Leder

Donald Trump har banet vej for opfyldelsen af drømmen om et Storisrael

Med »århundredets handel« har Donald Trump banet vejen for realiseringen af den zionistiske drøm om et Storisrael fra Jordanfloden til Middelhavet – og hjulpet Benjamin Netanyahu i hans valgkamp
Palæstinenserne har allerede afvist Donald Trumps forslag til en fredsplan.

Palæstinenserne har allerede afvist Donald Trumps forslag til en fredsplan.

Mohammed Salem

Indland
30. januar 2020

Efter tre års tilløb præsenterede præsident Trump omsider sin såkaldte »århundredets handel«, planen for løsning af den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Den er først og sidst en foræring til den korruptionstiltalte Benjamin Netanyahu, der fører sin tredje valgkamp på under et år. Dernæst er den Trumps gave til sig selv, der kan sikre ham konservative jødiske og evangelisk kristne stemmer i november.

Planen forudsætter israelsk annektering af cirka 30 procent af Vestbredden – eller Judæa og Samaria, som området benævnes af Netanyahu – her og nu, fulgt af fire år til forhandling med Det palæstinensiske selvstyre, PA, om en palæstinensisk stat i de resterende 70 procent.

En stat, hvis grænser kontrolleres af Israel, og som vil være uden eget militær og uden egen udenrigspolitik. Altså ikke en stat, men et Bantustan (som man kender det fra Sydafrika under apartheid, red.).

Palæstinenserne har sagt blankt nej, og det kan uden videre konstateres, at planen er et flop, hvis meningen er, at den skal føre til en aftale med PA-hjemmestyret i Ramallah.

Med Trump er konflikten forrykket

Det er da heller ikke meningen. Planen er udarbejdet af amerikanske og israelske diplomater og politikere, uden at PA er blevet hørt, og den giver israelerne grønt lys til at annektere de jødiske bosættelser samt Jordandalen frem til Det Døde Hav, som herefter vil udgøre Israels østgrænse til kongeriget Jordan.

Palæstinenserne er tiltænkt den sidste klat på Vestbredden, brudt op af israelske enklaver, og med hovedstad i landsbyen Abu Dis – eufemistisk benævnt »det østlige Jerusalem« i Trumps tale.

Andre ’indrømmelser’ er fri adgang for muslimer til al Aqsa-moskeen på Haram al-Sharif, Tempelbjerget, i Jerusalems historiske bydel, og at Hamas bliver afvæbnet, hvorefter PA overtager kontrollen med Gazastriben. Det hele sukres til med løfte om en bistandspakke på 50 milliarder dollar.

Det kommer ikke til at ske. Desuden er »århundredets handel« på lange stræk overflødig, eftersom den allerede er de facto-implementeret. Det nye er, at USA nu anerkender tyveri af palæstinensisk jord og ejendom, hvor Washington tidligere misbilligede selvtægten – dog uden at gribe ind. Med Trump er konfliktens tektoniske plader forrykket.

Indtil forleden var de fundament for et ganske vist svindende håb om den tostatsløsning, der opstod med Oslo-aftalernes håndtryk foran Det Hvide Hus i 1993. Nu udgør de truslen om katastrofale skælv. 

Fra 1996, da Benjamin Netanyahu vandt premierministerposten efter mordet på Yitzhak Rabin, er håbet forvitret i mismod over Israels fortsatte udbygning af jødiske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem.

Trods erkendelsen af, at koloniseringen strider mod international lov, har bulldozere og byggekraner arbejdet uforstyrret af det internationale samfund bortset fra nytteløse resolutioner i FN, bovlam afstandtagen i civiliserede regeringer og civil boykot af varer fra de besatte områder.

Et brutalt realistisk bud

»Århundredets handel« er således, trods den nærmest surrealistiske lancering i et kontor i Det Hvide Hus tirsdag, faktisk et brutalt realistisk bud på fremtiden. Var man i tvivl, blev den bortvejret af Jared Kuschner, Trumps svigersøn, der har stået i spidsen for planen, og som tirsdag aften i Al Jazeera rådede palæstinenserne til at acceptere den, »da den er deres sidste chance«, som han gentog flere gange.

Dette ultimatum kaster lys ind over tidsfristen på fire år, som Trump satte for en forhandlingsløsning i sin tale tirsdag aften. Hvis PA ikke har bidt al skam i sig og ædt Trumps diktat om senest fire år, kan Israel – er den underforståede trussel – med amerikansk støtte annektere hele Vestbredden til sidste oliventræ – selvfølgelig forudsat at Trump genvælges til en ny periode.

Den iboende finte i »århundredets handel« er altså ikke, at den skal føre til en løsning, men at palæstinenserne siger nej og dermed baner vej for realiseringen af det zionistiske projekt om Eretz Yisrael, Storisrael, i de bibelske områder, der i 1930’erne blev sat på den politiske dagsorden af digteren og teoretikeren Zeev Jabotinsky, den senere premierminister Menachem Begins mentor og ophavsmanden til Likud-partiets ideologi.

Selv om PA-premierminister Mohammed Shtayyeh kan have en pointe i, at hensigten »er at hjælpe Trump i hans rigsretssag og beskytte Benjamin Netanyahu mod en fængselsdom for korruption«, som han sagde til Al Jazeera, rækker perspektivet videre til en jødisk stat i hele det historiske Palæstina, hvor halvdelen af befolkningen vil være andenrangsborgere.

Genvælges Trump i november, kan ingen forhindre et sådant scenarie. Ikke Rusland, ikke Kina, ikke EU og slet ingen arabisk regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Og Tyrkiet drømmer om at genetablere det Osmanske Rige, som inkl. Israel.

Brian Nocis Jensen, Karsten Lundsby, John Andersen, Ejvind Larsen, Gert Romme, Karen Grue, Bent Nørgaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Rædselsfulde perspektiver. Tak for denne analyse, så forfærdelig, den er

Achim K. Holzmüller, Karsten Lundsby, Christian Skoubye, John Hansen, Anders Graae, John Andersen, Ejvind Larsen, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Den stærkes ret! Ligesom tidligere i historien. Føj!
Så kan demokratiske institutioner være ligemeget.
Fin fejring af "det gamle holocaust", så venter vi på den næste!
Gad vide, hvorfor det så var "forkert" at annektere Krim?

Erik Karlsen, Karsten Lundsby, John Hansen, Torben K L Jensen, Anders Graae, Gert Romme, Mikkel Zess, Ejvind Larsen, Anker Heegaard, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

"En stat, hvis grænser kontrolleres af Israel, og som vil være uden eget militær og uden egen udenrigspolitik. Altså ikke en stat, men et Bantustan (som man kender det fra Sydafrika under apartheid, red.)."
citat fra artiklen

Bantustan .... eller Færøerne og Grønland.

Karsten Lundsby, Niels Thomsen, Mikkel Zess, Klaus Lundahl Engelholt og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Fred bringer denne aftale aldrig, og den skal nok først og fremmest ses, som et indslag i Trumps kampagne for genvalg.
Endnu et sørgeligt kapitel i Palæstinas historie.

Karsten Lundsby, John Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Karen Grue, Poul Anker Sørensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ej at forglemme, som det også påpeges i artiklen; Netanyahu har stærkt brug for at aflede opmærksomheden fra de pinlige og potentielt fatale korruptionsanklager, der nu er rettet mod ham midt i valgkampen.

Denne 'fredsplan' er vand på højrefløjens mølle.

Karsten Lundsby, John Hansen, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Karen Grue, Poul Anker Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Indenrigspolitik camoufleret som udenrigspolitik.

Karsten Lundsby, John Hansen, Torben K L Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Fuldstændig uanstændigt. Uanset internationale aftaler giver dette ikke blot tyven ret til ustraffet at beholde det stjålne. Men det giver også tyve-staten 48 måneder mere, til "lovligt" at forgribe sig på endnu mere.

- Hvor er europas politikere egentlig henne i denne sag?

Achim K. Holzmüller, Karsten Lundsby, John Hansen, Ib Gram-Jensen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Ejvind Larsen, Karen Grue, Eva Schwanenflügel og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Gert Romme, EU-parlamentsmedlemmerne har travlt med at fejre Brexit..

Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Så skal Israel rigtige have smæk. Men det er som i krig og kærlighed. Vinderen tager det hele. Godt nok, når det er de rigtige der gør det, slemt når de forkerte gør det. PS send en tanke til Tibet, øst Finland øst Ukraine.

Karsten Lundsby, John Hansen, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

@ Eva Schwanenflügel,

Nu sidder jeg et sted i Europa, hvor jeg helt naturligt kan følge nyheder i flere lande og kulturer. Og Europas politiske ledere har lige holdt en højtidelighed i Israel og/eller Auschwitz-Birkenau til minde om den makabre udryddelse af sionister. Hvilket både er tiltrængt og fuld forståeligt, men hvor de faktisk også glemte de andre grupper af ofre for dette skændsel for menneskeheden.

Og der er ingen tvivl om, at denne seance blev udnyttet ret målbevidst af staten Israel i meget styret og målrette pr-propaganda til fordel for Israel. Resultatet så man jo også, hvor disse "ledere" kom hjem med planer om at forbyde al kritik af Israel.

Det er altså på dette niveau, man har de europæiske ledere.

Karen Grue, Mads Ibsen, Marie E. Rasmussen, Karsten Lundsby, John Hansen, P.G. Olsen, Torben K L Jensen, Anders Graae, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Gert Romme

Jeg bliver vist nødt til at opklare noget for dig; man kan altså også "helt naturligt følge nyheder i flere lande og kulturer" her i Danmark ;-)

Derfor er jeg selvfølgelig udmærket klar over, at politikerne var i Jerusalem for et par dage siden.
Men igår fejrede de faktisk Brexit i EU-parlamentet - for det kunne man nemlig også følge live.

PS. Ja, du har helt ret, de mange andre ofre for udryddelserne blev glemt..

Karen Grue, Karsten Lundsby, John Hansen, Torben K L Jensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den løsning er ikke bæredygtig - hverken for Israel eller Palæstina. Verdenssamfundet må nødvendigvis anerkende Palæstina som en selvstændig stat med 1967 grænserne.

Karsten Lundsby, John Hansen, Ib Gram-Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Håber at den israelske offentlighed tager skarpt afstand fra dette overgreb på den palæstinensiske befolkning. __Der er ikke forskel på den måde tyskerne behandlede jøderne på i Warszawas ghettoer og så misfoster af et fremtidsscenarie, som Trumph og Netanyahu har strikket sammen.

Karen Grue, Mads Ibsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her kan man se, hvorledes EU-parlamentsmedlemmer håndholdt sang briterne ud af unionen med "Auld Lang Syne":

https://www.altinget.dk/artikel/europa-parlamentet-sang-briterne-ud-af-eu

Else Marie Arevad

Pas nu på, hvad I skriver - I kan blive anklaget for antisemitisme!