Leder

Dansk Industri er en ny vigtig stemme i debatten om øremærket barsel

Det er stærkt, at erhvervslivet nu melder sig ind i debatten om øremærket barsel til mænd – og endda med et helt praktisk argument, der løfter sig over det ideologiske: Danmark går glip af kvindeligt talent, når det meste af barslen tages af moren
Det handler ikke om ideologi og principper, men om at virksomhederne går glip af kvindeligt talent, argumenterer direktøren for DI. Det er et relativt nyt standpunkt i en gammel debat, som forhåbentlig kan være med til at overbevise flere om, at det er en god idé at øremærke noget mere barsel til fædrene – uanset deres ideologiske udgangspunkt.

Det handler ikke om ideologi og principper, men om at virksomhederne går glip af kvindeligt talent, argumenterer direktøren for DI. Det er et relativt nyt standpunkt i en gammel debat, som forhåbentlig kan være med til at overbevise flere om, at det er en god idé at øremærke noget mere barsel til fædrene – uanset deres ideologiske udgangspunkt.

Peter Nygaard

11. december 2019

Dansk Industri (DI), Danmarks største erhvervsorganisation, har meldt sig ind i ligestillingsdebatten med et overraskende, progressivt og glædeligt synspunkt: Mere barsel skal øremærkes til mændene.

Mens både DI, Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening så sent som tidligere i år har forholdt sig kritisk til at reservere mere af barslen til fædrene, ser DI’s nye direktør, Lars Sandahl Sørensen, det som sin »grundlæggende opgave« at få flere kvinder til at vælge job i det private og nå til tops i erhvervslivet. Skal han lykkes med den opgave, kræver det, at kvinder i fremtiden ikke tager 90 procent af barslen, som de gør i dag, sagde han forleden til Berlingske.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Jens Flø
Eva Schwanenflügel og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

"ligestillingsmæssigt retfærdige". Er det uretfærdigt at nogen er født som en kvinde? Hvis skævt fordelt barsel er problemet og den totale barsel periode ikke ændres (i forvejen lang i dk sammenlignet med så mange andre steder) så betyder det mindre tid med moren. Det er muligt der sidder mange kvinder derude og bare ikke kan vente med at få overstået den amning så tidligt som muligt så manden kan tage de resterende 6måneder men jeg tillader mig at tvivle ud fra egne personlige bekendtskaber. Heldigvis viser historien at "social engineering" i et vist omfang virker så de resultatsorientede feminister stadig kan få held med deres drøm. Mindre vigtigt er så visheden i om det gør os gladere i sidste ende. Glæder mig til det resultats orienterede ligestillings utopia når genitalieoptællingen i bestyrelslokalet er 50/50.

Per Christensen

Skal der øremærkes mere barsel til mænd, skal den samlede barselsorlov forlænges. Set fra børnenes perspektiv og set i lyset af det samfundsmæssige omsorgssvigt, der i dag sker i vores daginstitutioner, er selv den nuværende orlov for kort. Spædbørn skal ikke være i institutioner, men være sammen med deres forældre indtil de er minimum 18 måneder.

Vivi Rindom, Christel Gruner-Olesen og June Beltoft anbefalede denne kommentar

Mange mænd der arbejder som selvstændig kan ikke holde barsel. Resultatet bliver at kvinder må nøjes med 6 måneder. Stærkt foruroligende at et forslag der griber så voldsomt ind i familien kan blive fremsat.

Jo Danmark, går glip af kvindelig talent, i dag hvor det meste barsel tages af mødrene. Men i ligeså høj grad går børnene glip af mandlig talent. Det vil få effekt langt ud over barselsperioden, at vi skal vænne os til at mor ikke har et primært, men sidestillet ansvar for børn og hjem.

Det er måske tiden til at selvstændige, mænd som kvinder, betaler ind til en obligatorisk barselsfond.

Os der er ansatte, har gennem tiden fået lagt dele af vores lønstigning om til løn under barsel. Vi vil nærme os mere ligeløn, når mænd får lige andel i løn under barsel.