Leder

Hysteriet omkring en tyrkisk rapport – spis nu brød til

Reaktionerne på den tyrkiske tænketank SETA’s rapport om det danske fremmedhad er et drab på budbringeren i stedet for på budskabet
SETA, som ’tænketanken’ hedder, er et tvivlsomt papir. Etableret af Erdogans chefideolog og rådgiver, Ibrahim Kalin, med opgave at levere »politisk-økonomisk samfundsanalyse«, havde SETA fra begyndelsen et respektabelt ry som forskningsplatform, men i dag betragtes den som Erdogans ’akademiske propagandaben’ også i Tyrkiet.

SETA, som ’tænketanken’ hedder, er et tvivlsomt papir. Etableret af Erdogans chefideolog og rådgiver, Ibrahim Kalin, med opgave at levere »politisk-økonomisk samfundsanalyse«, havde SETA fra begyndelsen et respektabelt ry som forskningsplatform, men i dag betragtes den som Erdogans ’akademiske propagandaben’ også i Tyrkiet.

AA/ABACA

Indland
7. november 2019

»Vanvittigt, tåbeligt, en skandale«, lyder det fra »flere målløse danske politikere«, der forholder sig til den historie i Jyllands-Posten onsdag, der omtaler at en tyrkisk ’tænketank’ med forbindelser til præsident Recep Tayyip Erdogan, stempler danskerne som »islamofober« og Danmark som et »etnokrati«, ikke et demokrati.

Reaktionerne genkalder salig SF-leder Aksel Larsens tilbagevendende kommentar, når en folketingsdebat udartede oppe i det røde felt: »Ja, ja,« sagde han med sit fynske tungemål, »spis nu brø’ til.«

Det er et godt råd – også i dette tilfælde. Der er tale om et afsnit i en rapport med titlen ’Europæisk Islamofobia’, hvor to danske akademikere med tyrkisk baggrund har samlet data, der peger på en ’os og dem’-atmosfære i den danske offentlighed – politisk, i medierne og på gadeplan.

De peger på, at jobansøgere med muslimsk klingende navne sender 52 procent flere ansøgninger end etniske danskere, før de indkaldes til jobsamtale. Af mere velkendte eksempler fremhæver de loven om obligatoriske håndtryk (stridende mod visse islamiske sædvaner) og maskeringsforbuddet som udslag af en særlig dansk »etnocentrisme«.

De to akademikeres data er hentet i den tidligere regerings periode og er altså på visse strækninger lige så forældede som Inger Støjberg (V), mens de på andre ledder og kanter er grumt aktuelle, jævnfør den nylige undersøgelse i Mandag Morgen, der viser, at hver fjerde majoritetsdansker synes, at landets otte procent muslimer bør udvises.

Men rapporten er nyttig som et dokument, der viser, hvordan også fornuftige tyrkere betragter os og ikke mindst den fejlslagne integration af nydanskere.

Danske protester går efter budbringeren

Men i stedet for at hæfte sig ved indholdet af rapporten – som i øvrigt nævner, at der findes danske politikere og ngo’er, der modarbejder fremmedhad – går de danske protester efter budbringeren.

Og det er da korrekt, at SETA, som ’tænketanken’ hedder, er et tvivlsomt papir. Etableret af Erdogans chefideolog og rådgiver, Ibrahim Kalin, med opgave at levere »politisk-økonomisk samfundsanalyse«, havde SETA fra begyndelsen et respektabelt ry som forskningsplatform, men i dag betragtes den som Erdogans ’akademiske propagandaben’ også i Tyrkiet. I august omtalte vi her i avisen en SETA-rapport, der hængte danske politikere ud som PKK-agenter uden skygge af dokumentation.

SETA har også beskyldt tyrkiske journalister, der har arbejdet for udenlandske medier som BBC, Deutsche Welle og Economist for nærmest at være landssvigere med det resultat, at de og deres pårørende er i bestandig risiko for at blive overfaldet. Ikke kønt.

Men køn er EU’s og dermed Danmarks attitude over for Tyrkiet og tyrkere heller ikke. Man græmmes ved at læse, hvordan politikere fra Socialdemokratiet og derudad mod højre forarges over, at EU-tilskudsmidler er brugt til udarbejdelse af den kritiserede SETA-rapport. Det skal stoppes, lyder det fra socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose med Støjberg-ekko. 

Men er Erdogan en skurk i de europæiske beslutningstageres optik? Her vil den tyrkiske opposition gøre gældende, at fordi EU (og altså også Danmark) af rædsel for en ny flygtningebølge har set gennem fingre med Erdogans eklatante overgreb på sin befolknings demokratiske rettigheder ved at undlade at presse ham til at opføre sig ordentligt, ligger vi, som vi har redt – ovenikøbet uden at være taknemmelige. Erdogans proselytter vil fremhæve, at EU (og altså Danmark) har overladt flygtningeproblemet til Tyrkiet, mens vi hygger os i smug.

Og de vil påpege, at en falleret integrationspolitik skabte det mangehovedede uhyre, der rejste ned for at kæmpe for Islamisk Stat, og som vi nu nægter at hente hjem og retsforfølge. Og som ikke kunne forhindres fordi EU (og altså Danmark) afviste at dele efterretninger med Tyrkiet, således jihadkrigerne kunne indrejse som glade turister.

Opstandelsen omkring de to akademikeres rapport om danskernes ’etnokrati’ forekommer lovlig hysterisk. Enhver med åbne øren og øjne i hovedet er da på det rene med, at i et samfund, hvor politikere som Pernille Vermund (NB) og Inger Støjberg er folkevalgte, og hvor typer som Martin Henriksen (DF) og Rasmus Paludan (SK) jævnligt har været til stede i de elektroniske og trykte medier, er der et mentalt problem.

Forhåbentlig kan det nye folketingsflertal gøre noget ved problemet ud over de kosmetiske ændringer af den værste idioti, der indtil videre er fjernet. Imens spiser vi brø’ til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Desværre typisk for vor avis her: “ Reaktionerne på den tyrkiske tænketank SETA’s rapport om det danske fremmedhad”. Man kunne jo have skrevet “ Reaktionerne på den tyrkiske tænketank SETA’s rapport om påstået dansk fremmedhad”. Men det ville selvfølgelig heller ikke flugte med overskriften: “HYSTERIET omkring Tyrkisk rapport”. Vi er ikke så dumme som Svenskerne, der laver hvervekampagner på arabisk, hvor vi lokker med penge og sundhedssystem. Men vi har været meget langmodige, set i lyset af de problemstillinger som indvandring har ført med sig. Hver evige eneste uge kan man læse om dårlig adfærd af den ene eller anden slags. At Erdogan så kalder os fremmedfjendske, er jo gak (og at erfare at EU har betalt for arbejdet der leder til udsagnene, gør det hele mere absurd)! Besynderligt, at ikke ALLE ser en indvandrings-timeout som et helt naturligt sted at starte - når jo næsten alle synes det er for galt med indvandrernes overrepræsentation i diverse kedelige kriminalitetsstatilkerne. Det er jo såre enkelt: Hvis man ønsker et bål brænder ud, putter man jo heller ikke mere brænde på et bålet! Men mange er sikkert bange for at blive skammet ud, for er man imod den nuværende samfundsudvikling, så er man jo både fremmedfjendsk, islamofob og racist (og ikke bare fornuftig).

Per Torbensen, Jan Kauffmann og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Erdogan benægter jo Tyrkiets drab på armenierne. Afvis denne demagog, som kun ønsker ufred. Vi skal ikke tage denne diktators ord for andet end mundsvejr.

Troels Ken Pedersen

Så SETA er altså omtrent lige så troværdige som Bæredygtigt Landbrug?

Ete Forchhammer

Gør de mest spurgte/citerede politikere andet end deres vælgere: lader brødet ligge, eller holder sig til det nærings- og kaloriefattige?
Og journalister som flest ser ikke indholdet for indpakningen og dens potentiale som historie?
Godt, når "den mindst ringe" lever op til sit ry, og byder på fuldkornsbrød.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

Danmark afviste at dele efterretninger med Tyrkiet. Jeg ville gerne se Informations reaktion, hvis vi havde delt efterretningerne, og Tyrkiet så havde anholdt danskere på det grundlag.

Eva Schwanenflügel

Rapportens afsendere er muligvis kompromitterede via deres tætte forhold til Erdogan.
Men helt ærligt, konklusionen er helt sand.