i By & Park uden adgang til vand og sanitet.
Selv de tilrejsende romaer må checke ind på en campingplads.

F. ex. Bellahøj Camping ligger 4,5 km fra Rådhuspladsen.

Vi vil selvfølgelig ikke have hjemløse i Danmark. Problemet er imidlertid, at begrebet jo er flydende, alt efter omstændighederne. Når jeg i min ungdom boede hos nogen eller på et tidspunkt crashede gode venners kollektiv, var jeg i nu gældende forstand 'hjemløs', men det ville være en meningsløs forståelse af mine forhold - og blot tjene til at gøre opgaven uløselig.
Egentlige hjemløse, folk, der ikke har tag over hovedet, er det uacceptabelt i vores samfund at have - ligesom vi igen strukturelt må afskaffe fattigdom.
I alt for mange år har man således skubbet en masse andre problemer, en hjemløs måtte have, ind foran den første og grundlæggende vej til en løsning: at folk ikke skal stå uden tag overhovedet, lige meget hvad de i øvrigt måtte fejle eller have af problemer.
Derfor bør man også meget hurtigt sikre en omlægning af kontanthjælpen, så boligudgifter betales særskilt. Alt andet kan man bedre selv regulere.

Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Søren Nielsen, Søren Bro, Niels Duus Nielsen og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Fattigdom straffes ikke, mennesker i nød bør modtage hjælp, bevist at udskamme og nedbryde mennesker i nød, er strafbart!
Hjemløse i gadebilledet må man vende sig til, så længe, at der ikke er fundet respektfuld løsning på hjemløsheden.

De hjemløse der opføre sig pænt i gadebilledet, kan mine børn ikke tage skade af at se, tværtimod, men udskammes og forfølges hjemløse i det offentlige rum, med lovgivning i hånden, så fortæller jeg mine børn, at det er stats magtmisbrug og i strid med de internationale vedtagne menneskerettigheder.

Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Ole Henriksen, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Gert Romme og René Arestrup anbefalede denne kommentar

Bag formuleringen 'utryghedsskabende lejr', gemmer der sig et afstumpet, ja nærmest infamt menneskesyn.
Pæne bedsteborgere skal naturligvis ikke konfronteres alt for direkte med det faktum, at der findes fattigdom, hjemløshed og menneskelig forarmelse. Vi kan til nød tale om dem, de fattige, men vi vil helst ikke se dem og dermed blive mindet om deres eksistens - deres beskidte, omtågede, tandløse, ildelugtende eksistens. Så derfor skal de væk, så langt væk som overhovedet muligt og i hvert fald helt og aldeles ud af vores synsfelt. Vi vil ikke have den slags pletter i vores liv. Vi vil ikke foruroliges af grimhed og menneskelig forfald i vores ellers så pæne og velfriserede tilværelse.
Fy for fanden!

Steen K Petersen, Michael Waterstradt, Martin Sørensen, Søren Andersen, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Peter Wulff, Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen, Carsten Munk, Carsten Svendsen, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Tue Romanow, Søren Nielsen og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard :
"Nej, nej, nej .... vi kan ikke have lejre i By & Park uden adgang til vand og sanitet.
Selv de tilrejsende romaer må checke ind på en campingplads.

F. ex. Bellahøj Camping ligger 4,5 km fra Rådhuspladsen."

Desværre viser denne udtalelse med al ønskelig tydelighed, hvor lidt den almindelige bedsteborger kender til hjemløses desperate vilkår.

Det er ikke gratis at bo på en campingplads. Og det er bestemt ej heller billigt at transportere sig 4,5 kilometer frem og tilbage til byen dagligt.
Mon ikke der så ville være nul mennesker, der var nødsaget til at sove under buegange og broer, såfremt det var så enkelt..?

Hvis ikke de har brød, hvorfor spiser de så ikke kage, kunne man spørge med et berømt citat.

Steen K Petersen, Gert Romme, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, René Arestrup, Lise Lotte Rahbek, Tue Romanow, Philip B. Johnsen, Niels Duus Nielsen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel

Det har du misforstået.

"Nej, nej, nej .... vi kan ikke have lejre i By & Park uden adgang til vand og sanitet.
Selv de tilrejsende romaer må checke ind på en campingplads.

F. ex. Bellahøj Camping ligger 4,5 km fra Rådhuspladsen."
Mit fulde læserbrev 24. september, 2019 - 21:57

Mit læserbrev 24. september, 2019 - 21:57 handler alene om Roma-lejre, hvilket fremstår ganske tydeligt.

Et par hjemløse, der sover et tilfældigt sted udgør ikke en lejr - det er der dom for

Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard

Du skriver ordret :
"SELV de tilrejsende romaer må checke ind på en campingplads." (Mine caps)

Det betyder, at de andre hjemløse er inkluderet i din formulering.

Men udover det gad jeg nok se den campingplads, der ville stille faciliteter til rådighed for fattige romaer..
Dit forslag har ikke gang på jord. Desværre.

Steen K Petersen, Gert Romme, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

I venstre har det altid været suspekt at være fattig. For er man fattig fordi man er doven eller fordi man er syg?
For en sikkerheds skyld gør man det kriminelt at være fattig

Steen K Petersen, Michael Waterstradt, Gert Romme, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Så er der også lige en anden sjov, lille detalje de hjemløse skal tage højde for :

På Visit Copenhagens hjemmeside står der :

"Bellahøj camping ligger nordvest for Københavns centrum.

Campingpladsen er åben hele døgnet i åbningsperioden, 01. juni til den 31. august."

Dvs i forår, efterår og vinter er der lukket.

Philip B. Johnsen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

"... det er fattigdom, der skal bekæmpes. Ikke de hjemløse" hedder det i overskriften. Jeg er enig i begge udsagn, men er hjemløshed og fattigdom overhovedet to sider af samme sag? - Hjemløse er formodentlig fattige, men de fleste fattige er ikke hjemløse. Spørgsmålet om hvor hjemløse må sove har intet med fattigdomsbekæmpelse at gøre. Så lad os i den videre debat skille tingene ad.

Fattigdommen værste og mest uretfærdige konsekvenser er, at børn i fattige familier vokser op med afsavn mht. påklædning, fritidstilbud og de moderne dimser, som børn bruger og skal have for at være en del af gruppen. Børn i fattige familier klarer sig dårligere i skolen end andre børn. Deres forældre er ofte lavt uddannede og penge til lektiehjælp er der ikke. De fattige børn får lavere karakterer, opnår mindre uddannelse, og de blir hyppigere arbejdsløse. Økonomisk ulighed bliver til social arv, der går ud over børnene. Og det eneste, børnene har gjort, og som de må bøde for, er, at blive født ind i en fattig familie. Det er det egentlige fattigdomsproblem og et helt andet spørgsmål, end hvordan man definerer en "utryghedslejr".

Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel

Nej, du misforstår mit læserbrev.

Selv en roma .... betyder at selv om man er roma, så skal man alligevel ikke slå lejr rundt omkring i By & Park uden adgang til vand og sanitet.

Romaerne kommer gerne tilrejsende i ganske store grupper -
og det duer bare ikke at så mange mennesker slår lejr et eller andet sted uden sanitære faciliteter.

Der er dom for - jævnfør lederen - at et par hjemløse, der overnatter i det åbne ikke udgør en lejr, så de er ikke omfattet af mine betragtninger.

Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard

Du skrev altså "Selv de tilrejsende romaer" og ikke
"Selv en roma".
Måske misforstår du, hvad du selv mener?
Men lad det nu ligge.

Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel

Een sidste gang til for Prins Knud:

"Selv de tilrejsende romaer må checke ind på en campingplads" .... betyder at selv om man er roma, og måtte være vant til andre frihedsgrader, så skal man alligevel ikke slå lejr rundt omkring i By & Park uden adgang til vand og sanitet.

Der er dom fra Byretten for, at et par hjemløse der overnatter i det åbne ikke udgør en lejr, så de falder udenfor mine betragtninger.

Over&Out