Leder

Europas Iran-dilemma

Teherans annoncering af en tredje overtrædelse af atomaftalen for at presse EU har fået Frankrigs præsident til at lægge sig i selen for at skabe et nyt rum for forhandlinger
Spørgsmålet om Iran er årsag til dybe uenigheder mellem USA og EU-landene. Dog var Donald Trumps reaktion på Macrons løsningsforslag i forhold til Iran på G7-topmødet angiveligt nærmest positiv, skriver Lasse Ellegaard i denne leder.

Spørgsmålet om Iran er årsag til dybe uenigheder mellem USA og EU-landene. Dog var Donald Trumps reaktion på Macrons løsningsforslag i forhold til Iran på G7-topmødet angiveligt nærmest positiv, skriver Lasse Ellegaard i denne leder.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

6. september 2019

Irans præstestyre meddelte onsdag, at det fra denne fredag agter at indlede en tredje fravigelse af den atomaftale, der blev indgået i 2015, og som USA trådte ud af i maj 2018.

Denne gang handler det om yderligere berigelse af uran fra 4,5 til 20 procent (i aftalen er 3,5 procent grænsen), anskaffelse af hurtigere centrifuger og ophør af eksport af tungt vand til oplagring i Oman.

Tiltag, der teknisk set bringer Iran tættere på fremstilling af et kernevåben. Men stadig langt fra de 90 procent, der er bombens forudsætning – og som præsterne i øvrigt bedyrer, at de aldrig har haft intentioner om.

Teherans melding har til formål at presse de tre EU-partnere – Frankrig, Tyskland og Storbritannien – til at overholde aftalen, uanset USA’s skrotning af den med krav om genforhandling.

Det vil EU hellere end gerne, men problemet er, at de amerikanske sanktioner, der fulgte Donald Trumps opsigelse af aftalen, også medførte, at europæiske virksomheder – blandt andet franske bilmærker og olieselskaber – der efter 2015 indledte investeringer i Iran, trak følehornene til sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er bare en skam, at vi ikke her i Kongeriget kan være med i EU's bestræbelser på at holde liv i Atomaftalen - der er lige lidt Undtagelser i vejen !!

I øvrigt - udviklingen i uran-berigelse op til 90% er ikke liniær.
Det er langt mere krævende at hæve de lave udviklingsgrader -
så udviklingsgrafen aftegnes nærmest eksponentielt.

Dette gør jo slet ikke sagen bedre.