Slet din facebookprofil, og giv din tid og dine data til nogle andre

2020 skal være året, hvor Facebook gør sine 2,3 milliarder brugere glade.
»Vi ønsker ikke at skabe en maskine, der fanger unge mennesker i en negativ spiral. Vi vil gerne skabe positive fællesskaber,« siger Martin Ruby, der er politisk chef for Facebook i Norden, til Politiken.
Facebook har fundet ud af, at det har en negativ effekt på folks humør, hvis de bare sidder og læser andre folks opslag uden at interagere med dem. Modsat forholder det sig, hvis man interagerer og kommenterer på billeder og opslag fra nære venner og familie – så det skal der til at være mere af.
Samtidig skal brugerne gøres opmærksomme på, når de har set alt indhold for de seneste dage, så de forhåbentlig kan blive vækket fra zombietilstanden efter flere timers tilfældig scrollen-rundt. Der skal mere »kvalitetstid« på platformen, som der står i overskriften i Politiken.
Initiativet er der som sådan ikke noget galt med. Det er fint, at en virksomhed som Facebook, der i så mange år har forsøgt at undgå at blive gjort ansvarlige for, hvad der foregår på platformen, gør sig nogle tanker om, hvilken adfærd og debat den fremmer.
Men man kan alligevel ikke lade være med at blive foruroliget, når man overvejer følgerne. For hvordan er vi endt der, hvor en enkelt amerikansk virksomhed kan manipulere en tredjedel af verdens befolknings humør ved at pille ved nogle algoritmer? Og det er vel at mærke algoritmer, som er komplet uigennemskuelige for alle andre.
I 2014 fik Facebook kritik for at eksperimentere med netop folks følelser. Her eksponerede man én gruppe for flere positive opslag og en anden gruppe for flere negative opslag for at undersøge, hvordan det efterfølgende påvirkede brugernes adfærd på det sociale medie. Facebook endte med at måtte undskylde for eksperimentet.
I 2017 besluttede Facebook sig for at eksperimentere med et nyt News Feed i lande som Serbien, Guatemala og Cambodia. I processen fjernede de fuldstændig mange uafhængige mediers mulighed for at nå deres publikum.
»Mark Zuckerberg, mit demokrati er ikke dit laboratorie,« skrev en serbisk redaktør i The New York Times.
Det samme kan siges om verdensbefolkningens humør.
En bedre løsning til øget kvalitetstid i 2020 kunne lyde: Log af, slet din profil, og giv din tid og dine data til nogle andre end Facebook. Hvis 2,3 milliarder mennesker gjorde det, ville verden med al sandsynlighed blive både gladere og bedre.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Et kan man være sikker på. Brugerne bliver aldrig gladere end aktionærerne.
Stasi kunne ikke forestille sig noget som gav vådere drømme - "sikke muligheder , sikke muligheder" Benny fra The julekalender om "Den store bog"
Jeg har slettet min for halvandet år siden.
Hverken Facebook eller kritikerne synes at have meget begreb skabt om, hvad der styrer folks humør eller det modsatte. - Det er særdeles kriminelt for Facebook, at det er tilfældet, når de nu ved alt om os.
Hvis noget vil kunne få mig til at lukke min profil, er det det, der er lagt op til, der totalt vil ødelægge et enestående medie til diskussion og debat. Ligesom Google nu bringer så snævre søgeresultater, at man næsten på forhånd kan opgive at bruge den til andet end at finde en website på noget, man i forvejen ved, man søger.
Det gælder alle fora, Linkedin, Istagram Twitter osv.
Læs Anne-Marie Krogsbølls indlæg om ”brug” billeder i Ph.d opgave :
https://www.information.dk/indland/2020/01/phd-phder-lyder-joke-kaster-l...
For tyve år siden advarede jeg venner, kolleger om faren for misbrug af data, men jeg var bare håbløst mistroisk. Jeg har aldrig været på de såkaldt” sociale medier.
En ting er dataopsamling, men det der overrasker mig mest, er at folk er villige til at bruge deres tid på facebook. Jeg har aldrig været medlem, ikke af idealistiske årsager, men jeg gad bare ikke at skulle skabe en internet persona og jeg gad slet ikke at skulle belastes af andres selviscenesættelser. Når jeg har lyst til at se en ven, ringer jeg til dem og når jeg har lyst til at være sammen med familie, laver jeg en aftale. Resten af tiden enten arbejder jeg, bruger sammen med min kone og børn eller på noget der optager mig. Du kunne gøre det samme.
Men her blandt de andre frelste må man nok erkende, at ikke-tilstedeværelse på de netbårne sociale medier medfører en øget grad af isolation fra de kredse, man ellers har færdedes i. For eksempel er det sværere at holde kontakten vedlige, når man er udenfor. Det er så prisen, jeg må betale for at være mindre overvåget end mine venner...
Der bør oprettes et internet politi, hvor man kan anmelde upassende indhold og aktiviteter på internettet. Gerne anonym.
I en min fremskredne alder, (som en delvis gammel & gnaven mand), - så er det min opfattelse: "at både Linkedin,Instagram,Twitter & Facebook er nogle tidsrøvere." Det forekommer mig, at det må skyldes noget, som tangerer hjernevask, hvis menneskene & deres børn, ikke kan leve foruden.
Men tro, kan jo som bekendt: " flytte bjerge."
Det er ikke til, at lade være med, at blive: "glad i låget over," når jeg en sjælden gang, møder en opfordring, til at slette frofilen & log af.
Vi BLIVER overvåget, vi BLIVER styret! Hvornår vågner vi op? Ikke mindst de 'magthavere' og forvaltere, der lige nu kun har digitalisering i hovedet? Trods bimlende røde advarselslamper overalt??!!??
Jeg opfordrer DR og andre seriøse medier på det kraftigste til at vise alle faresignaler frem for hele befolkningen, incl. beslutningstagere, så den med 'digital udvikling er lykken og alle må følge med' kan få et seriøst modspil!
Jeg holder kontakt med fjernere netværk gennem Facebook.
Det har jeg ikke umiddelbart andre muligheder for.
Det er jo det, som gør at FB tjener så mange penge.
Jo der findes andre konkurrerende sider. Men det kræver så at mit fjernere netværk - som i sagens natur ikke lige er dem, jeg ringer sammen med - bliver enige om hvilket site vi skal bruge, allesammen, istedet for.
Nej det er ikke en livsnødvendighed at holde kontakt tl det fjernere netværk.
Men det gør mit liv lidt gladere og lettere, når jeg kan følge gamle venner og familiemedlemmer på afstand
Kære Lise Lotte Rahbek.
Du har ret - og når de andre mænger sig med hinanden på Facebook, har de jo mindre motivation for at inkludere mærkelige privatlivsbeskyttere som mig, men indtil videre holder jeg stand, for jeg er virkelig imod ideen om, at en kapitalist som Facebook skal kunne profitere af at følge min gøren og laden på nettet. Du bruger orden netværk - jeg er så gammel, at netværk i min opvækst kun var noget sammenflettet metaltråd, der holdt ræven fra at komme ind i hønsegården, indtil den fandt ud af at grave sig under...og så kunne den holde fest.
Undskyld - der skal selvfølgelig stå ordet netværk
Jeg har ofte lyst til at slette min FB profil, men de gode ting det har bragt med sig at have en profil netop der, vil jeg for alt i verden ikke have undværet.
Jeg har mødt, og rent faktisk også besøgt/fået besøg af, nye venner fra Canada, Norge, Tyrkiet, Grækenland, Rusland, Finland og USA. Mennesker og oplevelser jeg aldrig ville have mødt eller have fået uden Facebook.
Når jeg alligevel ind imellem overvejer at slette profilen, så er det udelukkende fordi den giver mig lim i røven.
Jeg kan sidde der i timevis og scrolle frem og tilbage mellem alt og især ingenting. Jeg lader den bruge min tid og det irriterer mig ….. godt at jeg ikke også har en smartphone.
Når jeg er på YT eller søger på google, så tænker jeg oftest på hvor komplet tåbelige og ubrugelige de såkaldte "skræddersyede" reklamer, videoforslag og halve sides sponsorerede søgeresultalter på google er. F.eks. hvis man læser eller ser historie-relateret artikler eller videoer, og hvad tror de "intelligente" algoritmer derfor at man "da må" være interesseret i? Artikler om "ancient aliens", "magi dyrkende nazister" og "Top Ten Things you totally didn't know about vikings" (hvoraf halvdelen er falsk historie og den anden halvdel er noget ethvert folkeskolebarn har lært i folkeskolen til hudløshed). Og flere og flere informationssøgninger alle vegne resulterer ikke i informationsresultater, men produkt-resultater. Jeg bruger ikke FB nok til at de kan være den primære årsag til at en tankefraværende intelligens forsøger at skræddersy mit dataforbrug.
Om FB bruger persondata i kombination med fordummende algoritmer, eller flere firmaer gør det samme, er vel ét fedt for forbrugerproduktet mig selv.
@Henrik Brøndum
"Jeg har slettet min for halvandet år siden"
facebook shadow profiles
Selv om man slette eller aldrig har lavet en Facebook profil, Så er du stadigvæk i deres database.
the company gets information about you from many sources. "Shadow profiles" include information about you that you didn't directly share with Facebook.
https://www.cnet.com/news/shadow-profiles-facebook-has-information-you-d...
Hvorfor er der ikke nogen som opretter en “Vennebog”, “Friendsbook”, hvor folk selv laver grupper, og det eneste fælles er muligheden for at søge venner. Der bliver selvfølgelig ikke optaget noget hverken med kamera eller mikrofon, den er fri for reklamer, fordi man betaler f eks 7 kr om måneden for denne reelle mulighed for at have et socialt fællesskab uden snagen udefra?!
"overvågningskapitalismens tidsalder" af Shoshana Zuboff
Læs den og dit verdenssyn vil ændre sig.
Det ville være da være dejligt, hvis man kunne slette sin facebookprofil uden de store konsekvenser for ens daglige liv. Det kan man bare ikke. Pludselig er man ikke med i gruppechatten længere; folk glemmer uden ind vilje at invitere én til fester; man går glip af arrangementer på universitetet eller i ens lokalområde, fordi de udelukkende bliver annonceret på Facebook; koordinering af alt fra fastelavn i boligforeningen til vagtbytte på arbejdspladsen, der foregår i lukkede grupper på Facebook, er man også udelukket fra. Når man sletter sin Facebookprofil oplever man pludselig at blive reduceret fra aktiv deltager til tilskuer på sidelinjen, ikke bare i ens sociale liv, men også i det praktiske.
Michael Egelund, den eneste måde at bekæmpe på er ved at aftabuisere og arbejde for en så godt som transparent offentlighed.
- sjovt nok tales der netop om den afart af nettet nu, hvor unge mennesker afpresses til ondskabsfuld seksuel fetichisme: det handler om at udvikle en sund skamløshed.
efter sød kattekilling nr. 72 afviklede jeg mit facebook. Det var ret let. Så slap jeg fra resten af det småborgerlige pøbelregime. Mediet er på ingen måde "enestående".
Twitter anvendes af en type som Trump for udbredelse af hans tro, holdninger, meninger tilsvininger osv. efter hans overskuelige begavelse.
https://human-connection.org/en/
Finn Jacobsen
Nu er det jo ikke sådan, at du skal skrive dit personnummer, dit telefonnummer eller endda dit bynavn på FB. Du behøver ikke engang opgive dit rigtige/fulde navn.
Det værste der kan ske hvis mindre sandruelige oplysninger bliver spottet, at du bliver strittet ud.
Så jeg tager det rimeligt roligt.
Facebook hjælper Trump til at blive genvalgt!
Facebook har undtaget politiske reklamer fra deres normale regler og dermed må der lyves herfra til månen i politiske kampagner-
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jan/20/trump-election-fac...
Der er vist bred enighed om, at de store spillere har for stor indflydelse. Jeg er involveret i et projekt, der arbejder hen i mod at opbygge en søgemaskine, hvor søgninger forbliver på din egen harddisk. Derudover "tjener" du tokens (teknologien bag er blockchain-teknologi), som DU kan benytte til at "købe" søgeord for, der så giver dig en mindre eller større indtægt. Det er altså ikke Google, Facebook og andre som skummer fløden på dine søgninger, men dig selv :o) Projektet hedder Presearch https://medium.com/@presearch
Steffen Gliese:
"Hverken Facebook eller kritikerne synes at have meget begreb skabt om, hvad der styrer folks humør eller det modsatte."
I følge Shoshana Zuboff har Facebook og de andre giganter faktisk uhyggeligt godt styr på, hvad der styrer folks humør - helt ned på individniveau. De har nemlig hyret nogle af verdens førende adfærdsforskere, som sidder og studerer/leger med vore (stjålne) private data ... og de har studeret deres Skinner godt.
Til de, som ikke kan forlade Facebook pga.de sociale konsekvenser: Ja, det har en pris - men det har også en pris at BLIVE på Facebook, nemlig på længere sigt slut med frihed, demokrati og menneskerettigheden til privatliv. Er det virkeligt den pris værd?
I "gamle" dage holdt man kontakt med fjernere bekendtskaber via brev (eller telefon). Det vil nu om dage kræve en opgradering af PostDanmark (som måske ligefrem kan reddes på den måde?), og indrømmet - det vil ikke være nemt at gå baglæns på det punkt. Men vil det være umuligt, når nu konsekvenserne af overvågningskapitalismen er så alvorlige for vor menneskelige fremtid? I mine øjne er udviklingen lige nu ligeså farlig for os som klimakrisen - bare indenfor et andet område. Oven i købet bidrager overvågningskapitalisterne til denne via et helt enormt energiforbrug.
Overvågningskapitalisterne har kuppet os, og jo før vi gør modstand, jo større chance har vi for at få brudt deres stjålne magt. For hver gang, I skriver eller læser på Facebook, styrker I forbryderne.
Som andre siger: Læs Shoshana Zuboff - det vil ændre jeres syn på verden.
Det bør stå klart for enhver, at Facebook og andre tiltvinger sig oplysninger om os alle, brugere såvel som ikke-brugere, som videresælges og anvendes til at tiltrække vores opmærksomhed og påvirke os, både som forbrugere og som borgere. Jeg mener, det krænker mit privatliv, og jeg mener, der skal skrides ind fra myndighedernes side. Desværre ser vi i stedet, at man fra offentlige institutioners side tværtimod agiterer for, at man deltager i Facebook. Hvor mange gange har vi ikke hørt f.eks. Clement i 'Debatten' reklamere for Facebook? Det svarer til, at jeg som ansat i Carlsberg skulle reklamere for Heineken. Jeg ville naturligvis stå til omgående bortvisning.
Det bør bemærkes at Information også støtter facebook (og twitter).
Det kunne være interessant, om avisen ville fortælle hvorfor facebook og twitter skal oplyses om alles besøg på denne (og andre af avisens sider) ?