Leder

Der skal mere end ’gode viljer’ og FN-mægling til for at skabe stabilitet i Libyen

Trods et internationalt opbud af ministre og diplomater nåede Berlin-topmødet om en løsning i Libyens borgerkrig kun til hensigtserklæringer og beslutning om ny mægling
Berlin: Protestdemonstration i forbindelse med fredsmøde om Libyen. 

Berlin: Protestdemonstration i forbindelse med fredsmøde om Libyen. 

Christian Spicker Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

22. januar 2020

Hvis det ikke var, fordi borgerkrigen i Libyen er blodig alvor for den civilbefolkning, der fylder op i tabsstatistikken, ville udfaldet af søndagens Berlin-topmøde knap nok påkalde et skuldertræk.

For selv om Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, indrammede sværmen af spadseredragter og jakkesæt fra Europa, Mellemøsten, Afrika og FN – og med Angela Merkel som mødeleder – endte en sluterklæring på 55 punkter uden bid, herunder bekræftelsen af FN’s ni år gamle våbenembargo, som ingen hidtil har efterlevet, og et håb om ’gode viljer’ til en permanent våbenhvile.

Angela Merkel var tættest på den virkelige verden, da hun konkluderede mødet med en bemærkning om, at der venter »en meget besværlig vej fremad«.

Som beskrevet fredag er Libyen delt mellem premierminister Fayez al-Sarrajs FN-anerkendte styre i Tripoli og feltmarskal Khalifa Haftars militærregime i Tobruk, der kontrollerer det meste af landet og står i Tripolis forstæder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Johnny Christiansen
  • Anders Graae
David Zennaro, Johnny Christiansen og Anders Graae anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu