Leder

Regeringen bør forbedre forholdene på Ellebæk nu

Regeringen har fået en oplagt mulighed for at bryde med en kedelig tradition om ikke at lytte til hård kritik fra Europarådets Torturkomité. Den kritisable behandling af afviste asylansøgere bør ophøre omgående
Efter kritikken fra Europarådets Torturkomité af forholdene på Ellebæk sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at kritik »altid gør indtryk«, og at det »er givet også noget, vi kommer til at se på her«.

Efter kritikken fra Europarådets Torturkomité af forholdene på Ellebæk sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at kritik »altid gør indtryk«, og at det »er givet også noget, vi kommer til at se på her«.

Ida Guldbaek Arentsen

Indland
9. januar 2020

Man skulle tro, at det ville gøre stort indtryk på en nyvalgt regering, at Europarådets komité til forebyggelse af tortur mener, at Udlændingecenter Ellebæk i Nordsjælland er et af de værste af sin slags i Europa.

»Rusland, Tyrkiet og Ukraine er blevet nævnt som værre steder. Men selv i de lande finder vi bedre forhold end i Danmark,« siger delegationslederen til Ritzau.

Ifølge komiteens rapport er selvmordstruede personer blevet efterladt nøgne i observationsceller i Ellebæk. Kvinderne har kun adgang til frisk luft 30 minutter om dagen, de fysiske rammer er i alvorligt forfald, og som lederen af delegationen siger til Ritzau: »Stedet egner sig ikke til mennesker.«

På den nedlagte kaserne bor mere end 100 afviste asylansøgere, som for eksempel er blevet frihedsberøvet, hvis myndighederne frygter, at de kan finde på at gå under jorden, inden de sendes hjem. De har ikke begået noget kriminelt, men bliver ifølge torturkomiteen »placeret i et center, der er meget værre end et fængsel«.

Regeringens reaktion på den hårde kritik fremstår noget afdæmpet. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil slet ikke svare på spørgsmål om rapporten. Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger til TV 2, at kritik »altid gør indtryk«, og at det »er givet også noget, vi kommer til at se på her«.

De afviste skal dog ikke glæde sig for tidligt. Meningen er ifølge ministeren ikke, at der skal være »rart« at være, og centeret skal gerne »skubbe folk til at rejse hjem«.

Men kritikken fra torturkomiteen går ikke på udrejsecentres eksistens, men at forholdene skal leve op til basale minimumsstandarder.

Derfor må man håbe, at regeringen benytter den oplagte mulighed for ikke at fortsætte tidligere regeringers tilgang til kritik af uværdig behandling af andre mennesker. Også i 2009 og 2014 modtog Danmark nemlig hård kritik fra torturkomiteen. Det var »ualmindeligt«, at myndigheder ikke fulgte op på kritikken, konkluderede komiteen i 2014.

Nu er der en oplagt mulighed for at bryde den kedelige tradition.

Ministeren er kaldt i samråd, og regeringen har i sinde at svare på torturkomiteens kritik inden for fristen på tre måneder. Desuden vil Kriminalforsorgen »se på« en renovering af Ellebæk.

Men det er langtfra godt nok. Når kritikken ikke kan være nogen overraskelse for regeringen, bør den kritisable behandling af afviste asylansøgere ophøre hurtigst muligt. Hellere i dag end i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Svært at sætte sig ind i - at det land jeg troede stod for ordentlighed ....IKKE er sådan.
.....et højt besunget demokrati som hævder at bygge på kristendom!
Gud fri mig vel.

Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, erik pedersen, Gert Romme, Per Klüver, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Mon ikke en ordenlig behandling og god information gav de afviste asylansøgere en bedre chance for at vælge at tage tilbage til deres hjemland.
Fx. det at de afviste asylansøgere får fra taget deres telefon skader muligheden for kontakt med deres hjemland. Det er da for dumt.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, erik pedersen, Per Klüver, Carsten Mortensen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg anede ikke jeg bor i et land, hvor vi tilbyder sådanne forhold, ja nærmest tvangsindlægger borgere i misrøgtede bygninger, og det er udenfor min begrebsverden, at vi har en Justitsminister, som mener, at det ikke skal være rart at være af anden etnisk herkomst end dansk i Danmark. Hvor er vi på vej hen. Tilbage til fortidens rædsler, som dem vi oplevede under 2. verdenskrig ?

Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, erik pedersen, Carsten Mortensen, Alvin Jensen, Carsten Nørgaard og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar