Leder

Regeringen sender soldater på håbløs dansk mission i Irak

Regeringen sender 80 danske instruktører tilbage til Irak i en situation, hvor landet er uden regering, det sunnitiske mindretal uden håb om politiske reformer, og hvor danske soldater vil blive set som magthavernes marionetter
Afskedsparade for danske soldater, der er klar til at drage til Irak.

Afskedsparade for danske soldater, der er klar til at drage til Irak.

Henning Bagger

Indland
19. februar 2020

Det har vakt bemærkelsesværdigt ringe opsigt, at det danske forsvar nu sender cirka 80 danske instruktører retur til al Asad-basen i Irak, hvor NATO-træning af irakiske sikkerhedsstyrker genoptages efter en pause som følge af dronedrabet på Irans general Suleimani.

En forkølet enspalter i Berlingske og en sludder for en sladder i TV 2’s News & Co., hvor ph.d.-studerende Mikkel Storm Jensen blev spurgt til, hvorfor netop danske soldater gør nytte i Irak, hvortil han svarede: »De taler engelsk.« Havde han sagt ’arabisk’, ville det give mening, nu udstillede Storm Jensen, der i øvrigt forsker i cyber-krigsførelse, som er Irak-missionen uvedkommende, projektets meningsløshed.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal de danske soldater yde »et vigtigt bidrag i kampen mod ISIL, hvis uhyrligheder fortsat udgør en stor trussel mod regionen og i sidste ende mod vores egen sikkerhed herhjemme.«

Ovenstående flovse er noget vås. ISIL (Islamisk Stat) er slået til plukfisk, hvilket irakerne for længst har fejret med militærparader. Derimod er undertrykkelsen af de irakiske sunnier et permanent problem, der ikke kan løses med NATO-trænede sikkerhedsstyrker, men med realistiske reformer, der inkluderer sunnierne i den politiske proces.

Den har de været udelukket fra siden 2005, idet Irak har været styret af Iran-loyale shiamarionetter, polstret med private landsknægte-militser. Det ungdomsoprør, der har stået på siden oktober, er en anden udløber af dette misregimente og har kostet ca. 500 dræbte.

Bagdad-regeringen gik af og banede vej for den nominelt sekulære shiapolitiker, Mohammad Allawi, der har lovet ministerliste klar med udgangen af februar. Som kompromisløsning er han uden substantiel opbakning, og det er sigende for tilstanden, at det er FN, ikke den irakiske regering, der henstiller til militserne om at undlade at skyde på demonstranter med haglgeværer!

Det er disse magthavere, de 80 danske soldater vil blive set som allierede med, så længe der ikke er fundet en politisk løsning, som inkluderer Iraks sunnier. Så hvorfor vende tilbage?

Måske fordi regeringen tror, det kan formilde USA’s kritik af Danmarks røde tal på NATO-bidragskontoen. Måske med et forfængeligt ønske om at gøre sig gældende internationalt – og ja, hvorfor ikke? Soldaterne taler jo engelsk!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alle vestlige tropper skal ud af Mellemøsten. Vi har ikke noget at gøre dér. De må sejle i deres egen sø under islamisk diktatur - det er tilsyneladende det eneste, de forstår. Så lad sunnier og shiaer slå hinanden ihjel uden vores indblanding.

Når man ser på forholdene for blot 75 år siden i disse tidligere kolonier, er der altså nogle europæiske lande, der burde tage et ansvar. Men det land med størst ansvar i området kan/vil end ikke tage ansvar for sig selv i disse år.

Til gengæld burde Danmark enten holde sig væk - eller i hvert fald sende nogle tropper, der et bedre rustet og forberedt - og måske især psykisk.