Leder

Under enhver ædruelig synsvinkel er præsidentvalget i Afghanistan en fiasko

Uanset hvilken præsident, der ender med at blive valgt med en stemmeprocent på 20, vil være en taber på lidt længere sigt
Ved lørdagens valg i Afghanistand er der rapporteret om 400 angreb på valgsteder og om 2000 valgsteder – næsten halvdelen – der aldrig åbnede. Her studerer medarbejdere i den uafhængige valgkommission dokumenter fra et af valgstederne.

Ved lørdagens valg i Afghanistand er der rapporteret om 400 angreb på valgsteder og om 2000 valgsteder – næsten halvdelen – der aldrig åbnede. Her studerer medarbejdere i den uafhængige valgkommission dokumenter fra et af valgstederne.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

Indland
1. oktober 2019

Under enhver ædruelig synsvinkel er præsidentvalget i Afghanistan en fiasko: Skønsmæssigt en femtedel af de 9,6 millioner vælgere deltog i lørdagens valg af en ny præsident – nøjagtig hvor mange ved vi 9. november, når alle stemmer er talt op.

På forhånd havde Taleban advaret befolkningen mod at stemme på de ’amerikanske marionetter’, der regerer i Kabul og omegn. Der er rapporteret om 400 angreb på valgsteder, om kvinder, der ikke turde stemme og om 2000 valgsteder – næsten halvdelen – der aldrig åbnede.

Ikke desto mindre erklærede den politiske veteran, Abdullah Abdullah, allerede mandag, at han havde vundet valget.

»Der bliver ingen anden valgrunde,« sagde han til nyhedsbureauerne.

Abdullah Abdullah er omgående korrekset af chefen for den ’uafhængige valgkommission’, der alene udpeger valgets vinder.

Et demokratisk udkantsområde

Men såvel Abdullah Abdullah som hans modstander, præsident Ashraf Ghani, der slog ham knebent i 2014, da stemmeprocenten var 60, er tabere, uanset hvem af dem der vinder.

Taleban kontrollerer i dag mere territorium end på noget tidspunkt siden 2001, da USA-koalitionen angreb kort efter 11. september. Siden er titusinder civile dræbt i en grim borgerkrig. USA-koalitionens militære tab er ca. 4.500 soldater (heraf 43 danske), medens andre titusinder har fået ulægelige sår på sjæl og legeme.

Økonomisk er milliarder spildt i forsøget på at omskabe et traditionelt stammesamfund med årtusindgamle ritualer til kopi af en vestlig kommunalbestyrelse. Årtiers interventioner, først af sovjetmagten, siden af USA-koalitionen, har bevist, at den urbane elite i Kabul, der altid har været på lysårs afstand af de afghanske provinser, kun kan overleve med militær og økonomisk bistand udefra.

Men også det er et spørgsmål om tid. Amerikanerne har i et år forhandlet med Taleban om en ordning, der sikrer dem en ’ærefuld’ tilbagetrækning mod løfte om at dele magten med Kabul-regeringen – som Taleban ikke vil forhandle med.

Lørdagens kaotiske præsidentvalg er en meget tyk pegefinger på, at Afghanistan, uanset hvordan man vender og drejer det, er demokratisk udkantsområde. Det har 18 års militært formidlet bistandshjælp ikke ændret på. Afghanere vil regeres af afghanere – i det omfang de overhovedet vil regeres.

Det er sådan, det er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Wind-Willassen

Lorteland- det er vel den korte konklusion.
Synd for de kvinder og børn der i fremtiden skal leve med de mange tåbelige mænd, der tror de har ret til at undertrykke alle andre.
Øv.
Men vi gjorde et godt forsøg.
Og det virkede for en tid.
Men over for voldsmænd, terrorister, patriarkalske fanatikere der kommer man ikke langt med venlighed og demokrati.

Carsten Svendsen

Det vigtigste er, at Danmark har fået sit eget afsnit i "The Graveyard of Empires". :o(

Torben Lindegaard

@Jørgen Wind-Willassen

"Lorteland" - er bare så præcist formuleret.

Lad os få de sidste 100 mand hjem fra Afghanistan.
Og lad os så bruge pengene på en bedre efterretningstjeneste frem for krigsindstat i landet -
så kan vi måske forebygge et andet 11. september.