Leder

Pengenes magt i politik skal begrænses. Det bør være indlysende

At sikre transparens om politiske donationer er så indlysende en god idé, at det er rystende, at der ikke er flertal for det i Folketinget
De danske regler for partistøtte har gentagne gange fået kritik fra blandt andet Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, og det er pinligt, at der stadig ikke er blevet taget et opgør med de nuværende reglers mangler.

De danske regler for partistøtte har gentagne gange fået kritik fra blandt andet Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, og det er pinligt, at der stadig ikke er blevet taget et opgør med de nuværende reglers mangler.

Jakob Dall

Indland
23. januar 2020

Brug partistøtten til at få de politiske partier til at tage medlemmerne alvorligt, og øg transparensen om den private partistøtte.

Det er nogle af de forslag, som den såkaldte Demokratikommission har til udviklingen af det danske demokrati.

Kommissionen blev nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd i 2018 og har samlet medlemmer af Folketinget, medier og civilsamfundets interesseorganisationer om en række forslag til, hvordan man sikrer øget inddragelse og ejerskab i demokratiet. Det skal ske for at sikre, at man i Danmark undgår at komme ud i en større demokratisk krise, som man har set i mange andre lande i verden.

Et forslag er at ændre ved principperne for partistøtte, så de ikke gives ud fra antallet af stemmer ved valg, men ud fra antallet af medlemmer eller lokale aktiviteter. Det vil tilskynde partierne til at blive reelt attraktive organisationer for medlemmerne, hvor borgere søger indflydelse – i stedet for blot velsmurte kampagnemaskiner egnet til stemmemaksimering.

Et andet forslag handler om at sikre indsigt i de private donationer til politiske partier, så man ikke bare skal oplyse navnet på en donor, hvis et doneret beløb er over 20.000 kroner, men også selve beløbets størrelse.

Pinligt

Ifølge kommissionen bør foreninger, der bruger mere end halvdelen af deres omsætning på partistøtte også være pålagt at oplyse deres medlemslister. Det skal ske for at undgå, at man bruger erhvervsklubber til at skjule de reelle økonomiske donorer.

Et forslag, der er rettet mod den omgåelse af de nuværende støtteregler som eksempelvis Den Liberale Erhvervsklub (Venstre), C-Business (De Konservative) og Erhvervsforum Vækst DK (Socialdemokratiet) står for.

De danske regler for partistøtte har gentagne gange fået kritik fra blandt andet Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, og det er pinligt, at der stadig ikke er blevet taget et opgør med de nuværende reglers mangler.

Forslagene fra Demokratikommissionen om at sikre transparens med de politiske donationer er så indlysende gode, at det er rystende, at der ikke med det samme er flertal for det i Folketinget.

Der kan kun findes én forklaring på, at der er modstand imod det – og det er ønsket om at skjule pengenes magt i politik. Det kan ingen andre end en lille elite af politikere og erhvervsfolk være tjent med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Man køber en valgsejr, eller hvordan er det nu??

Anna Dorthe Bertelsen, Alvin Jensen, Jeppe Lindholm, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, Carsten Mortensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Man får desværre en stigende fornemmelse af massiv korruption indenfor den politiske verden, specielt når der ikke ageres på Europarådets anbefalinger!

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?do...

Morten Gade Liebach, Anna Dorthe Bertelsen, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Tue Romanow, Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, Claus Nielsen, Hans Larsen, Peter Knap, Mikkel Zess, Gert Romme, Peter Wulff, Susanne Kaspersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ete Forchhammer , Egon Stich, Steffen Gliese, Tommy Clausen, Dorte Sørensen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Steen Obel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Der findes kun en gud , Mammon! Eller hvad?

Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Peter Knap, Mikkel Zess, Susanne Kaspersen, Viggo Okholm, Ete Forchhammer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
René Arestrup

For min skyld kan hvem som helst donere hvad som helst, blot der er fuld transparens.

Peter Beck-Lauritzen, Claus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Som saglige Stalin er citeret for" Jeg har intet imod folkerafstemninger- det er jo jer der tæller op".

Jeppe Lindholm

Penge diktatur. Og diktatur er diktatur. Hvad enten det er Stalin eller Spind.

Jeppe Lindholm

Gud er kapitalisme, Jesus er konkurrence og jomfru Maria er markedet. En ny religion er skabt.

Søren Andersen

Hvis pengene kommer fra en olierig ørkenstat, skal det stoppes, siger de. Men hvor "vores egne" politikere får pengene fra, må vi folket ikke vide.