Leder

Morten Østergaards problem er, at Venstre er partiet, som valgte Inger Støjberg frem for Ellen Trane

Den radikale leder har helt ret i, at den politiske forskel mellem hans parti og Socialdemokratiet er historisk stor. Men De Radikales problem er, at de ikke har noget seriøst alternativ i Venstre
»De Radikale er blevet isoleret, og deres magtposition er om ikke eroderet, så i hvert fald kraftigt svækket,« skriver Anton Geist i denne leder.

»De Radikale er blevet isoleret, og deres magtposition er om ikke eroderet, så i hvert fald kraftigt svækket,« skriver Anton Geist i denne leder.

Jakob Dall

7. februar 2020

Historisk har De Radikale haft en enorm magt i dansk politik. Det skyldes, at de som midterparti har kunnet skifte side. Nogle gange har de indgået i socialdemokratisk ledede regeringer. Andre gange i borgerlige.

Men allerede før sommerens folketingsvalg gjorde Mette Frederiksen det klart, at De Radikale kunne glemme alt om et regeringssamarbejde.

Dels var der gammelt nag fra Helle Thorning-Schmidts regeringstid, hvor socialdemokraterne følte sig tromlet af deres radikale regeringspartner til at videreføre en borgerlig økonomisk politik. Dels var der politisk uenighed om særligt udlændingeområdet.

Efter valget lykkedes det trods alt De Radikale at finde sammen med Socialdemokratiet og de øvrige partier på venstrefløjen om et såkaldt forståelsespapir. Men godt et halvt år senere må partileder Morten Østergaard nu konstatere, at det ikke går særligt godt mellem socialdemokrater og radikale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Poul Erik Riis
 • Kim Folke Knudsen
 • Jane Jensen
 • Gert Romme
 • Christian Skoubye
 • Malan Helge
 • Ejvind Larsen
 • Katrine Damm
 • Christian Mondrup
 • Espen Bøgh
 • David Zennaro
 • Dorte Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anker Heegaard
 • Poul Anker Sørensen
 • Poul Anker Juul
Poul Erik Riis, Kim Folke Knudsen, Jane Jensen, Gert Romme, Christian Skoubye, Malan Helge, Ejvind Larsen, Katrine Damm, Christian Mondrup, Espen Bøgh, David Zennaro, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Poul Anker Sørensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Se her Roald Als' urkomiske og rammende tegning omhandlende dansk totalovervågning :

"Ingen grund til bekymring"
https://politiken.dk/debat/dagenstegning/art7642188/Ingen-grund-til-beky...

Men jo, der ER grund til bekymring.

Desværre vil de Radikale ikke rigtig anerkende, at retspolitikken har lige så trange kår hos de borgerlige som hos Socialdemokratiet..
Det er ikke kun Støjberg, der er hurdlen 'over there'.

Erik Winberg, Arne Albatros Olsen, Henrik Peter Bentzen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Jane Jensen, Rolf Andersen, Christian Skoubye, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Ejvind Larsen, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Espen Bøgh, Ole Frank og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En bemærkning til - "en massiv udvidelse af overvågningen i det offentlige rum og deres tilsidesættelse af fundamentale retsstatsprincipper over for fremmedkrigere og deres børn. Og han har helt ret i, at det ligger meget langt fra radikal politik." - det ligger også langt fra tidligere socialdemokrater - kan huske Ole Espersen og Dorte Bennedsen.s kamp for folks retssikkerhed.

PS: bare Østergaard og RV også vil kæmpe for folks vilkår uden for arbejdsmarkedet og ikke forsætte deres nedskæringspolitik over for gruppen, som sås ved deres deltagelse i VK-regeringens og DF nedskæringer i Dagpengereformen.

Erik Winberg, Arne Albatros Olsen, Peter Knap, Henrik Peter Bentzen, Kim Folke Knudsen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Jane Jensen, Lisbeth Glud, Anders Reinholdt, Rolf Andersen, Christian Skoubye, P.G. Olsen, Bjarne Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Ejvind Larsen, Carsten Svendsen, Katrine Damm, Espen Bøgh, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Verden er så sandelig også en anden end da Dorte Bennedsen og Ole Espersen var folk, der var i fokus. De der hørte Trumps helt helt forfærdelige tale i går på TV, må virkelig frygte fremtiden under hans styreform. Han er bindegal. Og..
Jeg havde aldrig troet, at folk her i landet i vore offentlige forvaltninger snyder og bedrager, som nogle har gjort. Eller kører vanvidskørsel og er uden for pæd. rækkevidde. Jeg bryder mig ej heller om overvågning, men sker forbrydelser og man står uden noget at gå efter, fordi vi har været for naive og godtroende, så hagler kritikken jo også ned. Så hvis nogen har en bedre løsning på hvordan man skal gøre i stedet, så kom med den. Regeringen ville uden tvivl lytte.

Erik Fuglsang, Kim Folke Knudsen, Viggo Okholm, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Liselotte Paulsen, Malan Helge og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Morten Østergård, lider af et eller andet syndrom om, at radikale er guds gave til folket, og de kan gå på vandet. Når han står med store øjne og stiv i blikket, og råber sine budskaber ud, så kan han måske forskrække små børn,men på andre voksne, tænker man, jeg gør, NU igen !!!! Og derpå jamen så gå dog over til de blå og DF, nye borgerlige ect.

peter juhl petersen, Arne Albatros Olsen, Henrik Peter Bentzen, Claus E. Petersen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Malan Helge og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Problemet med de radikale er deres selvforståelse af hvor meget magt de skal have i en regering , hvor de blot er en del af flere mindre partier.

Da de kastede sig i armene på den forrige V regering, med DF som det store støtteparti, accepterede alle stramningerne om fremmede og holdningerne til den økonomiske politik uden at bræge op, - sådan som de gør i øjeblikket overfor og imod det flertal som de selv ville indgå i.

Det nytter ikke noget de i det slet skjulte lægger skylden på socialdemokratiet, for at være for langt fra de radikale, - men sådan er det åbenbart når man ikke vil indse, at det er en selv der er for langt fra ´socialdemokratiet og de øvrige deltagere i det politiske samarbejde.

Holdningen om, - "at det er de andre der er noget i vejen med", og ikke en selv, er forkert, men det vil de radikale ikke indse.

Den radikale tilgang til samarbejde er helt forkert skruet sammen i de radikale fantasier, om at deres vælgeres stemme skal bruges og gælde, - det skal de andre partiers stemmer vel også, og man kan ikke som radikal forvente hele tiden, som et surt forkælet barn at få sin vilje.

Det tommekort som de radikale hele tiden spiller er, - det skjulte valgkort, eller regeringen fald, men de har de hidtil ikke formået at omsætte til mere magt politisk i de seneste regeringen, og slet i V regeringer efter 2000 med rod i DF som det største støtteparti, for her måtte de samarbejde eller blive udenfor indflydelse.

Med denne socialdemokratiske regering tilsluttede de sig, - "viljen til en ny retning", blot for kort efter at forsøge sig med at pisse hele territoriet af som deres, og alene deres, men det lykkedes som bekendt ikke.

Nu forsøger de sig så med det tomme "valg-kort" - man vil ikke støtte regeringen, så hellere bringe den til fald.

De radikale kan kun være i støtteparti, for større er partiet ikke, og bliver det nok heller aldrig, og derfor opfører de sig som en ustyrlig knægt/tøs hele tiden i dansk politik.

Georg Kallehauge, Nette Skov, Henrik Peter Bentzen, Claus E. Petersen, Karsten Lundsby, Lisbeth Glud, Carsten Hansen og Malan Helge anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Helle Walther ja tiden har ændret sig - nu ser det desværre ud til at overvågningen, osv. mere skal oprettes for "magtens" skyld end for borgernes skyld.

I mine øjne er det et problem med "mørklægnings loven", der fratager befolkningen, medierne osv. at få den "fulde sandhed" over de kommende love og virkninger af disse. Tror et flertal i Folketinget - herunder socialdemokraterne, at befolkningen er for dumme osv til at få baggrunden og beregningerne til de kommende love.
Hørte den socialdemokratiske ordfører i P1 sige, at offentliggørelsen af beregningerne til det nye forslag til den kommunale udligning mere ville ødelægge en debat end give grundlag for en uddybende debat før vedtagelsen. For mig er det miskredit og foragt for vælgerne.

Allan S. K. Frederiksen, Erik Winberg, Egon Stich, Arne Albatros Olsen, Henrik Peter Bentzen, Kim Folke Knudsen, Birte Pedersen, nils hommel, Karsten Lundsby, Jane Jensen, Rolf Andersen, Carsten Munk, P.G. Olsen, Bjarne Andersen, Ejvind Larsen, Ebbe Overbye, Carsten Svendsen, Elisabeth From, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ansigtgenkendelse ? De fleste kan jo findes på Facebook - politiet bruger det jo allerede i dag - uden dommerkendelse - værre er det at de sociale myndigheder bruger det i stor stil også uden dommerkendelse. Overvågningskapitalismen er lysår foran civilsamfundet endda så meget at det efterhånden er blevet et livsvikår.

peter juhl petersen, Henrik Peter Bentzen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Ejvind Larsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Torben K L Jensen, enig. Samfund og lovgivning har store problemer med at følge med udviklingen.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Skulle det ske at Det Radikale venstre" ved næste valg blev elimineret og deres mandater blev fordelt ligeligt til venstre og højre, så kunne jeg godt leve med det.

Erik Winberg, Georg Kallehauge, Henrik Peter Bentzen, Finn Thøgersen, Karsten Lundsby, Bent Nørgaard og Michael Friis anbefalede denne kommentar

De Radikale og Enhedslisten, er de eneste partier, der stædigt fastholder
deres oprindelige, fornuftige og humanistiske politik, uden populistiske
tendenser.

Kim Folke Knudsen, nils hommel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Susan Hansen.

Men som ikke betyder at de 2 partier bryder sig om hinanden; Tværtimod.
De var de 2 største modpoler ved finanslovsforhandlingerne idet det ene parti hører til på den yderste venstrefløj mens det andet er borgerligt.

Det Radikale Venstre er udelukkende at finde i "Rød blok" fordi DF er i den Blå.

jens christian jacobsen, Henrik Peter Bentzen, Kim Folke Knudsen, Birte Pedersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Susan Hansen.

Hvilket jeg gjorde.

Men tråden handler lidt om Det Radikales Venstres situation som såkaldt midterparti og samarbejde til venstre og højre.

Carsten Hansen

Venstrefløjen kan ikke bruge det Radikke Venstre til noget som helst.
At B er enig med Ø angående indvandrere, på lange stræk. ændrer ikke på at der er et kæmpe flertal for at tage reelle problemer alvorligt.

B er alle dage en møllesten om halsen for centrum/venstre når det drejer sig om
arbejdsmarkeds- og økonomisk politik.

Arne Albatros Olsen, Dennis Tomsen, Henrik Peter Bentzen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det Radikale Venstre har fjernet sig fra den position, der kendetegner et borgerligt liberalt midterparti.

Det gælder i spørgsmålet om flygtninge og indvandring.
Det gælder i den grønne klimadebat, hvor partiet bruger for mange kræfter på at skælde ud på et socialdemokrati, som har indset, at den grønne omstilling er pokkers kompliceret og kan blive pokkers dyr for helt almindelige danskere.
Det gjaldt også i Margrethe Vestager periode, hvor partiet forelskede sig i NPM konceptet New Public management og i den neoliberalistiske forestilling, om at gøre den offentlige sektor til en privat virksomhed.

Partiet må finde ind til en midte, hvor de skarpe yderstandpunkter og den megen negative retorik mod Socialdemokraterne erstattes af ægte liberal og saglig kritik.

Det er partiet ikke ene om. Hvilke danske partier har ikke de sidste 10 fjernet sig fra deres oprindelige position ?.

DF som udsprang af Fremskridtspartiet med tale om nul skat og en offentlig sektor, der kunne være i en telefonboks.

Socialdemokraterne som i perioden fra år 2012-2015 tog farve ind fra de neoliberalistiske reformer. Det var ikke kun Det Radikale Venstre, som svigtede førtidspensionisterne ved reformen i år 2012. Det gjorde S og SF også, og det var bekvemt for de to partier at skyde skylden for miseren over på de radikale.

Venstre der med deres synderegister af centralisering, overvågning, nedværdigende behandling af samfundets socialt udsatte absolut ikke længere kan kalde sig selv for et liberalt parti, hvis de vil de tages alvorligt. Det liberale livssyn sætter borgerne og deres liv i centrum. Frihed og ligeværd det er overskriften for liberal politik.

Men tilbage til Det Radikale Venstres position. Det Radikale Venstre er i kulturpolitikken og i uddannelsespolitiken mere enig med partierne i venstre side af Folketinget. På alle andre områder må Det Radikale Venstre hvis det skal være tro mod egen historie ligge tættere på de liberale søsterpartier Venstre og Liberal Alliance. At de to partier så har opført sig aldeles uliberalt i spørgsmål om forvaltningsloven, overvågningssamfundet, og især formynderiet overfor dagpengemodtagerne. Det siger noget om forfaldet i dansk politik og den berettigede mistro mod partierne som helhed. Kun Alternativet og Enhedslisten har holdt sig fri af et årtis nedskæringer og umyndiggørelse af borgere med sociale problemer herunder arbejdsløshed.

Jeg mener den eneste logisk løsning på Det Radikale Venstres nuværende placering, er at partiet en gang for alle erklærer, at de vil støtte en Venstre Regering eller det liberale parti, som er vælgermæssigt størst på tinge. Vil det betyde, at Det Radikale Venstre ikke vil kunne samarbejde med den røde fløj i enkeltspørgsmål. Overhovedet ikke selvfølgelig kan partiet det.

Med den udmelding, så bliver partiet ikke en sten i skoen på den venstrefløj, der gerne vil føre politik med sig selv og andre partier (DF ?). Så er alle glade og tilfredse. Er der fælles sager at samles om, så kan der indgås forlig men placeringen står fast Det Radikale Venstre hører hjemme i blå blok.

Jeg opfordrer Morten Østergaard og partiet til at tage denne debat op og føre partiet hen, hvor dets grundlag er nemlig blandt Dammarks liberale partier.