Leder

Rune Lykkeberg om Fridays for Future: Skoleeleverne har skabt en grøn global kædereaktion

Vi får konstant dårlige nyheder om klimaets kædereaktioner, der måske ikke længere kan stoppes. Den gode nyhed er, at skoleelevernes klimademonstrationer har skabt sine egne kædereaktioner med helt uforudsete og uoverskuelige positive effekter
De unge, der fredag går på gaden og demonstrerer til Fridays for Future i hele verden, kan gøre det med visheden om, at de selv har skabt en politisk kædereaktion, som har haft uforudsete og uoverskuelige positive effekter, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

De unge, der fredag går på gaden og demonstrerer til Fridays for Future i hele verden, kan gøre det med visheden om, at de selv har skabt en politisk kædereaktion, som har haft uforudsete og uoverskuelige positive effekter, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

Hermann Bredehorst

29. november 2019

Amerikanske stjerneskuespillere bliver arresteret om fredagen og sat i fængsel i Washington D.C. De er blevet aktivister i en højere sags tjeneste. 

For et par uger siden var det Ted Danson, der herhjemme er mest kendt som en småliderlig og fjollet værtshusejer i tv-serien Sams Bar, som blev ført væk af politiet med hænderne bundet sammen med strips. En anden gang var det Sam Waterston, der spiller Jack McCoy i Law and Order, som blev arresteret, en tredje gang var det Rosanna Arquette fra store film som Desperately Seeking Susan og The Big Blue.

Og hver eneste gang bliver den nu 81-årige skuespiller og aktivist Jane Fonda arresteret.

Det er nemlig hende, der inviterer sine kendte venner og organiserer de ulovlige fredagsdemonstrationer i den amerikanske hovedstad. Fonda har i et halvt århundrede været aktivist, deltaget i antikrigsbevægelser og demonstreret imod uretfærdighed. Nu laver hun disse opsigtsvækkende klimademonstrationer, som hun med reference til Greta Thunbergs slogan, The house is on fire, kalder Fire Drill Fridays.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Thomas Tanghus
  • Poul Erik Riis
  • Carsten Munk
  • Anker Heegaard
  • Mikael Aktor
  • Uffe Madsen
Kurt Nielsen, Thomas Tanghus, Poul Erik Riis, Carsten Munk, Anker Heegaard, Mikael Aktor og Uffe Madsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så lad os få gang i opbakningen til de unge: JOBSTREJKE FOR KLIMAET!

Gitte Loeyche, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Jane Doe anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'Det, man ikke kan diskutere, er, at de mobiliseringer, der startede små og lokalt, har udviklet en historisk enestående handlekraft.'
Desværre viser erfaringer med elevprotester, at hvis lærere og pædagoger bare lader eleverne protestere så nytter det ikke noget. Der skal en kritisk og radikal pædagogik til i skolerne, så eleverne er klædt på med viden, organisationskraft og kritisk sans.
https://www.gse.harvard.edu/news/ed/18/08/student-activism-20

"Man kan diskutere, om Greta Thunberg har skabt en global bevægelse. Eller om bevægelsen har skabt Greta Thunberg som den, der råber verdenssamfundet op"

Lige den sætning minder mig om de to evigt debatterende gestalter Lina og Valentins "Herskernes fugle".

Min egen observation: Bevidstheden var der allerede i den generation. Men der manglede en stødretning. Og så kommer autisten Greta, der jo skal have en eller anden form for orden i sin hverdag, og beslutter at sætte fredagen af til strejker. Jeg kunne så se, hvordan dén historie bredte sig skidehurtigt - først blandt de skandinaviske børn og så videre ud i Europa.

I øvrigt - før hun tog til USA havde hun lige omkring 2 mio. Insta-følgere. I dag er det 8,3 mio. Bare synd hun ikke kom til Sydamerika.