Leder

Farvel til cykelnationen. Danmark er ved at blive en bilnation

Selv efter et øget politisk fokus på at reducere antallet af biler i Danmark, står danskernes købsvaner uændret. Skatteordfører, Troels Ravn (S), udtaler at Socialdemokratiet som ansvarligt regeringsparti, i løbet af i år vil begynde at reformere afgiftssystemet på biler
I 2019 var Nissan Qashqai den mest solgte bil i Danmark.

I 2019 var Nissan Qashqai den mest solgte bil i Danmark.

Phil Noble

Indland
12. februar 2020

I 2019 blev der solgt 225.594 personbiler i Danmark.

Det er ifølge Danmarks Statistik omkring tre procent flere end året før og mere end en fordobling i forhold til for ti år siden. Det er det højeste antal solgte personbiler nogensinde i Danmark.

Med det stigende bilsalg er Danmark ifølge flere eksperter ved at miste en historisk position som et af de lande i Europa, hvor der er færrest biler i forhold til antallet af indbyggere, hvor der er flest cyklister, og hvor få familier har to eller flere biler.

Med andre ord: Danmark er ved at blive bilnation.

Det skyldes ifølge forskerne ikke mindst en række sænkninger af registreringsafgiften på personbiler. I 2007 vedtog den daværende regering bestående af Venstre og De Konservative med støtte fra de borgerlige støttepartier den første sænkning af registreringsafgiften, men de kommende år fulgte flere, senest i 2017, hvor de borgerlige partier sammen med Socialdemokratiet sænkede afgifterne igen.

De samme partier, som for to måneder siden blev enige om en aftale om en klimalov, som skal nedbringe udledningerne af drivhusgasser frem mod 2030, var for to år siden enige om at gennemføre lovgivning, som gjorde det modsatte: Fik udledningerne til at stige.

Det kan være svært at forstå. Også for skatteordfører, Troels Ravn (S).

Han sagde i Information lørdag, at han er stor modstander af afgiftslettelser på store biler, og at han havde forventet, at Socialdemokratiets afgiftslettelser i 2017 ville være udledningsneutrale og altså hverken føre til stigende eller faldende udledninger af drivhusgasser. Det viste sig at være forkert.

»Som ansvarlig regering må vi tage bestik af det,« sagde skatteordføreren.

Han afventer nu sammen med de øvrige partier, at den transportkommission, som blev nedsat i begyndelsen af 2019, kommer med sine anbefalinger til, hvordan for eksempel registreringsafgiften kan bruges til at fremme den grønne omstilling af personbiler.

Socialdemokratiet vil ifølge ordføreren som »ansvarlig regering« rette op og i løbet af i år gå i gang med en reform af afgiftssystem, som kan gøre det muligt at leve op til partiets målsætninger om, at alle nye biler fra 2030 skal være lavemissionsbiler, mens de fra 2035 skal være nulemissionsbiler.

Han ved ikke endnu hvordan. Selv om de seneste ti års politik på området netop viser, hvad partierne skal gøre de kommende ti år.

Det modsatte.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Otto Lerche Kristiansen

Du plæderer for højere registreringsafgifter - og du tager fejl.

Den grønne omstilling skal fremmes ved igennem EU at stille krav til biler CO2 emission.

Folketingets EU oplysning giver detaillerne:
https://www.eu.dk/da/temaer/klima-og-groen-omstilling/emissionsgraense-f...

Søren Kristensen

SUV, Sviner Uden Vederlag.
Jeg har en idé til et CO2 afgiftssystem på privatkørsel, hvor provenuet skal gå ubeskåret til forbedring af den kollektive trafik.
Årlig afgift:
Cykel: 0 kr.
Knallert 500 kr.
Motorcykel 1000 kr.
Benzin og dieselbiler: 5000 kr.
Hybrid og el-biler: 3000 kr.

Jeg har ikke regnet på den samlede indtægt, men det vil under alle omstændigheder være mere end ingenting.

Ole Frank, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Erik Winberg, Jakob Dahl og Flemming Alleslev anbefalede denne kommentar

"Han sagde i Information lørdag, at han er stor modstander af afgiftslettelser på store biler, og at han havde forventet, at Socialdemokratiets afgiftslettelser i 2017 ville være udledningsneutrale og altså hverken føre til stigende eller faldende udledninger af drivhusgasser. Det viste sig at være forkert."

Det viser sig atter at Folketingets magtbærende partier manipulerede og igen lader som om at man er overrasket over at man 'tog fejl'. Og sådan kan man blive ved med at bjærge vand over åen.

Ole Frank, Alvin Jensen, Flemming Berger, Kristian Spangsbo, Nis Jørgensen, Thomas Tanghus, Poul Anker Sørensen, Kim Folke Knudsen, Torben Arendal, Erik Winberg, Lise Lotte Rahbek og Christian Skoubye anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Se dog at nedbring prisen for tog og bus samt giv cykel og kollektivbrug til arbejde fradrag - og kun bilbrugere hvis den kollektive transport ikke næve værdigt findes i området - samt naturligvis til personer der pga handicap bruger bil.

Ole Frank, Troels Ken Pedersen, nanna Brendstrup, Lillian Larsen, Hans Larsen, Robert Grandt, Erik Winberg og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Reducér kravene til mobilitet blandt lønmodtagere. Nedbring transport/bevægelsen af arbejdskraft, varer, tjenesteydelser og kapital til et absolut minimum. Sæt en stopper for vækstpsykosen.

Morten Balling, Flemming Berger, Nis Jørgensen, Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, nanna Brendstrup, Poul Anker Sørensen, Erik Jensen, Lillian Larsen, Hans Larsen, Niels-Holger Nielsen, Robert Grandt, Carsten Munk, Torben Arendal, Erik Winberg, Lars Løfgren og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lige præcis, Hanne Utoft, lige præcis.
Der er en årsag til at flere køber bil og at blikkasserne skal være så bekvemme som muligt: Arbejdsmarkedet stiller store krav om mobilitet. Transporttider på 2-3 timer om dagen er ganske normale. Og hvordan er det nu lige det står til med den offentlige transport.. :-/

Hanne Utoft, Kristian Spangsbo, Thomas Tanghus, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Hans Larsen, Niels-Holger Nielsen, Robert Grandt, jens peter hansen, Torben Arendal og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Bløde trafikanter har helt sikkert lagt mærke til at en hel hær af elendige og meget uopmærksomme bilister er kommet til på vejene. Nogen der har været i en fodgængerovergang i en rundkørsel for nyligt? Jeg har måttet springe for livet så mange gange at jeg konsekvent har min telefon på kamera app når jeg krydser gaden så jeg kan dokumentere idiotiet for politiet. Jeg opfordrer andre bløde trafikanter til at gøre det samme.

Ole Frank, Flemming Berger og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Afgiftsforhøjelser på fosilbiler forskrækker vælgere. Uhadada.
Afgiftssækninger på nulemissionsbiler lyder rigtigt godt og tiltrækker vælgere. Lææækkert.

Problemet er så bare hvor pengene skal kommer fra.
Så længe ingen af de magtbærende partier tør at kræve flere penge fra fossilbiler, så vil der ingenting ske.

Kristian Spangsbo, Leif Kajberg og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Charlotte Mortensen

»Vi lever kun en gang,« Jo, Men vores børn, børnebørn osv. skulle siden gerne kunne leve her??? Men det er vel bare deres problem...

Poul Anker Sørensen, Lillian Larsen, Niels-Holger Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Rundkørsler er livsfarlige for cyklister.

Ib Christoffersen, Flemming Berger, Thomas Tanghus og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Selvfølgelig er Danmark ved at blive en bilnation. De generationer som er 18+ har jo været vandt til at blive transporteret rundt i bil fra de startede i vuggestuen/dagplejen alle mulige steder hen på alle mulige tidpunkter. Legekammerater/venner/veninder bor jo ikke nabo længere, men ofte i en helt anden by, hvortil daglig transport som det naturligste i verden foregår med mor/far i bil.

Farvel cykel. Hallo bekvemme generationer.

Jeppe Lindholm

De generationer som er 18+ OG DERMED MÅ KØRE BIL - Skal lige med :-)

Meget nedslående læsning. Vi har altså sort på hvidt denne åbenbare modsætning mellem klimabevidsthed og bilfetichisme. For store dele af befolkningen er det ikke noget problem at navigere mellem på den ene side bilæstetik og bilejerskab og hang til store biler, SUV'er, og på den anden side den grønne omstillings nødvendighed og de krav, der følger med denne. Hedonismen sejrer stort. Vi har jo fra de grønne organisationers side (jeg er selv aktiv i Rådet for Bæredygtig Trafik) været efter politikerne, bilindustrien, interesseorganisationer og andre magthavere med god grund, måske var det også på sin plads at lave noget aktivt bilkøber-bashing, dvs. hænge de ligeglade og vidensmæssigt svagtkørende bilkøbere og deres lemmingeagtige adfærd ud.

Mikael Nielsen, Thomas Tanghus og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Der må være plads både til individuel biltrafik og til den kollektive trafik.

Begge former for mobilitet skal fremmes med grøn energirigtig transport.

Den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Her er der helt bestemt plads til forbedringer.

Positivt er METRO som er det allerbedste hurtigste og mest effektive transportmiddel, der samtidig ikke lider af pladsmangel på vejene og gaderne.

S-togene Der er alt for mange sporarbejder, som klumper sig sammen og gør livet besværligt for passagerene. Det er efterhånden en overraskelse, hvis der ikke er nedsat frekvens f.eks 30 minutters drift eller togbusser på op til flere strækninger. Oveni er der uanmeldte forsinkelser. Jeg er helt sikker på, at denne tilstand skræmmer mange passagerer væk og over i bilerne.

MOVIA Få så sat moderne stoppesteder op med visning af hvor bussen er og hvornår den forventes at ankomme. Det fungerer fint i Københavns Kommune, men omegnskommunerne. Der har MOVIA fjernet de gamle papirkøreplaner ved stoppestederne og erstattet dem med den flabede besked SE Rejseforvirringen ja undskyld Rejseplanen og køb dig en Mobiltelefon for modtagelse af sms. Hvis du skal rundt med 3 buslinjer er det en videnskab i at få at vide, hvornår turen forventes afsluttet. Og de ældre medborgere, synshandicappet, mennesker med nedsat funktionsevne osv, der ikke lige er i besiddelse af den nyeste udgave af en smartphone. De er lost.

Jeg hilser Venstre og Det Radikale Venstres forslag om gratis kørsel for el biler over Storebæltsbroen meget velkommen. Men de to liberale partier må ikke glemme den kollektive trafik, som på flere områder er forsømt. Busserne skal omlægges til el busser. Der skal være en opdateret elektronisk tavle ved alle større stoppesteder, som brugerne kan se, hvornår bussen kommer.

S-togene hvor dyrt vil det være, at kigge lidt på ydertimerne for sporarbejder, så der ikke er så mange trafikomlægninger med togbusser og reduceret kørsel ?

Kim Folke Knudsen

PS I tæt bebyggede områder, skal kommunerne bemyndiges til at kunne indføre et forbud mod kørsel med dieselbiler. De ældste biler begynder vi med og dem som sviner mest.

Hensynet skal været til borgerne, der bor i byområdet og som udsættes for helbreds skadelig forurening.

Modsat mange andre lande så har Danmark - ligesom Holland alle terrænmæssige forudsætninger for at være et cykelland.

Men cyklen er altså på vej ind i mange andre lande, som ikke har disse forudsætninger. F.eks. er der flere steder i Sverige solgt enorme mængder af cyler gennem de seneste 5-7 år, hvoraf en del forståeligt nok er el-cykler.

Men de steder hvor cyklerne er på fremmarch, har myndighederne faktisk også gjort noget for at hjælpe denne udvikling på vej. - Har Danmark også gjort det?

Troels Ken Pedersen, Carsten Munk, Flemming Berger, Ken Sass og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

hæv afgiften på benzin og diesel. og indfør roadpricing, via, et nummerplade foto system. som der ikke kræver tekniske, ændringer i vores biler.

Lad os, udnytte overgangen til elbiler. til at indføre et mere logisk, afgiftssystem som der beskatter problemet nemlig trafikken. og ikke ejerskabet af bilen. mange ville vælge andre trafik former, end bilen ja vælge. og køre flere i en bil. hvis det faktisk koster penge og køre på vejen.

vi har de facto roadpricing, ja med en bil som der koster, eksembelvis, 75000 i registreringsafgift, som nu i bilens levetid, køre ca. 350000 km, nu er roadpricing pr km ca 20 øre. men opkrævet uanset om du køre. i københavn eller karup. hvor man med logik kan sige der er gode alternativer til bilen i københavn er, turen fra karup til skive eksempelvis, noget problematik uden en bil. ( til de sjællandske kan jeg oplyse at der er 36 km.) som vi jyder ser som en ret naturlig afstand til og fra arbejde. 32 minutter i bil. 1 time og 18 minutter i bus.

vores nuværende system gør at man betaler det samme i afgift, for at køre i københavn der drukner i trafik med oceaner af alternativer til bilen,. og i karup, hvor vi ikke helt har samme alternativer til bilen. og nej kære københavnere det er IKKE-realistisk og lave busser overalt i jylland, og jo man kan godt cykle afstanden men igen er det også urealistisk, dagligt,

beskat problemet...... trafikken omkring de store byer vi nærmer os en fremtid hvor det logiske valg for mig der så bor i ranum og arbejder i thise, har ca 65 km´s kørsel til og fra arbejde, bliver en el bil. mens jeg så på min tur til og fra arbejde kan se, alle møllerne der laver energien til min elbil i fremtiden . dreje fint rundt. hvor er problemet i det ? vi har IKKE alternativer til bilen men bliver beskattet ens med dem der har alternativerne, og vores brug af bilen er en ganske enkel livsbetingelse her på landet hvor jeg bor i jylland. mens det er en omgang københavneri, bullshit og tro at vi kan tage cyklen, og køre de ofte, 60- 100 km vi køre dagligt for at komme til og fra arbejde. i områder UDEN, trafikale problemer. og UDEN alternativer til bilen.

De 18-30årige er jo vokset op med at blive transporteret til alt så hvem kan betænke dem i fortsat at vælge den nemme løsning når det ofte også er billigere end offentlig transport. Dog stadig dybt bekymret når jeg hører om elever på ungdomsuddannelser der tager bilen 2km til skole - det tegner ikke godt for opnåelse af emmissionsmålene !!!!

Ib Christoffersen

Så længe supercykelstier projekteres af ikke cyklister, så sker der ikke noget.
Så længe staten ikke justerer afgifterne (med uforandret provenu) så det bliver billigere at køre på cykel, så sker der ikke noget. For mig er det billigere at køre de 30 km. til København i min gamle dieselbil, end at tage en kombination af cykel og tog på rejsekortet.

Mig bekendt vokser cykeltrafikken i flere større byer, så udsagnet om "farvel til cykelnationen" er nok lidt overdrevet fra Informations side. Men aviserne skal jo sælges, og det går lettere med at trykke på følelserne hos avisens læsere. Lad kollektiv trafikken vokse i takt med anlæg af en solid betalingsring.