Leder

Langvarig isolation af indsatte er en barbarisk straf, som omgående burde afskaffes

Antallet af indsatte i danske fængsler, der idømmes isolationsstraf, er steget eksplosivt. Og nu viser det sig, at den danske praksis for idømmelse af isolation ifølge juridiske eksperter er i strid med menneskerettighederne. Det bør få regeringen til at skride ind
Isolation er noget af det mest indgribende, et menneske kan blive udsat for. Ifølge Dignity – Dansk Institut Mod Tortur kan afsondringen fra andre medføre »angst, depressioner og decideret sindssygdom«.

Isolation er noget af det mest indgribende, et menneske kan blive udsat for. Ifølge Dignity – Dansk Institut Mod Tortur kan afsondringen fra andre medføre »angst, depressioner og decideret sindssygdom«.

Ricky john Molloy

Indland
17. oktober 2019

Uden at det har vakt den store opsigt, er der sket noget dramatisk i danske fængsler. Brugen af langvarig isolation som disciplinærstraf er steget voldsomt.

Antallet af indsatte, der idømmes isolationsfængsling på 14 dage eller mere for uønsket adfærd, er tiltaget med hele 9.528 procent – fra syv tilfælde i 2015 til 674 i 2018.

Denne eksorbitante stigning er i sig selv alarmerende. Og som det fremgik af onsdagens Information, viser det sig nu, at den danske praksis for brugen af isolation som straf efter juridiske eksperters vurdering er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Isolation er noget af det mest indgribende, et menneske kan blive udsat for. Ifølge Dignity – Dansk Institut Mod Tortur kan afsondringen fra andre medføre »angst, depressioner og decideret sindssygdom«.

Ikke overraskende indebærer det en øget risiko for selvmordsforsøg.

Både FN’s Torturkomité og FN’s Menneskerettighedskomité har kritiseret den danske brug af isolation som straf. Alligevel fastholder Danmark brugen af sanktionsmuligheden, mens både Sverige og Norge for længst har afskaffet isolation som straf i mere end 24 timer ad gangen.

Og ikke alene fastholdes praksissen. Den bruges ligefrem mere og mere.

Stigningen skete under den borgerlige regering. Justitsminister Søren Pape (K) slog sig op på at være tough on crime.  Og reglerne blev ændret, så indsatte nu langt oftere end tidligere skulle straffes med isolation.

Rygning eller grimt sprog kan udløse isolation

Blandt andet kan rygning eller grimt sprog over for fængselspersonalet nu udløse isolation. Det virker helt ude af proportioner.

Lige så problematisk er måden, indsatte bliver idømt isolation på. Eksperterne peger på to brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. En konvention, der vel at mærke er skrevet ind i dansk lovgivning.

For det første burde Direktoratet for Kriminalforsorgen færdigbehandle eventuelle klager fra indsatte over isolation som disciplinærstraf, inden straffen skal afsones. Det sker ikke. I stedet behandler direktoratet som regel først klagerne efter afsoningen, og det er selvsagt for sent for de indsatte, der får medhold.

For det andet burde indsatte ikke idømmes isolation af fængselspersonalet i straffesager om eksempelvis ulovlig besiddelse af en mobiltelefon i fængslet, før en domstol har afsagt dom. Men det sker alligevel. Og det lever ikke op til den såkaldte uskyldsformodning, der indebærer, at den anklagede er uskyldig, indtil andet er bevist.

Praksis er således, at en fængselsbetjent med en kort tillægsuddannelse agerer både anklager og dommer i en proces, hvor den indsatte ikke får nogen advokatbistand.

Diskussionen om disse tilsyneladende brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er ikke ligegyldigt juristeri. Konventionen er sat i verden for at sikre borgerne mod krænkelser af deres fundamentale rettigheder fra statens side. Og det kan åbenlyst have alvorlige konsekvenser for de indsatte, hvis de idømmes isolation under omstændigheder, som ikke lever op til basale retsstatsprincipper.

Regeringens støttepartier annoncerer i dagens avis, at de vil sikre indsattes retssikkerhed i forhold til  isolation som disciplinærstraf, og at de vil tage sagen op med justitsminister Nick Hækkerup (S). Det er glædeligt, og man kun håbe, at ministeren vil være lydhør.

Den socialdemokratiske regering har på det seneste demonstreret, at den har i sinde at føre en hård retspolitik. I sidste uge bebudede statsminister Mette Frederiksen i Berlingske, at der skal ske »en massiv udvidelse af overvågning« i det offentlige rum.

Og onsdag kunne Politiken fortælle, at regeringen af hensyn »til offeret og til befolkningens generelle retsfølelse« vil begrænse brugen af samfundstjeneste i voldssager til fordel for fængselsstraf.

Det er vanskeligt ikke at mistænke socialdemokraterne for til dels at være drevet af et ønske om at sætte præventivt ind imod den næsten rituelle kritik fra de borgerlige partier mod centrum-venstre for at være blødsøden på retsområdet.

Forhåbentlig vil en sådan strategisk kalkule ikke få justitsministeren til at negligere problemerne med den udbredte brug af isolation som straf i danske fængsler. Og forhåbentlig vil han indse, at der er behov for at ændre kurs. Allerhelst ved at afskaffe den barbariske form for straf, som brugen af isolation er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Så vidt jeg ved, er psykisk tortur heller ikke kompatibel i forhold til dansk straffelov.

Men vi har jo vænnet os til ulovligheder i det officielle efterhånden; sessionslogning, adskillelse af asyl-ægtepar, tvangsudsendelse af syge asylansøgere, ghettoplanen, tiggerloven, Tibet-sagen, ulovlig opbevaring af persondata, teleskandalen, Gladsaxe-skandalen, skatteskandalen, hvidvaskskandalen, etcetera, etcetera.

En smule strafcelle i overbefolkede fængsler er vel i underkanten af hvad politikerne kan tage sig af..

Carsten Wienholtz, søren ploug, Sus johnsen, Steen K Petersen, Rolf Andersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Kom nu videre !!!
Analysen er svag og faglig tynd.
Hvad sker der måske viser sig at den eksplosive brug af isolationsfængsling i højere grad kan tilskrives et hårdere miljø blandt de indsatte og en høj andel af indsatte med anden end dansk baggrund med mere voldelige normer og bande baggrund, end lige Papes symbolske idiot politik, hvad sker der så?
Ikke en døjt.
Lederne i Information skal løfte sig over JP niveau.
Handler det her om at please sine priviligerede læsere og få de økologiske hvide rundstykker til at glide lidt bedre ned?
Jeg betaler ikke for smør og venstreorienteret glidecreme, men for vitaminer og modstand.