Leder

Den lyse side af Danmarks mørke drabstal

Den lyse side af de mørke tal om drab er, at samfundet med den voksende viden i hånden kan handle og forsøge at forebygge fremtidige drab. Flere europæiske lande har lavet handlingsplaner for blandt andet at reducere antallet af kvindedrab. Det ville klæde regeringen, hvis den gik samme vej
Indland
3. februar 2020

Hvert andet danske drab bliver begået inden for familien.

En fjerdedel af alle drab er et partnerdrab – primært på kvinder.

Psykisk syge gerningsmænd begår hvert fjerde drab – og ofrene er typisk familiemedlemmer og ansatte på botilbud.

Disse nøgterne data om et alvorligt emne har vi netop omtalt i Information i forbindelse med en ny analyse fra Justitsministeriet af drabsdomme i Danmark afsagt mellem 2012 og 2017.

Hvis læsere føler, at de har hørt det før, er det helt rigtigt: I efteråret slog omfattende forskning fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet nogenlunde det samme fast.

Forskellen fra dengang og nu er, at ikke mindre end tre af regeringens ministre stillede op til interview. De siger, at vi ikke har gjort nok. At tallene må og skal bringes ned. Og de kommer med forskellige bud på, hvad de hver især vil gøre.

Gå samme vej

Den nye rapport giver øget indsigt i blandt andet relationen mellem gerningsmand og offer, psykisk sygdom på gerningstidspunktet, fælles børn i sager om partnerdrab og gerningsmændenes misbrug af alkohol og stoffer.

Viden, som endnu en gang understreger, at drab ikke bliver begået ud af det blå. Det er ikke primært en erhvervsskade for kriminelle eller resultat af følelser, der pludselig koger over i et parforhold.

Forskningen og erfaringer fra praksis peger på en lang række tydelige mønstre og årsagssammenhænge, der ikke kun handler om kriminalitet.

Som direktør i Danner, Lisbeth Jessen, udtalte, viser rapporten, at det også er »et misbrugsproblem, et integrationsproblem, et oplysningsproblem og et psykisk sundhedsproblem«.

Siden vi for tre et halvt år siden indgående begyndte at dække drab her i avisen, er viden og data på området rullet ud fra forskere i både ind- og udland. En stor ny europæisk database, European Homicide Monitor, gør det ovenikøbet muligt at sammenligne drabsdata over grænserne.

Den lyse side af de mørke tal er, at samfundet med den voksende viden i hånden kan handle og forsøge at forebygge fremtidige drab. Flere europæiske lande har lavet handlingsplaner for blandt andet at reducere antallet af kvindedrab. Det ville klæde regeringen, hvis den tog skridtet fuldt ud og gik samme vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tænk hvis partnervold fik lige så megen opmærksomhed som Søren Pave gav LTF og andre bander, mon så ikke problemet ville være blevet reduceret.