Leder

Her er et grotesk argument for mere overvågning – og det kommer fra justitsministeren

Regeringen har bebudet en massiv udvidelse af overvågningen i det offentlige rum. Der er dog ingen grund til bekymring. Efter et længere ræsonnement er Nick Hækkerup nemlig nået frem til den konklusion, at mere overvågning fører til mere frihed
Nick Hækkerup forsøgte med et temmelig tvivlsomt ræsonnement at argumentere for, at mere overvågning fører til mere frihed, skriver Anton Geist på lederplads.

Nick Hækkerup forsøgte med et temmelig tvivlsomt ræsonnement at argumentere for, at mere overvågning fører til mere frihed, skriver Anton Geist på lederplads.

Finn Frandsen

Indland
10. december 2019

Fredag i sidste uge fik justitsminister Nick Hækkerup rodet sig ud i en øvelse i logisk deduktion af temmelig tvivlsom karakter. Han var indkaldt af Alternativet til en forespørgselsdebat i Folketinget om øget overvågning.

Baggrunden var regeringens planer om at udvide overvågningen i det offentlige rum med blandt andet kameraer. Alternativets ordfører påpegede, at masseovervågning er et indgreb i borgernes frihedsrettigheder. Men, forklarede justitsministeren, faktisk øger overvågning friheden.

Han begav sig ud i følgende ræsonnement:

Hvis politikerne besluttede at lovliggøre voldtægt og drab, så ville det gå ud over trygheden i samfundet. »Det er jo logisk,« konstaterede ministeren og tog sig til hovedet. »Og hvis vi ødelægger trygheden i samfundet, så ødelægger vi friheden i samfundet.«

Det kan han jo have ret i, og der er da heldigvis heller ingen medlemmer af Folketinget, som plæderer for en afkriminalisering af voldtægt og drab. Men efter at have etableret denne præmis om en sammenhæng mellem tryghed og frihed gik Nick Hækkerup et skridt videre og nåede frem til sin egentlige pointe:

»Hvis man siger, dét er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden,« konkluderede ministeren og gentog med eftertryk: »Med overvågning stiger friheden.«

Friheden trives i overvågningsstaten

Hvis man skal følge det argument, må friheden trives i den totale overvågningsstat. Det er selvfølgelig en grotesk påstand. Og derfor blev justitsministerens følgeslutning også kritiseret og gjort grundigt til grin på sociale medier.

Retfærdigvis skal det siges, at Nick Hækkerup forekom mindre rabiat i resten af debatten. Blandt andet fastslog han, at der findes både »god og dårlig overvågning«. Og forhåbentlig var hans hensigt at argumentere for, at en vis grad af overvågning kan øge trygheden og dermed friheden – underforstået, at overvågningen kan nå et punkt, hvor den kammer over og kommer til at indskrænke friheden.

Men det er alligevel svært helt at løsrive sig fra mistanken om, at justitsministeren og regeringen ikke tager den fare alvorligt, at masseovervågning vitterligt kan gå ud over borgernes frihed.

På et tidspunkt, hvor kriminaliteten i samfundet er faldende, vil de med Mette Frederiksens ord øge overvågningen »massivt«. Uden at de er kommet med gode, saglige argumenter for nødvendigheden af det.

Det er næsten, som om de selv troede på, at intet ondt, men kun frihed følger af overvågning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

HER antydes at NH, justitsministeren , er en dumrian!
En bombe som smadrer Skat og Told Styrelsen ville øge trygheden for de økonomisk kriminelle: Det er i samfundets tjeneste og til almen tryghed at dette ikke kan ske sådan uden videre.
Dertil vil jeg GERNE betale med lidt " personlige data" til en overvågning som man kender den i UK; såsom at man registrerer min passage forbi eksempelvis Skat bygningen på et givent tidspunkt. Altså, ingen grund til alarm, for prøv at sammenligne med hvad din telefon afleverer af dine "personlige data" uden du egentlig bidrager til almen tryghed derved. Vigtigt er det dog med en tidsgrænser før sletningen, f.eks. 2 døgn.

Naturligvis er der en grænse, som er overtrådt i Kina eksempelvis. Det tror jeg godt Hækkerup ville skrive under på - i al hemmelighed, jø, hø...

"Naturligvis havde jeg al den fridom jeg ønskede mig, da jeg voksede op, for begge mine forældre overvågede mig konstant." - det lyder ikke rigtigt?

Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Steen K Petersen, Birte Pedersen, Ete Forchhammer , Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Der er tilsyneladende lidt Erasmus Montamus over den kære minister

Karsten Lundsby, Steen K Petersen, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Jan Nielsen, Per Klüver, Birte Pedersen, Karsten Aaen, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Torben Bruhn Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"They that would give up essential liberty for temporary safety deserve neither liberty nor safety."
--- Benjamin Franklin

Ole Svendsen, Morten Lind, ulrik mortensen, Kim Øverup, Jesper Frimann Ljungberg, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Erik Winberg, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Ib Gram-Jensen, Ken Sass, P.G. Olsen, Nikolai Beier, Carsten Wienholtz, Jan Nielsen, Per Klüver, Søren Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen, Egon Stich, Ete Forchhammer , Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Søren Jensen, Carsten Svendsen, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ministeren vakler rundt i temmelig ulogiske slutninger i sin tale her - bl.a. får han også sidestillet "mindre overvågning" med "afkriminalisering af mord og voldtægt", sådan som jeg hører det, han siger. Hvordan skal hans overvejelser om, hvilke konsekvenser det ville have, hvis vi afkriminaliserede mord og voldtægt, ellers forstås? Hvilket jo nærmer sig det bindegale. Mord og voldtægt har jo været kriminelt i hundredvis af år, længe inden overvågningsstaten overhovedet var begyndt at stikke sit grimme ansigt frem. De to ting - kriminalisering af visse handlinger og overvågning - har absolut intet med hinanden at gøre. Handlinger kan sagtens være kriminelle uden overvågning.

Jeg er lidt målløs og foruroliget over det afsindigt ringe argumentationsniveau hos ministeren her. De fuldstændigt ulogiske tankerækker, som ministeren får fremsat i sit forsvar for den eskalerende overvågning, giver mistanker om, at enten er ministeren ikke så klog, at det gør noget (det nægter jeg at tro), eller også ligger der motiver i baggrunden, som vi ikke må vide noget om.

Begge dele er ret ubehagelige tanker - et diktatur værdigt.

Ole Svendsen, Morten Lind, Kim Øverup, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, René Arestrup, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Ken Sass, Ulf Johannesson, Christian Skoubye, P.G. Olsen, Carsten Wienholtz, Jan Nielsen, Per Klüver, Janus Agerbo, Mads Berg, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Karsten Aaen, Ete Forchhammer , Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Hanne Birk Christiansen, Thomas Tanghus, Martin Rønnow Klarlund, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Nick Hækkerups udtalelser ligge jo i direkte forlængelse af Mette Frederiksens "for at passe på Danmark er vi nødt til at tage nogle metoder i brug, som vi ellers ikke bryder os om".

Jeg håber faktisk, at Frederiksens & Hækkerups udtalelser skyldes manglende intelligens - alt andet ville være værre...

Ole Svendsen, Morten Lind, Kim Øverup, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Jens Kofoed, René Arestrup, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Ulf Johannesson, Hans Larsen, Jan Nielsen, Per Klüver, Niels østergård, Mads Berg, Bjørn Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Jens Rasmussen, Egon Stich, Karsten Aaen, Ete Forchhammer , Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Mikkel Zess, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Arbeit-macht-frei var der også engang nogen som påstod. Og nu er overvågning med et indbegrebet af frihed. Vi er virkelig ved at være langt ude

Jamen, hvad er det da lige der sker siden Danmark - som et af de absolut sikreste lande i verden at færdes i - med et er så utrygt et land? Jeg kan ikke lige se det. Altså andet end at vi er ved at gejle en stemning op, hvor vi stigmatisere hinanden mere og mere. En stadig stigende nul tolerance over for rummelighed og forskellighed.

Ole Svendsen, Morten Lind, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Steen K Petersen, Christian Skoubye, P.G. Olsen, Hans Larsen, Jan Nielsen, Per Klüver, Birte Pedersen, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Elisabeth From, Thomas Tanghus, Ebbe Overbye, Martin Rønnow Klarlund, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Spøjst som det at komme i regering som af naturlovsmæssighed fører til de nogenlunde samme regeringsduelige synspunkter, om man så kommer fra det ene udgangspunkt eller det andet? Går der Javel, hr minister! i den?

Carsten Sperling og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det skurrer voldsomt i ørerne, når en Justitsminister kan få sig selv til at fremkomme med en så ulogisk og absurd argumentationsrække, at det mere lyder som én der har glemt pointen i en dårlig vittighed..

For når logikken er så ringe, er resultatet af overvågningstankegangen det med sikkerhed også.
Hvad kan vi vente os af "metoder, vi ellers ikke bryder os om", for at citere fru Bigmother ?!?

https://www.a4nu.dk/artikel/totalitaere-tendenser-truer-vores-liberale-d...

Ole Svendsen, Morten Lind, ulrik mortensen, Kim Øverup, Oluf Husted, Karsten Lundsby, Jens Kofoed, René Arestrup, Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Jan Nielsen, Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Petter A. Urkedal, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Mikkel Zess, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Carsten Svendsen, Martin Rønnow Klarlund og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Det er ikke fordi jeg ligefrem har lys,t til at tage hatten af for Nick Hækkerups formuleringer, men måske er der nogle uden for Dronningens København, der alligevel, kan se en vis logik i ”tryghed giver frihed”...

"Én mand skaber frygt i landsby
To jyske landsbyer er begge præget af chikane. Nu skal byernes borgere mødes."

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11808724/en-mand-skaber-frygt-i-la...

Man ser altså ulykkeligt både mord og voldtægt i DK - Desværre og det kommer måske bag på debattørerne at det er fakta?

På den anden side ser nogle kommentatorer endda etnisk diskrimination gemt i en øget kamera overvågning. Ja en læser taler endog om KZ lejr! Afsporingen er monumental og uden den ringeste logik eller fakta er påhæftet. Er det spøgelser i tusmørket fra Nazityskland, de ser?
Skræmmende hysteri og virkelighedsfornægtelse vil jeg mene. Hvorfor i grunden?

Reelt hvad er problemet med overvågning i et land med ytrings-og forsamlingsfrihed?
Overvågningen er der så snart vi sætter os til et tastatur, for lige så snart man har kigget på et emne omkring et evt. køb så ligger reklamerne der et kvarters tid efter på det sociale medie man bruger.
At der er kameraer oppe er vel reelt ligegyldigt,hvis jeg og andre ikke begår noget strafbart, der kan skade nogen. Frygten for magthavernes kontrol ligger måske implicit i den skepsis som fremkommer her. Men vi bor ikke i Kina.og i andre diktaturer trods alt. Hvis et par eksempelvisvis ikke kan vente med den fysiske forening til de kommer hjem i seng,kan det selvfølgelig blive en smule pinlig med en overvågning, men der er vel ingen skade sket hvis de er enige vel? .

Eva Schwanenflügel

Viggo, det er nok forbigået din opmærksomhed at politiledelsen gerne vil have adgang til ansigtsgenkendelse via kameraer, samt til DNA på alle borgere i landet?

Vi kan ikke garantere at regeringen - den nuværende eller en fremtidig - vil respektere love og regler.
Det har vi faktisk allerede mange eksempler på, at de ikke gør, fx sessionslogning, brug af registersammenkøringer og algoritmer, og Tibet-sagen, blandt andet.

Hvis man ikke har noget at skjule, hvorfor så bo i et hjem med en dør der kan lukkes og låses?
Hvorfor have tøj på om sommeren?
Hvorfor have en hemmelig dagbog?

- Eller lyder det en smule absurd?

Ole Svendsen, Morten Lind, Kim Øverup, Poul Mikael Allarp, Jesper Frimann Ljungberg, Lars Løfgren, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, Tom Andreæ, Leif Høybye, Ib Gram-Jensen, P.G. Olsen, Ulf Johannesson, Nikolai Beier, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Jan Nielsen, Bjørn Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Andersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Ole Svendsen, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Fint nok hvis transperante går begge veje.

For det ved vi godt, at det ikke gør med bla.mørklægningenloven,
og alle de muligheder politikerne bruger for ikke at offentligheden
indsigt, når den beder om det.

Ole Svendsen, Morten Lind, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Ulf Johannesson, Jan Nielsen, Steffen Gliese, Ete Forchhammer og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Bjarne Sinkjær

Hvis man følger hans betragtning, kunne man tage DNA prøve af alle personer fra fødslen, læse vores mail og sociale netværk opslag, video- og lydovervåge vores hjem, placere en plastikdims på vores ankel der konstant rapporterer vores position via GPS, samt vores stress niveau. Aldrig ville vi være mere trygge - og frie. For ingen kunne dog finde på at misbruge disse oplysninger, vel?

Ole Svendsen, Morten Lind, Karsten Lundsby, Flemming Berger, René Arestrup, Erik Winberg, Ib Gram-Jensen, Ulf Johannesson, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Jan Nielsen, Carsten Munk, Tue Romanow, Anne-Marie Krogsbøll, Lise Lotte Rahbek, Martin Rønnow Klarlund og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Morten Lind, Flemming Berger, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Lise Lotte Rahbek og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Ja, Eva, en lille smule absurd, men også sjovt,
Jeg går med tøj på om sommeren for at undgå solforbrænding/ eller at fryse;
Jeg har ikke noget at skive om i en dagbog, og hvis jeg ikke lukker døren, trækker det ;-)

Men jeg synes du overser den reelle/ indbildte mangel på tryghed, som nogle mennesker oplever, og som påvirker, deres liv og daglig dag.

Mødet med vold, chikane, overgreb, hvad enten den er stammer fra psykisk sygdom, stupiditet, ondskab, er begrænsende i hverdagens udfoldelser.

Der er langt mellem patrulje vogne ude på landet, ordens magten er langt væk.
Og så er alternativet, måske, selvtægt, som da ulven blev skudt ved Ulfborg.
Det ønsker hverken jeg eller, formoder jeg, du.

Nær politi og gammeldags landbetjente, kunne være et alternativ til overvågning og DNA registre, men det er jo en hel anden historie, end vil fortælle:-)

Ups:
end Nick Hækkerup vil fortælle

Hækkerups ræsonnement er efter min mening virkelig ubehageligt, fordi vi jo godt kan gennemskue at han forsøger at manipulere os. Sammenligningen er søgt og hans kobling mellem tryghed og frihed alt for unuanceret. Overvågning er det ingen, der bryder sig om. Det er grundlæggende ubehageligt at andre mennesker uden at spørge om lov kan invadere ens private rum. Og sådan et har man også når man går på gaden. Overvågning er også udtryk for magtesløshed. Her er tale om en mere fundamental ubalance i vores samfund, som vi ikke er kan eller vil løse.

Ole Svendsen, Morten Lind, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Carsten Svendsen, Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Tanghus og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Gerd Kreft - Hvis du ikke har noget at sige (“skrive om i dagbog”), bør du heller ikke have noget imod, at din ytringsfrihed stækkes.

Din grundpræmis er forkert. Øget statslig overvågning handler ikke om tryghed eller ej. Jo, det vil staten gerne bilde dig ind, men det er falsk tryghed. Det handler om retten til privatliv.

Du skriver: “Mødet med vold, chikane, overgreb, hvad enten den er stammer fra psykisk sygdom, stupiditet, ondskab, er begrænsende i hverdagens udfoldelser.” Øget overvågning fjerner ikke dette. Desperate og afstumpede mennesker konsekvensberegner sjældent i de situationer, og myten om forebyggende gevinst ved øget overvågning har undersøgelser punkteret.

Men det er under alle omstændigheder irrelevant. Jeg og mange andre ønsker ikke vores privatliv taget fra os med hjælp fra fantasiløse medløbere, der ikke ser kriminaliseringen af privatlivet indledt med hvis-du-ikke-har-noget-at-skjule-argumentet.

Ole Svendsen, Morten Lind, Lars Løfgren, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Leif Høybye, Eva Schwanenflügel, Nikolai Beier, Carsten Wienholtz, Jan Nielsen, Carsten Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, Ebbe Overbye, Anne-Marie Krogsbøll, Lise Lotte Rahbek og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

@Martin Rønnow Klarlund
Jeg er forså vidt enig med dig i at øget overvågning ikke løser mange problemer.
Men tilbage står at løse problemet med manglende tryghed. jvf link:

Én mand skaber frygt i landsby
To jyske landsbyer er begge præget af chikane. Nu skal byernes borgere mødes."

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11808724/en-mand-skaber-frygt-i-la...

Hvis man ikke løser disse problemer, uanset, hvor futile, de kan se ud fra København, så vil der være et vælgerkorps, der vil støtte overvågning mm.

Lise Lotte Rahbek

Jeg er utryg ved ministerens friheds-begreb.

Morten Lind, ulrik mortensen, Egon Stich, Carsten Sperling, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Nikolai Beier, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Jan Nielsen, Carsten Svendsen, Jan Bisp Zarghami, Ib Christensen, Carsten Munk, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Gerd Kreft:

At der kan opstå akutte nødsituationer, hvor øget overvågning (det kunne jo også være øget patruljering) kortvarigt kan være på sin plads, er jo ikke et argument for at overvåge hele landet hele tiden, sådan som regeringen lægge op til. og akut undtagelsesovervågning skal jo ophøre i samme øjeblik, truslen er tilstrækkeligt minimeret. Det er heller ikke det, regeringen lægger op til.

Hvis du skal vælge, hvad er du så mest bange for: Risikoen for mord/overfald/voldtægt, eller at bo i et totalitært diktatur. For det er jo det valg, en del af os mener, at det risikerer at handle om. Hvis man kræver alle risici fjernet med alle midler, er der kun én mulighed, og det er det totalitære diktatur (og ikke engang det ville virke - det ville bare skabe nye risici).

Så man skal jo spørge sig selv (og Hækkerup): Går man overhovedet ind for et frit demokrati - eller er det for utrygt?

Ole Svendsen, Morten Lind, Martin Rønnow Klarlund, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Nikolai Beier, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Hans Larsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

@Martin Rønnow Klarlund og andre
Lige nu er dine ytringer overvåget af Informations moderator og sikkert også andre, og med mindre du har overklæbet dit kamera på pc-en eller hvad nu du bruger, er der sikkert en kineser der kigger på, derudover er du lokaliseret med din ip adresse og din gps og maste koordinater, med mindre du bruger TOR-net, og dine dagbogsnotater i Skyen er en åben bog.
Og dit DNA er sikkert tilgængeligt i den blodprøve, der blev taget, da du blev født.
Så Nicks tiltag vil ikke gøre den store forskel.

@
Anne-Marie Krogsbøll
Overvågningen er allerede i fuld gang, af FET og PET mmm
Det man kan håbe på, er at den parlamentariske, demokratiske, folkevalgte kontrol af overvågningen styrkes.... man kan også håbe på man ser en enhjørning
Toget med overvågningstekniken og implementeringen er kørt fra stationen

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Gerd Kreft.

At vi allerede er alt for langt ude på overdrevet mht. overvågning er jo ikke noget argument for, at vi bare skal fortsætte, og for, at overvågning = tryghed. Tvært imod - det viser jo, at denne udvikling er løbet løbsk og sker under radaren, uden om befolkningens årvågenhed, og uden demokratisk kontrol (a la telelogningen). Det er farligt.

Der er så mange ting, som allerede bare ER på en bestemt måde. Hvis det skulle være et argument for bare at acceptere dem, så kan vi jo dybest set afskaffe folkestyret. Er det det, du mener?

Ole Svendsen, Morten Lind, Kim Øverup, Martin Rønnow Klarlund, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Jan Nielsen, Bjarne Andersen, Ib Christensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

@
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg mener at man skal anerkender folks oplevelse af utryghed og finde midler til at løse dette problem, konstruktivt

Jeg er ikke tilhænger af overvåning mmm, men den er kommetfor at blive, og så må man forsøge at tøjle og kontrollere overvågning med lovgivning. Ikke bare afvise med scenarier som totalitær diktatur osv.

Ete Forchhammer

Hvorfor mon ser jeg DF's billede af den burkaklædte dommer for mig når jeg læser JUSTITS!ministerens logik?
Hvor skulle overvågningskameraerne ha' hængt på Utøya?

Morten Lind, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Følger man ministerens logik må det vestlige Kina være et af de mest frie steder i verden.

Morten Lind, Martin Rønnow Klarlund, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Ministerens argumentation er mildest talt underlig, og jeg forstår fuldt ud bekymringen over den tiltagende statslige overvågning af det offentlige rum. Men denne overvågning er dog lovreguleret og rimeligt åbenlys, så kan man hidse sig op over den, burde man da flippe totalt ud over den private, lovløse og skjulte overvågning af privatsfæren, vi konstant er ude for fra de store techfirmaers og de sociale mediers side. Men det er måske netop, fordi man ikke ser den - og måske også, fordi man ikke vil undvære teknologien - at man ikke reagerer på den?

Mere overvågning giver mere frygt. At vi for tiden ikke behøver at være alt for bange for vore magthavere - men gør vi egentlig ikke det, når vi f.eks. har en regering, der står på spring for at fjerne folks børn på løsere og løsere grundlag, fratager folk deres substantielle overlevelseshjælp på baggrund af opslag på Facebook, sender folk i ressourceforløb, der ikke kan fungere i mere end få minutter ad gangen? - betyder ikke, at vi ikke skal indrette os med henblik på, at regeringen en dag virkelig for alvor bliver totalitær og rede til at misbruge alle indsamlede data i krigen imod 'folkefjender'. De eneste, der skal overvåges i et demokrati, er magthaverne selv, også de magthavere, der har en mindre formel magtbase. Desværre forsømmer vi netop det - og vore politikere smyger mere og mere af det ansvar for fællesskabet af sig, som vi egentlig har valgt dem til at opretholde og udbygge. Det er den tryghed, vi har brug for at se styrket.

Ole Svendsen, Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Øverup, Poul Mikael Allarp, Egon Stich, Jesper Frimann Ljungberg, Lars Løfgren, Carsten Sperling, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Ken Sass, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Carsten Wienholtz, Ebbe Overbye, Anne-Marie Krogsbøll, Jan Nielsen, Carsten Munk og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Nu skal vi jo huske på at der er tale om *trygheds*kameraer, IKKE overvågningskameraer. :p

Morten Lind, Kim Øverup, Poul Mikael Allarp, Carsten Svendsen, Martin Rønnow Klarlund, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ebbe Wagner Smitt

Hvis CCTV/kameraovervågning faktisk kan forhindre eller i det mindste begrænse forbrydelser, er det da ikke så ilde. Især ikke, hvis det kan ske med respekt for vores demokratiske rettigheder

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg bliver vist nødt til igen at stille spørgsmålet:

Hvad er I mest bange for: Tidvise forbrydelser eller at skulle leve i Orwells "1984"-samfund/Kina?

Eller I har måske allerede givet svaret: Total "tryghed" er vigtigere for jer end frihed? Også selv om forskningen viser, at der ikke er en sådan sammenhæng? I er parate til at leve i et totalitært diktatur uden ret til privatliv - for at eliminere enhver risiko?

Ole Svendsen, Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Mikael Allarp, Egon Stich, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Mikkel Zess, Erik Winberg, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Thomas Tanghus og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Vi bliver allerede overvåget heftigt af amerikanernes efterretningstjenester og de efterretningstjenester der overvåger dem. Kameraer på åben gade er ren lagkage i forhold til det vi allerede bliver udsat for via smartphones og bankernes nye anti-kontant systemer.

Hvis man havde en ordensmagt der ikke var hyperarrogant i dets møde med befolkningen og brugte lidt mindre tid på at luske rundt efter hundeluftere og hjemløse kunne man måske få løftet en sikkerhedsopgave på nationalt niveau. Den ordensmagt er altså ikke det danske poli-tihi.

Anne-Marie Krogsbøll

"Vi bliver allerede overvåget heftigt af amerikanernes efterretningstjenester og de efterretningstjenester der overvåger dem. Kameraer på åben gade er ren lagkage i forhold til det vi allerede bliver udsat for via smartphones og bankernes nye anti-kontant systemer."

Så vi skal bare give op og acceptere, at vores samfund nu styres af overvågningskapitalister og totalitært tænkende politikere - farvel frihed, farvel demokrati, farvel menneskerettigheder - ganske uden kamp?

En ting er, at NOGLE borgere tænker sådan - men det giver jer kun ret til at kaste jeres EGET privatliv i grams, ikke vores andres, som kæmper med næb og klør mod netop smartphones og diverse andet smart-bras og bankernes overvågningsovergreb i hvidvaskbekæmpelsens navn - samtidig med at de store fisk får lov at slippe.

Vi bliver kuppet af overvågningskapitalisternes indsmigren sig hos vore politikere. det er et stille, skjult statskup, vi udsættes for.

Ole Svendsen, Morten Lind, Carsten Svendsen, Egon Stich, Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Erik Winberg, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Grænse- og skruppelløst
https://ing.dk/artikel/minister-lader-politiet-efterforske-bombesager-me...

Samtidig arbejdes der på at koble ansigtstræk med arveanlæg og psykiske sygdomme:
https://orbit.dtu.dk/files/89834062/phd319_Fagertun_J.pdf

Inden længe kan vores "forbryderprofil" fastlægges genetisk ved fødslen, og "redigeres væk" med lidt crispr - eller endnu bedre: Aborteres før fødslen - den ultimative forebyggelse af forbrydelser (og psykisk sygdom). (sarkasme)

Hvis ikke de små hår rejser sig og brækrefleksen ikke reagerer på udviklingen, så må det være fordi man (naivt) går ud fra, at ens egne foretrukne magtpartier vil holde sig ved magten i al evighed, og at man derfor aldrig selv vil komme i søgelyset - det vil kun være de andre, det går ud over...

Opskriften på fullblown fascisme og totalitært mareridtssamfund...

Ole Svendsen, Morten Lind, Carsten Svendsen, Egon Stich, Bjarne Andersen, Erik Winberg, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

“Så vi skal bare give op og acceptere, at vores samfund nu styres af overvågningskapitalister og totalitært tænkende politikere - farvel frihed, farvel demokrati, farvel menneskerettigheder - ganske uden kamp?“

Øh nej. Pointen er at politiet er udueligt, derfor er de og politikerne så kamera-ivrige.

Anne-Marie Krogsbøll

"Øh nej. Pointen er at politiet er udueligt, derfor er de og politikerne så kamera-ivrige."

Nå, ok - det glæder mig, hvis jeg har misforstået din kommentar længere oppe, Hans Gravgaard. Så er jeg mere rolig.

Bjarne Andersen, Jan Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er 1.500.000.000 overvågningskameraer i Danmark.
Dertil skal vi nu have endnu flere.
Hvorfor?

Politiet reagerer jo ofte slet ikke på henvendelser, hvori der indgår overvågningsmateriale, når det gælder vold, tyveri og indbrud..

Det må være fordi der senere skal indføres ansigtsgenkendelse, som politiledelsen har foreslået, så man fx lettere kan identificere demonstranter.

Al forskning viser iøvrigt, at overvågning ikke forebygger vold og anden kriminalitet, med andre ord, den virker ikke præventiv, og dermed tryghedsskabende.

Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Mikael Allarp, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Martin Rønnow Klarlund, Susanne Kaspersen, Jens Erik Starup, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Den overvågning, der kan give tryghed, kan også begrænse trygheden i forhold til at turde udvikle selvstændige tanker, der ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med de til enhver tid siddende magthavere".

https://politiken.dk/indland/politik/art7547968/Minister-beskyldes-for-E...

Morten Lind, Carsten Svendsen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek, Anne-Marie Krogsbøll og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Alt fra spisevaner til Netflix blev overvåget af kommunen"

https://www.a4nu.dk/artikel/syge-kevin-blev-netflix-overvaaget-af-kommun...

Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Michael Nielsen

Vi må da håbe at staten forbliver vores ven nu hvor de centralisere magten udenfor vores land

Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll: Så vidt jeg husker, blev papiret du linker til heglet ned på ing.dk for at genoplive frenologi-teorien: https://da.wikipedia.org/wiki/Frenologi

Anne-Marie Krogsbøll

Hvilket et af linkene, Thomas Tanghus? Jeg har ikke abonnement på ing.dk, så det kan godt have gået min næse forbi.

Overvågning er en sygdom i politiken.

Tænk hvis Paludan vinder næste valg og får skaffet sig adgang til alle disse data. Eller en anden ny Hitler om nogle år.
Er der så også planer om mere overvågning af banker og ligende, så det ikke skal være en risiko for whisteblower og sørge for, at erhvervslivets tillid til at myndighederne stopper dem, hvis de gør noget forkert, ikke er grundløs?

Morten Lind, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg synes, at det er meget ubehageligt, at være en del af den venstrefløj som ved valghandlingen har bragt den slags "socialdemokrater" til magten. Der blev smidt et par latterlige lunser til køterne så de sikrede finansloven. Derefter har man frit spil til at fortsætte hvor Thorningregeringen slap. Ikke en skid er ændret til det bedre. Det er faktisk blevet meget værre. Mette Frederiksen optræder som en liberalistisk, krigsliderlig og spytslikkende Trumpeftersnakkede tyran. Jeg er pt færdig med at stemme på støttepartiet EL. Revolutionær handling er ikke at sikre en lidt pænere kapitalisme, men at omstyrte den. Det har franskmændene en bedre forståelse for. Måske historisk betinget :/

Erik Winberg, Martin Rønnow Klarlund og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll: https://orbit.dtu.dk/files/89834062/phd319_Fagertun_J.pdf

Åhr, det er et par år siden. Ved ikke om jeg kan finde artiklen. Fandt den! Jeg huskede da heeelt forkert, men udad det samme skæve spor: https://www.spring.org.uk/2014/04/the-facial-expression-that-makes-you-a...
https://ing.dk/artikel/maends-intelligens-kan-aflaeses-i-ansigtsudtrykke...

Det der gør Danmark til et frit samfund, er bl.a. retten til privat liv.
Derfor er mere overvågning i det offentlige rum, et meget stort skridt i den forkerte retning.

Argumentet om, at man kan være ligeglad med overvågning, hvis man ikke har noget at skjule, holder ikke en meter. Hvad med privat livets fred? Selvom jeg ikke laver noget ulovligt i min egen stue, vil jeg stadig have mulighed for at trække gardinerne for.

Muligheden for at kunne færdes i det offentlige rum, uden masseovervågning er en vigtig forudsætning for den personlige frihed.

Retten til privatliv er en menneskeret, men det er ikke en selvfølge. Pt. er det et af de vigtigste privilegier, vi har i den såkalde "frie" del af verden. Lad ikke Danmark efterligne de totalitære regimer, som masseovervåger deres borgere, og derved krænker borgernes privatliv.

Privatlivets fred er en vigtig forudsætning for et velfungerende demokrati. Det er også en meget vigtig forudsætning for at kunne føle sig tryg som menneske. At der er et privat rum, hvor man kan være i fred uden overvågning.

Som Benjamin Franklin ganske rigtigt sagde:
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.”

Privat livets fred ER en essentiel frihedsrettighed. Så NEJ til justitsministeren og hans ligesindede. I er helt galt afmarcherede. NEJ til masseovervågning - JA til personlig frihed - JA til et frit samfund.

Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Svendsen, Egon Stich, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, Jens Winther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sider