Leder

Det er pengene eller livet i Nordsøen

Den gode nyhed er, at regeringen har besluttet, at man ikke lige nu vil sige ja til den såkaldte 8. udbudsrunde for olie- og gasproduktion i Nordsøen. Den mindre gode nyhed er, at regeringen ikke har besluttet at sige endeligt nej til de olieselskaber, der vil i gang, men blot udskudt afgørelsen
»Vi føler ikke, at beslutningsgrundlaget er godt nok endnu. Både når det handler om økonomi, og når det handler om klimaeffekter,« siger Dan Jørgensen i forbindelse med forhandlingerne med fire udenlandske olieselskaber, efter de har vist interesse i at udvinde olie fra Nordsøen.

»Vi føler ikke, at beslutningsgrundlaget er godt nok endnu. Både når det handler om økonomi, og når det handler om klimaeffekter,« siger Dan Jørgensen i forbindelse med forhandlingerne med fire udenlandske olieselskaber, efter de har vist interesse i at udvinde olie fra Nordsøen.

Niels Christian Vilmann

18. januar 2020

Den gode nyhed er, at klimaminister Dan Jørgensen (S) og regeringen har besluttet, at man ikke i den nuværende situation vil sige ja til den såkaldte 8. udbudsrunde for olie- og gasproduktion i Nordsøen. Et ja til ekstra produktion af fossil energi lige før regeringen skal til at forhandle den krævende klimahandlingsplan med Folketingets partier, ville have været et gigantisk selvmål.

Så tak for det, Dan Jørgensen.

Den mindre gode nyhed er, at regeringen ikke har besluttet at sige nej til de olieselskaber, der vil i gang via 8. udbudsrunde. Regeringen har blot udskudt afgørelsen.

Sagen handler om, hvorvidt fire selskaber – franske Total, norske Lundin, britiske Ardent Oil og ungarske MOL – skal have grønt lys til efterforskning og produktion i et 15.000 kvadratkilometer stort område i Nordsøen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Niels-Simon Larsen
  • Ejvind Larsen
Morten Lind, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ak, om blot verden var retfærdig, enkel, sort og hvid, hvor kunne vi dog let sætte kurs mod lykkeland.

Nu er verden desværre alt det modsatte. De lette løsninger giver uoverskuelige følger. De komplicerede løsninger giver også uoverskuelige følger.

Hvis vi fortsætter - eller måske udvider produktionen af olie og gas i Dk, er det et klart et selvmål. Hvis vi lukker for hanerne, vil det lige så klart være selvmål, fordi det vil flytte produktionen til andre lande, som måske ikke er helt så miljøbevidste i processen som vi er. Ingen gevinst for miljøet, desværre, men et slag mod vores økonomi, og dermed mulighed for at finansierer bl.a. en grøn omstilling

I det her tilfælde, er det ikke kilden der skal lukkes, men efterspørgslen. Når efterspørgslen falder, vil produktionen automatisk følge med.

Niels-Simon Larsen

Danmark skal gå foran ved at gå tilbage. Vi skal til at leve et enklere liv og foregå andre med et godt eksempel. Det er muligt, at vi er en af de mest rene af de beskidte, og det vil alle nok fortælle om sig selv. Skal Danmark brænde ligesom Australien, før vi forstår? Jeg ved ikke og tror heller ikke, at australierne forstår ret meget. Det er der intet, der tyder på, og hvad er det også, de skal forstå, og hvad skal vi forstå? Forståelsen går måske ikke længere end til, at vi bliver nødt til at brænde børnenes fremtid af.