Leder

Rune Lykkeberg om Fridays for Future: Skoleeleverne har skabt en grøn global kædereaktion

Vi får konstant dårlige nyheder om klimaets kædereaktioner, der måske ikke længere kan stoppes. Den gode nyhed er, at skoleelevernes klimademonstrationer har skabt sine egne kædereaktioner med helt uforudsete og uoverskuelige positive effekter
De unge, der fredag går på gaden og demonstrerer til Fridays for Future i hele verden, kan gøre det med visheden om, at de selv har skabt en politisk kædereaktion, som har haft uforudsete og uoverskuelige positive effekter, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

De unge, der fredag går på gaden og demonstrerer til Fridays for Future i hele verden, kan gøre det med visheden om, at de selv har skabt en politisk kædereaktion, som har haft uforudsete og uoverskuelige positive effekter, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

Hermann Bredehorst

Indland
29. november 2019

Amerikanske stjerneskuespillere bliver arresteret om fredagen og sat i fængsel i Washington D.C. De er blevet aktivister i en højere sags tjeneste. 

For et par uger siden var det Ted Danson, der herhjemme er mest kendt som en småliderlig og fjollet værtshusejer i tv-serien Sams Bar, som blev ført væk af politiet med hænderne bundet sammen med strips. En anden gang var det Sam Waterston, der spiller Jack McCoy i Law and Order, som blev arresteret, en tredje gang var det Rosanna Arquette fra store film som Desperately Seeking Susan og The Big Blue.

Og hver eneste gang bliver den nu 81-årige skuespiller og aktivist Jane Fonda arresteret.

Det er nemlig hende, der inviterer sine kendte venner og organiserer de ulovlige fredagsdemonstrationer i den amerikanske hovedstad. Fonda har i et halvt århundrede været aktivist, deltaget i antikrigsbevægelser og demonstreret imod uretfærdighed. Nu laver hun disse opsigtsvækkende klimademonstrationer, som hun med reference til Greta Thunbergs slogan, The house is on fire, kalder Fire Drill Fridays.

Til CNN har hun forklaret, hvorfor hun denne gang er blevet mobiliseret, og hvordan hun som aktivist er blevet radikaliseret: »Greta Thunberg, den lille svenske skolepige, hun bevægede mig virkelig,« fortalte Fonda.

Da hun så Thunbergs effektive opråb og fokuserede alvor i FN’s Generalforsamling, blev hun selv klar over klimakrisens alvor:

»Jeg forstod, at jeg måtte sætte mig selv på spil. Det er deres fremtid, det handler om. Vi kan ikke lade dem gøre det alene. Og vi ved fra historien, at det skaber opmærksomhed, når berømtheder bliver arresteret.«

Det er således blevet et fast indslag i den amerikanske underholdningsindustri, at berømtheder lader sig arrestere om fredagen og bruger momentet til at råbe op om klimakrisen.

»Greta Thunberg-effekten«

Virkningshistorien er bemærkelsesværdig: En enkelt piges protest i Sverige breder sig til Europa og videre til resten af verden. Store børn er blevet myndige aktivister, fordi de har forstået deres mulighed for i fællesskab at præge verden.

Forbes Magazine kunne i september fortælle, hvordan en global »generation af økokriger-piger« er opstået som konsekvens af det, de kalder for »Greta Thunberg-effekten«.

Virksomheder satser mere og mere på den grønne omstilling. The Guardian berettede eksempelvis i starten af november om en firdobling af investeringer i CO2-reducerende projekter i udviklingslande:

»I år er der pludselig kommet gang i hele CO2-reduktionsindustrien,« udtalte David Hughes, som er bestyrelsesformand for Climate Stewards til avisen:

»Vi ser effekten af Greta, påvirkningen fra Extinction Rebellion, betydningen af Richards Attenboroughs ord, skolestrejkerne. Alt dette virker sammen.«

EU-Kommissionens nye forkvinde, Ursula van der Leyen, fremhævede i sin åbningstale onsdag klimakrisen som sin topprioritet. Torsdag erklærede Europaparlamentet »global klima- og miljømæssig nødstilstand«. Og til december kommer kommissionens forslag til en ’Green Deal’ for Europa. Det er usandsynligt, at vi havde oplevet et så stærkt europæisk fokus på klima og nye grønne løfter, hvis det ikke havde været for de skolebørn, som har strejket og demonstreret det seneste år.

Det virker at gå på gaden

Man kan diskutere, om Greta Thunberg har skabt en global bevægelse. Eller om bevægelsen har skabt Greta Thunberg som den, der råber verdenssamfundet op og minder os om en kolossal forpligtelse.

Det, man ikke kan diskutere, er, at de mobiliseringer, der startede små og lokalt, har udviklet en historisk enestående handlekraft.

Der kommer mange rædselsvækkende nyheder om klimaets tilstand. Om kædereaktioner med uforudsete og uoverskuelige effekter, som måske ikke længere kan stoppes.

Men de unge, der i dag går på gaden og demonstrerer til Fridays for Future i hele verden, kan gøre det med visheden om, at de selv har skabt en politisk kædereaktion, som har haft uforudsete og uoverskuelige positive effekter. 

Jane Fonda blev også spurgt, om hun havde et råd til de unge aktivister. Til det svarede hun først, at det var hende, som lærte af dem. 

Men hun tilføjede dog to læresætninger:

»Lad ikke de dumme svin få dig ned med nakken« til Greta Thunberg, og »gør aldrig noget som individ – I skal altid handle i fællesskab« til hele bevægelsen. 

Så hvis man ikke er kendt nok til at gå i fængsel, kan man vælge at gå på gaden med de unge – og vide at det virker i hele verden. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

<3

Så lad os få gang i opbakningen til de unge: JOBSTREJKE FOR KLIMAET!

Gitte Loeyche, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Jane Doe anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'Det, man ikke kan diskutere, er, at de mobiliseringer, der startede små og lokalt, har udviklet en historisk enestående handlekraft.'
Desværre viser erfaringer med elevprotester, at hvis lærere og pædagoger bare lader eleverne protestere så nytter det ikke noget. Der skal en kritisk og radikal pædagogik til i skolerne, så eleverne er klædt på med viden, organisationskraft og kritisk sans.
https://www.gse.harvard.edu/news/ed/18/08/student-activism-20

"Man kan diskutere, om Greta Thunberg har skabt en global bevægelse. Eller om bevægelsen har skabt Greta Thunberg som den, der råber verdenssamfundet op"

Lige den sætning minder mig om de to evigt debatterende gestalter Lina og Valentins "Herskernes fugle".

Min egen observation: Bevidstheden var der allerede i den generation. Men der manglede en stødretning. Og så kommer autisten Greta, der jo skal have en eller anden form for orden i sin hverdag, og beslutter at sætte fredagen af til strejker. Jeg kunne så se, hvordan dén historie bredte sig skidehurtigt - først blandt de skandinaviske børn og så videre ud i Europa.

I øvrigt - før hun tog til USA havde hun lige omkring 2 mio. Insta-følgere. I dag er det 8,3 mio. Bare synd hun ikke kom til Sydamerika.