Leder

Det er glædeligt, at flere indvandrere kommer i job, men det har også en bagside

Når andelen af ikkevestlige indvandrere i beskæftigelse er steget støt de seneste år, kan en stor del af det forklares med, at der er kommet markant færre flygtninge til landet
Fordi flygtninge generelt har sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet end andre grupper, så ser beskæftigelsesstatistikken bedre ud. Men når Danmark siden 2016 har modtaget færre flygtninge, betyder det jo ikke, at der er kommet færre flygtninge i verden. Det betyder blot, at Europa har strammet flygtningepolitikken og lukket sine grænser, skriver dagens leder.

Fordi flygtninge generelt har sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet end andre grupper, så ser beskæftigelsesstatistikken bedre ud. Men når Danmark siden 2016 har modtaget færre flygtninge, betyder det jo ikke, at der er kommet færre flygtninge i verden. Det betyder blot, at Europa har strammet flygtningepolitikken og lukket sine grænser, skriver dagens leder.

Indland
28. november 2019

Det går bedre med at få ikkevestlige indvandrere i arbejde.

Fra 2008 til 2010 faldt beskæftigelsesfrekvensen blandt ikkevestlige indvandrere. Det viser, at de blev hårdere ramt af den økonomiske krise end borgere med dansk oprindelse.

Men i de seneste år er beskæftigelsen blandt ikkevestlige indvandrere steget, så det nu er tilbage på samme niveau som før krisen. Samtidig er andelen af dem på offentlig forsørgelse mindre sammenlignet med 2008.

Det kan man læse i Danmarks Statistiks seneste publikation om indvandringen i Danmark. Isoleret set er det en positiv nyhed for integrationen, men der skal også tages et forbehold. 

Når andelen af ikkevestlige indvandrere i beskæftigelse er steget støt de seneste år, kan en stor del af det forklares med, at der er kommet markant færre flygtninge til landet, mens antallet, der kommer for at arbejde, er stabilt. Det siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Jens Bjerre, til Ritzau.

Lukkede grænser

Fordi flygtninge generelt har sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet end andre grupper, så ser beskæftigelsesstatistikken bedre ud. Men når Danmark siden 2016 har modtaget færre flygtninge, betyder det jo ikke, at der er kommet færre flygtninge i verden. Det betyder blot, at Europa har strammet flygtningepolitikken og lukket sine grænser.

Så i stedet for, at flygtningene ender her i landet på offentlig forsørgelse, så sidder de i dag i højere grad i libyske og tyrkiske flygtningelejre eller på græske øer, hvor der rapporteres om umenneskelige vilkår. 

Så den positive beskæftigelsesstatistik har en bagside. 

Dermed ikke sagt, at vi ikke må lade os begejstre af de nye tal. Den nye publikation viser eksempelvis også, at ikkevestlige indvandrerkvinder i 1995 havde en beskæftigelsesfrekvens, som var 44 procentpoint lavere end for kvinder med dansk oprindelse. I 2018 er forskellen faldet til 26 procent.

På den lange bane går det altså fremad. Billedet af integrationen er ikke så sort, som vi af og til gør det til. Det fortjener dog fortsat politisk fokus, hvordan vi får endnu flere med. 

Der er særligt et potentiale at hente hos kvinderne. Vi ved, at det ikke på lang sigt hjælper at skære i ydelserne. En rapport fra Rockwool Fonden har undersøgt beskæftigelseseffekten af starthjælpen, som viser, at den fik folk hurtigere i arbejde efter ét til to år, men efter ni år var denne beskæftigelseseffekt helt forsvundet.

Vi ved til gengæld, at der er brug for opkvalificering og bedre arbejdsmiljø.

Derfor er det også positivt, at regeringen har lagt op til, at beskæftigelsespolitikken fremover skal handle om netop det. Vi afventer dog stadig, at de kommer med konkrete bud på hvordan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke et tegn på at alt tale om, at ikke vestlige indvandre IKKE ønsker at arbejde og blive en del af samfundet kan forstumme?
Her er der tal for , at hvis der er arbejde til ikke vestlige indvandre så står de mere end parat. Kritikken BØR i stedet være, at erhvervslivet ikke ønsker at ansætte de ikke vestlige indvandre, hvis de kan ansætte andre.

Viggo Okholm, Karsten Aaen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Beskæftigelsesfrekvensen er rystende lav.

Den bliver ikke bedre af at lederen ikke så meget som nævner det helt centrale tal, men pakker det ind i hvad der mest en dels kan betegnes som spin omkring procentpoint forskelle i forhold til et belejligt fastsat årstal. Pinligt.

Det er lige præcist den her slags skubben ind under gulvtæppet, der fastholder en patriakalsk, voldelig kultur. Børn der bliver slået. Piger der ikke må cykle. Sindsyg kriminalitetsrate. Ligestilling i mange familier som vi knap nok har set i Danmark de sidste 400 år. At gøre det til en snak om arbejdsmiljø er tåkrummende pinligt.

De her mennesker er jo ikke anderledes end os når der kommer til stykket, men den slags spin fra denne leder fører ikke til andet end fastholdelse af en integration der fortsat fungerer dårligt og mere racisme.
Se ud af vinduet. Se tallene samlet set. Se danskernes reaktion.
Øv hvor ringe.

Erik Fuglsang, Bo Kelting, Michael Friis, Flemming Olsen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Søren Kramer, du læser da vist statistik som fanden læser bibelen,
og begrunder forskellen i beskæftigelse, kriminalitetsrate mm. på en maximalt dæmoniserende måde,
for selvfølgelig er det hverken etnicitet eller kultur som er hele forklaringen på tallene,
det burde jo være logik selv for dig, at er der modvilje imod at ansætte fremmede hos nogle arbejdsgivere vil fremmede være mere ledige,
og ser man på kriminaliteten er det jo også indlysende at hvis man er, udenfor samfundet, føler sig uønsket, og har ringere chancer for at få arbejde så vil kriminalitetsraten blive større,
og hvis du nu sammenligner med etniske danskere i en lignende social situation,
vil du opdage at de også har en forhøjet kriminalitetsrate,
fordi har man egen bolig, job, bil, og familie, er man sjældent kriminel,
du nævner så nogle kedelige sager, vold mod børn, mandschauvinisme, og "voldelig kultur" ???,
( dæmoniserende postulat ) og piger med meget lidt frihed,
alt sammen noget som forekommer men ikke noget som kendetegner de fremmede som helhed, og der er jo også masser af kedelige sager iblandt etniske danskere, men det bliver ikke brugt til at dæmonisere alle danskere på samme måde,
man kan sige du arbejder aktivt for at hindre integration på samme måde som DF har gjort i årtier og den ringe integration har vist mere med hadkampagner at gøre end med de fremmedes adfærd, og så bliver jeg vred når de fremmedfjendske postulerer at de taler på danskernes ( mine ) vegne, danskerne er langt fra så utilfredse med indvandring som medierne og politikerne siger,
men når man laver undersøgelser af den slags er de indrettet på at fremhæve problemet og gøre det større, jeg ved det da jeg selv er deltager i meningsmålinger, og de er ikke neutrale i den måde de spørger på,
og når du skriver "Se danskernes reaktion" så postulerer du at du taler på et flertals vegne, den reaktion du omtaler er den DF og ligesindede står for,
men i er jo et mindretal og kan ikke tillade jer at gøre jer til talsmænd for flertallet som faktisk ikke er enige.
Du ser da godt nok ikke sagen fra alle sider, du er snarere ensidigt fjendtlig og vil ikke se noget positivt når det gælder fremmede i DK

Jeg ser dem ikke som "fremmede"