Leder

Dette kan være enden på Irans dominans i Mellemøsten

Den brutale nedkæmpning af fredelige demonstrationer i Iran og Irak indvarsler begyndelsen til enden på Irans politiske succes i Mellemøsten
Vi ved ikke meget om, hvad der sker i Iran. Det iranske regime har haft internettet lukket i landet og blokeret nyhedsstrømmen. Men meget tyder på, at det er de voldsomste og blodigste uroligheder siden revolutionen i 1979.

Vi ved ikke meget om, hvad der sker i Iran. Det iranske regime har haft internettet lukket i landet og blokeret nyhedsstrømmen. Men meget tyder på, at det er de voldsomste og blodigste uroligheder siden revolutionen i 1979.

Anadolu Agency

3. december 2019

Er den shiitiske halvmåne på retur? Spørgsmålet er relevant efter måneders civile uroligheder i tre centrale shiitiske bastioner, Iran, Irak og Libanon. Læg hertil Syrien, hvis regime domineres af den shiarelaterede alawi-sekt, og de shiitiske houthi-oprørere i Yemen.

Den altdominerende shiitiske magt er Iran, der siden 1979 har været regeret af præsteskabet, og som i de forløbne 40 år gradvis har udmanøvreret de regionale vestlige interessenter, først og sidst USA med Golf-allierede, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater og med Kuwait, Oman og Bahrain på sidelinjen.

I skrivende stund kontrollerer Iran trods 40 års intens vestlig, israelsk og Golf-arabisk sabotage i form af politisk isolation, sanktioner og trusler om militær invasion en geografisk bue fra Afghanistan til Libanons sydgrænse mod Israel.

Det særegne træk gennem disse 40 år har været, at mens iranerne med mellemrum siden 2009 har gennemlevet protester mod præstestyrets rigide kontrolregime, har shiitterne uden for Iran holdt sammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Same sang vi hørte om Syrien, og samme indblanding fra USA.
Ingen taler om at regimet i Chile måske er færdigt
Ingen taler om at Bolivia er i oprør
At Haiti er
At Frankrig er
At Catalonien er
At Libyen er
Hong Kong

Alle har fået nok at den finansielle ulighed, og den generelle uretfærdighed.

At
At....

Randi Christiansen

Det ku vær så godt .... så hvem er det, der altid sætter lus i skindpelsen. Pilen peger på --} følg pengene. Hvor ellers i en verden, hvor de bestemmer ...