Leder

Løkke forsøgte at gøre sit nederlag til en slags sejr. Det er friskt forsøgt, men den holder ikke

Lars Løkke Rasmussen vil tilsyneladende sikre sit eftermæle. Men han kan ikke slippe magtkampen med sin næstformand gennem ti år, og hans fortælling er svær at fæstne lid til
Lars Løkke Rasmussen gav søndag aften interview til TV 2 og DR om at forlade formandsposten. Her ses interviewet hos TV 2.

Lars Løkke Rasmussen gav søndag aften interview til TV 2 og DR om at forlade formandsposten. Her ses interviewet hos TV 2.

Tariq Mikkel Khan

17. september 2019

Man kan kun beundre Lars Løkke Rasmussens sans for selviscenesættelse. Efter flere ugers tavshed lancerede han søndag aften i både DR og TV 2 sin version af, hvad der skete, da han trak sig som formand for Venstre. Og weekendens landsmøder hos Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti blev reduceret til notestof.

Hvis man skal tro Løkke, er alt grundlæggende gået, som han har ønsket sig det. Bevares, forløbet kunne have været mere elegant. Men han har angiveligt længe set Jakob Ellemann-Jensen som sin efterfølger som formand for Venstre. Og som han sagde til DR:

»Det ender jo sådan set der, hvor jeg hele tiden har planlagt, det skulle ende.«

Med andre ord forsøger Løkke at gøre sit eklatante nederlag til en slags sejr.

Han forklarede, at han blandt andet på grund af udsigten til at få Jakob Ellemann-Jensen som efterfølger valgte at trække sig efter et meget omtalt møde i Venstres forretningsudvalg, selv om han kunne have valgt at fortsætte kampen for at beholde sin position. Og at han gjorde Ellemann-Jensen til først politisk ordfører og siden miljø- og fødevareminister for at gøre ham klar til at blive formand for Venstre.

Friskt forsøgt

Set udefra synes sandheden snarere at være, at Løkke kæmpede indædt for selv at blive som formand, så længe det overhovedet var en mulighed. Og hvis han virkelig ønskede at køre Ellemann-Jensen i stilling som formandskandidat, hvorfor ventede han så til en nødvendig rokade i 2018 med at gøre manden til minister og gav ham en relativt perifer ministerpost uden adgang til de vigtige regeringsudvalg?

I både DR og TV 2 afviste Løkke at have et udestående med sin næstformand gennem ti år, Kristian Jensen. Men samtidig langede han hårdt ud efter ham. Blandt andet lod Løkke forstå, at Jensen reelt ikke havde kompetencerne til de ministerposter, han gav ham.

Der kommer et tidspunkt i en statsmands karriere, hvor han skal afgøre, om han fortsat vil være en del af en magtkamp, eller han vil sikre sit eftermæle. Løkke har tilsyneladende bestemt sig for det sidste.

Men han kan alligevel ikke helt slippe den magtkamp med sin næstformand, der har fulgt ham de sidste mange år af hans politiske liv. Og når han kommer med sit eget bud på fortællingen om sin afgang som partiformand, så er den præget af et fundamentalt problem. Nemlig, at den er svær for alvor at fæstne lid til.

Men ét må man give Løkke: Det er friskt forsøgt.

Lars Løkke Rasmussen har trukket sig som formand i Venstre med øjeblikkelig virkning.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben K L Jensen
 • Ole Frank
 • Troels Ken Pedersen
 • Jesper Eskelund
 • Eva Schwanenflügel
 • Hans Larsen
 • David Zennaro
 • Thomas Tanghus
 • Marianne Stockmarr
 • Carsten Mortensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Helle Walther
 • Peter Knap
 • jørgen djørup
 • Anker Heegaard
 • Ulla Nielsen
Torben K L Jensen, Ole Frank, Troels Ken Pedersen, Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, David Zennaro, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Helle Walther, Peter Knap, jørgen djørup, Anker Heegaard og Ulla Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"»Det ender jo sådan set der, hvor jeg hele tiden har planlagt, det skulle ende.«"

Venstre er en sund virksomhed, udtalte Claus Hjort engang i tilknytning til underbukse-affæren i Venstre. Og i en sund virksomhed i det moderne Danmark bestemmer ledelsen arvefølgen; det ville være noget ganske andet i et såkaldt politisk parti, hvor medlemmerne af partiet har betydelig bestemmelse over hvilke poster der skal besættes af hvem.

Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Birte Pedersen, Ole Frank, Jørgen Larsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Marianne Stockmarr og Helle Walther anbefalede denne kommentar

At bestille to interviews i bedste sendetid med to studieværter, hvoraf det meste var mikrofonholderi var skuffende for alle. Det blev to kopi udsendelser, hvor det virkede som om spørgsmålene var aftalt på forhånd og der var blottet for bare lidt kritisk journalistik. At Løkke ville give sin version fint nok, men det handlede jo mere om hans vrede indirekte mod Kr. Jensen, som han slagtede brutalt for åben skærm med sit ordvalg, og hans fordrejning af tidligere udsagn. Løkke har været en politiker på godt og ondt, men synes ikke nu at kende sin besøgelsestid. Han virkede bare så utroværdig jo mere interviewet skred frem. Men det er da fint han har fundet nye veje, men jeg ville ikke have det rart med hans planer, hvis jeg var ny leder i V.

Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Jørgen Heiner, Lisbeth Glud, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Werner Gass, Anna Louise Finck-Heidemann, Hans Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson, David Zennaro, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Peter Gløde, Torben Bruhn Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Det fede var her forleden, hvor Claus Hjort i Deadline blev spurgt, om hvorvidt han troede, at hvis Claus Hjort ikke selv havde gået ud og kritiseret Kristen Jensen på Venstres sommergrupppemøde og fortsat efter det famøse pressemøde, så havde Lars Løkke stadig været formand?
Åhhhhh.

Venstre er det rene muntre køkken......

Karsten Lundsby, Helle Walther, Birte Pedersen, Ole Frank, John Poulsen, Lene Krathmann Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg, Torben K L Jensen, Lasse Nielsen, Minna Rasmussen, Anna Louise Finck-Heidemann, David Zennaro, Rolf Andersen, Caspar Christiansen, Tue Romanow, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Torben Bruhn Andersen, Dennis Tomsen, Marianne Stockmarr og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Hvordan har ordet statsmand sneget sig ind i den artikel?

Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Kim Houmøller, Liselotte Paulsen, Per Torbensen, Tom Andreæ, Birte Pedersen, Ole Frank, Lars Jørgensen, Rikke Nielsen, Flemming Berger, John Poulsen, Per Jakobsen, Mette Møhl, Martin Rønnow Klarlund, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Minna Rasmussen, Werner Gass, Hans Larsen, Søren Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, Caspar Christiansen, Tue Romanow, Steen Bahnsen, Tino Rozzo, Susanne Kaspersen, Christian de Coninck Lucas, Carsten Mortensen, Thomas Tanghus, Jeppe Lindholm, Katrine Damm, Helle Walther, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

For omkring en måned siden annoncerede LLR, at han igen gik efter at 'tage nøglerne til statsministeriet tilbage'. Dvs. han havde planer om, at blive mindst fire år endnu.

Det hænger ikke sammen med, at han nu fortæller, at hans plan hele tiden har været, at Ellemann Jensen skulle tage over efter et til to år.

Per Torbensen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Ole Frank, John Poulsen, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Werner Gass, Anna Louise Finck-Heidemann, Benta Victoria Gunnlögsson, Christian Skoubye, Torben Bruhn Andersen, Tue Romanow, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Bina Seff, Carsten Mortensen, Thomas Tanghus, John Liebach, Torben Skov, Marianne Stockmarr og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Netop, ser man på billederne fra 2014 og kælderen ligner han jo ikke en, der har trynet Kr. Jensen. Her er sandheden jo, han truede ham med Søren Gade ville stille op mod KJ og Gade var meget populær på det tidspunkt. KJ valgte så at tage hensynet til partiet og undgå mere ballade, han var for veg, han har ikke Løkkes kynisme og brutalitet. Jeg mener ikke, LLR`s udsagn er ikke korrekte.

Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

jeg gider ikke høre mere om løkke....... Løkkes selviscenesættelse . er total jeg mener det er lykkes løkke og give et udtryk af at han er en mand der har gjort den offentlige sektor effektiv.

Mens samme offentlige sektor bruger flere resurser brutto mens den producere mindre netto velfærd.

ALT er spinn for løkke. selv virkeligheden kan spinnes til at fortælle at du nok ser sort som sort men,..... se nu efter, sort er faktisk hvid. så du ser forkert når du siger at sort er sort. jeg er direkte i 1984 når jeg tænker på løkke, og afskyer denne mand totalt. og de medier der går i gåsegang, efter manden.

for mig ranksere at betale 289 kr for et foredag med løkke med at gå til en vegansk buffe med kold grøn te..... ( tro mig det kommer så IKKE til at ske for denne nordjyde)

kære lars...... du lugter sku også når du skider. og du er ikke kongelig, hvorfor medierne behandler lars løkke som om... er mig stof til forundring......

Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Ole Frank, John Poulsen, Helle Brøcker, Martin Rønnow Klarlund, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Carsten Mortensen, Jan Weber Fritsbøger, Torben Skov og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Lykketoft havde jo ret - det er efterhånden tydeligt for enhver. Men uanset at Løkke tror han kan spinne sig ind i varmen igen, så er broerne nok brændte. Jeg vile finde på noget andet, hvis jeg var ham.

Carsten Wienholtz, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Steen Bahnsen, Susanne Kaspersen, Helle Walther og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg tror korkproppen ta'r vand ind den her gang

Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Enig med Per Jakobsen. Og jeg kunne så godt have tænkt mig, at enten Natasja Crone eller Kåre Quist havde sagt til Løkke: "Nu siger du, at din plan hele tiden har været at få Jakob Ellemann ind som formand i løbet af et års tid eller to. Men på dit partis sommergruppemøde i august sagde du, at du ville tage nøglerne til Statsministeriet tilbage. Begge udsagn kan vel ikke være sande, så hvornår talte du egentlig sandt? På sommergruppemødet eller nu?"

Karsten Aaen, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Tue Romanow, jørgen djørup, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Ole Frank, Per Jakobsen, John Poulsen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Connie Brask Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Connie Brask Jensen

Udsmidt forhenværende prøver at brøle højt. Det er exentrisk, manipulerende, magtsygt og sidst men ikke mindst uendeligt selvhævdende. Sådan som Løkke er.
Det er Venstre der har smidt deres tidligere formand på porten. Og det blev nok uskønt, fordi de vidste hvor sindsygt svært det ellers ville blive, at komme af med ham.

Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Carsten Mortensen, Lasse Nielsen, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Ole Frank, John Poulsen, Helle Brøcker og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvor mange partier nyder godt af at den forhenværende formand er med på sidelinien og til tider i prime time og kommenterer den kommende formands gøren og laden ?

Løbet er kørt for Lars Løkke Rasmussen i partiet Venstre uanset, at han burde have haft muligheden for at fremlægge hans politik på kongressen og så blive stemt ned der.

Men Lars Løkke Rasmussen har nogen forklaringsproblemer. Nu taler han om det brede samarbejde hen over midten. Medens han var Statsminister, så kunne det brede samarbejde studeres under et mikroskop, for alt der var bredt, det blev støvsuget væk af Dansk Folkeparti. Vi alene vide og bestemme - DF altså. Løkke kommer til at bruge megen tid på at klinke skårene i det borgerlige køkken efter, at det fine mørkegrønne konservative og liberale lyseblå service med Anders Samuelsens monogram blev kasseret i valgkampens start. De forsmåede regeringspartier har ikke glemt oplevelsen af, at blive kørt helt over af Lars Løkke Rasmussen nye strategi.

Det blå Marionetteater har krævet sin pris for partiet Venstre og nu gælder det om at finde tilbage til liberale rødder efter at have været Skolemester for Dansk Folkepartis nationalistiske politik.

Men Jeg er enig i Lars Løkke Rasmussens erkendelse, er der ikke en voksen i lokalet ?, kan vi ikke lave nogen aftaler, hvor de store partier i Danmark slutter forlig på tværs, som er holdbart efter næste valgdato ?. Den nye Klimalov kan blive Mette Frederiksens svendestykke.

I mellemtiden kan Lars Løkke Rasmussen tænke over, hvorledes de borgerlige og liberale projekt genrejses uden at blive syltet helt ind i Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, og Rasmus Paludans nationalistiske projekter. Jeg glæder mig over den sene erkendelse fra Venstres forhenværende formand Lars Løkke Rasmussen over den forrige Regerings meriter bedre sent end aldrig. Lad dig ikke fjernstyre af den yderste højrefløj, som kan overgå hinanden i en uendelighed.

Men timingen af processen i den udmærkede bog Befrielsens Øjeblik: Den kom for sent og skabte mange nye forklaringsproblemer. Løkke kunne have valgt at trække sig på værdig vis efter valgresultatet og så efterfølgende publicere hans nye tanker om et bredere samarbejde i dansk politik.

Det havde lettet vejen for den nye Formand Jakob Ellemann Jensen.

Karsten Aaen, Helle Walther og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er ikke et frisk forøg, men ynkeligt, ynkeligt og ret så bagstræberisk.
Der eksisterer kun et i hans hoved, det er "mig selv, mig selv, mig selv udi i uendeligheden. og så selvfølgelig penge også til sig selv.

Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Carsten Mortensen, Lasse Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

@Per Jacobsen
Som jeg husker interviewet sagde Løkke, at hvis planen om et samarbejder over midten (og som kunne give ham selv nøglerne tilbage til statsministeriet) kuldsejlede undervejs, var han forberedt på at tage konsekvensen og lade sig udskifte - med Ellemann jr. på halvvejen. Ligefrem at pege på "forræderen mod planen" Kristian Jensen vil være som at hælde salt i såret, såpå den måde hænger det vel meget godt sammen?

Nu forlyder det at Jakob Ellemann også kan bekræfte at der har været en tidlig kontakt meelemhams selv og Løkke.

"Der sad altid en mand udenfor Karens og min børnehave, og da min far tilsidst konfrontrerede ham, fablede han om nøglerne til formandsskabet i Venstre og hemmelige jyske toskegilder". Min far sendte ham væk med en bemærkning om, at han kraftedeme ikke fotograferes nedefra.

"Det lyder, som om det er noget, Lars har tænkt på længere, end jeg har," slutter Ellemann af.

Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

At Løkke forsøger sig som han gør, er jo bare hans personlighed. Går den så går den. At han drager rundt og vil tale om sin opfattelse af, hvad vej Danmark skal har han sin ytringsfrihed til, men det er meget lidt hjælpsomt for den nye ledelse, som har sagt de satser på en borgerlig liberal regering. Og hvor vil V få støtte fra, hvis ikke fra de blå.
Oppositionen er i kaos, V er i kaos, og Løkke fortsætter sine natte twitterier , som Trump, når nogen i medierne taler ham imod. Og når han ikke kan argumentere, så hopper han bare af debatten.
Hvis det holder vand, det Politikens chefredaktør skriver om LLR S kommende økonomi, så er han godt nok en lurendrèjer og snu som få.
Tænk hvis han som Kr. Jensen havde taget konfrontationen i opløbet, værdigt, og som nu tager en CBS videre uddannelse med henblik på fremtiden. Det er muligt, han er kedelig, men der er mere værdighed i KJ end i LLR mht. til det formandskollaps.

Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar

Lars Løkke fortæller i interviewet, at han aldrig havde lavet en aftale med Kristian Jensen om et delt "formandskab". Ordet "formandskabet" var ifølge Løkke en fortalelse, som Løkke uheldigvis lavede, da han kom op fra kælderen efter mødet med Kristian Jensen. Løkke tilføjede, at han kunne have bidt tungen af sig selv. Nu har Jyllandsposten og Ekstra Bladet så set alle klippene fra dengang igennem, og det viser sig, at Løkke IKKE brugte ordet "formandskabet", da han kom op fra kælderen. Ordet optræder først dagen efter i et brev, som Kristian Jensen og Løkke i fællesskab sender til Venstres medlemmer. Altså er hele forklaringen med fortalelsen ren løgn fra Løkkes side.

Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Jørgen Heiner, Susanne Kaspersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

@ Søren Kristensen
Omkring 25. august sidder LLR i small-talk-showet, aka 'Aftenshowet' på DR1, og udtaler sig om, at han gerne ville forblive formand for Venstre, og gerne ville 'tage nøglerne til Statsministeriet tilbage'. Han havde ikke lyst til at tage på jordomrejse, thi han var jo kun 55 år, og stadig fuld af kampgejst.

Small-talken byggede vistnok på en video med en ene-peptalk han havde lagt ud på noget der hedder Facebook (som jeg ikke benytter mig af).

Det harmonerer ikke med de retræte-planer han gav udtryk for, for nogle dage siden i de to bestilte interviews på DR og TV2, som jeg ikke har set, men læst referater af.

@ Lasse Nielsen

Jo, begge de udsagn du refererer, at Løkke har udtalt kan godt være sande - bare ikke på samme tid. Hvis nu forudsætningerne for det ene udsagn er skiftet, så var det jo sandt på det tidspunkt, Løkke sagde det, ikke sandt?

Det er en detalje og et råd lige ud af Fyrsten fra Machiavellis (sp?) hånd....