Leder

Nu får vi svar på, om Dansk Folkepartis omgang med EU-midler er strafbar

Der er behov for klare linjer om anvendelse af EU-tilskud, som mange modtagere opfatter som en slags ’funny money’
Der har været så åbenlyst fup med nogle af pengeanvendelserne, at Dansk Folkeparti allerede har lovet at betale dem tilbage. Det drejer sig bl.a. om 200.000 til DF’s sommergruppemøder i 2014 og 2015, hvor partiet fiktivt indberettede om EU-konferencer. Her ses et billede fra DF’s sommergruppemøde i 2015.

Der har været så åbenlyst fup med nogle af pengeanvendelserne, at Dansk Folkeparti allerede har lovet at betale dem tilbage. Det drejer sig bl.a. om 200.000 til DF’s sommergruppemøder i 2014 og 2015, hvor partiet fiktivt indberettede om EU-konferencer. Her ses et billede fra DF’s sommergruppemøde i 2015.

Cathrine Ertmann

Indland
19. oktober 2019

Svindel med EU-midler. Er det noget, Dansk Folkeparti har gjort sig skyldig i? Det spørgsmål har svævet, siden EU-Parlamentet i maj 2016 forlangte, at partiet tilbagebetalte tre millioner af EU-tilskud, som uretmæssigt var anvendt til nationale politiske formål. I september samme år gik EU’s antisvindelenhed, OLAF, ind i sagen. Og i onsdags var OLAF kommet så langt i sagens opklaring, at OLAF kunne sende den videre til SØIK, det danske bagmandspoliti. SØIK skal nu afgøre, om der er grundlag for at rejse straffesag mod ansvarlige danskere.

De mulige forbrydelser er begået af to organisationer: MELD, der i perioden 2012-15 var en sammenslutning af højrenationalistiske partier i EU-Parlamentet, herunder Dansk Folkeparti. Og FELD, der var MELD’s pengetank. I både MELD og FELD var en central person Morten Messerschmidt, dengang EU-parlamentariker for DF og nu folketingsmedlem for partiet. Messerschmidt har til Ritzau nu erklæret sig »fuldstændigt overbevist om, at vi ikke har overtrådt nogen bestemmelse i hverken dansk eller europæisk straffelov«.

Så åbenlyst fup har nogle af pengeanvendelserne været, at Dansk Folkeparti allerede har lovet at betale dem tilbage. Det drejer sig bl.a. om 120.700 kr. til leje af skonnerten Halmø, som DF’s ledelse anløb danske havne med inden kommunalvalget i 2013. Endvidere 200.000 til DF’s sommergruppemøder i 2014 og 2015, hvor partiet fiktivt indberettede om EU-konferencer.

Ironier er sagen rig på. I 2013 udgav Messerschmidt tryksagen Dagbog fra EU – om EU’s spild af dine penge. Heri beskrev han EU som »Svindel, korruption og frås«. Tryksagen var ifølge sin forside finansieret af MELD.

Sin senere MELD/FELD-rolle har DF udtrykt noget nær anger over. Dog kunne Pia Kjærsgaard i en tv-debat i 2016 ikke dy sig for samtidig at antyde heltegerning. Hun sagde:

»Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os – og det har vi – kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad er det egentlig, der foregår nede i den rotterede, så tror jeg, at det ville være en rigtig god gerning.«

Bag lemfældig omgang med EU-midler ligger ofte forestillinger om, at det er penge, som man ikke behøver at tage alvorligt, en slags funny money. En sådan tankegang er Dansk Folkeparti ikke ene om – hverken her i landet eller i det øvrige EU.

Det er ønskeligt, at sagen om DF’s EU-penge fører til klare linjer. Det ville sende et signal videnom. Og kan der ikke domfældes, bør det rejse spørgsmålet: Er lovværnet om EU-midlers rette anvendelse frygtindgydende nok? 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Når nu EU foreslår at hæve betalingen til administrative udgifter for hvert land med 5 milliarder pr. år i 7 år, får betegnelsen 'funny money' et mere dystert anstrøg..
Er det i forvejen ikke alt for sløset hvordan pengene udbetales og hvad de spenderes på?

Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Tænker på om politiet kan trække den så længe at sagen bliver forældet ?
Eller om de har tid/resurser til så kompliceret sag?
Efter politireformen er der bare gået støt og roligt tilbage med evner/lysten til at opklare noget.

Kim Houmøller, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, John Andersen, Birte Pedersen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden ting - hvorfor kan et flertal i Folketinget mene, at det er i orden at tage det danske statsbotgerskab fra folk, hvis de har et dobbeltstatsborgerskab og har taget til Syrien og kæmpe for eller imod IS - Vil det så ikke være helt naturligt for det samme flertal at tage retten til en plads i Folketinget, hvis medlemmet har fiflet og haft fingrene forlangt ned i de offentlige kasser.

Tommy Clausen, John Andersen, Birte Pedersen, Sonja Rosdahl, Arne Albatros Olsen, Tue Romanow, Jonna Jensen, Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Nu får vi svar på, om Dansk Folkepartis omgang med EU-midler er strafbar!
Nu og nu!
Det bliver sandsynligvis om 1-2 år efter en masse skrig og skrål i medierne. Hr. Messerschmidt er allerede begyndt.
Som jeg har forstået det, er et af problemerne for Olaf, at der mangler bilag og ordentlig bogføring. Beviserne er væk.