Leder

Vi har brug for mere åbenhed om overvågningsdata

Det skal være muligt for borgerne at overskue, hvilke oplysninger der bliver registreret om dem, og under hvilke forudsætninger politiet kan få adgang til dem
Hvis tilliden til myndighederne skal genoprettes, kræver det, at de bliver langt mere åbne om, hvilke overvågningsdata de indsamler og gør brug af.

Hvis tilliden til myndighederne skal genoprettes, kræver det, at de bliver langt mere åbne om, hvilke overvågningsdata de indsamler og gør brug af.

Mads Claus Rasmussen

28. januar 2020

Indholdet af tilfældige menneskers sms-beskeder er ved en fejl blevet sendt til Rigspolitiet i forbindelse med efterforskning af kriminalitet.

Den private kommunikation er kommet i myndighedernes varetægt, når de har efterspurgt såkaldt signaleringsdata hos et teleselskab. Signaleringsdata indeholder oplysninger om, hvor mobiltelefoner befinder sig på specifikke tidspunkter, og er data, som teleselskaberne opbevarer med det formål at fejlrette og forbedre servicer.

Brugen af signaleringsdata i politiefterforskninger er angiveligt relativ ny og ikke noget, der har været større offentlig diskussion om. 

Ifølge teleselskabernes brancheforening Teleindustrien skulle oplysningerne automatisk være blevet renset for indholdet af kommunikationen, men i en række tilfælde er det altså ikke sket, har Jyllands-Posten afdækket ved hjælp af aktindsigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Andersen
 • Christian Skoubye
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Dorte Schmidt-Nielsen
 • Carsten Munk
 • David Zennaro
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Tommy Clausen
 • Alvin Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • Ib Christensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Lise Lotte Rahbek
Bjarne Andersen, Christian Skoubye, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Schmidt-Nielsen, Carsten Munk, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Poul Anker Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Med alle de "fejl" blandt såkaldte professionelle kvalificerede danskere, vi stort set regelmæssigt må oplever, bør det kalde på opmærksomhed omkring, hvad det er der er en ukvalificeret danskere.

Eva Schwanenflügel

Sessionslogning er ulovlig. Alligevel fortsætter man ufortrødent med at bruge den.
Signaldata er potentielt også ulovlig at anvende.
Hertil kommer alskens registersamkøringer og ublu anvendelse af algoritmer.

Datasikkerheden i det offentlige og i mange private virksomheder er under al kritik.
Ligeledes er behandlingen af data, som fx nævnt i artiklen om teleskandalen.
Sundhedsoplysninger deles eller sælges til udlandet, eller ligger ubeskyttede fremme.

Og i mange tilfælde oplyses borgerne slet ikke om at deres data er blevet lækket eller kompromitteret på anden vis.
I artiklens eksempel om de lækkede SMS-beskeder, oplyses navnet på det ansvarlige teleselskab ikke engang.

Trods misbrug er der heller ingen planer om at advare borgere om misbrug af NEM ID:
https://www.version2.dk/artikel/trods-misbrug-ingen-planer-at-advare-bor...

It-foreningen PROSA kritiserer skarpt regeringens forslag om en ny sikkerhedspakke for at have mange totalitære elementer:
https://www.version2.dk/artikel/prosa-skarp-kritik-regeringens-nye-sikke...

Ovenstående er blot et minimalt udpluk af den problematiske måde, digitaliseringen bliver implementeret på i Danmark, og jeg skal undlade at trætte med flere links.

Desværre er de legio.

Christian Skoubye, Ib Christensen, Carsten Svendsen, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Schmidt-Nielsen, Erik Winberg, Carsten Munk, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus og Tom Bratzen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Jeg er ved at være træt af all den skendemokrati, der hærsker i dette land, hvorfor!

Anne-Marie Krogsbøll

Vi bliver kuppet og taget ved næsen på dette område. Se bare gårsdagens grimme sag om en åben dør ind til en halv million borgeres sundhedsdata i Region Syddanmark:
https://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/saadan-blev-cpr-sjusk-m...

"Sygehusdirektøren har spillet en afgørende rolle i sagen, som han selv kalder en stor fejl, men han sørgede alligevel aldrig for, at patienterne fik direkte besked om lækken. Han og den øvrige ledelse mente ikke, at oplysningerne skulle ud, da de kunne skabe unødig utryghed blandt patienterne, fremgår det af papirer i sagen."
https://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/efter-afsloering-af-cpr...

Hvad bilder de sig ind, at hemmeligholde den slags for os? Hvad i alverden bilder de sig ind?

Vi bliver kuppet. "Nogen" i toppen har besluttet, at borgene ikke kan tåle at høre sandheden om, hvor meget vi overvåges, og hvor udsat vores privatliv er, for man har store visioner om at reducere os til datagrise for overvågningskapitalismen og forskningen, og de planer kan der gå orm i, hvis sandheden om tingenes tilstand kommer frem.

Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Ib Christensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Husk det er ikke bare når der sker fejl, det er også rullende udvidelse af hvad og hvordan overvågningen bruges, som vi som befolkning hverken får information om eller spørges om.

Husk da storebælt skulle opsætte kamera, klart besked, de skal kun bruges som bevis mod dem der kører over uden at betale. Senere finder vi ud af at skat bruger de selv samme billeder til at opsnuse om firmabilen er brugt i weekenden til ture på tværs af landet. Havde der været offentlig debat om udviddelsen af brugen af disse optagelser, nej, men det var sket. Husk på, det er bare en udviddelse, der er masse andre, formodentligt en del vi slet ikke er informeret om endnu.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie Krogsbøll, og nu er sygehusdirektøren blevet fyret.
Gad vide, hvor mange kroner han får i bonus?
Og hvilken offentlig myndighed ansætter ham nu?

For sådan plejer det jo at gå, når ledelsespersoner bliver gået..

Ib Christensen, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Eva:
"Gad vide, hvor mange kroner han får i bonus?
Og hvilken offentlig myndighed ansætter ham nu? "

Ja, det har du ret i ....

Mht. hans fremtidige ansættelse så mener jeg at have læst, at han lige nu satser på at blive selvstændig konsulent. Men det blokerer jo nok ikke for at kunne blive hyret i det offentlige et sted. Eller af et - dansk elelr udenlandsk - medicinalfirma...De kan jo godt være taknemmelige over at have haft gratis og skjult adgang til sundhedsdata i årevis - uden at skulle bede om tilladelse.

Ib Christensen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, ja, og Danmark er igen, igen blevet kritiseret af Transparency International for at have alt for løse svingdøre mellem offentlige myndigheder, politikere og lobbyister !!

Ib Christensen, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg kunne godt tænke mig et eksperiment hvor man overvåger bycyklerne intensivt. Simpelhen en totalovervåget ramme omkring hver enkelt bycykelstation, begyndende med den vi har her på Christianshavn. I vores bydel er der stort set aldrig er en brugbar cykel pga, hærværk. Med to master med kameraer, et i hver ende af rækken og et skilt der viser at stationen er overvåget kunne man måske tage nogle formastelige i opløbet og forhåbentlig ændre deres løbebane, hvis det overhovedet bliver nødvendigt. Skulle man endelig fange nogle, bør straffen være at de sættes til at holde stationerne rene. Kort sagt, hvorfor ikke sætte ind der hvor vi ved at unge mennesker ikke kan styre sig?