Leder

Hysteriet omkring en tyrkisk rapport – spis nu brød til

Reaktionerne på den tyrkiske tænketank SETA’s rapport om det danske fremmedhad er et drab på budbringeren i stedet for på budskabet
SETA, som ’tænketanken’ hedder, er et tvivlsomt papir. Etableret af Erdogans chefideolog og rådgiver, Ibrahim Kalin, med opgave at levere »politisk-økonomisk samfundsanalyse«, havde SETA fra begyndelsen et respektabelt ry som forskningsplatform, men i dag betragtes den som Erdogans ’akademiske propagandaben’ også i Tyrkiet.

SETA, som ’tænketanken’ hedder, er et tvivlsomt papir. Etableret af Erdogans chefideolog og rådgiver, Ibrahim Kalin, med opgave at levere »politisk-økonomisk samfundsanalyse«, havde SETA fra begyndelsen et respektabelt ry som forskningsplatform, men i dag betragtes den som Erdogans ’akademiske propagandaben’ også i Tyrkiet.

AA/ABACA

7. november 2019

»Vanvittigt, tåbeligt, en skandale«, lyder det fra »flere målløse danske politikere«, der forholder sig til den historie i Jyllands-Posten onsdag, der omtaler at en tyrkisk ’tænketank’ med forbindelser til præsident Recep Tayyip Erdogan, stempler danskerne som »islamofober« og Danmark som et »etnokrati«, ikke et demokrati.

Reaktionerne genkalder salig SF-leder Aksel Larsens tilbagevendende kommentar, når en folketingsdebat udartede oppe i det røde felt: »Ja, ja,« sagde han med sit fynske tungemål, »spis nu brø’ til.«

Det er et godt råd – også i dette tilfælde. Der er tale om et afsnit i en rapport med titlen ’Europæisk Islamofobia’, hvor to danske akademikere med tyrkisk baggrund har samlet data, der peger på en ’os og dem’-atmosfære i den danske offentlighed – politisk, i medierne og på gadeplan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Leffers
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Svennevig Christensen
 • David Zennaro
 • Viggo Okholm
 • Hans Larsen
 • Anker Heegaard
 • Alvin Jensen
 • Olaf Tehrani
 • Frede Jørgensen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Christian Mondrup
 • Marianne Stockmarr
 • Katrine Damm
 • Torben Lindegaard
 • Thomas Tanghus
 • Jørn Vilvig
 • Poul Erik Riis
 • Anne Albinus
Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel, Kurt Svennevig Christensen, David Zennaro, Viggo Okholm, Hans Larsen, Anker Heegaard, Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Frede Jørgensen, Maj-Britt Kent Hansen, Christian Mondrup, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Torben Lindegaard, Thomas Tanghus, Jørn Vilvig, Poul Erik Riis og Anne Albinus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Desværre typisk for vor avis her: “ Reaktionerne på den tyrkiske tænketank SETA’s rapport om det danske fremmedhad”. Man kunne jo have skrevet “ Reaktionerne på den tyrkiske tænketank SETA’s rapport om påstået dansk fremmedhad”. Men det ville selvfølgelig heller ikke flugte med overskriften: “HYSTERIET omkring Tyrkisk rapport”. Vi er ikke så dumme som Svenskerne, der laver hvervekampagner på arabisk, hvor vi lokker med penge og sundhedssystem. Men vi har været meget langmodige, set i lyset af de problemstillinger som indvandring har ført med sig. Hver evige eneste uge kan man læse om dårlig adfærd af den ene eller anden slags. At Erdogan så kalder os fremmedfjendske, er jo gak (og at erfare at EU har betalt for arbejdet der leder til udsagnene, gør det hele mere absurd)! Besynderligt, at ikke ALLE ser en indvandrings-timeout som et helt naturligt sted at starte - når jo næsten alle synes det er for galt med indvandrernes overrepræsentation i diverse kedelige kriminalitetsstatilkerne. Det er jo såre enkelt: Hvis man ønsker et bål brænder ud, putter man jo heller ikke mere brænde på et bålet! Men mange er sikkert bange for at blive skammet ud, for er man imod den nuværende samfundsudvikling, så er man jo både fremmedfjendsk, islamofob og racist (og ikke bare fornuftig).

Per Torbensen, Jan Kauffmann og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Erdogan benægter jo Tyrkiets drab på armenierne. Afvis denne demagog, som kun ønsker ufred. Vi skal ikke tage denne diktators ord for andet end mundsvejr.

hvis man læser kommentarer fra folkedybet på EB's Nationen, hvis man lytter til de Pal-udanske udgydelser, hvis man har bemærket noget som helst fra Dansk Folkedanser Parti, Nye bogerlige og alle (næsten hele paletten) i Folketinget vedr. flygtninge/indvandrere i de sidste mange år, kan man da godt få den tanke, at rapporten ikke er heeeeelt ved siden af skiven.

Carina Bøckel, Henrik Leffers, peter juhl petersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Svennevig Christensen, Søren Dahl, Ib Gram-Jensen, Ture Nilsson, Carsten Munk, Hans Larsen, Alvin Jensen, Kristian Jensen, Christian Mondrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Troels Ken Pedersen, Søren Mortensen og Søren Andersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Gør de mest spurgte/citerede politikere andet end deres vælgere: lader brødet ligge, eller holder sig til det nærings- og kaloriefattige?
Og journalister som flest ser ikke indholdet for indpakningen og dens potentiale som historie?
Godt, når "den mindst ringe" lever op til sit ry, og byder på fuldkornsbrød.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

Danmark afviste at dele efterretninger med Tyrkiet. Jeg ville gerne se Informations reaktion, hvis vi havde delt efterretningerne, og Tyrkiet så havde anholdt danskere på det grundlag.

Eva Schwanenflügel

Rapportens afsendere er muligvis kompromitterede via deres tætte forhold til Erdogan.
Men helt ærligt, konklusionen er helt sand.