Leder

Langvarig isolation af indsatte er en barbarisk straf, som omgående burde afskaffes

Antallet af indsatte i danske fængsler, der idømmes isolationsstraf, er steget eksplosivt. Og nu viser det sig, at den danske praksis for idømmelse af isolation ifølge juridiske eksperter er i strid med menneskerettighederne. Det bør få regeringen til at skride ind
Isolation er noget af det mest indgribende, et menneske kan blive udsat for. Ifølge Dignity – Dansk Institut Mod Tortur kan afsondringen fra andre medføre »angst, depressioner og decideret sindssygdom«.

Isolation er noget af det mest indgribende, et menneske kan blive udsat for. Ifølge Dignity – Dansk Institut Mod Tortur kan afsondringen fra andre medføre »angst, depressioner og decideret sindssygdom«.

Ricky john Molloy

17. oktober 2019

Uden at det har vakt den store opsigt, er der sket noget dramatisk i danske fængsler. Brugen af langvarig isolation som disciplinærstraf er steget voldsomt.

Antallet af indsatte, der idømmes isolationsfængsling på 14 dage eller mere for uønsket adfærd, er tiltaget med hele 9.528 procent – fra syv tilfælde i 2015 til 674 i 2018.

Denne eksorbitante stigning er i sig selv alarmerende. Og som det fremgik af onsdagens Information, viser det sig nu, at den danske praksis for brugen af isolation som straf efter juridiske eksperters vurdering er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Isolation er noget af det mest indgribende, et menneske kan blive udsat for. Ifølge Dignity – Dansk Institut Mod Tortur kan afsondringen fra andre medføre »angst, depressioner og decideret sindssygdom«.

Ikke overraskende indebærer det en øget risiko for selvmordsforsøg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Thomas Tanghus
  • Steen K Petersen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Ken Sass
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Olaf Tehrani, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Ken Sass og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Så vidt jeg ved, er psykisk tortur heller ikke kompatibel i forhold til dansk straffelov.

Men vi har jo vænnet os til ulovligheder i det officielle efterhånden; sessionslogning, adskillelse af asyl-ægtepar, tvangsudsendelse af syge asylansøgere, ghettoplanen, tiggerloven, Tibet-sagen, ulovlig opbevaring af persondata, teleskandalen, Gladsaxe-skandalen, skatteskandalen, hvidvaskskandalen, etcetera, etcetera.

En smule strafcelle i overbefolkede fængsler er vel i underkanten af hvad politikerne kan tage sig af..

Carsten Wienholtz, søren ploug, Sus johnsen, Steen K Petersen, Rolf Andersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Kom nu videre !!!
Analysen er svag og faglig tynd.
Hvad sker der måske viser sig at den eksplosive brug af isolationsfængsling i højere grad kan tilskrives et hårdere miljø blandt de indsatte og en høj andel af indsatte med anden end dansk baggrund med mere voldelige normer og bande baggrund, end lige Papes symbolske idiot politik, hvad sker der så?
Ikke en døjt.
Lederne i Information skal løfte sig over JP niveau.
Handler det her om at please sine priviligerede læsere og få de økologiske hvide rundstykker til at glide lidt bedre ned?
Jeg betaler ikke for smør og venstreorienteret glidecreme, men for vitaminer og modstand.