Leder

I syrisk Kurdistan er moral irrelevant

Donald Trumps impulsdiplomati har skabt ny uro i det nordlige Syrien, men de geopolitiske fakta ligger fast
Den kurdiske YPG-milits er en kamptrænet styrke på 35.000 med moderne våben, som har meddelt, at den ikke flytter sig fra det nordlige Syrien.

Den kurdiske YPG-milits er en kamptrænet styrke på 35.000 med moderne våben, som har meddelt, at den ikke flytter sig fra det nordlige Syrien.

RODI SAID

9. oktober 2019

Den grundlæggende præmis for det aktuelle postyr om USA’s tilbagetrækning af tropper fra det nordlige Syrien er følgende: Tyrkiet kan ikke tillade en kurdisk autonom enklave i de to provinser, Raqqah og Hasakah. Det er udelukket. Men Syriens kurdere spurgte ikke Ankara, da de udråbte Rojava (ordret: Vest) som statsagtig administration med politi, retsvæsen, skolesystem og – nok så væsentligt – eget militær.

Det lod sig gøre af flere grunde: Allerede i 2012 trak Damaskus-regimet de syriske tropper ud af den kurdiske region bortset fra en symbolsk styrke i hovedbyen Qamishli. Islamisk Stat rykkede ind i det militære tomrum og var i 2014 tæt ved at erobre den kurdiske provinshovedstad Kobane, der først blev reddet, da amerikanske kampfly kom byen til undsætning.

Det førte til alliancen mellem USA, der anså IS som ekstern terrortrussel, og det kurdiske parti PYD, hvis YPG-milits fik funktionen som USA’s ’støvler på landjorden’ i den fortsatte krig mod Islamisk Stat. Polstret med dollar og våben udbyggede PYD positionen som dominerende parti i det syriske Kurdistan og udråbte i 2016 den autonome enklave, Rojava.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Søren Veje
  • Thomas Tanghus
  • Marianne Stockmarr
Erik Karlsen, Søren Veje, Thomas Tanghus og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

YPG-militsen har intet flyvevåben overhovedet, så selvfølgelig bliver 35.000 mand hurtigt nedkæmpet af en tyrkisk hær på 400.000 mand og et luftvåben på 60.000 mand.

Hvis Erdogan skal have skabt plads til 1.000.000 flygtninge, så er han nødt til dels at fordrive kurderne og dels tvangsforflytte flygtningene ind i Raqqah og Hasakah.

Det kan blive det armenske folkemord gentaget efter 100 år.

Erik Karlsen, Ete Forchhammer , Thomas Tanghus, Erik Winberg, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Dennis Tomsen, Tue Romanow, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar