Leder

Har PET hindret, hvad der kunne ligne planlagte henrettelser i Danmark?

Grunden til at PET netop nu har anholdt de tre eksiliranere, kan være, at PET har viden om, at iranske agenter var på vej til at henrette eksiliranere
»Udenrigsminister Jeppe Kofod har pustet sig op og skældt ud på den saudiske ambassadør med en såkaldt demarche, altså en mild diplomatisk reprimande. Det er varm luft til ære for galleriet,« skriver Lasse Ellegaard i denne leder.

»Udenrigsminister Jeppe Kofod har pustet sig op og skældt ud på den saudiske ambassadør med en såkaldt demarche, altså en mild diplomatisk reprimande. Det er varm luft til ære for galleriet,« skriver Lasse Ellegaard i denne leder.

Thomas Sjørup

Indland
5. februar 2020

Det overraskende ved fængslingen af tre eksiliranere fra den iransk-arabiske modstandsbevægelse, ASMLA (Arab Struggle Movement for Liberation of Ahwaz), er tidspunktet. Hvorfor nu?

Eksiliranerne har hidtil levet under politibeskyttelse i Ringsted, da PET-chef Finn Borch Andersen mandag informerede om sigtelsen mod dem for spionage ’mod enkeltpersoner og virksomheder’ til fordel for Saudi-Arabien.

PET-chefen oplyste tillige, at der er udstedt kendelse om fængsling in absentia mod en iransk efterretningsofficer i udlandet, der mistænkes for at have sat eksiliranerne på en dødsliste.

Sagen er mørklagt for lukkede døre og har tråde tilbage til oktober 2018, hvor eksiliranerne var hovedpersoner i et drama, der lammede trafikken på Sjælland, da PET troede, at iranske agenter var på vej i en sort Volvo for at myrde dem.

Volvoen viste sig at være stjålet af helt almindelige biltyve, men sagen førte til fængsling af en norsk statsborger med iransk baggrund, der var set luske rundt i Ringsted med et kamera nær eksiliranernes adresser.

I den forbindelse kom det frem, at de havde hyldet et blodigt terrorangreb på den iranske revolutionsgarde i Khuzestan-provinsen (ASMLA’s hjemsted) med 25 dræbte.

Det er ulovligt og førte til ransagning af deres boliger og kontorer.

Småkageeksporten uden for fare

Allerede dengang stod det klart for PET, at eksiliranerne var på venskabelig fod med Saudi-Arabien, hvis ambassade i Hellerup nu udpeges som deres arbejdsgiver.

Et kvalificeret gæt er, at mistanken om spionage har simret lige siden – om PET har fået nye oplysninger, eller blot har ventet med at slå til, er ikke oplyst. Men en grund til, at PET er gået ud offentligt med anholdelserne, kan være viden om, at iranske agenter nu var på vej til Ringsted.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har pustet sig op og skældt ud på den saudiske ambassadør med en såkaldt demarche, altså en mild diplomatisk reprimande. Det er varm luft til ære for galleriet – Kofod ved godt, at efterretningstjenester opererer globalt, og i Danmark er israelske, tyrkiske, syriske og selvsagt iranske og saudiarabiske agenter på tæerne, akkurat som danske FE-spioner er aktive i for eksempel Syrien.

Når denne sag udbasuneres med pressemøde, kan det altså skyldes, at PET har grund til at antage, at den normale diskretion var truet, og at en aktion som i Holland i 2017, hvor en ASMLA-leder blev skudt foran sin gadedør, var undervejs.

Vi får det næppe at vide, men indtil videre er eksiliranerne i sikker varetægt efter den milde spionageparagraf 108 om fremmede spioners ’påvirkningsaktivitet’ i den danske stats område med straframme på seks års fængsel.

Det er spillets regler – og berører næppe småkageeksporten til Saudi-Arabien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Eksil iranere under politibeskyttelse i Ringsted er - måske - spioner for Saudi-Arabien.

Shit - det koster spidsen af en jet-jager at holde 3 mand under politibeskyttelse døgnet rundt.
Lad os hælde alle 3 ud af landet, hvis de kendes skyldige.
Forhåbentlig vil Saudi-Arabien tage imod deres egne spioner -
det går næppe an, at sende spionerne til Iran !!

Karsten Lundsby, Henrik Andersen, Claus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar