Leder

Ønsketænkningens tid er forbi

Israels regeringskrise afdækker, at uenigheden, der lammer landet, ikke er politisk, men personlig – i forhold til palæstinenserne har de israelske politikere bekendt kulør
Blandt israelerne er debatten om bosættelserne stedse mere irrelevant, eftersom de bliver betragtet som normaliteten. For en tid blev Iran malet op som eksistentiel trussel, og nu og da er der ballade med Gaza, men alt i alt er det dominerede tema i israelsk politik blevet et personligt anliggende: Benjamin Netanyahu.

Blandt israelerne er debatten om bosættelserne stedse mere irrelevant, eftersom de bliver betragtet som normaliteten. For en tid blev Iran malet op som eksistentiel trussel, og nu og da er der ballade med Gaza, men alt i alt er det dominerede tema i israelsk politik blevet et personligt anliggende: Benjamin Netanyahu.

Thomas Coex

22. november 2019

Der er gode grunde til, at vi i Danmark interesserer os for israelsk indenrigspolitik. Der er historiske årsager – etablering af den jødiske stat i 1948 blev mødt med uforbeholden velvilje i lyset af folkemordet på de europæiske jøder i perioden 1933-45. Og der er politiske årsager: Frem til begyndelsen af 1980’erne overtog den vestlige europæiske og amerikanske offentlighed fortællingen om Israel som ’Mellemøstens eneste demokrati’.

I Danmark plejede Socialdemokratiet venskabelige forbindelser med det den gang statsbærende israelske arbejderparti og henved 40.000 unge danskere blev sendt på kibbutz-ophold af LO-organisationen Danske Kibbutzvenner (Dakiv).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Jakob Trägårdh
  • Eva Schwanenflügel
  • Anders Graae
Poul Erik Riis, Jakob Trägårdh, Eva Schwanenflügel og Anders Graae anbefalede denne artikel

Kommentarer