Leder

Regeringen tager første skridt mod bekæmpelse af fattigdom – nu mangler det næste

Det er positivt, at den nye regering vil forbedre tilværelsen en anelse for de familier, der er ramt af den tidligere regerings fattigdomsydelser. Men i stedet for at vente på en kommission burde regeringen hive plasteret af med det samme og afskaffe fattigdomsydelserne helt
Det er positivt, at den nye regering vil forbedre tilværelsen en anelse for de familier, der er ramt af den tidligere regerings fattigdomsydelser. Men i stedet for at vente på en kommission burde regeringen hive plasteret af med det samme og afskaffe fattigdomsydelserne helt

Tim Kildeborg Jensen

4. september 2019

Tirsdag blev regeringen enig med sine støttepartier om at indføre et midlertidigt tilskud til børnefamilier, der er ramt af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Dermed tog S-regeringen første livtag med den tidligere regerings skæve socialpolitik. Fremover kan en enlig mor med to børn under 14 år se frem til ekstra 1.850 kroner skattefrit om måneden.

I et stramt budget kan det gøre forskellen på, om der er råd til tøj, julegaver, sund mad eller ej.

Meget forventeligt har de første Venstre-politikere allerede kritiseret aftalen. Det skal jo kunne betale sig at arbejde, lyder det som et ekko fra fortiden.

Men det er værd at huske, at effekten af den tidligere regerings lave ydelser har været forsvindende lille. Finansministeriet har regnet sig frem til, at kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225-timersregel kun har flyttet 450 fuldtidspersoner fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • Hans Larsen
 • Steen K Petersen
 • Anker Heegaard
 • Arne Albatros Olsen
 • Steffen Gliese
 • Carsten Munk
 • Johnny Christiansen
 • Carsten Mortensen
 • Dorte Sørensen
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Steen K Petersen, Anker Heegaard, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Carsten Munk, Johnny Christiansen, Carsten Mortensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Regeringen tager første skridt mod bekæmpelse af fattigdom – nu mangler det næste "

Så de skal i arbejde?

Denne regering holder sit løfte, så vi begynder at øjne konturerne af velfærdssamfundet igen.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Kasper Kjær, Anders Reinholdt, Steen K Petersen, Anker Heegaard og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Jeg er lidt rystet over en mor med 2 børn får mere end det dobbelte af min folkepension udbetalt, og stort set det samme som en kassedame.

Hvorfor er du dog det, Ole Rasmussen? Der er jo ingen interesse i, åbenbart, at sikre kassedamen en højere løn.

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Herdis Weins, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

@Ole Rasmussen
At en enlig mor med to børn får mere i offentlig ydelse end du selv gør er ikke et argument for at reducere ydelsen til den enlige mor – snarere et argument for at øge folkepensionen.

Tilsvarende mht kassedamens løn. Der er en snæver sammenhæng mellem de offentlige ydelser og de ringest lønnede jobs. Sætter man ydelserne ned vil den ringe løn blot bliver udhulet i takt med inflationen.

Vi er et umådelig rigt samfund. Det er en skændsel, at der er mennesker, der skal leve i fattigdom. Også selvom den ’blot’ er relativ. I den udstrækning det finder sted har vi skruet samfundskonstruktionen forkert sammen.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Jan Nielsen, Herdis Weins, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Kasper Kjær, Steen K Petersen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Anders Reinholdt. Vi er et rigt samfund, men der nogen som er ret meget rigere end andre, og jeg skal hilse sige at man ikke rig på en folkepension. Ældreplejen er vist heller ikke noget at råbe hurra for, men de ældre tæller ikke rigtig. Kun de som er i arbejde dur. Med stigende skatter, afgifter, inflation med videre, så der er langt fra en årsindkomst på 120.000 til fx den månedsløn en borgmesters får i sygedagpenge. Så ens eksistens er bestemt af ens boligudgift. Det offentlige virker på mig som et bundløst hul i jorden, og det hele skubbes ind under begrebet velfærd. Politi, retsvæsen, sundhedsvæsen. skoler og hvad jeg skriger på flere penge, men hvis skal de komme fra? Hvis man ikke vil arbejde, så er det derfor et valg man tager og det er okay, men så må man indrette sig derefter. Bevares nogle er syge og skal have hjælp, men der er utrolig mange syge i Danmark, og utrolig mange folk som skal have offentlig forsørgelse, og det er bekymrende at man ikke løser det problem.

Så må jeg spørge : Skal der ikke betales væsentlig mere for at arbejde i 37 timer end for ikke at arbejde ?
Børn tilgodeses gennem børneydelse.
Pensionisten har ikke børn ;-)

Det er muligt, at der er fejl i kontanthjælpsloftet. Det hele er jo et lapperi.

Prisværdigt at der gøres noget for børnefamilierne nu, men som fattigdomsydelserne er skruet sammen i dag, så er det altså de enlige, som er økonomisk hårdest ramt. Sådan har det været i årtier, og det bliver desværre konstant forbigået i debatten, både i medierne og blandt politikerne. Fattigdom er skidt for alle, børn og voksne.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Karsten Lundsby, Steen K Petersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Stik forældrene en uddannelse indenfor et pmråde hvor der er mangel eller forventes mangel. Men der er alt for mange der lever af at servicere de fattige, så den løsning er ikke brugbar.

Hvis vi havde Basisindkomst med børnetillæg, blev ydelsen rettet direkte til barnet.
Istedet giver samfundet børnecheck til forældre, der udmærket kan klare sig selv.
Men politikerne hænger tilbage i gamle ordninger og lapper videre på disse med lofter og tillæg.
Hele cirkusset koste samfundets papirnussere masser af penge , som skulle bruget direkte til formålet.

Dette er bare en lille del af fordelene ved UBI-samfundet.
F.eks skulle pensionisten Christoffersen slet ikke betale skat af "pensionen" ;-)

"Iøvrigt særpræget vi i Danmark belønner skilsmisse økonomisk.
"

Det kan jo være at det regeringen vil er at fjerne d ekstra børnetilskud og så tvinge forældrene til at arbejde sammen.

Nils, lige et pip mere - UBI er individuel og motiverer til fællesskab - to eller flere. Samtidig stopper social bedrageri, stasi-kontrol og udgifterne her til.

"Nils, lige et pip mere - UBI er individuel og motiverer til fællesskab - to eller flere. Samtidig stopper social bedrageri, stasi-kontrol og udgifterne her til."

Jeg er stor tilhænger af samarbejde. Men jeg er ikke sikker på at forældrenes samarbejde er i regeringens kikkert. Tværtimod er jeg overbevist om at regeringen vil gøre det endnu nemmere at køre solo ridt for andres penge

"Det skal kunne betale sig at få børn."

Så skal man gøre ligesom i Tyskland. "Du kan få fradrag i din skat for de børn du får"

Før i tiden fik lønmodtageren børnefradrag i skatten.
Så opfandt man børnechecken, som så for kort tid siden blev indtægtsreguleret.
Sådan er lapperi-politik. Hvad bliver det næste.
Læs (igen) 15.29. Sådan bliver det nok aldrig :-(