Leder

Klimaomstillingen er ikke alene nødvendig. Den er også en kæmpe mulighed for erhvervslivet

Der er ikke – og har aldrig været – en modsætning mellem at fokusere på vores nationale og internationale klimabelastning, som Lars Rebien Sørensen ellers giver udtryk for. Og det ved mange i erhvervslivet heldigvis godt
Lars Rebien er ikke klimaskeptiker, og som formand for Novo-fonden har han investeret milliarder i grønne løsninger. Men hans analyse af klimaindsatsen og virksomhedernes rolle er forkert, skriver Martin Bahn på lederplads.

Lars Rebien er ikke klimaskeptiker, og som formand for Novo-fonden har han investeret milliarder i grønne løsninger. Men hans analyse af klimaindsatsen og virksomhedernes rolle er forkert, skriver Martin Bahn på lederplads.

Thomas Lekfeldt

Indland
30. januar 2020

En af Danmarks tunge erhvervsmænd, Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand, Lars Rebien Sørensen, retter igen hård kritik af dansk klimapolitik.

I onsdagens Berlingske ærgrer han sig over, at politikerne har sat så ambitiøse klimamål, og han kritiserer sine erhvervskolleger – især Dansk Industri – for at hoppe med på vognen. Virksomhederne risikerer nemlig at blive udsat for drakoniske krav og stå med ansvaret for en stor del af omstillingen, mener Lars Rebien.

»Mine kolleger i erhvervslivet har været for hurtige til at stige på regeringens klimamålsætning og klimapartnerskaberne,« siger han: »Jeg må indrømme, at det skuffer mig.«

Den tidligere Novo Nordisk-topchef mener, at politikerne og erhvervslivet bør sadle om. Droppe de nationalt baserede klimamål og i stedet se på det klimaaftryk, som danske forbrugere og virksomheder sætter på globalt plan.

Lars Rebien er ikke klimaskeptiker, og som formand for Novo-fonden har han investeret milliarder i grønne løsninger. Men hans analyse af klimaindsatsen og virksomhedernes rolle er forkert.

En kæmpe forretningsmulighed

Jo, det er klogt også at fokusere på det klimaaftryk, som danskere og danske virksomheder er skyld i globalt – hvilket også er en del af klimalovsaftalen. Men nationalt baserede mål er nu engang den måde, som vi ifølge FN måler klimaindsatser på. Og det er de mål, som vi har forpligtet os på at indfri med Parisaftalen – også selv om Lars Rebien kalder aftalen »en fejl«.

Når det er sagt, så er der ikke – og har aldrig været – en modsætning mellem at fokusere på vores nationale og internationale klimabelastning. Det er meningen, at danske virksomheder skal bidrage til at reducere danske udledninger, og det ved mange i erhvervslivet heldigvis godt. Både DI-topchef Lars Sandahl Sørensen og Grundfos-direktør Mads Nipper har efterfølgende repliceret, at virksomhederne selvfølgelig skal løfte deres del af ansvaret. 

Der er masser af danske virksomheder, som har forstået alvoren, og som investerer store summer i at omlægge til klimavenlige produktioner. Det gør de ikke for deres blå øjnes skyld, men fordi de ellers »ikke får lov at være en del af det her samfund«, som Aalborg Portland-direktør Michael Lundgaard Thomsen sagde her i avisen i sommer.

Nej, vi er på ingen måde i mål. Men at løse klimakrisen er ikke alene en nødvendighed. Det er også en kæmpe forretningsmulighed for dansk erhvervsliv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Der er et par ting her:
Lars Rebien er bestemt ikke klimabenægter, ih, nej da, de grønne krav er bare alt for skrappe for ham. Ned i procent, så vi hurtigere kan nå til helvede. Helvede er bare sådan noget, som de lige har oplevet i Australien. Det er ikke noget at tale om.

‘En kæmpe forretningsmulighed’, nå da, da, så må vi jo hellere se at komme i gang. Det kan ligefrem betale sig at være grøn.

Der er hele tiden slør i cykelhjulet, og hvorfor? Det er, fordi der hele tiden skal gives grunde for at give vores børn en fremtid. De skal ikke have en dag, hvis der ikke er penge i lortet. Hvorfor er der ingen politikere, der tør sige, at løbet er kørt, og at det fra nu af udelukkende gælder om at gøre nedgangen så human som mulig - hvis man overhovedet kan bruge det ord?

Maia Aarskov, Flemming Berger, Mogens Holme, Torsten Jacobsen, John Hansen, Ejvind Larsen og Lars Koch anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

“Klimaomstillingen er ikke alene nødvendig. Den er også en kæmpe mulighed for erhvervslivet”
Citat Lars Rebien Sørensen

Det er en helt vanvittig overskrift, set fra den virkelige verden med stigende sult i verden forårsaget af overforbruget af vare og tjensteydelser, der er leveret på energi fra olie gas og kul afbrænding, men den vidner om helt forudsigelig panik før lukketid på de riges bonede gulve.

Lars Rebien Sørensen ved naturligvis, at det er løgn, men hvad skal han sige, Lars Rebien Sørensen ved naturligvis, at det samlet set bliver ekstremt dyrt, men det kan han naturligvis ikke sige, så mister han sit job.

Den virkelige verden hvor sult stiger i verden, ser meget anderledes ud.

20% af det globale energiforbrug er elektricitet, ‘potientielt’ i fremtiden produceres af vedvarende energi, det er en ubetydelig lille del i dag.
80% af det globale energiforbrug er ikke elektricitet.

Det er årsagen til, at det er helt afgørende for vores samfunds overlevelse, at der må fremskaffes, ikke til dato opfunden teknologi, der må suges helt enorme mængder CO2 ud af atmosfæren og det meget snart, hvis det skal give nogen mening, for det samfund der kendes i dag.

Det er der intet der tyder på, verden er på vej mod klimakatestrofer, der udrydder vores nuværende samfund og afløser det med ekstrem sult og fattigdom, ikke muligvis eller med stor sandsynlighed, men med sikkerhed, med den førte politik.

Regeringen har kun fup og svindel i ærmet, der sælges som klimapolitik, her er en lille flig af de løgne regeringen benytter.

Fra NOAH ‘Reduktionsveje i klimaloven’.
“BECCS, BioEnergy-Carbon Capture and Storage, indregnes i flere af IPCC’s scenarier for at modvirke en midlertidig ’overshoot’.

BECCS forudsætter helt urealistisk, at der kan dyrkes biomasse (læs industrialiseret skovdrift/plantager) på enorme arealer på størrelse med Indien (BE-delen), og at CCS virker tilfredsstillende.

(CCS er Carbon Capture and Storage, som endnu ikke er demonstreret effektiv i stor skala trods to årtiers intensiv forskning og udvikling.)

At lade en klimastrategi være afhængig af, at BECCS kan realiseres i stor skala, er at spille russisk roulette med kommende generationer.

Tilmed er teknologien både dyr, energikrævende og uden garanti for, at den oplagrede CO2 bliver i undergrunden, eller at nyplantede træer til erstatning for de fældede og afbrændte, ikke går til i de stadigt hyppigere skovbrande, og endelig har fortalerne for BECCS aldrig redegjort for, hvor de krævede arealer til dyrkning af biomassen skal findes.”
Citat slut NOAH ‘Reduktionsveje i klimaloven’.

De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Hvis man deler hele verdens befolkning op i to lige store dele efter indkomst, så er de 50% med den lavest indkomst ansvarlige for 10% af CO2 udledningen globalt.

Fra 2019 Global Sustainable Development Report.
“Achieving the global warming target (with a significant overshoot above 1.5 o C warming) would only be possible through a rapid and large-scale deployment of technologies that remove CO2 from the atmosphere.

However, although technologies that can do so are under development, none as yet exist at the scale needed for the required impact.”

(...)

“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:
Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”

(...)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

United Nations/FN
15. juli 2019

“World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations.

A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Mogens Holme, Bent Gregersen, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

En af de første erkendelser man må komme til hvad grønne klimaløsninger angår det er, at det først og fremmest gælder om at tage ansvar.
Det er hvad enten man er erhvervsleder eller almindelig borger …. længere er den ikke.
Det gælder IKKE om, at skulle finde løsninger der giver størst profit, men om at finde løsninger, der gør det muligt at dem, der kommer efter os, at overtage en planet, hvor man kan få et godt liv.

Flemming Berger, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Torsten Jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Mikael Jensen

Det var ikke muligt at behandle de indtastede oplysninger. Prøv venligst igen senere.

Mikael Jensen

Klimaomstillingen bliver betragtet som en kæmpe indtjeningsmulighed for erhvervslivet. Danmark er et af de bedste og rigeste økosystemer at tjene penge i. Skiftende regeringer har været med til at toptrimme landet til virksomhedernes fordel. Virksomhederne har derfor tjent firecifrede milliardbeløb på samarbejdet med politikerne og finansvæsenet har tjent femcifrede milliardbeløb, penge som nu cirkulerer ude på alverdens kasinobørser, og nye overskud indsættes i skattely.

Virksomhederne vil have mere vækst for enhver pris, den medfølgende øgede udslip af CO2 er et biprodukt som ikke bekymrer dem. De vil gøre hvad som helst for at undgå at komme til at betale for at redde planeten. Lige nu handler det om at suge så mange penge som muligt ud af staten, sådan har det været siden Fjogh udgav bogen Minimalstaten. Dansk Industri sætter alt ind for at undgå at betale for en reduktion af udledningen af CO2. Og regeringen er hoppet lige med fødderne ned i det sorte hul. Vi vil se massiv greenwashing og propaganda.

Foreløbigt er det lykkedes at få 50 milliarder ud af Mette Frederiksen. Men som Mette Frederiksen sagde til de fattige lige efter indsættelsen, i gul jakke: I vil ikke komme til at mærke nogle forbedringer. Siden da har hun kun holdt møder med de store firmaer og rejst kloden rundt for at passe erhvervslivets interesser. En ydelseskommission må ikke spilde penge på børnene, de får en narresut.

Virksomhederne er gået fra den blå farve over den hule og nu til den grønne - det handler ikke om farven men om hvad der giver direktørerne flest penge. De ville med glæde male firmaet i lyserøde nuancer og danse rundt i pigeskørter, hvis det bare satte dem selv op i en højere indkomstklasse.

Maia Aarskov, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Er du også en robot Mikael ?