Leder

Aula er åbnet. Også for en vigtig debat om god digital kommunikationskultur

Mandag sagde landets skoler farvel til Forældreintra og goddag til Aula. Det vil uden tvivl føre til masser af bøvl og brok over ting, der ikke virker, men Aula har ført til en vigtig debat om, hvad der er nødvendig og god digital information. Og den debat bør vi tage mange andre steder i vores tiltagende digitalt stressede samfund
Udviklingen af Aula har mange steder ført til en vigtig debat om, hvordan skolens digitale kommunikationskultur bør se ud fremover. Hvad giver mening at kommunikere digitalt, og hvad gør ikke? Og den snak skal fortsætte – også efter store Aula-uge er gået, skriver dagens lederskribent.

Udviklingen af Aula har mange steder ført til en vigtig debat om, hvordan skolens digitale kommunikationskultur bør se ud fremover. Hvad giver mening at kommunikere digitalt, og hvad gør ikke? Og den snak skal fortsætte – også efter store Aula-uge er gået, skriver dagens lederskribent.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
22. oktober 2019

Store Aula-uge er i gang.

Mandag kunne skoler, lærere og forældre i det meste af landet sige farvel til Forældreintra og goddag til skolens nye digitale platform Aula.

Arvtageren til det udskældte Forældreintra er blevet udskudt tre gange på to år. Og selv om Danmarks Lærerforening har opfordret til at udskyde introduktionen til næste skoleår, og ti kommuner har udskudt opstarten, så bliver Aula i denne uge en del af de fleste læreres, elevers og forældres hverdag. 

I 15 år har Skoleintra – bedre kendt som Forældreintra – ført til en stadig stigende strøm af digital kommunikation om alt fra elevplaner, trivselsgrupper og glemte sager.

Kommunikationsstrømmen om skolen har været så heftig, at regeringens stresspanel i starten af 2019 opfordrede til at lukke Forældreintra og aflyse Aula og gå tilbage til den gode gammeldags kontaktbog.

Det forslag blev – heldigvis – ikke til noget. Men digitaliseringen af kommunikationen om skolen har fået skole-hjem-samarbejdet til at eskalere, og den udvikling går især ud over de svagest stillede forældre og børn, som eksperter påpegede i Information for nylig.

En vigtig debat

Aula skal gøre kommunikationsstrømmen mellem skole og hjem mere overskuelig og mere intuitiv. Om det bliver tilfældet, vil tiden vise.

For problemet er, at selv om en ny digital platform måske kan sortere i informationen og gøre brugernes oplevelse mere overskuelig, så kan platformen i sig selv ikke gøre informationsmængden mindre.

For der står et menneske bag hver eneste sendt besked, der hober sig op i indbakken.

Men udviklingen af Aula har mange steder ført til en vigtig debat om, hvordan skolens digitale kommunikationskultur bør se ud fremover. Hvad giver mening at kommunikere digitalt, og hvad gør ikke? Og den snak skal fortsætte – også efter store Aula-uge er gået.

Og debatten om, hvad der er nødvendig og god digital information, bør ikke kun tages i skolen, men mange andre steder i vores tiltagende digitalt stressede samfund.

Aula er et godt sted at starte, for når det næste år rulles ud til personale og forældre i landets daginstitutioner, vil det omfatte mere end to millioner danskere.

Der vil med sikkerhed komme masser af bøvl og brok over ting, der skal forbedres eller ikke virker i Aula, men intentionen om at forenkle og måske endda mindske skolens digitale kommunikation er prisværdig.

For den digitale indgang skal ikke være endnu en ulighedsfaktor i den skole, som de fleste af os mener skal være lighedsskabende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Som det fremgår af lederen er tanken, at Aula også skal udrulles i dagsinstitutionerne.
Jeg kan kun opfordre til, at man - midt i alle overvejelserne om hvordan Aula skal virke - ikke glemmer den store trussel mod fremtidige generationers ret til privatliv, frihed og demokrati, som Aula udgør.

Aula er - uanset hvordan det i sidste ende kommer til at fungere - godt eller skidt - et kæmpe totalt overvågningstiltag. Nærgående data om børnene kommer til at blive gemt som minimum helt til skoletidens slut - men jeg tør næsten vædde med, at med mindre der rejser sig en voldsom protestbevægelse, så vil opbevaringen løbende blive udvidet med forskellige obskure begrundelser, så den ender med at være livslang - af "hensyn til forskningen". Og data vil sammen med data fra sundhedsregistre, Udbetaling Danmark, andre offentlige registre, wearables, sociale medier osv. osv. blive samkørt og brugt til mere og mere nærgående profileringer af børnene - af "hensyn til forskningen". Det er der magtfulde interesser, som arbejder ihærdigt på.

Og det er på ingen måde uskyldigt. Det kan - udover tabet af oplevelse af et privat frirum, og de trusler mod demokrati, menneskelighed og frihed det vil indebære - nemt medføre livslang stempling og diskrimination - for det er sådan, algoritmer virker. Her kan man med fordel læse Cathy O'Neils "Weapons of Math Destruction".

Og i løbet af få år har politikere og tech- og andre giganter med økonomiske interesser i dette så fået gennemført den totalovervågningsstat ind ad bagdøren, som de ikke tør fremsætte krav om ad fordøren.

Det er jo ikke nødvendigt for, at Aula kan udfylde sin tilsyneladende opgave - at støtte skole-hjem-kommunikationen - at alle børnenes følsomme data gemmes i mange, mange år, og at forskere får adgang. Men i baggrunden af Aula gemmer sig særdeles stærke forskerlobbyist- og erhvervsinteresser. Dem skal vi ikke glemme, og de skal ikke have lov at vinde.

Hvordan reagerer vore børn og børnebørn om 10 år, når de som voksne opdager, at de bl. a. via Aula har digitale kæder om halsen og lænker om foden?

Får vi om 10 år en ny Thunberg-generation, som er rasende på den forældregeneration, som solgte deres frihed? Er der overhovedet nogen vej tilbage i friheden til den tid?

Aulas primære opgave er efter min opfattelse totalovervågning, og derfor er denne datahøstefunktion gemt i baggrunden, i det skjulte. Vi bør - historiske erfaringer og verdenslitterære advarsler taget i betragtning - holde os for kloge til at falde i den fælde. For børnenes skyld.

Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, niels astrup, Hanne Utoft, Hans Houmøller, Lise Richter, Jørgen Wassmann, Rasmus Knus, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Kim Houmøller, Steen Bahnsen og Thuan Bui anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Kan kun sige til tidens forældre, med børn i folkeskolen, boykot aula og giv ikke fuldmagt til at der skal skrives noget som helst om jeres børn på aula.

Glimmerne indlæg ovenfor, af Anne-Marie Krogsbøll, som nøgtern gennemgår problemstillingen omkring gemte data vis aula. Varetag dine børns tarv, nu og i fremtiden, brug ikke aula.

Tankevækkende, at det som det har kostet at indfør aula, kunne der ansættes ca. 700 lærer, det er det folkeskolen har brug for.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Hans Houmøller, Carsten Munk, Rasmus Knus, Rolf Andersen, Kim Houmøller og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak, Steen K Petersen :-) I lige måde.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Hvorfor al denne skriftlige kommunikation i store edb systemer, når man i andre sammenhænge påstår en stor andel elever er funktionelle analfabeter når de forlader folkeskolen.

Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Hans Houmøller og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Hvorfor står der i Informations leder ikke et eneste ord om, hvordan man skal logge på Aula?
Der har været mange protester både blandt forældre og lærere over, at man skal bruge sit nemID.
Aula er heller ikke rullet ud i samtlige kommuner, og Danmarks Lærer Forening (DLF) har opfordret til, at man venter til næste skoleår med at rulle Aula ud.

Se her: https://www.dr.dk/engagement/taet-paa/spoerg-eksperterne-aula
og her: https://www.folkeskolen.dk/895464/ingen-laerer-kan-tvinges-til-at-bruge-...

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Dækningen af Aulas indrulning har sgu været hamrende uansvarlig. Hvorfor er der ingen, der stille spørgsmål ved, at lagringen af enorme mængder af danskernes private date på Amazons servere er et sikkerhedsbrud af dimensioner.

Især også fordi den amerikanske lovgivning er klar: Amerikanske firmaer har PLIGT til at sende de data videre hvis den amerikanske stat gerne vil se med.

Det er sådan set forbløffende - vi kan nemlig også spørge på en anden måde: Stoler Danmark virkelig på Donald Trump eller Pence?

Hvis ja, så kender jeg en nigeriansk prins, der lige skal have skaffet noget guld af vejen.

Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Tanghus, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Fra artiklen, Eva Schwanenflügel henviser til:
"Der er nemlig tale om et tilbud, som forældrene reelt ikke kan afslå, hvis de vil vide, hvad der foregår på skolen, og hvilke lektier børnene har for."

Vil det også blive forbudt for børnene at anvende lektiebog? Hvis ikke, kan man jo fint klare sig uden opkobling på Aula, det er forholdsvist nemt at opsøge skolen personligt og få nødvendig viden om, hvad 'der foregår'.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar