Leder

Netanyahus militarisme

Medens der er kommet ro på Donald Trumps iranske trusselscenarium, eskalerer Israel med militære angreb på iranske mål i Libanon, Syrien og Irak
Israel optrapper militært over for Iran, samtidig med at USA nedtrapper. Hvad dette skyldes, skriver Lasse Ellergaard om i denne leder. På billedet ser vi Israels premiereminister, Benjamin Netanyahu.

Israel optrapper militært over for Iran, samtidig med at USA nedtrapper. Hvad dette skyldes, skriver Lasse Ellergaard om i denne leder. På billedet ser vi Israels premiereminister, Benjamin Netanyahu.

POOL new/Ritzau Scanpix

Indland
3. september 2019

Den seneste tid har vist to modsatrettede tiltag i den permanente intimidering af Iran, der blev sat i værk med præsident Trumps dekonstruktion af atomaftalen med Vesten, Rusland og Kina.

På den ene side har Washington nedjusteret konkrete trusler om militære angreb på Iran. Efter Trumps tilbagekaldelse af et angreb kun 10 minutter før affyring den 21. juni som svar på nedskydning af en USA-drone i Hormuzstrædet ophørte truslerne om fjendtligheder. Ingen skibe er opbragt siden midt i juli, ingen droner er nedskudt, og roen er bekræftet med Trumps mumlende accept af Emmanuel Macrons G7-happening i Biarritz forrige søndag, da Irans udenrigsminister, Javad Zarif, fløj ind til en glad frokost.

Det andet tiltag er Israels militære eskalering i Libanon, Irak og Syrien. 24. august bombede israelerne en iransk militærbase ved Damaskus og dræbte to teknikere. Samme dag blev et anlæg i Beiruts Dahiyeh-distrikt, hvor der blev arbejdet med fremstilling af præcisionsmissiler, bombet. Og dagen efter angreb israelske kampfly en irakisk militskonvoj tilknyttet Irans revolutionsgarde.

Søndag svarede Hizbollah igen med begrænsede missilangreb på det nordlige Israel, men uden at nogen kom noget til.

Premierminister agerer militant

Israel har bombet iranske mål i Syrien i årevis med det formål at blokere våbenleverancer til Hizbollah i Libanon. Det nye er, at israelerne nu bomber i selve Libanon, hvilket ikke er sket siden den seneste Libanon-krig i 2006. Det er heller ikke israelsk kutyme at bombe i Irak – bl.a. fordi USA fortsat har kontakt til Bagdad. Det er ligeledes nyt, at Israel stik imod sædvane har erkendt at være gerningsmændene.

Lørdag hyldede Yisrael Katz, udenrigsministeren, elimineringen af de iranske ’dræberdroner’, og straks efter gik premierminister Benjamin Netanyahu på alle medieplatforme med løfte om, at israelerne kan sove roligt, da han har beordret alarmberedskab.

Spørgsmålet er, hvorfor Israel optrapper militært over for Iran, samtidig med at USA nedtrapper?

Det kan skyldes et forsøg på at få Trump til at øge presset på Iran. Det er en mulighed, men de fleste israelske iagttagere peger på, at Netanyahus aktuelle militarisme skal ses på baggrund af det parlamentsvalg 17. september, der afgør hans fortsatte lederskab. Og det kritiseres, at han som fungerende premierminister agerer militant og dermed sætter hensynet til egen interesse over nationens ve og vel. Ikke et ukendt fænomen i moderne politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Israel er på alle parametre en fejlslagen stat. Bygget på etnisk udrensning, apartheid og udnyttelse af sin uhellige diaspora i den amerikanske kongres.

Man kan diskuterer om Nordkorea muligvis er en enkelt procent mere fejlslagent men en snæver margin bliver det.

Da Donald Trump beskyldte en gruppe afrikanske lande for at være “shithole countries” kunne han sagtens have sat Netanyahus lille krigsliderlige atombevæbnede stat øverst på den liste.

Jørgen Tryggestad, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Anders Graae, Carsten Mortensen, Pietro Cini og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Thorkel Hyllested

USA og Israel har begge en meget stærk våbenlobby. I Israel er f.eks. forsvarsministeren en integreret del af israels salgsfremstød på det internationale våbenmarked. Våben skal helst bruges til noget, hvis profitterne skal fastholdes. Det idéelle er væbnet konflikt med solgte våben via stedfortrædere, men det kræver, at man selv går i spidsen, når der skal pustes til ilden. I den forstand er det israelske folk lige så meget ofre som nabofolkene i regionen.

Jeg ved ikke, hvor stort ansvar våbenlobbyen har, men den israelske regering har længe ført den samme kampagne, som USAs gør nu: "Israel First", og skid på alle andre. Og ja, det går også ud over deres egen befolkning.

Sådan er det når man er omgivet af naboer der har som mål at destruere ens stat, eventuelt med våben

Det virker mere som om det er Israel der har til formål at destruere sine naboer. Og tilmed succes med det.

"Det virker mere som om det er Israel der har til formål at destruere sine naboer. Og tilmed succes med det."

Det behøver Israel nok ikke. Men Israel har vist sig voldsomt mere kompetent på krigsførelse, efterretningsvirksomhed, forskning, bankvirksonhed (og dermed finansiering), samfundsudvikling, infrastruktur og borgerbeskyttelse.

Stil 2 såørgsmål:
1 : Hvor mange jøder bor der i Egtpten, Syrien, Iraq, Jordan, Yemen og andre muslimsk dominerede lande i mellemøster?
2. Hvor mange muslimer bor der i Israel?

Og når du så har svaret på det så stil 2 spørgsmål mere
1. Hvor mange af de jøder der blev fordrevet fra de muslimske land bor i lejre i Israel?
2. Hvor mange af de muslimer der blev fordrevet bor i lejre i diverse muslimske lande?
(og for øvrigt var antallet af fordrevne jøder og fordrevne muslimer nok nogenlunde det samme)

Nils Bøjden.

Du glemmer bekvemt at stille andre spørgsmål:

1. Hvorfor har muslimer i Israel ikke samme rettigheder som israelske jøder?

2. Hvorfor vil Nils Bøjden ikke forholde sig til at Israel er en apartheidstat med indgroet racisme mod ikke bare muslimer men mod ikke-jøder?

3. Hvor mange flygtninge har Israel modtaget?

4. Hvor mange irakere, syrere og egyptere bor der i Israel?

"Du glemmer bekvemt at stille andre spørgsmål:"

Det er 1000 vis af spørgsmål der kan stilles. Der er masser der bruger hele deres liv og fulde intelektuelle kapacitet på at still de 1000 vis af spørgsmål.

Jeg stiller bare et par stykker.

"2. Hvorfor vil Nils Bøjden ikke forholde sig til at Israel er en apartheidstat med indgroet racisme mod ikke bare muslimer men mod ikke-jøder? "

Det har du ingen anelse om er korrekt. Men sådan er det for mange der debatterer. De går efter manden og ikke efter bolden.

"3. Hvor mange flygtninge har Israel modtaget? "

Lige omkring 1 mio
https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/kender-du-historien-om-de-arabi...

"4. Hvor mange irakere, syrere og egyptere bor der i Israel?"

Du skriver om nationalitet, jeg skriver om religiøst tilhørsforhold. Æbler og hestepærer.

Ja nationalitet er ikke det samme som religion. Korrekt. Det ændrer bare ikke på at der ikke bor nogen fra nabolandene i Israel.

Du mener Israel har taget imod 1 million flygtninge? Nuvel. Hvor mange millioner har Israel mon gjort til flygtninge?

Jeg spekulerer såmænd bare. Men vil du forholde dig til Israels apartheid?