Leder

Tillid er risikabelt, men det er en risiko, vi må leve med

Selvfølgelig skal vi slå hårdt ned på svindel i det offentlige. Men vi skal passe på, det ikke kammer over, så tilliden bliver erstattet med omfattende bureaukrati og kontrol. Dét er for alvor dræbende for tilliden
Det er godt, at forsvarsminister, Trine Bramsen, har reageret så prompte på sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Erhvervsstyrelse, da hun først fik kendskab til den, skriver Sebastian Abrahamsen i dagens leder.

Det er godt, at forsvarsminister, Trine Bramsen, har reageret så prompte på sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Erhvervsstyrelse, da hun først fik kendskab til den, skriver Sebastian Abrahamsen i dagens leder.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
31. december 2019

2019 har på mange måder været svindlernes år.

Som borgere har vi set måbende til, mens skandaler om korruption og svindel med offentlige midler er blevet afdækket i en lind strøm. Offentligt ansatte i forskellige afkroge af administrationen har misbrugt deres stilling til at berige sig selv og deres nærmeste.

Men svindlerne har ikke bare gjort sig skyldige i deres konkrete forbrydelser. De har også forbrudt sig mod vores fælles tillid. Den tillid, som er så unik for Danmark og resten af Norden, og som hele vores samfundsmodel bygger på.

Tillid er det usynlige kit, som gør det muligt for os at leve i et land, hvor vi ikke konstant kontrollerer hinanden, hvor vi regner med, at andre mennesker er til at stole på, og at det offentlige forvalter vores skattekroner bedst muligt. Hvis den tillid bliver brudt for ofte, risikerer den helt at smuldre og forsvinde. Hvis først det sker, tager det flere generationer at genopbygge tilliden.

Derfor er det vigtigt, at der bliver slået hårdt ned på de enkelte tilfælde af svindel, og at der bliver indført bedre kontrol for at sikre, at noget tilsvarende ikke kan ske igen.

Fornuftige reaktioner 

Det er fornuftigt, når Socialstyrelsen strammer op på procedurerne for udbetaling af midler i kølvandet på Britta Nielsen-sagen.

Det er godt, at forsvarsministeren har reageret så prompte på sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Erhvervsstyrelse, da hun først fik kendskab til den.

Og det er nok en meget god idé, at Statsrevisorerne har bedt Rigsrevisionen om at se nærmere på, om der er et generelt problem med kontrollen med udbetalinger af offentlige midler.

Vi kan ikke leve med mistanken om, at der måske gemmer sig flere svindelsager, som ikke er blevet opdaget endnu.

Men det kan også blive for meget. Det er vigtigt, at de mange sager ikke fører til nye bureaukratiske kontrolregimer, som koster samfundet dyrt og tynger de mange pligtopfyldende offentligt ansatte, som aldrig kunne drømme om at tage af kassen.

Der vil altid være kyniske mennesker, som misbruger den tillid, der er i systemet, uanset hvor meget kontrol vi indfører. Politikerne må i kølvandet på sagerne finde den rette balance mellem tillid og kontrol, men med størst vægt på tillid.

Et samfund baseret på kontrol er for alvor dræbende for tilliden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Årh ja, hvis tillid er så godt og fint, så kunne man nok lige starte med at udbrede det til Jobcenter-regimet, hvor kontrolhelvedet er udbredt, for tænk hvis nogen fik en flad halvtredser for meget udbetalt...

Personligt har jeg ingen somhelst kvababbelser i forhold til øget kontrol i/med de højere luftlag, hvor tilliden jo har været monumental; for vi regner da med at de pæne nydelige - rige velpolstrede - mennesker ikke kunne finde på at snyde - øh WHAT!?

Øv for en Leder, på årets sidste dag

Rolf Andersen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Flemming Berger, Kim Øverup, Martin Rønnow Klarlund, Susanne Kaspersen, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Torben K L Jensen, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Houmøller, Bjarne Andersen, Lars Løfgren, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Lind, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Nu er de svindelsager vi har set i 10´erne meget andet end Britta Nielsen og fiflerier i forsvarsministeriet. Man kunne i flæng nævne sagen om Danske Banks Estiske afdeling, Svindlen med udbytteskat m.m. Så det spørgsmål der rejser sig er om der ikke er noget ved nogle af disse svindelsager, som er mere eller mindre systemisk? Og om lidt øget kontrol i krogene virkelig kan løse det her problem? Men det er hvad der er for hånden sådan politisk set.

Tillid kan også være blåøjet, og jovist tillid er en nødvendighed i omgangen med andre mennesker. Men man kan også stikke sig blår i øjnene, mens millarder unddrages den fælles kasse og fiser til lande i skattely.

Bliver man snydt gang på gang, så bliver man sikkert lidt mistroisk og fuld af mistillid - og set i det lys forekommer det nemt, at indgyde tillid som her i denne leder

Det er netop tillid der muliggør svindlen. Så kan man sige, at den bliver misbrugt til svindel.

Men det synes, at falde for, at sige "There is something rotten in the state of Denmark"

Og hvem tror med korsets tegn foran sig, at vi har set den sidste skandale endnu?

Rolf Andersen, Kim Houmøller, Alvin Jensen, Fam. Tejsner, Hans Houmøller, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Morten Lind, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Mistilliden er mere nødvendig end endnu oplevet, myndigheder og politikere er
lobbyister for de pengestærke firmaer der betaler partistøtten.

Og vi, der betaler embedsmændenes løn, er til grin, idet de arbejder
imod deres jobbeskrivelse: "Vær myndig"

Og i stedet for: Altid beskytter firmaerne/ministeren, frem til næste valgdag.

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Hans Houmøller, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Tilliden er væk! Længre er den ikke....

Alvin Jensen, Kim Houmøller, Hans Houmøller, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Lederen starter et forkert sted, for der står intet om grunden til miseren. Jeg er ikke i tvivl om, at den langsomme kvælning af den offentlige sektor gennem mindst dette århundrede er en af de væsentligste årsager i kraft af netop manglende tillid til medarbejderne og den medfølgende kontrol og overdokumentation samt de evige økonomiske nedskæringer.
Prøv at spørge mennesker, der har arbejdet i årtier i den offentlige sektor i tiden før dokumentations- og styringshelvedet brød løs.

Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Kim Øverup, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Jane Jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen og Benny Nissen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Tillid - den får et alvorligt knæk når, storsvindler får rabat og fradrag.
Oven i købet af det de har svinlet staten for. Det er i min verden helt grotesk. Åbentbart helt straffrit?
De kommer jo ikke engang i spjældet. De indgår bare et forlig og betaler lidt tilbage minus udgifter til revisorer, advokater mf.
Tillid ? Til hvad. Hvis en kontanthjælp modtager sætter et foto på fjæsen, om at hun/han er ved at bage kager til et loppemarked.
Bliver vedkommende indkaldt til møde, og trukket, og mødt med tilbagebetaling. Her er der ikke fradrag for omkostninger, til dit og dat.
Så tillid ? Tillid til at systemet kan behandle alle ens, er tilstede?
Svaret må være NEJ.
Velhavere slipper nemt fordi de kan forsvare sig, det kan kontanthjælpsmodtageren ikke.
PS.
Hvorfor systemet ikke har udstedt en internationel arrestordre på de svindler fatter jeg ikke.
Hvorfor skal storsvindler afhøres i 3. lande, en international arrestordre vil begrænse mandens bevægelse muligheder betragteligt.
Og generer ham/dem meget.

John Damm Sørensen, Mogens Holme, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Oluf Husted, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Forandring er ikke ensbetydende med tilliden i samfundet er væk. I det store hele har tilliden det ganske udmærket. Tillid er noget vi giver til hinanden. Det er ikke noget vi lovgiver om. Det er ikke noget vi kontrollere.

Og bare fordi nogle enkelte individer ikke forstår at håndtere denne tillid og bare fordi der bliver troldet (læs: manipuleret) på livet løs om mistillid på nettet er tilliden altså ikke væk.

Jeppe Lindholm

Det er ikke det mellemmenneskelig samvær, som skaber en stemning af mistillid. Det er derimod internettet med alle dets medier og paranoide tilgang til virkeligheds opfattelsen.

Tidligere fantes kun envejskommunikation gennem radio og TV. Den gang fejlede tilliden ikke noget.

Hvad du ikke ved har du ikke ondt af. Men nu med internettet for vi så meget forvrøvlet at vide, at der kun er tvivl og forvirring tilbage. Hvad ingen før tænkte over i hverdagslivet skal nu bemærkes og udpines ned i den mindste detalje, hvor det for længst er gået langt ud over virkelighedens grænser.

Steffen Gliese

Bekæmpelse af svindel skal ske strukturelt: der skal udtænkes systemer, der umuliggør svindel - både i form af udbetalinger til borgerne, hvor selve det at opbygge regelsættet jo er årsagen til, at svindel kan forekomme, så der sanktioneres så flittigt. Men selvfølgelig skal borgerne ikke straffes, man skal derimod forenkle regler og sikre rettigheder - og så droppe den tåbelige vægt på 'pligt', der kun giver mening, hvis den har et konkret og realisérbart mål.
Der er simpelthen tale om, at man udviser tillid til dem, man skal mistænke, og mistænker dem, man ikke kan tillade sig andet end at vise tillid.

Fra indledningen: "Selvfølgelig skal vi slå hårdt ned på svindel i det offentlige. Men vi skal passe på, det ikke kammer over, så tilliden bliver erstattet med omfattende bureaukrati og kontrol."

@Hans Houmøller skriver: "..den langsomme kvælning af den offentlige sektor gennem mindst dette århundrede er en af de væsentligste årsager i kraft af netop manglende tillid til medarbejderne og den medfølgende kontrol og overdokumentation samt de evige økonomiske nedskæringer."

Misforståelserne står i kø!

Svindlen i SKAT og Forsvarets Bygningsafd - og Britta Nielsens svindel kan vel næppe siges at være et resultat af manglende tillid? Tvært i mod! Og at forebygge den slags svindel behøver aldeles ikke at indebære omfattende bureaukrati og kontrol.

Svindlen kunne være forebygget og undgået ved nogle få, ganske enkle procedureændringer: funktionsadskillelse (at det ikke er den samme person, der godkender, bestiller og betaler) og to-underskriftsprocedure. Den slags kan man finde ud af overalt i den private sektor - selv i den mindste tømrervirksomhed - men åbenbart ikke i det offentlige. Heller ikke selvom revisionsrapporter i årevis har påpeget problemerne.

Funktionsadskillelse er - specielt ikke i store organisationer som det offentlige - overhovedet ikke et belastende bureaukrati. Derimod er det - i kraft af den medfølgende specialisering - ofte effektivitetsfremmende. Noget der også synes at være behov for i det offentlige.

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Leif Iversen, Oluf Husted, Flemming Berger og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Bekæmpelse af svindel skal ske ved at gøre de ansvarshavende ledere ubetinget ansvarlige på mønt og frihed. Det er faktisk, hvad de lønnes for. Kontrollen er helt op til dem og deres egen udsigt til en fremtid.

@Peder Bahne, men problemet er jo, at ingen er ansvarlig for noget som helst i det offentlige. INGEN!

Når man i SKAT kan fejludbetale 12 miaDKK uden at nogen er ansvarlig, så det topmålet af organisatorisk uduelighed!

"Mønt og frihed", skriver du. Hmmm. Uduelighed er ikke strafbart (det skal en del politikere være glade for!). Men problemet er reelt, at politikerne mangler indsigt, autoritet og slagkraft. I stedet for at fyre de uduelige chefer, igangsætter politikerne tandløse undersøgelser, der altid ender i ingenting. Derefter undrer politikerne sig over, at historien gentager sig gang på gang.

Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Randi Christiansen, Leif Iversen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

@Jens
Hvis man er ansat i en ansvarshavende stilling i det offentlige, handler det om at erkende 'ansvarshavende' politisk såvel som juridisk

Nu er svindel i det offentlige kun en lille bid af kagen. Det seneste tal jeg så for penge der løb til lande i skattely var fra DRs nyheder fra 2014 og beløb sig det år til ca. 149 mia. kroner. Ikke alt er naturligvis svindel og skatteunddragelsen. Men blot 10 % af beløbet der ikke retsmæssigt er ligner udgør ca. 15 mia- der er gået uden om statskassen. Og vi taler her på årsbasis

Sagen om udbytteskat som var den rene svindel udgør vist i omegnen af 12 mia. som er gået uden om statskassen - eller hvad der fint svarer til et par supersygehuse.

Taler vi om den Danske Banks estiske affære taler vi måske om et beløb der svarer til Danmarks BNP gange 1,5 eller deromkring - penge der muligvis har været en del af hvidvask - og i alle tilfælde er gået uden om myndighederne

Sagen om Britta Nielsen er selvfølgelig ikke ubetydelig, men de fornævnte sager giver alligevel et lille indtryk af proportioner

Det synes jo åbenlyst, at spekulativ virksomhed kan bevæge sig ud på den forkerte side af loven, og altså må man også fordre lovændringer, hvis man vil det her problem til livs.

Men her kan Danmark ikke løse problemet alene. Sagen med udbytteskat ramte jo hele Europa og jeg tror jeg har set tal for, at staterne i EU er blevet unddraget hvad der svarer til 480 mia. kr.

Det er mig fortsat en gåde, at det internationale samfund tillader skattely, som Luxemburg, Jersey, Cayman Island m.m.-

For kapital der søger masimalt revenue, synes det oplagt, at søge skatte unddragelse. Altså må der regulering og lovgivning til på området.

Men det synes hverken velhavere eller banker. De tjener jo ligefrem penge på foretagenet. Og det har jo været fremme i medierne, at også banker der har forretning i Danmark rådgiver i "kreativ skattetænkning"

Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Kim Houmøller, Leif Iversen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
gert rasmussen

Blenden, Wuchern, Lamentieren, welch gravierende Auswirkungen dieses Prinzip der Gewinnmaximierung auf die verschiedensten Bereiche unseres wirtschaftlichen und gesellschaftlichen Lebens hat. Es fördert Konkurrenzdenken und egoistisches Verhalten und führt zu Umweltzerstörung, Sozialabbau und einer zunehmenden Verrohung der Gesellschaft.
https://menschengerechtewirtschaft.de/
https://www.youtube.com/watch?v=0Ff2fOHhCBs