Leder

Kviklånsaftalen er et tiltrængt opgør med gældspiraler og personlige tragedier

Aftalen om kviklån er et hårdt og tiltrængt politisk indgreb mod en ublu låneform, der slynger almindelige mennesker ud i forfærdelige gældsspiraler med store personlige konsekvenser til følge
»Det skal være slut med at drive virksomhed på gældsspiral og personlige tragedier,« har erhvervsminister Simon Kollerup sagt om kviklånsaftalen.

»Det skal være slut med at drive virksomhed på gældsspiral og personlige tragedier,« har erhvervsminister Simon Kollerup sagt om kviklånsaftalen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
23. december 2019

I januar kom Østre Landsret frem til, at det var lovligt, da lånevirksomheden Turbolån udstedte et lån med årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 759,79 procent. 

Begrundelsen var, at man i Danmark ikke har en fastsat grænse for, hvor store omkostningerne må være på et lån.

Det vil et bredt flertal på Christiansborg nu ændre. Torsdag præsenterede regeringen og alle partier på nær LA og De Konservative en ny aftale, der sætter ind over for de omstridte kviklån. Fremover må de årlige omkostninger maksimalt være 35 procent af det samlede lån, og der indføres et omkostningsloft, så man maksimalt kan komme til at betale det dobbelte af lånet i renter, gebyrer og afdrag.

Markedsføringsreglerne strammes desuden markant, så det bliver forbudt at reklamere for lån med en ÅOP på over 25 procent, ligesom det forbydes at reklamere for kviklån i busser og tog samt på tv i sammenhæng med spil og gambling. Det skal ses i lyset af, at der alene sidste år blev sendt over 120.000 reklamespots i radio og tv for kviklån.

Som en del af aftalen udarbejdes der også undervisningsmateriale i privatøkonomi til folkeskoler og ungdomsuddannelser. En præventiv indsats, der hænger sammen med, at kviklånsselskaberne har haft massiv vækst de seneste år, og at næsten halvdelen af kviklån i 2018 blev optaget af unge mellem 18 og 29 år.

Aftalen er et hårdt og tiltrængt politisk indgreb, som med erhvervsminister Simon Kollerups (S) ord vil sikre »en af de strammeste reguleringer af markedet for forbrugslån i EU«. Det er et opgør med en ublu låneform, der slynger almindelige mennesker ud i forfærdelige gældsspiraler med store personlige konsekvenser til følge.

Forventeligt har aftalen fået kritik fra kviklånsudbydere samt den økonomiske højrefløj som CEPOS, der har kaldt indgrebet for »tosset regulering«. Modargumentet er ofte, at et ÅOP-loft de facto vil kvæle kviklånsudbyderne og afskære folk med lavindkomster fra at låne til et nyt køleskab.

Men det argument forplumrer debatten. Problemet er ikke mangel på lån og kreditter med en ÅOP på under 35 procent, men derimod overfloden af ekstremt dyre lån, som skaber en sneboldseffekt, hvor låntagere presses til at optage større og større lån. Indgrebet handler om, at låneudbuddet selvfølgelig skal foregå på fair vilkår og inden for regulerede rammer.

Som Kollerup sagde torsdag: »Det skal være slut med at drive virksomhed på gældsspiral og personlige tragedier.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Søbæk Rasmussen

Det var på tide der kom et indgreb. Godt for det. Jeg synes stadig den øvre grænse for ÅOP er for høj.
Jeg forstår heller ikke hvis det stadig er tilladt at kalde et lån "rentefrit" selvom det indeholder gebyrer!

Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen, René Arestrup, Jacob Johansen, Mikkel Zess, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Dennis Jørgensen, Mogens Holme, David Zennaro, Torben Arendal, Dorte Sørensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Lovgiver vil sætte loft over rentens højde på de famøse quick-lån og - det var da på høje tid at vågne op. Det er også nødvendigt at lovgive om en mindste rente ved lån i banker og i øvrigt for alle pengeudlånere så indskyderne kan få en forrentning. Lovgiver må tage ansvar nu, så vi får lidt orden tilbage i pengeverdenen. De alt for mange lån der baserer sig på bankernes pengeskabelse, er med til at fremelske et alt for stort forbrug til skade for en langsigtet rolig udvikling.

kjeld jensen, Søren Nielsen, Per Torbensen, Kim Øverup og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg er gla for, at der nu er et loft. Det kan altid gøres lidt bedre, men aftalen er bestemt et stort skridt i den rigtige retning.
At Cepos' støtter måtte vånde sig, glæder mig i en grad så julestjernen må lyse lidt ekstra i år.

Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Peter Tagesen, Hans Larsen, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Dennis Tomsen, Mikkel Zess, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Rindom, Mogens Holme, Kim Øverup, David Zennaro og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@Søren Bro

Der er ikke en ågerlovgivning men en Straffelov par. 282

For åger straffes den, som udnytter en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold til i et aftaleforhold at opnå eller betinge en ydelse, der står i væsentligt misforhold til modydelsen, eller som der ikke skal ydes vederlag for.

Hvorfor den ikke kommer i anvendelse på disse kviklån, må en jurist forklare.

Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Flemming Berger, Torben Arendal, Kim Houmøller, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek, patrick scholer, Søren Nielsen, René Arestrup og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Problemet med at regulere for meget på dette område, er jo at der skabes et marked for kriminelle, der i sidste ende hjaelper skyldneren med et haglgevaer så afdragene kan hentes i et supermarked eller lignende, nu hvor der ikke laengere er penge i banker.

Det er der vel ingen der ønsker?

@Henrik Brøndum
Det er muligvis en risiko. Men det ændrer ikke ved, at samfund, der tillader kynisk spekulation i menneskers ulykke, er behæftet med en anløben moral.

Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Torben Arendal, Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar

@René Arestrup

Citat Fidel Castro (efter hukommelsen): "Jeg ved ikke hvordan samfundet kan beskytte sig mod narkotika."

I denne sag, samfundet - hverken borgere eller politikere - kan jo gøre det bedre end de bedste, og pengeudlånere med modbydelige metoder har altid eksisteret.

patrick scholer

Argumentet om at trængende vil gå til de kriminelle har jeg svært ved at se holder vand: Dels vil det kræve at man kender kriminelle der er driver den slags forretning og dels er en meget stor del af problemet tilsyneladende at folk handler impulsivt (stimuleret af de 120.000 reklamespots), typisk når man er i byen. Forestiller man sig at man i let bedugget tilstand skulle afbryde en glad aften for at opsøge en kriminel at låne penge af? tror det ikke...

Jan Fritsbøger, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@patrick scholer

Jeg er enig i at der er en del af markedet, de er impulsstyret og knyttet til nettet, men de kriminelle har stadig gode muligheder for at få nogle af disse mennesker indrulleret som en del af en langsigtet forretning.

Jeg er lidt spilttet her.

På den ene side er jeg varm tilhænger af det personlige ansvar og af "aftalefriheden". Sidstnævnte er også det altovervejende udgangspunkt i dansk ret - debitor og kreditor skal kunne indgå de aftaler, de ønsker, uden at vi andre stikker juletrynen i voksne og ansvarlige menneksers interne anliggender!!

På den anden side er der desværre mange eks. på kyniske udlåneres udnyttelse af svage sjæle, som mere eller mindre uforskyldt er endt i moradset. Det sidste taler for, at vi regulerer her.

Erfaringen viser at dette ikke er nemt.

https://da.wikipedia.org/wiki/%C3%85ger

Narkotika er forbudt. Årgerrenter er forbudt - det har dog ikke fjernet behovet for begge tilbud. Nu bliver det bare det helt sorte marked der låner penge ud. Helt ureguleret og med helt andre metoder for inddrivelse af gæld.

@René Arestrup
23. december, 2019 - 11:37
"...det ændrer ikke ved, at samfund, der tillader kynisk spekulation i menneskers ulykke, er behæftet med en anløben moral."

Jeg er principielt enig med dig, Rene, men jeg har et par spørgsmål til dig vedr. debitors forpligteser, som jeg håber, du vil reflektere lidt over.

Er der altid - på skyldnersiden - tale om en uforskyldt "ulykke", eller kunne det også tænkes, at der - igen på skyldnersiden - undertiden er tale om et betydeligt mål af letsind, når de med åbne øjne accepterer lånevilkårene?

Har debitor ikke også en pligt til at læse lånevilkårene grundigt igennem, inden de sætter deres kragetæer på gældsbrevet?

Er der ikke en betydelig risiko for, at vi pakker voksne mennesker ind i vat ved at regulere i hoved og hale?

Kan vi som samfund ikke godt regne med, at folk som udgangspunkt opfører sig modent og ansvarligt?

Lise Lotte Rahbek

Fuglsang
"Kan vi som samfund ikke godt regne med, at folk som udgangspunkt opfører sig modent og ansvarligt?"

Joeh.. vi har jo også love vedrørende vold, mord, voldtægt, bedrageri, svig, simpelt tyveri, hegn, trafikregulering og miljøsvineri: Lige præcis fordi folk af erfaring IKKE opfører sig modent og ansvarligt af egen drift-

Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, kjeld jensen, P.G. Olsen, Claus Nielsen, Kim Houmøller, Flemming Berger, Torben Arendal, Hans Larsen, Herdis Weins, Lillian Larsen, Palle Pendul og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

@Lise Lotte Rahbek
23. december, 2019 - 16:40

Naturligvis har du en pointe, Lise Lotte, men er der slet ikke grænser for, hvor meget lovgivningsmagten skal regulere?
Hvor mon vi ender, hvis intet er for småt til en paragraf?
Reglerne skal jo administreres bagefter, og det giver selvfølgelig fast arbejde til os djøffere, men alligevel...

@Erik Fuglsang
Jo, principielt har du ret. Vi er alle - og bør behandles som - ansvarlige individer. Og vi kan selvsagt ikke indrette samfundet efter at nogle underfrankerede mennesker kaster sig i armene på en lånehaj, fordi de, pine død, skal have et plasma-TV, som er mindst lige så stort som naboens.

Problemet her er blot, at mange mennesker kan komme i uføre af årsager, som ikke nødvendigvis skyldes dumhed eller uansvarlighed, men uheldige omstændigheder. Og ét kvik-lån baner meget nemt vej for nye kvik-lån, simpelthen fordi omkostningerne er eksorbitante.

Dernæst er det bare dybt usympatisk - og amoralsk - at operere med en forretningsmodel, der helt åbenlyst spekulerer i menneskers økonomiske ulykke.

Ågerparagraffen beskriver jo ganske godt hvad det handler om. Der ER en grænse for hvor skruppelløst man må opføre sig i et civiliseret samfund.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Fuglsang
Jo, du har en pointe. ;-) Vi vil ikke have detailregulering af befolkningens individuelle liv.
Men som Arestrup skriver ovenfor, så er ågerlånene at spekulere i folks ulykke og deroute. Og det skal fællesskabet hjælpe med at sikre via lovgivning, at det ikke sker. For det er ikke ågerudlånerne som skal amle dem op bagefter. Det er fællesskabet.
Mennesker som er udfordret på omtanke, konsekvensforudsigelse eller ulykke kan stadig låne penge, men nu ikke længere til horrible renter på det hvide marked.

Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Problemerne med kviklån begyndte da de blev skabt, Altså KVIKLÅNENE. Så vidt jeg har forstået kan man med en mobiltelefon låne penge døgnet rundt og få lånet udbetalt prompte via nogle hjemesider. Udlånerne/lånehajerne frister dem der har problemer med behovsudsættelse døgnet rundt. Alle mulige forretninger formidler lån til kunderne der vil købe deres apparater.
Før indgrebet mod kviklån, var der er i flere år ingen grænser for åger og gebyrer, ingen blev dømt.
Foreløbig er der heller ingen grænse for negativ rente på indestående i en bank/finansiel institution, hvor Nationalbanken fører an, fordi politikerne besluttet vi har fastkurs ovrfor EURO.

De næste hajer fællesskabet skal regulere er spilleudbyderne. Selv kendisser hjælper spiludbyderne med at reklamere for fristelserne.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar