Leder

Ja tak til en grøn skattereform, der belønner den klimabevidste forbruger

Den grønne omstilling kræver en historisk omvæltning af vores samfund. Hvis det skal nytte noget, kommer det også til at gælde vores private forbrug. Derfor er det befriende, at De Radikale nu foreslår et nyt, grønt skattesystem
Den grønne omstilling kræver en historisk omvæltning af vores samfund. Hvis det skal nytte noget, kommer det også til at gælde vores private forbrug. Derfor er det befriende, at De Radikale nu foreslår et nyt, grønt skattesystem

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
7. januar 2020

Skåltalerne har været mange, siden regeringen i december indgik en aftale om en bindende klimalov. Klimaminister Dan Jørgensen (S) trådte dengang frem og bekendtgjorde, at det var lykkedes at samle hele otte af Folketingets ti partier bag loven, som han kaldte »en af verdens mest ambitiøse«.

Ledere verden over har hyldet den danske regering for dens grønne lederskab.

Men hidtil har det været svært at få partierne bag klimaloven til at sige, hvordan de vil nå det ambitiøse mål om at reducere den danske CO2-udledning med 70 procent i 2030. Tværtimod har diskussionen mest handlet om, hvad man i hvert fald ikke skal gøre.

Som vi har hørt statsminister Mette Frederiksen (S) sige, må den grønne omstilling ikke øge uligheden, svække økonomien, koste arbejdspladser eller gøre det mere besværligt at bo på landet.

Derfor var det befriende, da Morten Østergaard (R) i weekenden lancerede et forslag om en gennemgribende grøn reform af skattesystemet.

Forslaget tager udgangspunkt i en analyse fra Klimarådet og går i al sin enkelthed ud på at beskatte udledning af CO2, så al forurening koster penge, uanset hvor den kommer fra. På den måde vil virksomheder blive tilskyndet til at omstille til en mere bæredygtig produktion, og borgerne vil blive belønnet for klimabevidst forbrug.

»Vi skal sige åbent og ærligt til folk, at vi kan ikke leve på den måde, vi gør nu, vi kommer til at omstille os alle sammen,« som Morten Østergaard sagde til Politiken lørdag.

Både herhjemme og i udlandet er noget lignende blevet foreslået flere gange. Men hver gang er det blevet bremset af økonomiske interesser eller bøvl med udformningen. Ideen er altså ikke ny. Men det er en idé, hvis tid nu endelig må være kommet.

Mette Frederiksen har reageret afmålt ved at sige, at skatteområdet bliver en del af forhandlingerne om en klimahandlingsplan til foråret. Under en debat ved De Radikales nytårsstævne søndag afviste hun dog at udtrykke en klar holdning til det radikale forslag om CO2-afgifter.

Til gengæld gjorde hun sin holdning klar i et nyligt interview med Ritzau. Her sagde hun, at klimakrisen skal løses ved hjælp af forskning og teknologi frem for ved at regulere borgernes forbrug.

Som Morten Østergaard tidligere har sagt til Avisen Danmark, er det en »farlig illusion« at bilde vælgerne ind, at den grønne omstilling bliver uden omkostninger for den enkelte. En omstilling af vores samfund fra en sort til en grøn økonomi kommer til at kunne mærkes, også på vores forbrug. Det ville klæde statsministeren at indrømme det faktum.

Det afgiftssystem, vi har i dag, er en jungle af afgifter og tilskud, der er knopskudt som følge af en lang række politiske aftaler. I den bedste af alle verdener ville et nyt afgiftssystem baseret på beskatning af CO2-udledning rydde ud i denne jungle og forenkle systemet.

Det kan naturligvis vise sig svært at udregne CO2-udledningen forbundet med visse varer. Hvor meget CO2 udleder for eksempel produktionen af et æble eller et par underbukser? Politikerne må indføre gennemskuelige standarder, som industrien kan indordne sig efter, og som kan give incitament til at opnå en grønnere produktion.

En anden udfordring er, at skatteindtægterne fra CO2-afgifter vil falde i takt med, at den grønne omstilling tager fart. Det vil derfor blive nødvendigt med løbende ændringer af reformen, hvor politikerne finder nye kilder til beskatning.

Risikoen for en social slagside kan for eksempel afhjælpes ved at lette skatterne i bunden.

Og konkurrenceudsatte virksomheder med en stor CO2-udledning kan hjælpes med et bundfradrag for at forhindre, at de flytter til udlandet og fortsætter udledningen der.

Skattestyrelsen er presset i knæ i disse år.

Det sidste, de hårdt prøvede skattemedarbejdere har brug for, er endnu en gennemgribende reform, som vender alting på hovedet. Men som tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen har påpeget, behøver det ikke være så svært. Der er allerede afgifter på CO2-udledning i dag, og en grøn skattereform vil i bedste fald bare ensrette det allerede eksisterende afgiftssystem.

»Det ville være en meget simpel operation at omlægge de nuværende energiafgifter eller evt. bare en del af dem til en ren CO2-afgift,« har han sagt til Børsen.

Målet om at nå 70 procents reduktion kan ifølge ham slet ikke nås uden CO2-afgifter.

Det er altså bare med at komme igang. Tiden er knap. En grøn skattereform er vejen frem. Det hele må begynde med, at Socialdemokratiet kommer ud af busken og ærligt fortæller vælgerne, hvor stor en forandring vores samfund står over for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Preben Kristensen

"Politikerne må indføre gennemskuelige standarder, som industrien kan indordne sig efter, og som kan give incitament til at opnå en grønnere produktion." Standard på dette område er udviklet af EU Kommissionen og publiceret i 2013, Brugen er demonstreret for 20 produktområder som afsluttet i 2019 med deltagelse af en betydelig del af det europæiske erhvervsliv - så det er sådan set bare at gå igang.

Christian Skoubye, Ete Forchhammer og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Nej for så klager J. Ellemann: "Regeringen gør det dyrere at være dansker" (læs : Velhaver i DK)
Det lover vi Venstre jo altid at undgå. Men grønne det er vi ihvertfald ligeså meget som SD....
Er der så ikke lukket for det brede stabile forlig og altså for en holdbar reform?

Ete Forchhammer

Hvordan fik Mette Frederiksen dog snørret støttepartierne i juni? Hendes udmeldinger nu er jo ikke overraskende. Mon de tre andre partiledere var klare over hvilket arbejde der forestod som "støtter"?

Thomas Tanghus, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

"Ja tak til en grøn skattereform, der belønner den klimabevidste forbruger "
"Men hidtil har det været svært at få partierne bag klimaloven til at sige, hvordan de vil nå det ambitiøse mål om at reducere den danske CO2-udledning med 70 procent i 2030. "

Så skattefradrag for opførsel af A-kraftværket. Spændende!