Leder

I Libanon er over en million gået på gaden i protest imod eliten, men de er uden ledelse

For første gang har mere end en million samlet sig i de libanesiske byer og demonstreret mod korruption og for økonomiske og demokratiske reformer – men holder det?
Mere end en million har samlet sig i de libanesiske byer. De demonstrerer mod korruption og for økonomiske og demokratiske reformer.

Mere end en million har samlet sig i de libanesiske byer. De demonstrerer mod korruption og for økonomiske og demokratiske reformer.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

22. oktober 2019

Bulletinerne fra Beirut har over weekenden været bekymrende for især den politiske og økonomiske elite. Mere end en million libanesere i alle dele af landet har været på gaden med krav om regeringens afgang og et opgør med den strukturelle korruption, der er en del af den libanesiske dna.

Som det tit er tilfældet med voldsomme udbrud af folkelig harme, var anledningen marginal, nemlig en regeringsbeslutning om at beskatte mobiltelefonernes WhatsApp-net med en dansk krone pr. opkald.

Dette indgreb knækkede den ivrigt samtalende befolknings tålmodighed med en samfundsøkonomi, der udviser de værste sider af rå kapitalisme og politisk nepotisme. Selv i de shiitiske kerneområder har demonstranter smidt sten mod Hizbollahs kontorer.

For ikke alene døjer libaneserne med elektricitetssvigt – i Beirut forsvinder strømmen tre timer hver dag, og i provinsbyer er det seks til ni timer. De er trætte af det dyre overforbrug af brændstof til larmende generatorer, der udgør den daglige lydkulisse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer