Leder

Regeringens lovforslag om fratagelse af statsborgerskab er et retspolitisk rædselskabinet

Der er al mulig grund til, at regeringen vil forhindre fremmedkrigere i at forøve skade på dansk grund. Men måden, socialdemokraterne nu går til værks på, er dybt betænkelig
I forsøget på at fastholde vælgere går regeringens nye lovforslag om at fratage fremmedkrigere deres statsborgerskab hen og bliver ødelæggende for retstaten.

I forsøget på at fastholde vælgere går regeringens nye lovforslag om at fratage fremmedkrigere deres statsborgerskab hen og bliver ødelæggende for retstaten.

Ida Guldbaek Arentsen

Indland
23. oktober 2019

Det er et retspolitisk rædselskabinet, som den socialdemokratiske regering har udrullet med sit lovforslag om at fratage danske fremmedkrigere deres statsborgerskab.

Fremmedkrigere er et forfærdende fænomen. Der er al mulig grund til at frygte, hvad de kan finde på, hvis de vender kamptrænede og -prøvede hjem fra den syriske og irakiske slagmark.

Enhver ansvarlig regering bør forsøge at modvirke, at den slags farlige elementer forøver skade på dansk grund. Men måden, regeringen nu går til værks på, er dybt betænkelig.

Lovforslaget er hastet igennem, og det har givet høringsparter og Folketinget alt for dårlig tid til at forholde sig til det. Alligevel har høringsparterne nået at pege på flere foruroligende forhold.

Som Information har beskrevet, byder lovforslaget blandt andet på lovgivning med tilbagevirkende kraft. Det giver uklare rammer for, hvornår der kan ske fratagelse af statsborgerskab. Det introducerer en lav bevisstandard.

Det opererer med en meget tvivlsom fortolkning af Statsløsekonventionen og kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Og ikke mindst skal formodede fremmedkrigeres statsborgerskab fratages administrativt og ikke som følge af domstolsafgørelser.

Ødelæggende for retsstaten

Som tænketanken Justitia anfører, vil regeringen give sig selv hjemmel til at foretage »et særdeles intensivt indgreb uden tilstedeværelse af de retssikkerhedsgarantier, der normalt skal ledsage og legitimere afgørelser af så indgribende karakter«.

Den sørgelige sandhed er, at manøvren strategisk betragtet ikke alene er ufarlig for den socialdemokratiske regering. Den er ligefrem gavnlig.

Socialdemokraternes regeringsmagt hviler på et skrøbeligt fundament af vælgere, der for en stor dels vedkommende skiftede fra DF og andre borgerlige partier ved sommerens folketingsvalg. Dem vil partiet for alt i verden holde fast i og helst hente flere af.

Opskriften synes at være at føre en så stram og uforsonlig rets- og udlændingepolitik som muligt. Bedst er det, hvis regeringen kan gå længere over for kriminelle, udlændinge og i særdeleshed kriminelle udlændinge, end den borgerlige regering gjorde. Og som det blandt andet er blevet påpeget her i avisen, kan kritik fra juridiske eksperter og støttepartierne absolut have positiv signalværdi.

Vi så for kort tid siden strategien udfoldet, da Mette Frederiksen bebudede en »massiv« udvidelse af overvågningen i det offentlige rum. Og nu ser vi det igen.

Formentlig er kursen gunstig for vælgerfastholdelsen. Men til gengæld er den ødelæggende for retsstaten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Har Danmark haft en lov med tilbagevirkende kraft siden krigen?
Der har været flere forslag , men er de ikke blevet stemt ned.
Tænk at et flertal i Folketinget tænker på at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft. Hvor mange andre love vil blive med tilbagevirkende kraft - skal dele af den danske befolkning nu til at være bange for at overtræde en lov, der kan blive indført med tilbagevirkende kraft.
Hvad med TILLIDEN som MF talte så meget om i Folketings Åbningstale. At lovgive med tilbagevirkende kraft giver ikke tillid men utryghed.

Lillian Larsen, Hanne Ribens, Robert Ørsted-Jensen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Hans Larsen, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Marianne Stockmarr, Viggo Helth og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De danskere, som i deres frygtsomme naivitet tror fuldt og fast på at en lov om administrativ fratagelse af statsborgerskab vil beskytte dem mod terrorisme, og ikke vil få utilsigtede konsekvenser på sigt, kan godt tro om igen.

Men da vil det være for sent.

Socialdemokratiet har solgt sin sjæl til laveste bud, i håbet om at fastholde DF's frafaldne vælgere.

Vi betaler med det dyrebareste vi har i et demokrati; frihed og lighed for loven.

Robert Ørsted-Jensen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Torben Ethelfeld, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, René Arestrup, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Hans Larsen, Egon Stich, Erik Karlsen, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Johnny Christiansen, Anne-Marie Krogsbøll, Marianne Stockmarr, Viggo Helth og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen

Ha, det er tillid til Big Mother vi åbenbart skal tvinges til at betale med vores borgerrettigheder.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Marianne Stockmarr og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Ingen af de love der nævnes er lavet med tanke på terrorister og at håndtere situationer som den der nu er opstået.
Det er svært at kritisere og samtidigt referere til et ikke dækkende lovgrundlag når alternativerne til løsninger synes værre. Det er en situation der skal løses nu.

Karsten Lundsby, Niels Johannesen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Der er noget, jeg ikke har forstået - men det kan nogen måske opklare for mig: En del af forslaget er, at man skal kunne fratages statsborgerskabet pga. noget så uklart, som at man på en eller anden måde har foretaget sig noget, der kan skade Danmark - det behøver ikke være direkte ulovligt. Tesfay kan ikke præcisere, hvad der kunne være tale om - han omtaler det i Politiken i dag som en "fremtidssikring af loven". Men hvis forslaget er ment som vendt mod fremmedkrigere, så HAR de vel allerede begået noget ulovligt ved at tage til et fremmed land og kæmpe på den forkerte side, mod Danmark? Har fremmedkrigere ikke allerede begået noget ulovligt ved at tage til fronten på den forkerte side? Så hvad skal man bruge gummiparagraffen til? Det gør mig utryg, og giver mig en frygt for, at den kan være tænkt til helt andre situationer.

Har jeg misforstået disse foreslåede paragraffer?

I mine øjne fratager man ikke borgere deres statsborgerskab - man hænger på sine borgere, og må tage ansvaret for dem - man skubber ikke ansvaret over på andre lande.

Ville en bedre og mere retssikkerhedsmæssig ok løsning ikke være at sige til de pågældende, at såfremt de insisterer på at komme tilbage til Danmark, så vil de blive retsforfulgt og fængslet for de forbrydelser, de har begået?

Lillian Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, René Arestrup, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jo men hvad er strafferammen for det? 2 år?
Så giver det giver jo ingen mening.
Se på de forbrydelser de begår. Problemet er, at de vanskeligt kan gøres personligt ansvarlige. Som Nazister der frivilligt arbejdede i koncentrationslejr. Det er vanskeligt. Det er jo mordere af værste skuffe.

Krister Meyersahm

Alene det at overvinde den forhindring der er i Lov L.285, protokol nr.4, Menneskerettighedskonventionen, kræver helt særlig koldblodig politisk vilje. For det man vil, er at fratage visse personer statsborgerskabet for på denne måde at forhindre indrejse i Danmark. Man fornemmer at man vil komme udenom loven om forbud mod indrejse i eget land ved at; tage landet fra disse borgere. Det går ikke.

Etabler hellere lovgivning der fratager disse personer deres borgerlige rettigheder ved første forseelse og interner dem derefter på livstid - langt væk.

Hvad skulle de forseelser være? At de ikke lader deres datter køre på cykel eller ikke drikker sig fulde til julefrokosten?

Retsforfølgelse af nazister har været et helvede. Og konsekvenserne af total mangel på denne retsforfølgelse har været medvirkende til, at vi står hvor vi er i dag.

De færreste erkender det problem.

Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Krogsbøll
23. oktober, 2019 - 07:46

"Så hvad skal man bruge gummiparagraffen til? Det gør mig utryg, og giver mig en frygt for, at den kan være tænkt til helt andre situationer."

Godt spørgsmål, Anne-Marie.
Ikke alene er det åbenbart ikke nødvendigt at have overtrådt straffeloven for at få frataget sit statsborgerskab.
Men loven skal også virke med tilbagevirkende kraft.
Og det skal i tilgift være muligt at fratage statsborgerskabet, hvis man kan formodes at ville blive godkendt i et andet land.. Her hopper kæden helt af.
For det kan ingen garantere.

Det er en uhyggelig lov, der desværre med sikkerhed bliver vedtaget af alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet.

Vi kommer til at fortryde det noget så voldsomt.
At bytte retssikkerhed ud med politiske lovninger om 'sikkerhed' imod terror er dybt problematisk.

Forhindrer denne lov en ny Omar el Hussain eller Kundby-pige?
Svaret er nej.
Forhindrer denne lov overgreb mod potentielt uskyldige mennesker?
Tværtimod.

Det SKAL være skel mellem den lovgivende og den dømmende magt.
Ellers er Danmark ikke andet end en autokratisk bananstat.

Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer , Elisabeth From og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Jo men hvad er strafferammen for det? 2 år?
Så giver det giver jo ingen mening.
Se på de forbrydelser de begår."

Men så er det jo strafferammen, man skal gøre noget ved....

Karsten Lundsby, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Hans Larsen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Retsforfølgelse af nazister har været et helvede. Og konsekvenserne af total mangel på denne retsforfølgelse har været medvirkende til, at vi står hvor vi er i dag.
De færreste erkender det problem."

Man dømmer dem jo alligevel på denne måde - bare uden rettergang. Det er ikke en retsstat værdigt - og det kan ende med at gå ud over en selv en dag, hvis der slækkes på krav om rettergang og bevisførelse. Det er ikke kun en beskyttelse af nazister og fremmedkrigere - det er en beskyttelse af os alle sammen mod vilkårlig magtudøvelse. Retsstater skal også gælde for ens modstandere. De steder, hvor det princip ikke gælder - eks. Islamisk Stat - skal vi ikke ønske at efterligne.

Nike Forsander Lorentsen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Per Klüver, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Anders Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det paradoksale er, at jo mere politikerne snakker om 'tillid' og 'tryghed', jo mere paranoidt opfører de sig.
Nu skal borgeren kunne dømmes direkte af ministeren og overvåges af det digitale samfund ingen er blevet spurgt om de har lyst til at leve i.

Lillian Larsen, Jens Winther, Karsten Lundsby, Per Klüver, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Allan Stampe Kristiansen, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Elisabeth From og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Nu er det en rigtig god ide at se lovforslaget i dets endelige form. Det er ikke mod konventionerne, undersøgt af regeringens kronjurister i justitsministeriet , ej heller mod Grundloven. Når det er sagt, så er det for at beskytte danske statsborgere. Det er folk, som har begået virkelig grove ting,kæmpet bevisligt mod DK, forladt landet, og hvor alt er bevist via PET. Og der kan ankes til domstolene, så sagen kommer for en dommer og omstødes, hvis der ikke er belæg herfor. Personlig, synes jeg, det er sørgeligt, vi er nået hertil, og så hellere den omvendte række følge, men det har jo ingen beskyttelse så. Da er de over grænsen og hvad så, der er og vil være en sikkrhedsrisiko.

Ete Forchhammer

En stakket stund... troede og håbede på nye tider efter processen der endte med "forståelsespapiret". Der var vist noget jeg havde misforstået: jagten på laveste fællesnævner er ikke dermed indstillet, og tilløb til blot at prøve at påvirke samme fællesnævner med lidt oplysning, kultur og historiebevidsthed er ren utopi.
Var det så blot mavefornemmelser det gik ud over, men det er mennesker, og det er fundamentet under dette land der er ved at blive udskiftet hvis magtens tydelige tredeling gøres tåget!

Lillian Larsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Jeg synes både lederen og mange af kommentatorerne her i sporet bevidst søger forargelsen - der er mindst to vigtige ting at understrege:

- ingen bliver gjort statsløse: man tager det danske statsborgerskab fra personer der samtidig har et andet statsborgerskab

- man sætter ikke retsstaten ud af spil: de pågældende personer kan få prøvet sagen ved en dansk domstol.

Niels Johannesen

# Dorte Sørensen:

"Hvor mange andre love vil blive med tilbagevirkende kraft - skal dele af den danske befolkning nu til at være bange for at overtræde en lov, der kan blive indført med tilbagevirkende kraft."

Ja, hvis du går med pusler med tanken om at voldtage, halshugge og terrorisere på måder som ikke er omfattet af dansk lovgivning idag, så er det måske en god ide at tage med i overvejelserne at der kan komme et forbud med tilbageværende kraft.

Klaus Brusgaard

Jeg syntes der kan være mening med galskaben al den stund at de ansvarlige politikere med samt de Danske jenter der med deres destabilisering af bla. Libyen, Iraq, Afghanistan med deraf følgende opståen af ISIS bør landsforvises for deres terror gerninger i kampen for en fremmed stats magtmonopol. Som endnu et resultat er Iraqs befolkning blevet frarøvet sin olie og nu overvejer man åbenbart at forsøger med noget lignende i Iran. Midlerne er nogenlunde de samme som for ISIS men skolen af en her anden dimension.

Anne-Marie Krogsbøll

Leo Nygaard:
Men nu er der ikke nedsat nogen krigsforbryderdomstol, selv om det ville være en god idé. Og hvis juristerne er uenige, så kunne man jo starte med at gøre loven klar på det punkt...

Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"- ingen bliver gjort statsløse: man tager det danske statsborgerskab fra personer der samtidig har et andet statsborgerskab "

Det passer i følge Politiken i dag ikke... Det er et af de områder, hvor man også har indsat en gummiparagraf...

Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Bjarne Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"- man sætter ikke retsstaten ud af spil: de pågældende personer kan få prøvet sagen ved en dansk domstol."

Der er tilsyneladende masser af jurister, som har en anden mening om det end regeringens jurister...

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Alle danske IS-krigere har kun betjent gullash-kanonen! Det er vel humanitært arbejde! Er det nok til at få frataget deres danske statsborgerskab? Kan DK bevise, at de har betjent andre "våben"?
Generelt; afskaf dobbelt statsborgerskab!

Krister Meyersahm

Søren Kramer.
Hvilke forseelser spørger du. Ja, forseelser af samme karakter som dem der har bragt dem i unåde blandt, tror jeg, alle danskere. Forræderi mod Danmark ved at have kæmpet/hjulpet udenlandske grupper som Danmark er i strid med.

Hverken Politiken, Berlingske, Jyllandsposten eller Information er sandhedsvidner, de har holdninger og vinkler deres artikler ud fra disse holdninger. Så at vægte dem som pålydende for fakta er ikke klogt.- altid. Jeg har ofte hørt en person blive interviewet om en sag, og efterfølgende læst en noget anden version i et medie, fordi sagen er vinklet. Og så bliver jeg rigtig sur. :))

Eva Schwanenflügel

Her i artiklen kan man selv læse lovforslaget.
Oprindeligt var det et forslag fra Venstre i den tidligere valgperiode, som Socialdemokratiet nu har adopteret.

Det er iøvrigt også nævnt af Tesfaye, at der er en 'procesrisiko' ved loven, dvs at der er risiko for at den hverken overholder Grundloven eller menneskerettighederne.

“Blå partier skal hjælpe regeringen med at tage stats­bor­ger­ska­bet fra fremmedkrigere”

https://www.dr.dk/nyheder/politik/blaa-partier-skal-hjaelpe-regeringen-m...

Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Fra DR.dk :

"Kampene i Den Spanske Borgerkrig fik store konsekvenser for mange af de danske spaniensfrivillige. En del omkom i krigen eller kom hjem med fysiske eller psykiske handicap.

Senere fik de også de danske myndigheders mistro at føle. Politiet brugte afhøringerne til at lave lister over danske kommunister. De selv samme lister hjalp formodentligt tyskerne under Anden Verdenskrig med at internere danske kommunister.

De spaniensfrivillige har senere fået anerkendelse for deres indsats. Spanien tildelte i 1996 alle internationale spaniensfrivillige spansk statsborgerskab."

torben - nielsen

For at kunne få et dansk statsborgerskab, er der en del krav og vilkår der skal opfyldes inden man kan få et dansk statsborgerskab.

Kunne man ikke bruge de samme vilkår til at fratage et erhvervet statsborgerskab??

Altså forstået på den måde, at hvis man overtræder de krav og vilkår, som man oprindelig skulle opfylde for at få et erhvervet statsborgerskab, - så kan man sige, at nu opfylder man ikke længere betingelserne, for at få statsborgerskab??

Og når man ikke længere opfylder betingelserne, for at få statsborgerskab, så må man aflevere det igen??

Og nogle af de betingelser som skal være opfyldt for at få statsborgerskab, er at man ikke har fået en færdselsbøde af en hvis størrelse. Og færdselsbøder udfærdiges administrativt. De har normalt ikke været forbi en dommer.

På den måde kan en administrativ afgørelse bevirke, at man ikke får statsborgerskab.

Så må en administrativ afgørelse jo også betyde, at man mister det igen, efter at man har erhvervet det, hvis man altså overtræder nogle af betingelserne.

Eva Schwanenflügel

@ Torben - Nielsen
25. oktober, 2019 - 20:41

Mener du alvorligt, at man skal kunne frakendes sit statsborgerskab hvis man får en parkeringsbøde?
For så kunne vi da hurtigt få affolket Danmark ;-)