Leder

Anledningen til Iraks demonstrationer var en fyret general, men årsagen er Bagdads svigt

Demonstrationerne i Irak er vendt mod regeringens svigt, men også mod Irans stigende indflydelse
Anledningen til den aktuelle revolte, der har bredt sig til hele landet og kostet mere end 400 dræbte og titusinder af sårede, var fyringen i oktober af den general, der kommanderede hæren til sejr over Islamisk Stats ’kalifat’ i 2017.

Anledningen til den aktuelle revolte, der har bredt sig til hele landet og kostet mere end 400 dræbte og titusinder af sårede, var fyringen i oktober af den general, der kommanderede hæren til sejr over Islamisk Stats ’kalifat’ i 2017.

Ahmad al-Rubaye

2. december 2019

Irakisk indenrigspolitik er diffus, og finmekanikken er for kompliceret at udrede. Men som beskrevet fredag her i avisen er unge vrede irakere af varierende sekterisk ophav – men hvoraf hovedparten er shiitiske aktivister – enige om at kræve det politiske system erstattet med en ny valglov, der garanterer gennemsigtig parlamentarisme med en synlig opposition.

Indtil i dag har regeringerne i Bagdad været koalitioner på tværs af etniske og religiøse interesseforskelle. Hver minister er således sin egen stat i staten, der på bekostning af almenvellet rager til sig efter evne, ofte beskyttet af privatiserede militser.

Denne praksis er jævnligt blevet mødt med folkelige protester, der hver gang er blevet nedkæmpet eller dæmpet med kosmetiske reformer og udskiftning af ministre i samråd med USA, og efter 2011 med Iran.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
Anders Graae, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Iraq lyder som en rar gang Scheisse - det er desværre et åbent spørgsmål, om ikke befolkningen havde været bedre stillet med Saddam Hussein.

Det finder vi selvfølgelig aldrig ud af; men læren må være, at vi skal holde os på så lang afstand af Mellemøsten som muligt, og aldrig - A_L_D_R_I_G - nogensinde sende tropper derned.

Uanset hvem Dælen, der måtte bede os om et troppebidrag.